• Tablična revolucija

  24. september 2013 - Tehnik

  Skoraj desetletje nazaj, leta 2002, je Microsoft predstavil Windows XP Tablet PC Edition in proizvajalci prenosnikov so poslali na trg t.i. tablične računalnike, povečini prenosnike z zaslonom, ki ga je bilo mogoče zavrteti, tako da je uporabnik lahko po njem pisal s priloženim pisalom. Te tablice so imele več slabosti kot prednosti, med drugim slabšo kakovost barv in ostrine, težave s prepoznavo pisave in visoke cene.

  Kljub dejstvu, da je večina proizvajalcev tabličnih računalnikov na koncu proizvajala zgolj minimalne količine za določene nišne rabe (npr. anketarstvo), je Microsoft tablični del operacijskega sistema še naprej (vsaj minimalno) razvijal in ga ponudil tudi v Visti in Windows 7. Ob navalu govoric o Applovem prihajajočem iPadu v začetku letošnjega leta, je Microsoft celo prehitel Apple in skupaj s HP-jem predstavil HP Slate, pravi tablični računalnik, ki naj bi na trg prišel sredi tega leta.

  A Apple je za iPad uporabil lažji operacijski sistem iPhone OS in ne polnega Mac OS X, kar napravi omogoča manj funkcionalnosti, a jo naredi lažjo, z opazno daljšim delovanjem baterije. In po uspešni začetni prodaji iPada ter navdušenju prvih uporabnikov, je mnenje mnogih, da je to prava pot.

  Očitno tudi pri HP-ju delijo to mnenje. TechCrunch je ta teden poročal, da je HP ukinil razvoj Slata, česar podjetje nato ni izrecno zanikalo. Po prevzemu Palma nameravajo pri HP-ju pričeti agresivno razvijati Palmov WebOS, kar najverjetneje pomeni tudi v sistem za tablične računalnike; še pred tem pa v tablicah načrtujejo tudi uporabo Googlovega Androida, podobno kot mnogi drugi proizvajalci.

  Hkrati je Microsoft priznal še en tablični poraz. Ukinili so razvoj izdelka Courier, dvostranske tablice, ki naj bi omogočala vnos podatkov in uporabo s pisalom in prsti. Koncept je bil videti zanimiv, a kot ocenjujejo analitiki so se najverjetneje odločili razvijati Windows Phone 7 v smeri tablic.

  V igri pa sta vsaj še dva pomembna igralca; Google poleg Androida razvija tudi operacijski sistem Chrome OS, ki naj bi ga predstavil letos. V osnovi naj bi bil Chrome OS namenjen uporabi v netbookih in temelji na široki rabi spletnega brskalnika Chrome, vendar pa je morda ravno dovolj zmogljiv sistem, da bi lahko poganjal tablice bolje kot Android ali iPhone OS.

  Drugi pomembni igralec je Sony, ki je v procesu resne reorganizacije. Kot napoveduje vodstvo, naj bi Sony končno uspel združevati prednosti svojih raznolikih oddelkov, ki vključujejo razvoj in proizvodnjo zabavne elektronike (televizorji, glasbeni sistemi, Blu-ray, Walkman), računalnikov in programske opreme (Vaio), igralnih konzol (PlayStation), mobitelov (Sony Ericsson), fotoaparatov in kamer (Cyber-shot) ter nenazadnje tudi filmski studio in glasbeno založbo. In prav konkurent iPadu naj bi bil eden izmed ključnih rezultatov tega procesa. Kdaj bo gotov, še ni znano.

  Od predstavitve iPada se zdi, da se tehnološki mediji ukvarjajo samo še s tablicami. Na Tehniku smo iz poplave te vsebine izbrskali dve izmed najbolj zanimivih in drugačnih zgodb. Najprej je tukaj poglobljen vpogled v tablične računalnike, ki ga je pripravila revija Wired v prejšnji številki (če imate možnost, priporočamo branje članka v tiskani obliki). Druga tema pa je seznam želja in funkcionalnosti, ki bi jih v tablicah z Androidom želeli videti v blogu Gizmodo.

  Poznaš še kak zanimiv vir o tabličnih računalnikih? Deli z nami v komentarjih.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1319
24. september 2013
Tablična revolucija
Novice
Android, Windows Phone 7