• /PublishingImages/Nokia-C5-zadaj.jpg

  Test na dlani - Nokia C5

  24. september 2013 - Silvo Katalenić

  Nokia s svojo relativno novo, C serijo mobitelov, poskuša pripeljati trg smartphonov v nižji cenovni razred. Po pravici povedano, ko sem dobil mobitel na testiranje, moj prvi vtis ni bil ravno obetajoč. Nisem vedel, ali bom s to Nokio sploh lahko "preživel"! A videz zna kot  pri mnogih preprostih zadevah varati. Še "živim" in tu so moji vtisi.

  SpecifikacijeOmrežja & povezljivost:

  - GSM 850 / 900 / 1800 / 1900

  - WCDMA, HSDPA, HSUPA

  - Bluetooth 2.0 (+EDR)

  - A-GPS

  Dimenzije & masa:

  - 112 x 46 x 12,3 mm

  - 89,3 g

  Procesor & pomnilniki:

  - ARM 11, 600 MHz

  - RAM: 128MB

  - Notranji pomnilnik: 50MB

  - Dodatni pomnilnik preko priložene 2GB microSDHC kartice (max. 16GB)

  Zaslon:

  - 5.58cm (2.2 palčni)

  - QVGA 320x240 točk ločljivosti

  Baterija: BL-5CT, Li-Ion 1050mAhKamera:

  - 3.2 mio točk (VGA video snemanje)

  - samodejni fokus

  - EDoF tehnologija (povečana globina polja)

  - LED bliskavica

  Vhodi & Izhodi:

  - standardni 2mm Nokia mini vtič za polnjenje

  - Micro USB 2.0 (prenos podatkov & polnjenje)

  - 3.5mm audio/video izhod

  Operacijski sistem: Symbian S60 3. izdaja, 2. paket funkcijOstalo:

  mp3 predvajalnik, e-mail odjemalec, FM radio, Ovi zemljevidi 3.0, Nokia Music Store, Ovi Imenik, Ovi Files, digitalni kompas, merilec pospeškov, slovar, Quickoffice Premier 5.3, WiPresenter, Adobe PDF LE 1.5

  Serijska oprema:

  Baterija BL-5CT (1050mAh), polnilec, navadne slušalke z mikrofonom WH-102, USB-miniUSB kabel, microSDHC 2GB kartica

  Strojna oprema

  Nokia C5 je na prvi pogled lep in preprost mobitel. Če bi ga moral opisati z eno besedo, bi izbral besedo "klasika". V rokah je lahek, kromiran sprednji rob lepo zaokroži Nokijin tipičen dizajn. 12 velikih plastičnih tipk za vnos številk in besedila, 6 tipk za upravljanje ukazov, ter na sredini še tipka Navi, vse iz lepega brušenega aluminija. Nad zaslonom zraven slušalke najdemo VGA kamero za videoklice, mikrofon pa je skrit kar med tipkovnico samo. Na vrhu boste zaman iskali klasično Nokijino tipko za zagon mobitela, ta funkcija se je preselila na (staro) mesto tipke za zavrnitev klica. Namesto nje so na vrhu locirani vsi trije vtiči - 3.5mm audio izhod na levi, 2mm Nokia mini vtič za polnjenje na desni in microUSB na sredini. Leva stranica je prazna, desna pa ima tipki za zvišanje/znižanje glasnosti zvoka in malo nižje še režo za microSD kartico, ki jo je sicer z normalnim (moškim) prstom skoraj nemogoče dobiti ven. Zadnjo stran ščiti srebrn aluminijast pokrovček za baterijo, ki se odstrani brez problema in čeprav mi še ni zletel iz rok, dvomim, da bi ob morebitnem padcu takoj odletel. Nad pokrovčkom leži 3.2 MPix kamera z dokaj močno LED bliskavico, pod pokrovčkom pa še dva zvočnika, ki nista ravno najbolj smotrno nameščena. Na hrbtnem, ležečem položaju, se prekrijeta in s tem stišata. In čeprav bi v mirnem okolju sogovorca pri prostoročnem pogovoru še nekako slišali, bi ga zato med vožnjo ali v kakšnem javnem prostoru toliko slabše. Za to pride prav priložen set za prostoročno telefoniranje.

  Mobitel je torej klasičen. Po obliki in občutku definitivno, a to še ne pomeni, da je popoln. Sam bi mu recimo dodal sprožilec na desno stranico za lažje fotkanje, mikrofon je premalo občutljiv za normalno konferenčno telefoniranje, zvočniki so nelogično postavljeni in, hja, no, WiFi bi tudi lahko podpiral. Če že iščem največjo pomanjkljivost tega mobitela, bi bila to brez pomisleka ta.

  Programska oprema

  Ob prvem zagonu mobitela te prijetno preseneti čarovnik za izmenjavo podatkov (vizitke, sms-i, zadnji klici, ipd.) iz svojega prejšnjega mobitela (po možnosti naj bo to kar Nokia oz. vsaj Symbian). Skratka - sinhronizacija preko bluetootha. Sam sem čarovnika preskočil, ker imam ves imenik shranjen na svojem Ovi računu, za kar pa mi čarovnik ni ponudil možnosti; ta se skriva v nastavitvah v podmeniju 'povezovanje'.

  Sicer pa je mobitel preprost za uporabo. Symbian S60 3rd edition, vsaj kar se menijske postavitve tiče, ni nič drugačen od katere koli druge podobne Nokie. Domač zaslon ponuja spodnjo orodno vrstico s šestimi priljubljenimi aplikacijami (plus dve dodatni za upravljalni tipki), nad njimi koledarski opomniki in hiter pregled nad e-mail stanjem ter še poljubno število stikov, do katerih želite imeti hiter dostop že kar na domačem zaslonu. Malenkost natrpano, a zato toliko bolj praktično.

  E-poštni odjemalec deluje brezhibno. Čarovnik te popelje skozi niz e-poštnih ponudnikov (Mail for Exhange, Ovi, Yahoo!, Gmail, Windows Live/Hotmail, Siol ter ročna konfiguracija za vse preostale). Če prebivaš med naštetimi, si skoraj takoj znotraj svojega računa, drugače je dobro vedeti določene nastavitve. Seveda je možno uporabljati več računov hkrati.

  Kar me je še dodatno presenetilo na mobitelu takšnega razreda, je prisotnost Ovi zemljevidov in navigacije. Seveda v paketu zraven ne dobiš avto stojala za lažjo preglednost, pa vseeno. Majhen zaslon zna biti problem za koga s slabšo dioptrijo, a če ti vsaj ušesa dobro služijo, boš našel pravo pot. Še beseda o navigaciji: na našem zadnjem potovanju po južnih krajih nas je ženski glas zapeljal z avtoceste na  zapuščeno cesto, kjer smo naredili majhen krog okoli sumljive vasi in nas potem ponovno popeljala na isto pot nazaj na avtocesto. Dvomim, da je to težava mobitela samega, najbrž prej slabo kartiranje (še ne) EU držav. No, navkljub temu smo prišli na cilj varno (+10 min) :)

  Kamera

  V mobilni industriji, kjer tudi 12 mio točk več ni nič nenavadnega, se mogoče komu zdi 3.2 mio točk malo zastarelo. Morda, a vedite, da je to Nokia nižjega cenovnega razreda in da nekateri pametni mobiteli šele zdaj dobivajo 5 mio točk ;) EDoF tehnologija (ali povečana globina polja) in LED bliskavica fotografiranju dobro služita — na račun prve manjka način makro snemanja — a kot ponavadi je veliko od tega odvisno od načina slikanja posameznika samega. Edino kar bi si zaželel, je možnost ročne izostritve slike, kot naprimer pri Nokii E72. Pritisk na glavno tipko je željeno polje na sliki izostril, izpust tipke pa jo sprožil. C5 to vse naredi avtomatično, kar ni nujno slabo, a preostalih možnosti ti ravno ne da.

  Običajen način

  Panoramski način

  Digitalni zoom

  EDoF primer

  Zaključek

  Spomnimo se še enkrat, komu je Nokijin C razred pravzaprav namenjen. Finci so to linijo (trenutno samo štirih) mobitelov odprli za t.i. srednje-nižji cenovni oz. po domače rečeno, za ljudi, ki si ne želijo veliko odšteti za mobitel, a vseeno želijo pridobiti iz njega največ. In iskreno, Nokia C5 dejansko približuje trg pametnih mobitelov navadnim uporabnikom. Baterija zdrži vse do tretjega (s 3G-jem), četrtega dne (brez), navigacija je vedno pri roki, e-pošta & vsa socialna omrežja delujejo preprosto, pomnilnik je zahvaljujoč microSD karticam prilagodljiv, kamera je spodobna in ima bliskavico … skratka, najbolj od vsega sem pogrešal prav WiFi. A to sem samo jaz, ker non-stop čepim na internetu; moja mati se po parih dneh uporabe tega naprimer sploh ni spomnila. Ji pa je zato bila všeč navigacija. In v tem je štos. V dobrem paketu z akcijsko ceno 79€ je to mobitel, ki veliko nudi, če le ne postanete preveč požrešni glede prenosa podatkov, kar pa mora kupec te Nokie vedeti že pred nakupom. In teh ni malo.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1210
24. september 2013
Test na dlani - Nokia C5
Novice