• /PublishingImages/taptu-iskanje-rezultati-aplikacija.jpg

  Taptu: prijazen mobilni splet na dotik

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Čeprav imajo pametni telefoni že razmeroma velike zaslone, žal brskanje po spletu še vedno ni ravno prijetno. Vse več strani sicer ponuja različico, prilagojeno za mobitele, vendar - kako naj te strani najdemo? Iskalnik Taptu ponuja rešitev v manj kot desetih dotikih.

  Kaj je Taptu?

  • Taptu je iskalnik, prilagojen za sodobne mobitele z zasloni na dotik.
  • Vsebino s spleta nalaga hitreje, porabi manj podatkov.
  • Je prilagojena navigaciji z dotikom - tudi za debelejše prste ;)
  • Pa brez skrbi, vse te prednosti lahko izkoristimo tudi, če nimamo super pametnega telefona z zaslonom na dotik.
  Taptu aplikacije in spletna stran

  Razvijalci iskalnika Taptu so si zadali cilj, da nam omogočijo, da preko mobitelov najdemo uporabno vsebino v deset ali manj dotikih. Po njihovih ocenah bo do konca leta na voljo že preko milijon spletnih strani, prilagojenih za zaslone na dotik - kar je denimo precej več kot aplikacij v App Store ali Android Marketu.

  Ob takem številu strani je seveda še kako pomembno, da imamo na voljo dober iskalnik. Taptu je na voljo kot aplikacija za iPhone in Android, na vseh operacijskih sistemih pa brez težav deluje mobilna spletna stran http://taptu.com, ki si jo bomo ogledali najprej.

  Spletna stran Taptu

  Prednost uporabe iskalnika Taptu preko mobilne spletne strani je enostaven dostop, ne glede na to, kateri telefon in operacijski sistem uporabljamo. Brez namestitve, potrebujemo le dostop do interneta. Ko na mobitelu odpremo stran http://taptu.com, se nam prikaže minimalistični iskalnik, ki je na prvi pogled videti kot Google v črni obleki.

  Iskalnik Taptu v brskalniku

  Rezultati iskanja v mobilnem brskalniku

  Naj te preprost videz ne zavede; Taptu namreč pri iskalnih rezultatih posebej izpostavi strani, ki so prilagojene za mobitele. Na pregleden način prikaže tudi rezultate iz Wikipedie ter ponuja bogat nabor filtrov za vsebino. Dobro je narejeno tudi iskanje po slikah in videih, pri čemer so vse prikazane sličice v nizki resoluciji in se hitro nalagajo. Vsekakor dobra alternativa Googlu.

  Mobilna aplikacija Taptu za iPhone in Android

  Še več možnosti pa ponuja mobilna aplikacija Taptu, ki je na voljo za iPhone in za Android telefone, v razvoju pa je tudi različica za Palm OS. Obe mobilni aplikaciji ponujata iste funkcije in sta podobno oblikovani. Osnovne funkcije aplikacije si lahko ogledaš v predstavitvenem videu za iPhone različico:

  Zanimive funkcije za iskanje in odkrivanje vsebin

  Aplikacija Taptu je prijetna za uporabna predvsem zaradi dobrega oblikovanja in različnih funkcij, ki olajšajo iskanje. Ena izmed najbolj zanimivih odlik je gotovo poseben uporabniški vmesnik za pregledovanje in izbiranje filtrov, ki ga je prav zabavno uporabljati na zaslonu na dotik.

  Pohvalno je tudi to, da aplikacija omogoča iskanje po mobilnih aplikacijah. Če denimo kot iskalni niz vnesemo "Twitter", bomo med rezultati našli povezavo do mobilne aplikacije v App Store (v iPhone različici) ali v Android Marketu (v Android različici). Med filtri imamo na voljo tudi iskanje po Twitterju in Wikipedii. Za dostop do slednje podjetje Taptu sicer ponuja tudi namensko aplikacijo in mobilno stran Wapedia.

  Filtri za iskanje

  Zanimiv vmesnik za izbiro filtrov za iskanje

  Pri iskanju se aplikacija dobro izkaže. Vnašanje iskalnih nizov je olajšano s pametnimi predlogi iskanega besedila. Aplikacija navdušuje tudi z izvirnim prikazom rezultatov, saj je vsak rezultat prikazan kot kartica s predogledom vsebine, oblika pa je odvisna od vrste vsebine. Med rezultati se premikamo s potegom v desno ali levo, pikice nad rezultatom pa nam povejo, kje med rezultati se nahajamo.

  Rezultati iskanja v aplikaciji Taptu

  Različne oblike iskalnih rezultatov - slike, članek na Wikipedii, video, blog

  Aplikacija ponuja tudi možnost shranjevanja povezave do spletnih strani, ki jih odkrijemo med iskanjem ali brskanjem po kategorijah. Če želimo najdeno stran deliti s prijatelji, imamo na voljo možnost deljenja mobitelom prijaznih povezav preko Facebooka, Twitterja ali e-pošte.

  Na koncu velja omeniti še to, da aplikacija ne ponuja le dobrega iskalnika, saj omogoča tudi pregledovanje mobilnih strani po kategorijah in podkategorijah, kar je zelo uporabno za odkrivanje vsebin.

  Kategorije v aplikaciji Taptu

  Brskanje po kategorijah in podkategorijah

  Ali je prihodnost v spletu na dotik?

  Če se bodo napovedi o hitri rasti spletnih strani na dotik uresničile, ima iskalnik Taptu zagotovo ogromen potencial. Iskalnik ponuja odlične rezultate, pregledovanje rezultatov v mobilni aplikaciji je čisti užitek. Ni dvoma o tem, da Taptu olajša odkrivanje spletnih strani, ki so prijazne uporabnikom zaslonov na dotik. Hkrati pa je osredotočenost na splet na dotik glavna omejitev, kar se tiče vsebine, saj je na spletu še veliko strani, ki niso dotiku prijazne. Vseeno iskalnik, še posebej v obliki aplikacije, lahko toplo priporočam vsem tistim, ki preko mobitelov pogosto iščemo vsebine ali pregledujemo novice.

  Splet na dotik

  Kakšne so pa tvoje izkušnje z mobilnimi iskalniki in spletom na dotik?

  Dodatne povezave:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
210
24. september 2013
Taptu: prijazen mobilni splet na dotik
Aplikacije
Android