• /PublishingImages/kindle_vsiljivec.jpg

  Test na dlani: Amazon Kindle 3

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Elektronski bralniki knjig, ki so bili še pred nekaj leti bolj tehnična ekstravaganca za največje navdušence, počasi postajajo del vsakdana. Napredovala je tehnologija, padle so cene in razširil se je tako nabor bralnikov kot e-knjig. Kljub vedno širši ponudbi pa jih najbolj zaznamuje eden izmed prvih in najbolj popularnih bralnikov sploh, Amazanov Kindle.

  Tako kot je Applov iPod postal skoraj sinonim za prenosne mp3 predvajalnike, se podobno dogaja Kindlu. Odkar je Amazon leta 2007 splovil prvo različico in jo razprodal v pičlih 5 urah in pol, je Kindle zgodba o uspehu. O njegovi popularnosti priča tudi podatek, da je najbolj prodajan izdelek na Amazonu!

  Do danes je doživel že kar nekaj tehnoloških in kozmetičnih sprememb, dobil je tudi večjega in dražjega brata, vendar v osnovi ostaja enak. Medtem ko nas poplavljajo tablični računalniki in zmogljivi telefoni, ki poleg brskanja po internetu, predvajanja filmov in glasbe, urejanja besedil in igranja iger omogočajo tudi branje knjig, kot eno izmed bolj ali manj dodelanih postranskih možnosti uporabe, je Kindle popolnoma osredotočen na listanje elektronskih strani.

  Vsaj na papirju tako ponuja precej manj kot recimo Applov iPad ali Samsungov Galaxy Tab (oz. katerikoli drug tablični računalnik z Androidom), vendar smo knjižnji molji čudni tiči, ki na papirnate specifikacije ne damo mnogo.

  Tretja generacija

  Lansko poletje je Amazon predstavil tretjo generacijo osnovnega Kindla, okoli katere se bo vrtel tudi tale test na dlani. Že slab mesec mi namreč družbo dela WiFi model zadnje Amazonove bralne tablice, in s Kindlom sva se v tem času dodobra spoznala. Poleg Kindla WiFi je na voljo tudi 3G + WiFi, ki se razume tudi z mobilnimi omrežji, sicer pa med njima ni razlike. Kljub temu pa naj takoj povem, da sem testiral samo WiFi različico in tako nekaterih informacij in lastnosti o 3G modelu nimam in ne morem preizkusiti.

  V rokah je Kindle smešno majhen in kot narekujejo trendi, je tretja generacija še manjša, tanjša in lažja kot prejšnji. Uradne dimenzije so 190 × 123 × 8.51 mm in manekenskih 241 gramov. Na oko je velik približno toliko kot zvezek formata A5 in res izjeeemno tanek, težak pa malce več kot povprečni pametni telefon. Oboje igra pomembno vlogo, saj ljudje radi beremo v vse mogočih pozah in Kindle velikokrat držimo v zraku, tudi samo z eno roko. Daljše branje na nerodnim in pretežkem bralniku bi tako lahko hitro postalo naporno, vendar na Kindle v roki med branjem z lahkoto pozabimo.

  Primerjava velikosti s Kindlom prejšne generacije.

  Medtem ko je vse ostalo manjše, pa je tisto glavno, zaslon, ostal enake velikosti. Knjige beremo na 6 palčnem zaslonu tehnologije E Ink oz. elektronsko črnilo, po čemer se tudi najbolj loči od androidnih in jabolčnih tablic z LCD zasloni. Uporablja E Ink zaslon druge generacije, E Ink Pearl, z močno izboljšanim kontrastom, hitrejšim osveževanjem in je zmožen prikazovati 16 odtenkov sivine. Priročnik pravi tudi, da uporablja resolucijo 600x800 pri 167 pikah na palec (ppi), vendar se elektronsko črnilo tako močno razlikuje od ostalih zaslonov, da me skrbi, da bo kdo iz teh številk vlekel napačne zaključke. Več o zaslonu zato rajši malce kasneje.

  Pod zaslonom je prostor za polno QWERTY tipkovnico brez številk in nekaj posebnih gumbov, namenjenih operiranju z bralnikom. Odmerjen prosotru primerno so gumbi miniaturne izvedbe, kljub temu pa jih pod prsti jasno ločimo in jih ni problem zadeti, tudi če vaše dlani niso ravno po JUS standardu. Tipkovnica v vsakem primeru ni namenjena pisanju esejov, ampak služi za iskanje po zbirki, knjigah, slovarju ... in dodajanju opomb ter označevanju odsekov - in temu služi odlično. Več o tem spet kasneje, ko bo govora o programskem delu.

  Na vsaki strani zaslona sta 2 velika gumba za listanje po straneh. Na prvi pogled taka podvojna postavitev ni najbol smiselna in prve minute zahtevajo malce razmišljanja, vendar kmalu ugotovimo v čem je trik. Ne glede na to, s katero roko namreč držimo Kindle (oziroma na katerem boku ležimo in s katero roko si podpiramo glavo hehe), lahko listamo tako naprej kot nazaj.

  Na spodnji strani se skriva še drsnik za zaklep/odklep, microUSB , namenjen tudi polnjenju, 3.5mm audio vtič, gumb za glasnost in na zadnji strani stereo zvočnik.

  Nekam v to mini notranjost so uspeli stlačiti še WiFi sprejemnik, 4 gigabajte nerazširljivega spomina, od katerega nam je na voljo približno 3 giga in vsaj za uporabnike nenadomestljivo baterijo. Po Amazonovih predvidevanjih 3 giga zadošča za okoli 3500 knjig, baterija pa z vključenim brezžičnim omrežjem zdrži neverjetne 3 tedne.

  Elektronsko črnilo

  Levji delež pri tem nosi ravno zaslon. Le ta je precej bolj soroden navadnemu tisku kot svojim LCD in AMOLED konkurentom.

  Sestavlja ga na tisoče drobnih kroglic, napolnjenih s pozitivno nabitim belim in negativno nabitim črnim pigmentom, ki prosto plava v prozorni tekočini. Ob ustreznem zunanjem naboju se na vrh kroglice prime bel ali črn pigment in jo temu primerno obarva za naše oči.

  Shema E Ink zaslona (vir: e-ink.com)

  Tako »odtisnjena« slika ne potrebuje nikakršnega napajanja več, zaslon pa tudi nima svoje osvetlitve. Slika lahko ostane na zaslonu več tednov ali celo mesecov, energija pa se uporablja samo ko se vsebina na zaslonu spreminja.

  V praksi to pomeni, da avtonomija baterije ni toliko povezana s časom uporabe kot s številom prelistanih strani, vendar Amazonova ocena kar drži. S prvim polnjenjem je moj Kindle zdržal dobre 3 tedne, na njem pa sem prebral 6 kar špehatnih knjig.

  Zaščitna vrhnja plast poskrbi še, da se bralna površina ne blešči, čeprav ravno papir ni. Nerodno postavljena bralna lučka lahko namreč kljub vsemu posveti v oči. Vseeno je E Ink zaslon neprimerljivo bolj prijazen za branje kot LCDji, ne moti ga močno sonce, se ne blešči, nima problemov z vidnim kotom (praktično 180°), in je za branje mnogo bolj prijazen do oči. Ob mojem prvem stiku s Kindlom sem sploh mislil, da zrem v zaščitno nalepko z navodili, ki jo moram šele odstraniti da pridem do zaslona, kar mislim, da je kar zgovoren podatek o kvaliteti elektronskega črnila.

  Elektronska knjižnjica

  Star pregovor pravi, ne sodi knjige po platnicah. Kaj torej Kindle skriva v svojih nedrjih?

  Operirati zna s formati AZW (Kindlov privzet format), TXT, PDF, AA, AAX, MP3, nezaščitenim MOBI in PRC, s pretvorbo pa prežveči tudi HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG in BMP. Vseh nisem preizkusil, vendar verjamem Amazonu na besedo.

  Za prenos z računalnika ne potrebujemo nobenega dodatnega programa, saj se Kindle računalniku predstavi kot zunanji USB disk, po katerem lahko prosto dostopamo, brišemo in kopiramo. Lahko pa smo bolj elegantni in svojo zbirko urejamo iz odličnega odprtokodnega programa Calibre, ki je na voljo za vse platforme.

  Drugo možnost je, da si dokument pošljemo na poseben email naslov s pripono @Kindle.com. Le tega si izberemo na svojem Amazon uporabniškem računu in vse priponke se ustrezno pretvorjene dostavijo na Kindle preko omrežja Whispersync.

  Whispersync je Amazonovo omrežje, ki poleg že omenjenega skrbi za prenos vseh nakupov, zaznamkov in opomb iz Amazonovih strežnikov na Kindle in tudi ostale naprave s Kindle softwareom, kot recimo nedavno izdani Kindle for Windows Phone 7.

  Amazonu najbolj ljub način zapravljanja evrov za knjige je namreč preko njihove spletne trgovine in v to, da nam denar frči iz denarnice čim lažje in hitreje, so vložili ogromno truda. Ko Amazonov uporabniški račun povežemo s svojim Kindlom (oz. to naredi za nas že Amazon, če je bil kupljen preko istega računa), vnesemo podatke o kreditni kartici in kar je še ostalih nujnosti so vse knjige iz več kot 700.000 bukel težke zbirke res samo en klik en stran.

  Vsiljivec?

  Preko vgrajenega brsklanika lahko v Amazonovi trgovini zapravljamo kar iz Kindla. Pregledujemo lahko najnovejše knjige na virutalnih policah, najbol prodajane, se sprehodimo med najljubšimi žanri in seveda iščemo po izbranih geslih. Na istem mestu lahko pogledamo ocene in komentarje drugih bralcev, če nismo čisto prepričani nam Amazon nudi tudi kratek predogled. Nakup potrdimo z enim samim klikom in odvisno od hitrosti naše internetne povezave je knjiga na Kindlu v nekaj sekundah. Preverjeno neproblematično lahko zgrešen nakup brez kazni prekličemo v roku 24 ur.

  Pomembnost takega pristopa se mi je razkrila pred kratkim, ko sem sredi noči obrnil zadnji list v drugi knjigi Herbertove Dune sage. Še globoko v drugem svetu in z vedenjem, da zgodba ni končana, mi ni bil noben problem ob 3h zjutraj zapraviti 7 dolarjev za tretjo knjigo. Amazon dela 24 ur, vse dni v tednu in na elektronskega poštarja čakaš samo toliko, da si popraviš naslonjalo in pretegneš prste. Pri Amazonu definitvno razumejo bralce in vejo kako jih morajo razvajati.

  Omeniti velja še, da tako kupljene knjige niso vezane na Kindle, ampak na uporabniški račun. Brez skrbi jih lahko tako zbrišemo, če nam primankuje prostora ali zamenajo bralnik, vsa naša knjižnjica je varno shranjena nekje v Amazonovih podatkovnih oblakih.

  Nekaj besed o vmesniku

  Ko knjige na takšen ali drugačen način spravimo na Kindle, so predstavljene v enem samem dolgem seznamu. Uredimo ga lahko po abecedi, aktualnosti ali pa knjige združimo v »zbirke«, ki se obnašajo precej podobno kot mape v računalniškem svetu. Kljub vsemu čudežov z organizacijo ne bomo naredili.

  Lovljenju knjig po zbirki namreč služi univerzalno iskanje, ki se sproži takoj, ko posežemo po tipkovnici. Išče hitro in povsod, med naslovi, avtorji, po vsebini knjig, po slovarjih, če smo povezani na internet, tudi po Wikipediji. Preprosto, a izjemno močno orodje, je eno od področij, kjer elektronske knjige prednjačijo pred klasičnim papirjem.

  Omenil sem iskanje po slovarjih. Kindle namreč pride opremljen z dvema angleškima slovarjema (The New Oxford American Dictionary in Oxford English Dictionary), lahko pa mu dodamo tudi svoje. Med branjem kurzor postavimo pred neznano besedo in v oblačku se nam pokaže kratek izsek iz privzetega slovarja. Če nas zanima več, pritisnemo enter in odpre se nam slovar na pravi strani. Spet 1:0 za e-knjige in Kindle.

  Na podoben način si lahko na straneh delamo zaznamke, pišemo svoje opombe, če smo knjigo kupili na Amazonu in smo povezani v Whispersync si lahko tudi ogledamo največkrat označene izseke drugih bralcev in podobno. Možnosti so, vendar vmesnik ni čisto dorasel nalogi. Dodajanje opomb in markiranje namreč zahteva vse preveč klikanja, tako da za vsako tako nalogo rajši dvakrat premislimo.

  Podobno je tudi z listanjem, pri pravi knjigi hitro preletiš par 100 listov in si osvežiš spomin s kakšne že prebrane strani, pri Kindlu pa to ni tako preprosto. 100x klikniti prejšna stran ni ravno najbolj smiselno početje, tako da je treba ali poizkusiti zadeti pravo lokacijo (nekakšna elektronska alternativa klasičnim stranem) ali pa poseči po iskanju. Kar zahteva ravno toliko truda, da se nam večino časa ne da ubadati s tem. Zasloni na dotik s svojimi vmesniki so glede tega v precejšnji prednosti.

  Črka za črko, oko za oko ...

  Med samim branjem lahko izbiramo med tipom in velikostjo fonta, številom besed v vrstici in razmak med njimi, orientacijo zaslona itd. Po želji nam elektronsko sintetični glas tekst tudi bere, vendar je to bolj izhod v sili. Podpira pa seveda tudi prave audio knjige.

  Precej šparatnasko pa je branje PDF datotek. Le to so za silo uporabne samo v ležečem načinu, sicer je vse preveč pritiskanja po gumbih za premikanje po zaslonu, če nočemo zreti v mikroskopski tekst. Zaradi podobnega razloga tudi Kindle ni ravno pametna izbira za branje stripov, temu precej bolje služi njegov večji brat Kindle DX ali pa še rajši kakšna od tablic z barvnim LCD zaslonom.

  Kje, kako, za koliko in ali sploh?

  Kindle je na voljo v spletni trgovini amazon.com, zanj želijo 139$ oz. dobrih 100€ za WiFi in 189$ (cca. 140€) za WiFi + 3G model. Temu je treba prišteti še poštnino in stroške carine (amazon.co.uk ne pošilja izven Velike Britanije).

  Slovenija je uradno podprta, tako da z nakupom knjig in podporo ni nobenih problemov. Je pa večina e-knjig v angleščini ali katerem od drugih tujih jezikov. Od slovenskih e-knjig ima še največjo ponudbo Ruslica, kljub vsemu pa je bera bolj skromna. Če vam branje v tujih jeziki povzroča težave, e-knjige še niso za vas in vam Kindla ne priporočam.

  Kaj pa ostali? Če bi Kindle moral oceniti, bi mu dal 11 od 10. Nekje zgoraj sem omenjal knjižnje molje. Kindle je namenjen točno njim in je vse, kar si lahko želimo. Neverjeten občutek je nositi zbirko več 100 knjig v nečem tako malem in kljub na nekaterih mestih štorastem vmesniku, je branje na njem čisti užitek. Knjige se vedno odprejo tam, kjer smo končali, s seboj tovorimo še slovarje, o bateriji skoraj ni treba razmišljati, medtem ko E Ink za branje zasenči vso konkurenco.

  Če ste torej eden od tistih ljudi, ki že navsezgodaj na vlaku na poti v službo obrača strani in se vam pred spanjem po glavi podijo osebe in zgodbe iz težko odložene knjige, vam Kindle ne samo priporočam, ampak je enostavno nuja. Vse kar se boste spraševali, ko ga boste enkrat imeli v rokah, je samo, zakaj ga nisem kupil že prej ...


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1702
24. september 2013
Test na dlani: Amazon Kindle 3
Novice