• /PublishingImages/Flurry_Dayparting_TV_v_Internet_v_MobileApps.png

  Tablice bolj priljubljene pri starejših uporabnikih in za igranje igric

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Kljub temu, da si večina tablic s pametnimi telefoni deli operacijski sistem, jih zaradi razlike v velikosti uporabljamo na drugačne načine. Raziskava podjetja Flurry kaže na to, da tablice najraje uporabljamo v večernih urah, ko lahko aplikacijam, predvsem igram, namenimo več časa.

  Tablice

  Flurry je podatke o uporabi pametnih telefonov in tablic zbral v septembru s spremljanjem približno 500 milijonov pametnih naprav, ki poganjajo eno izmed mnogih aplikacij z Flurryjevo analitiko za mobilne aplikacije. Podatke o uporabi aplikacij so nato združili še z demografskimi podatki kar 30 milijonov uporabnikov.

  Povprečen uporabnik ali uporabnica tablice ima 34 let

  Na podlagi tega so prišli do ugotovitve, da so lastniki tablic v povprečju starejši od lastnikov pametnih telefonov. V starostni skupini med 18 in 34 letniki je tako približno 6 % več lastnikov pametnih telefonov, po 35. letu starosti pa se to razmerje obrne v prid lastnikom tablic. Pri starejših nad 55 let ima tako pametne telefone le 7 % uporabnikov, tablice pa 17 % uporabnikov.

  Uporaba pametnih telefonov in tablic glede na starost (vir: Flurry, September 2012)

  Uporaba pametnih telefonov in tablic glede na starost (vir: Flurry, Oktober 2012)

  Zanimivo je tudi, da je lastništvo tablic bolj enakomerno razdeljeno med moškimi in ženskami. Med lastniki pametnih telefonov namreč še vedno najdemo nekoliko več moških (56 %).

  Primerjava lastništva pametnih telefonov in tablic glede na spol (vir: Flurry, Oktober 2012)

  Primerjava lastništva pametnih telefonov in tablic glede na spol (vir: Flurry, Oktober 2012)

  Aplikacije na tablicah največ uporabljamo zvečer za zabavo

  Če podrobneje pogledamo uporabo aplikacij na pametnih telefonih in tablicah lahko vidimo, da je uporaba aplikacij na mobitelih veliko bolj enakomerno razdeljena čez celoten dan. To ni ravno presenetljivo glede na to, da imamo mobitel vedno s seboj v žepu. A kljub temu uporaba aplikacij na tablicah ne zaostaja veliko. V večernih urah, med 19. in 22. uro, pa uporaba aplikacij na tablicah celo z velikim zaletom prehiti uporabo aplikacij na pametnih telefonih.

  Uporaba aplikacij na pametnih telefonih in tablicah čez dan (vir: Flurry, September 2012)

  Uporaba aplikacij na pametnih telefonih in tablicah čez dan (vir: Flurry, Oktober 2012)

  Sicer pa je Flurryjeva raziskava izpred par mesecev pokazala, da televiziji v večernih urah še vedno uspe pritegniti največ pozornosti, več kot Android in iOS aplikacije ali zgolj internet.

  Uporaba televizije, interneta ter iOS in Android aplikacij čez dan (vir: Flurry, September 2012)

  Uporaba televizije, interneta ter iOS in Android aplikacij čez dan (vir: Flurry, September 2012)

  Flurry na podlagi vsega tega predvideva, da tablice pogosto uporabljamo kar med gledanjem televizije. Tablice so lahko vsekakor odličen pripomoček za preganjanje dolgčasa med reklamnimi bloki.

  Podatki o času, ki ga namenjamo posamezni kategoriji aplikacij, vsekakor kaže na to, da se na tablicah veliko bolj posvečamo igri in zabavi, na pametnih telefonih pa poleg igric uporabljamo tudi družabna omrežja in razne uporabne pripomočke. Seveda različne vrste aplikacij uporabljamo na drugačne načine, o čemer smo na Tehniku poročali že prejšnji teden. Pri tem je sicer potrebno upoštevati, da spodnji graf ne vključuje časa, ki ga namenimo brskanju po spletu.

  Uporaba aplikacij po kategorijah na pametnih telefonih in tablicah

  Uporaba aplikacij po kategorijah na pametnih telefonih in tablicah (vir: Flurry, Oktober 2012)

  Na splošno pa Flurry ugotavlja, da pametne telefone tedensko uporabljamo pogosteje kot tablice. Vendar na tablicah povprečno aplikacijam namenimo dobrih 8 minut v posameznem bloku uporabe, na mobitelih pa le dobre 4 minute. Pametni telefoni tako ostajajo naši zvesti spremljevalci, ko moramo v natrpanem urniku kaj na hitro preveriti ali urediti, tablicam pa se bolj posvečamo zvečer, ko imamo več časa za zabavo in sprostitev.

  Povprečen čas, ki ga namenjamo aplikacijam na pametnih telefonih in tablicah (vir: Flurry, September 2012)

  Povprečen čas, ki ga namenjamo aplikacijam na pametnih telefonih in tablicah (vir: Flurry, Oktober 2012)

  Za razvijalce mobilnih aplikacij seveda to pomeni, da imajo na pametnih telefonih največ priložnosti za uspeh aplikacije, ki jih lahko hitro uporabljamo ne glede na situacijo, v kateri se čez dan znajdemo. Tablice pa so idealne naprave za dostop do bogatejših vsebin, za katere si je potrebno vzeti nekoliko več časa.

  Android tablice počasi pridobivajo tržni delež

  Sicer pa je trg tablic vse bolj zanimiv, kljub temu, da Apple z iPadi (maksi in mini) še vedno obvladuje vsaj polovico trga. Android ima namreč vse boljše alternative, od Samsungovih Note tablic s pisalom (in celo mobitelom Note, ki je napol tablica), do Amazonovih tablic Kindle Fire, ki imajo sicer precej prilagojeno različico Androida in celo lastno aplikacijsko trgovino, pa vse do Googlovih Nexus tablic z neokrnjenim Androidom (zaradi tega je Asus na 4. mestu med proizvajalci). V spodnji tabeli si lahko pogledaš deleže posameznih proizvajalcev v tretjem četrtletju letošnjega leta glede na podatke IDC.

  Število in deleži razposlanih tablic glede na proizvajalce v Q3 2012 (vir: IDC, November 2012)

  Število in deleži razposlanih tablic glede na proizvajalce v Q3 2012 (vir: IDC, November 2012)

  Pri tem je sicer potrebno upoštevati, da razen Appla večina proizvajalcev ne poroča o dejansko prodanih napravah, ampak o napravah, ki jih razpošljejo na prodajne police po celem svetu. Zato se tudi podatki o deležih lahko precej razlikujejo. Ne glede na končno prodajo pa je nesporno dejstvo to, da je ponudba tablic vse bolj pestra in kakovostna, tudi v Mobitelovi ponudbi. Zato bo letošnje praznike gotovo zanimivo opazovati, kateri tablici bo uspelo osvojiti največ novih uporabnikov.

  Katero tablico pa ti uporabljaš?

  Viri: Flurry, IDC

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
428
24. september 2013
Tablice bolj priljubljene pri starejših uporabnikih in za igranje igric
Aplikacije
Android, iOS