• /PublishingImages/lg-optimus-2x-a.png

  Test na dlani - LG Optimus 2X

  24. september 2013 - Tamara Mali

  Dolgo smo ga čakali in zdaj je tu, LG Optimus 2X - prvi pametni mobilni telefon z dvojedrnim procesorjem Nvidia Tegra 2. Prvotno so ga pri LG-ju poimenovali »Star«, saj gre za trenutno najhitrejši in najbolj zmogljiv Android na svetovnem trgu. So s svojo »zvezdo« res postavili nova pravila igre na trgu pametnih telefonov? Telefon sem imela na testu le kratek čas, a je kljub temu izpolnil vsa (visoka) pričakovanja.

  Tehnične lastnosti

  Deluje v omrežjih: 2G (8500/900/1800/1900) in 3G (HSDPA 900/2100) Velikost in teža: 123,9 x 63,2 x 10,9 mm / 139 g Zaslon: 4'' TFT kapacitivni zaslon na dotik, ločljivost 480 x 800 točk Pomnilnik: 8 GB, možnost razširitve za 32 GB (MicroSD) Delovni pomnilnik: 512 MB Procesor: Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9, GeForce grafični procesor Povezljivost: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Bluetooth 2.1, Micro USB 2.0, GPS, HDMI Fotoaparat: 8 MP s samodejnim ostrenjem in LED bliskavico Snemanje videa: 1080p Full HD video Operacijski sistem: Android OS 2.2 FroYo, možnost nadgradnje na 2.3. Ostalo: Podpora Adobe Flash 10.1, integrirana družabna omrežja (Facebook, MySpace, Twitter), senzor obračanja in osvetlitve itd. Baterija: Li-Ion, 1500 mAh (v pripravljenosti: do 400 ur, čas pogovora: do 7 ur in 50 minut)

  Strojna oprema

  LG Optimus 2X je lepo oblikovan, s čistimi linijami spredaj in zaobljenim steklom na straneh. Zadnja stran telefona je sicer plastična, vendar za razliko od nekaterih drugih telefonov ne deluje ceneno – ne na pogled, ne na dotik. Za boljši oprijem in togost ima telefon okoli strani kovinski okvir, na vrhu zadnje strani je kamera z 8 mega točkami, po sredini pa je položena tanka kovinska ploščica z napisom Google - služi le v estetske namene :) Na vrhu telefona je gumb za vklop, standardni 3,5 mm vhod za slušalke in mini HDMI izhod – več o tem v nadaljevanju. Na desni sta gumba za uravnavanje glasnosti, na dnu telefona pa micro USB vhod za polnilec ali podatkovni kabel in zunanja zvočnika.

  Osrednji del telefona je velik 4 palični (10,2 cm) zaslon z ločljivostjo 800x480 pik (WVGA). Barva, toni, svetlost in kontrast so odlični, resolucija pa zadovoljiva – kot pri ostalih Androidih. Spredaj desno od LG-jevega logotipa je druga kamera (1,3 MP), operacijski sistem pa izdajo štirje tipični Android »gumbi« (meni, domov, nazaj, išči). Ima 8 GB vgrajenega spomina in možnost razširitve za dodatnih 32 GB (MicroSD).

  Procesor

  Bistvo pa je očem skrito – dvojedrni procesor NVIDIA Tegra 2 s hitrostjo 1000 MHz. Sestavljata ga dva Cortex A9 procesorja in GeForce grafični procesor. Novi LG tako zmore najzahtevnejše predvajanje multimedijskih vsebin in večopravilnost oz. »multitasking«. Tako lahko uporabnik brez težav igra igre, brska po internetu ali posluša glasbo, v ozadju pa nemoteno potekajo ostali procesi, »tečejo« druge aplikacije. Navdušeni »gejmerji« lahko pričakujejo še več razkazovanja moči ob razvoju iger, ki bodo zmožnosti Tegre 2 in GeForca izkoristile do skrajnih meja. Zahvaljujoč dvojedrnemu procesorju je uporabniška izkušnja močno izboljšana, saj je telefon visoko odziven, istočasno pa tudi varčen z energijo.

  Baterija

  Kljub temu da gre za standardno Li-Ion 1500 mAh baterijo, je bila moja izkušnja presenetljivo pozitivna. Ob nenehnem »brskanju«, uporabi aplikacij, snemanju fotografij in videoposnetkov, igranju iger itd. (prve dni ga res nisem izpustila iz rok :) ), je baterija zdržala do polovice drugega dne. Naslednji test z normalno uporabo, torej pogovori, SMS-i in uporaba interneta, pa je telefon brez polnjenja »preživel« dva dni in pol, čeprav sem imela v obeh primerih ves čas aktivno Exchange potisno pošto. Vsekakor presežek mojih (glede na izkušnje s pametnimi telefoni) zadržanih pričakovanj glede vzdržljivosti baterije in velik plus za Optimus 2X.

  Programska oprema

  LG Optimus 2X poganja operacijski sistem Android 2.2 (FroYo). To je bilo sicer razočaranje, saj sem pričakovala že naslednjo različico 2.3 oz. Gingerbread.  LG zagotavlja, da bo nadgradnja na voljo v kratkem. Operacijski sistem je vsem že dobro znan, zato podroben opis ni potreben, so pa pri LG-ju uporabniški vmesnik malo prilagodili. Najbolj opazna sprememba je, da se meni z aplikacijami ne premika horizontalno, temveč vertikalno. Aplikacije so tudi razdeljene: na sistemske (prednaložene) in dodane, torej tiste, ki jih uporabnik sam naloži z Android marketa. Dodali so nekaj lastnih aplikacij oz. widget-ov, kot na primer zelo uporabna »vreme in ura«, ki spominja na HTC in malo manj uporaben Facebook widget, ki sem ga hitro zamenjala za standardno aplikacijo. Malenkost spremenjena je virtualna tipkovnica, v spustnem meniju pa je poleg hitrih nastavitev (glasnost, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, samodejno obračanje zaslona) tudi predvajalnik glasbe.

  Internetni brskalnik in e-pošta

  Pri vsem govoru o dvojedrnem procesorju, hitrejši odzivnosti in večopravilnosti sem najprej preverila delovanje internetnega brskalnika, tako preko HSDPA kot Wi-Fi povezave. Na velikem 4 paličnem zaslonu je internetna izkušnja odlična, strani se hitro in lepo prikazujejo, vsebino se preprostoo poveča ali pomanjša z uporabo več prstov ali z dvojnim pritiskom na želeni del strani. Odzivnost je izjemna, dodaten plus pa je podpora Adobe Flash 10.1, tako da uporabnik brez težav pregleduje tudi spletne strani, ki niso prilagojene mobilnim napravam. Brskalnik omogoča tudi urejanje Google-ovih dokumentov (Google Docs).

  Kot vedno pri novem telefonu, sem najprej nastavila Exchangev mail. Uporabniški vmesnik spominja na Windows Phone 7, s to razliko, da ne omogoča označevanja, kategoriziranja in razvrščanja e-pošte. Vseeno potisna pošta deluje presenetljivo dobro, brez večjih zamikov. Pogrešala sem le funkcijo copy/paste, ki bi mi olajšala pisanje marsikaterega maila, vendar bo to pomanjkljivost zelo verjetno rešila nadgradnja na Android 2.3. Pohvale vredno je predvidevanje vpisa v slovenščini, čeprav se pri tako odzivni tipkovnici tudi brez uporabe te funkcije s pisanjem ne zamudiš prav dosti – stvar okusa. Podprta je uporaba Gmail, Yahoo mail, Hotmail in ostale e-pošte, ki deluje po protokolih POP, IMAP ali SMTP. Posebej prijazna je Gmail-ova aplikacija – seveda. Tako Exchange kot Gmail omogočata sinhronizacijo računa (prenos imenika in koledarja). Kot na vseh Androidih pa so za sinhronizacijo podprti tudi računi Facebook, MySpace in Twitter.

  Kamera in multimedija

  LG Optimus 2X je opremljen z dvema kamerama. Glavna, z 8 MP na zadnji strani in dodatna z 1,3 MP na sprednji strani. Slednja služi za video klice in uporabo nekaterih aplikacij (npr. Mirror). Z 8 MP kamero, ki ji dela družbo vgrajena LED bliskavica, sem posnela kar nekaj kakovostnih fotografij. Poleg standardnih nastavitev slikanja, omogoča tudi slikanje panoramskih posnetkov, kar je vedno zabavno.  Vseeno pa bi za moj okus lahko bile barve fotografij bolj žive. Moteči faktor je čas, ki si ga je telefon »vzel« za auto fokus in za obdelovanje vsake posnete fotografije, preden sem lahko ponovno slikala, vendar je to žal skupna lastnost vseh Androidov.

  Vendar sem se hitro potolažila ob preklopu na snemanje video posnetkov – Optimus 2X omogoča snemanje videa do 1080p oz. v Full HD resoluciji. Slika je jasna in bistra, zvok na vgrajenih zvočnikih pa je odličen. Kakovost tako video posnetkov kot fotografij še bolj pride do izraza na večjem ekranu, računalniku ali televiziji. LG Optimus 2X podpira standard DLNA (Digital Living Network Alliance), kar omogoča »prezrcaljenje« (mirroring) vsebine s telefona na digitalni TV z uporabo mini HDMI izhoda. Tako lahko uporabnik svoje posnete slike, video posnetke in druge vsebine (filme, igre, spletne vsebine, pretočne vsebine) gleda na velikem zaslonu. Ob tem se telefon res izkaže kot izjemno grafično zmogljiv – kar pri LG-ju ponosno poudarjajo.

  Zaključek

  Med mojim kratkim druženjem z LG-jevo »zvezdo«, je LG Optimus 2X izpolnil vsa pričakovanja. Med njegovimi prednostmi so zagotovo hitrost, odzivnost, prijetna uporabniška izkušnja in manjša poraba baterije v primerjavi z drugimi pametnimi telefoni – tako kot so pri LG-ju napovedali. Vseeno sem imela polnilec raje pri roki. S pomanjkljivostmi (če jih sploh lahko tako poimenujem), pa bo opravil Gingerbread, takoj ko bo nadgradnja na Android 2.3 na voljo. Koliko časa pa bo LG-jeva »zvezda« sijala sama? Konkurenca je zagotovo že zavihala rokave… In kdo bo prvi s štiri-jedrnim procesorjem? :)

  Točen datum prihoda LG Optimus 2X v prodajo pri Mobitelu ni znan, enako velja za cene.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1226
24. september 2013
Test na dlani - LG Optimus 2X
Novice
Android