• /PublishingImages/znak_manjsa.jpg

  Test na dlani - Nokia C6

  24. september 2013 - Silvo Katalenić

  Nokia C6 naj bi bila nekakšna cenejša različica starejše sestre Nokie N97 (mini). Po konstrukciji in obliki sprva izgleda kot še ena izmed zelo popularnih Nokij 5800, kar zna rahlo zaskrbeti, saj ji tipkanje po rezistivnem zaslonu ni delalo nikakršnih uslug, a kmalu ugotoviš, da se pod njim skriva še celotna, ležeča QWERTZ tikovnica, ta pa naj bi delo bistveno olajšala. Pa ga? Je ta tipkovnica tudi edina pridobitev te Nokie? In če je, ali ta zadostuje? Ugotovi spodaj in si preberi moj test na dlani!

  SpecifikacijeOmrežja & povezljivost:

  - GSM 850 / 900 / 1800 / 1900

  - WCDMA, HSDPA, WLAN 802.11 b/g

  - Bluetooth 2.0 (+EDR)

  - A-GPS

  Dimenzije & masa:

  - 113,4 x 53 x 16,8 mm

  - 150 g

  Procesor & pomnilniki:

  - ARM 11, 434 MHz

  - RAM: 123.71MB (48MB na voljo ob prvem prižigu)

  - Notranji pomnilnik: 282.92MB

  - Dodatni pomnilnik preko priložene 2GB microSDHC kartice (max. 16GB)

  Zaslon:

  - na dotik, rezistivni

  - 8.12cm (3,2 palčni)

  - TFT, nHD 640x320 točk ločljivosti

  Baterija: BP-4J, Li-Ion 1200mAhKamera:

  - 5 mio točk (VGA video snemanje)

  - samodejni fokus

  - LED bliskavica

  Vhodi & Izhodi:

  - standardni 2mm Nokia mini vtič za polnjenje

  - Micro USB 2.0 (izklljučno za prenos podatkov, brez možnosti napajanja)

  - 3.5mm audio/video izhod

  Operacijski sistem: Symbian^1 (a.k.a. S60 5. izdaje)Ostalo:

  mp3 predvajalnik, e-mail odjemalec, FM radio, Ovi zemljevidi 3.0, Nokia Music Store, merilec pospeškov, slovar, Quickoffice 6.2.296, Adobe PDF LE 2.5.507, Traveler, slikar, Bejeweled Twist, Shazam, brez digitalnega kompasa

  Serijska oprema:

  Baterija BP-4J (1200mAh), polnilec, navadne slušalke z mikrofonom WH-102, USB kabel, microSDHC 2GB kartica

  Strojna oprema

  Nokia C6 je po zunanjosti sodeč nekakšen hibrid nadvse popularnih Nokia 5800 in Nokia N97 mini telefonov. Z zaprto tipkovnico ga skoraj takoj zamenjamo s 5800, zahvaljujoč oglati obliki, identičnemu zaslonu ter tremi tipkami pod njim. Telefon je zelo preproste, čiste oblike; ali tudi privlačne, dvomim, a to je sodba, ki si jo ustvari vsak sam. Na sprednji strani se med senzorjem za svetlobo in kamero za videoklice skriva še dokaj globoko vdrta slušalka, ki hitro postane magnet za prah in umazanijo (tudi zahvaljujoč svojim ostrim robovom). V temi pa se hitro prepozna prvi znak slabše konstrukcije mobitela — na samem spodnjem robu skozi "mini-razpoko" vdira zeleno-belo-rdeča svetloba tipk, kar sicer ni moteče, ni pa tudi ravno lepo (razen, če si Italijan).

  Na spodnji strani najdemo zraven mikrofona Nokijin mini vtič za napajanje, ki ga lepo obkroža mini LED diodica. Ta med napajanjem sveti, nam pa žal ne sporoči (s kakšno drugo barvo ali s kakršno koli spremembo v nastavitvah), kdaj je baterija polna. Tako bolj ali manj služi sama sebi.

  Desna stranica ponuja tri tipke: dvostopenjski sprožilec za fotografiranje ter tipki za zoomiranje oz. za uravnavanje glasnosti. Med prvo in slednjima dvema je še drsnik za zaklepanje/odklepanje zaslona, za katerega bi si osebno želel drugačno, ali vsaj malo višjo pozicijo, ker sem tako vsakokrat moral skrčiti svoj desni palec v zelo neudoben položaj (in nekajkrat celo tudi mobitel sam). Na levi strani najdemo samo režo za microSD kartice, katero odstranjevanje je v tem primeru zelo enostavno, saj ni globoko zakopana med čipovje, kot je bil primer pri Nokiji C5. Zgornja stranica ima na sredini nameščen standarden 2.5mm audio izhod, na njegovi desni pa se še nahaja USB vtič. Preko slednjega žal ne moremo polniti baterije, pa tudi zaklopka bi lahko bila rotirajoča. Menim, da je ta vtič na napačnem mestu, saj če želimo prenašati podatke preko USBja in hkrati še polniti baterijo, nam tako z vsakega konca mobitela "štrli" vsak svoj kabel.

  Zadnja stran mobitela ponuja kamero s petimi milijoni točk, LED bliskavico ter zmerno glasen zvočnik. Koliko je "zmerno glasno" glasno? Recimo, da v nepreveliki sobi svojo vlogo radia opravlja solidno. Odstranjevanje pokrovčka za baterijo je težja naloga kot bi sprva pričakoval. Čeprav je reža z drsnikom ravno prav velika za vaš noht, pokrovček nikakor noče skočiti ven, kar bi pri večini ostalih (boljših) Nokijah pričakoval. Tako ga je potrebno obrniti na hrbet, da gravitacija opravi svoje, pri tem pa paziti, da vam hkrati ven ne pade tudi baterija. Vstavljanje SIM kartice je preprosto, odstranjevanje pa spet težje. Krepek pritisk s prstom na kartico je potreben, da premagamo silo lepljenja in s tem kartici zadamo še kakšno mikro prasko več, kot bi si sami želeli.

  Tipkovnica je z eno besedo dobra. Z dvema: res dobra ;)

  39 tipk je razporejenih skozi štiri vrstice, vse so enake, idealne velikosti, razen, seveda, preslednice — ta je malo večja. Vsaka med njimi je ravno prav izbočena in ima tisti dober ne-preplitek-ne-preglobok klik, ki zna včasih tako zelo motiti. Nekje na sredini mobitela (a ne tudi na sredini tipkovnice!) je še ena tanka fizična ločnica, ki jo Nokia tako zelo rada postavlja med svoje ležeče tipkovnice (razen pri modelu N900). Ta ne moti, čeprav se bo uporabnik sprva zbal, da bo. Če karkoli moti pri tej tipkovnici, je to podobna "težava" kot jo ima Nokia N900 — zgornja vrstica je preblizu roba zgornjega dela drsnika, tako da so moji široki palci malce težko našli svoj naravni položaj pri tipkanju, kot sicer pri ostalih tipkah. A kljub temu se hitrega tipkanja naučiš relativno hitro, čez čas pa ti tudi postane velik užitek, ki ga nerad zamenjaš za manjše ali virtualne tipke. Definitivno en velik plus!

  Na desni strani tipkovnice najdemo še t.i. D-pad oz. navigacijske tipke, ki pridejo zelo prav, saj je prestavljanje roke med zaslonom in tipkovnico pri — recimo samo za primer — pisanju sporočila, (sploh pa pri brskanju po spletu!) več kot potrebno! Odmaknjenost tipkovnice za širino enega stolpca tipkovnice od roba ohišja je tudi dobrodošla funkcija v dizajnu, čeprav je potem D-pad potisnjen čisto zraven tipkovnice in je lahko tako kdaj tudi žrtev nenačrtovanega klika.

  Čeravno bi pričakovali, da je zaslon pri temu modelu glavni način vnosa ukazov — kot je to v primeru Nokie 5800 ali 5230 —, tega na srečo pri C6-ki ni. Kot sem že prej omenil, je temu tako zahvaljujoč tipkovnici in njenemu D-padu.

  Zaslon je rezistivni, kar pomeni, da deluje na fizični pritisk (pozimi lahko ostanejo rokavice na rokah!) in je prekrit z dokaj mehko plastiko, ki se pod prsti čisto rahlo upogiba. Ne me razumeti narobe, to ni plastelin, a steklo tudi ni. Domnevam, da je to zaradi nižjih stroškov proizvodnje in/ali da zaščiti zaslon pred nezaželenimi padci. Na začetku je občutek nekako nenavaden, a se hitro privadiš. Natančnost je dobra in se lepo obnese v vsakodnevni uporabi. Edini minus je nizka ločljivost (640x360 pik), ampak nobeden od nas ne pričakuje, da bomo na njemu brali knjige.

  Kot zadnje bi rad omenil še največji minus pri strojni opremi te Nokije — oblika. Mobitel na prvi pogled izgleda povsem normalno in daje vtis, da se dlani lepo prilega. A se ne. Mobitel je predebel, malenkost preoozek in kar je najhuje, težko se odpira. Večkrat, kot si upam priznati, mi je mobitel dobesedno skočil iz roke, ko sem ga poskusil odpreti, saj je zgornji drsni del pretanek, spodnji pa prezaobljen, da bi ga lahko varno, samozavestno odprl. Sploh spodnji, zaobljeni del mobitela ti ne daje tistega primeža pri dostopu do tipkovnice, tako da se moraš naučiti s palcem pritisniti na zaslon in potegniti navzgor, medtem ko s preostalimi prsti pritiskaš na tista zaobljena spodnja robova. In vmes upaš, da nisi sprožil kakšne aplikacije, če je zaslon slučajno bil odklenjen. Skratka, cel štos. No, navkljub temu, drsni mehanizem dela brezhibno; odpre se sunkoma, z ušesom prijetnim "škljocom", mobitel pa v odprtem položaju ne daje nikakršnih sumov o slabi izdelavi (nekaj, kar je Nokia vseskozi delala zelo dobro).

  Baterija BP-4J z močjo 1200mAh zdrži dober dan, kar nekako razočara. Glede na velikost zaslona bi pričakoval baterijo z 1500mAh, kar tej Nokiji tudi pritiče, a če v nastavitvah izklopite omrežni način UMTS in si v e-poštnem odjemalcu nastavite osveževanje pošte na kakšno urco, dve (v tem primeru preko WiFija), že zdrži dobra dva dneva.

  Programska oprema

  Če že znate ravnati z Nokijo N97 (mini), potem se boste tudi na C6 počutili domače. A pojdimo lepo od začetka. Nokia C6 poganja Symbian^1 (drugače še znan po daljšem imenu S60 5. različice), ki je med uporabniki že uveljavljen, kar pa še ne pomeni, da je tudi idealen.

  Na domačem zaslonu nas pričaka šest prostorčkov, t.i. widgetov za aplikacije. V prvem okencu dostopamo do ure in profilov, naslednji prikazuje naslednje dogodke v koledarju, tretje okence prikazuje prejeto e-pošto, nasledna dva okenca vsebujeta ikone za dostop do določenih štirih aplikacij, ter v zadnjem kot dostop do glasbene knjižnice, v katerem je tudi možno predvajano glasbo tudi upravljati. Pod widgeti najdemo še dva namenska gumba za bližnjici po svoji želji, med njima pa še tipko za hiter dostop do virtualne številske tipkovnice. V glavni meni se vstopa z glavno, fizično tipko, tam pa smo že na znanih Symbianovih tleh.

  Kar izrecno moti pri navigaciji skozi menije preko zaslona z dotiki je to, da moraš včasih v določenih podmenijih (npr. v nastavitvah, glasbenemu predvajalniku, foto galeriji) dvakrat pritisniti na ikono/ukaz, da jo/ga potrdiš. Se pravi, najprej jo označiš, potem potrdiš. To nervira, sploh zato, ker včasih procesor ne dohaja vsega dogajanja. Vsi smo že doživeli to situacijo (ne samo na Nokijah): imaš odprtih par aplikacij (ponavadi e-poštni klient, dnevnik klicev, imenik, mogoče še Gravity ali glasbeni predvajalnik), vstopiš v meni, klik na 'aplikacije', hočeš podrsat po meniju navzdol, a se ne zgodi nič, poskušaš podrsat še enkrat (tokrat malo bolj "agresivno"), prejšnji ukaz je zdaj že zaznalo, ta zadnjega pa nekako hitro pretvorilo v klik na aplikacijo, ki jo tako ali tako nismo želeli zagnati. Skratka zmeda, ker procesor ne dohaja akcij, to tečno dvojno potrjevanje ukazev pa sploh ustvari svoj kaos. Ampak povsem iskreno, preveč sem se nerviral samo na začetku, počasi se že naučiš kje moraš malo upočasniti (v bistvu res traja samo kakšno slabo sekundico), kje so vse potrebni dvojni kliki, kdaj imaš preveč odprtih aplikacij, … itd.

  Brskalnik je dokaj zmogljiv, našo stran, recimo, nalaga približno 45s, engadget.com skoraj enkrat več, vse preko WiFija. Brskanje je privlačno, celozaslonski način skriva samo eno tipkov v spodnjem desnem kotu, ki najprej prikliče najbolj osnovne ukaze, dodaten gumb pa odkrije še glavni meni. Kinetično drsanje je verjetno zaradi rezistivnega zaslona sprva nekako čudno hitro in dolgo (za primerjavo z iPhonom), a ni nekaj na kar se ne bi mogel navaditi. To velja tudi za navigiranje izven brskalnika.

  Predvajalnik glasbe je tipičen Symbian, z dodatno možnostjo izbora nakupa glasbe iz Ovi Music trgovine (katere pri nas v Sloveniji še ni dosegljive) ter navaden radio, za katerega je potrebno priključiti slušalke. Internetnega radia na žalost ni, a ta povečini manjka na vseh Symbian^1 mobitelih. Največji minus predvajalnika je še vedno potreba po ročni osvežitvi glasbene knjižnice. To pomanjkljivost v Symbianu^3 pričakujemo odpravljeno. Foto galerija je preprosta, fotke se da urejati s parimi osnovnimi orodji in naložiti na tri določene spletne račune (Ovi, Flickr, Vox). C6 opremlja še igra Bejeweled Twist, pisarniške aplikacije Quickoffice, slovar, Adobe PDF, preostanejo še Slikar, Shazam, snemalnik (ki služi kot diktafon & snemalnik tel. pogovorov), Ovi Maps (hkrati tudi Ovi navigacija), Ovi trgovina, Nokia messaging client (ali e-poštni odjemalec), ter cel set povezav do web aplikacij a la Facebook, Myspace, ESPN, Hi5, Friendster, CNN, itd.

  Kratka beseda o e-poštnem klientu: pri najnovejši programski posodobitvi za Nokio E72 sem napisal, da ti po novem več ne ponudi 6 različnih ponudnikov, preko katerega vneseš svoje uporabniško ime in geslo, temveč moraš te nastavitve tako rekoč vnesti celo ročno. Pri C6 te pomanjkljivosti na srečo ni, vsi ponudniki so spet lepo našteti, uporabniško ime & geslo sta vse kar je potrebno, da aplikacija deluje brezhibno.

  Kar se tiče posnetih fotografij, sem bil, glede na to, da se gre za nižje cenovno Nokijo, prijetno presenečen. Leča je brez blagovne znamke in ima samo eno LED bliskavico. Način ostrenja fotografij, barve in macro posnetki so me prijetno presenetili, kar samo kaže na že uveljavljen in stabilen Nokijin fotografski software. Le v temnih prostorih s prižgano bliskavico dobijo fotografije malce nehvaležen vijoličen ton.

  Za vsakodnevno uporabo se mi zdi hitrost kamere več kot solidna, procesiranje ene slike traja manj kot 4 sekunde. TFT zaslon nima nikakršnega "anti-refleksijskega" premaza, kar slikanje na soncu ne pretvori v najbolj prijetno opravilo.

  Obstaja pa en hrošč v aplikaciji, namreč če želiš fotko takoj potem, ko si jo posnel tudi izbrisati, dobiš error sporočilo "Kamera v uporabi". Tako je potrebno počakati še par dodatnih sekund, da ukaz deluje brez težav.

  Video posnetki so, pričakovano, srednje kvalitete. C6 ponuja možnost snemanja v VGA ločljivosti (640x480), v ločljivosti širokega zaslona (640x352) in v MMS ločljivosti (176x144 v H.263), v formatu MP4 z minimalnimi 15-imi sličicami na sekundo. Na voljo so še trije scenski načini (samodejno, nočno in snemanje s slabšo osvetlitvijo), možnost spreminjanja ravnovesja beline, barvnega tona ter snemanje z bliskavico. Na kratko, kamera ni namenjena za shranjevanje posebnih priložnosti.

  Zaključek

  Nokijina C serija "se še išče". Po eni strani bi radi mladim ponudili cenejše mobitele, po drugi strani pa hkrati še smartphone izkušnjo. Ali je Nokia C6 produkt tega? Niti ne. Naj razložim. Karkoli boste počeli s to Nokijo, naj bo fotografiranje, snemanje, brskanje po spletu, e-mail, deljenje podatkov preko Twitterja ali Facebooka, vam bo uspelo. Ampak počasi in mogoče v načinu, ki vam ne bo najbolje ustrezal! Procesor torej včasih ne dohaja ukazov, je pa to odvisno predvsem od osebe, ki uporablja mobitel.

  Cene in podrobnosti so objavljene na Mobitelovi spletni strani.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1220
24. september 2013
Test na dlani - Nokia C6
Novice
Symbian