• /PublishingImages/Pou-screens.jpg

  Tamagočiji in druge prikupne virtualne živalce osvajajo mobilne naprave

  24. september 2013 - Alja Isaković

  Tisti, ki smo odraščali v 90ih, dobro poznamo Tamagočije, ki so na preprostih napravicah v obliki jajca zahtevali pozornost v obliki hranjenja, igranja in čiščenja. Po valu izjemne priljubljenosti, se v zadnjem desetletju o teh zverinicah ni kaj dosti govorilo. No, če se ti ob omembi Tamagočijev orosijo oči, jih lahko sedaj pod uradno blagovno znamko obudiš na pametnih telefonih. Še bolj zanimivo pa je to, da na precej zasičen trg virtualnih živali vstopa vse več podjetij z inovativnimi pristopi.

  Izvirni Tamagoči sedaj tudi na mobitelih

  Ime Tamagoči oz. Tamagotchi združuje japonsko besedo "tamago" (jajce) in izpeljanko angleško besedo "watch" (gledati). Podjetje Namco Bandai se je na začetku letošnjega leta odločilo Tamagočije prenoviti za dobo mobitelov. Aplikacija Tamagotchi L.i.f.e. je brezplačno na voljo za iPhone in Android mobitele (vendar žal ne v naši državi), ponuja pa dva osnovna načina igranja. Za nostalgike je na voljo črno-beli način z dobro znano preprosto grafiko. Za bolj sodobno misleče pa je tu še "App" način, v katerem Tamagočiji živijo v barvnem svetu in višji resoluciji. Presežkov pa žal ni, tako da je vprašanje, ali bodo sodobni Tamagočiji dovolj zanimivi za otroke, ki so odraščali ob veliko bolj živahnem Talking Tomu.

  Kopij Tamagočijev ne manjka

  Seveda pa je uradna Tamagoči aplikacija le vrh ledene gore. Če v App Store ali trgovini Google Play vpišemo iskalni niz "virtual pet", dobimo na stotine rezultatov. Izbiramo lahko med živalcami vseh vrst, velikosti in stilov. Med Android aplikacijami je kot kaže najbolj priljubljena igrica Pou, v kateri skrbimo za preprosto ničnožno vesoljsko živalco. Fish Live ti omogoča skrb za cel akvarij rib, Pet Shop Story pa ti ponuja dostop do stotine kosmatih živali.

  Za iPhone med drugim najdemo PetMonster, še ena igrico dokaj klasičnega videza, v kateri lahko svoje živalce pripravimo na dvoboje s drugimi. Precej v stilu Pokemonov, zato ni presenetljivo, da je igrica zelo priljubljena na Japonskem. Če si želiš res vrhunsko izdelano retro aplikacijo, se ti splača poskusiti Hatchi, ki je za slab evro na voljo tako za Android kot iPhone. Sicer pa na področju virtualnih živalic tekmuje celo Microsoft z Android in iOS aplikacijo Kinectimals, ki izhaja iz istoimenske Kinect igre za Xbox 360.

  Virtualne živali na mobitelih postajajo vse bolj inovativne

  Presenetljiv dokaz tega, da postajajo virtualne živalce za mobitele vse bolj privlačna niša, je igrica Hatch, ki pravzaprav sploh še ni na voljo. Na iPhonih naj bi se zvalila šele letos spomladi. Še pred izidom je požela precej pozornosti in to ne le zaradi izjemno prikupnega promocijskega videa, ki si ga lahko ogledaš spodaj. Aplikacija Hatch namreč nastaja pod prsti ekipe, ki je zakrivila Clear, aplikacijo za urejanje seznamov opravil brez enega samega gumba. Živalce Hatch lahko sicer že spoznavamo v nepričakovani obliki. Na voljo so kot paket nalepk pri pošiljanju sporočil v novi Facebook mobilni aplikaciji za Android in iPhone. Glede na ekipo, ki stoji zadaj in veze, ki jih imajo, ima Hatch veliko možnosti, da postane naslednja velika mobilna uspešnica.

  Te dni se je na Kickstarterju pojavil še en omembe vreden projekt, ki navdih išče pri Tamagočijih. Aplikacija CatLand, ki bo na voljo za iPhone in Android, ponuja precej nenavadno obliko skrbi za virtualno mačko. Ko hočemo živalco npr. nahraniti, se moramo "pofočkati" v pravi restavraciji. Če hočemo, da se mačka kaj novega nauči, je treba zaviti v knjižnico, za zdravje pa v fitnes. Se pravi, s tem, ko smo sami aktivni v realnem svetu na različnih lokacijah, skrbimo za zdravje in dobrobit svoje virtualne živali. Projekt cilja na 15.000 USD sredstev za dokončanje aplikacije, pri tem pa stavijo na ljubezen, ki jo ima internet do mačk. Priznam, da je tudi mene zamikalo podpreti aplikacijo, pa čeprav imam doma dva mačka, ki sta veliko bolj zabavna in prijetna za božanje od virtualnih kopij.

  Zanimivo bo torej videti, ali so vse te aplikacije le posledica nostalgije, ki jo marsikdo občuti ob omembi Tamagočijev. Morda pa bo komu z uporabo novih zmožnosti, ki jih ponujajo pametni telefoni, dejansko uspelo ponuditi nekaj tako zabavnega, kar bomo vsi na skrivaj nosili v žepu.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
509
24. september 2013
Tamagočiji in druge prikupne virtualne živalce osvajajo mobilne naprave
Aplikacije
Android, iOS