• /PublishingImages/nokiae7_tv-a.jpg

  Test na dlani - Nokia E7-00

  24. september 2013 - Jan Omahen

  Nokia E7-00 je mobitel, ki ga čakajo predvsem privrženci Nokie. Ima kar nekaj prednosti, pri nekaterih stvareh pa ga ovira strojna oprema, ki na trenutke ni kos hitrosti operacijskega sistema Symbian. Več v nadaljevanju.

  Zunanjost

  Nokia E7-00 kljub teži (176 g) lepo pade v roke, mat površina pa onemogoča drsenje. Mere so nekoliko večje kot pri N8, vseeno pa je oblika bolj elegantna.

  Zaslon je ClearBlack AMOLED, velikosti 10,2 cm (4 palce) in zadovoljive ločljivosti 640x360 točk v razmerju 16:9. Na dotik se odzove zelo hitro in večinoma prehiti sam mobitel, kar se kaže tako, da je vstop in izstop iz menijev včasih nekoliko počasen oz. zamuja. Če si navajen ekspresno hitrega premikanja po meniju, te bo stvar zmotila, sicer tega ne boš opazil. Tudi tipkanje sporočil na zaslonu je "udobno", čeprav je temu namenjena naslednja točka.Fizična tipkovnica bo večini glavni razlog za nakup Nokie E7-00. Tipkovnica navduši, predvsem zaradi svoje površine in dovolj velikih tipk. Celotna tipkovnica je dosegljiva palcem, tipkanje pa je hitro. Mene osebno je navdušila mat površina, ki daje dodaten občutek kvalitete

  Kamera

  V preteklem letu sem se razvadil hudih fotoaparatov na mobitelih, saj so nekateri delali fotke, primerljive mojemu kompaktnemu fotoaparatu srednjega cenovnega razreda. Makro fotografija (bližje od 30 cm), dobra izostritev, to sta dve funkciji, ki ju pri E7-00 zelo pogrešam. Za ostre fotografije z Nokio E7 (kljub 8MP ločljivosti kamere, a ločljivost ni vse) je torej nujna mirna roka (posnetki gibanja odpadejo).

  Bliskavica svoje delo opravlja odlično, dober primer je spodaj. Če uporabljaš fotoaparat na mobitelu za priložnostno slikanje, te ne bo razočaral, še nasprotno, možnosti poigravanja s nastalimi slikami so odlična zadeva. Nekaj fotografij in testni posnetek najdeš tule spodaj.

  Tema+bliskavica.

  Slabša svetloba, gibanje.

  Povezljivost

  Pri povezljivosti poleg Bluetooth 3.0 navduši predvsem HDMI priključek s priloženim kablom. Delovanje si oglej spodaj. Začuda je vse delovalo tekoče, dlje kot do testiranja igranja Angry Birds se nisem spuščal. Izkušnjo lahko opišem kot pozitivno, za trenutek sem se spozabil in izbiro potrdil kar na TV-zaslonu. Stvar navade, zmedla me je velikost, saj tako povečanega Symbiana še nisem videl :)

  Operacijski sistem

  Symbian ima ogromno možnosti za prilagajanje, kar pa ni nujno očem najbolj prijazna možnost. Poskusi, da bi na naši testni Nokii uvedel “clean look”, so propadli, saj je OS sam po sebi preveč nasičen, poleg tega pa se nisem mogel odreči določenim bližnjicam. Pogrešam možnost spreminjanja velikosti in položaja bližnic na osnovnem zaslonu. Na kratko, težko se je izogniti številu informacij, ki te bombardirajo iz namizja. Na srečo se stvar v meniju umiri, saj se približa staremu dobremu Symbianu, ki smo ga vsi navajeni.

  Čisto možno je, da obstajajo aplikacije in razni posegi v OS za bolj napredne uporabnike, ki bi spremenili videz, a tega nisem našel. EDIT: Uporabnik Triatlet je v komentarjih omenil SPB Mobile Shell ;)

  Aplikacije in igre

  V Ovi trgovini je kar lepo število aplikacij, tudi nekaj slovenskih, iskanje po trgovini pa je preprosto in se mi osebno zdi prijaznejše kot tisto v Android Marketu. Čistost in urejenost po kategorijah spominja na Apple-ov AppStore, kar si Nokia lahko šteje v plus.

  Baterija

  Baterija je zdržala dlje kot na povprečnih pametnih mobitelih, kljub temu, da sem ves čas uporabljal aplikacije, ki se povezujejo na internet in prenašajo podatke. Uporabljal sem UMTS-omrežje, med vožnjo pa je mobitel preklapljal tudi na GSM. Baterija je kot pri Apple napravah novejših generacij neodstranljiva, kar se mi zdi pomembno omembe.

  Povzetek

  Lepa oblika, kljub velikosti in teži mobitel lepo sede v roke. Zaslon je na dotik odziven in prijeten za uporabo, deluje zelo hitro, navduši ločljivost in čistost barv. Baterija zdrži dolgo, dlje kot na ostalih "pametnjakovičih". Fotografije so zadovoljive, če se ne podajaš ravno v makro fotografijo, ljubiteljski fotografi bodo pogrešali za njih osnovne funkcije. Fizična tipkovnica svoje delo opravlja suvereno, kar pa ne drži za operacijski sistem. Ta je med uporabo nesinhroniziran z drobovjem mobitela, kar se kaže v odzivnosti.

  Nokia E7-00 bo zagotovo navduševala dosedanje Nokia uporabnike in poslovne uporabnike, predvsem zaradi poznanega OS-a in uporabo e-poštnih storitev. Če pogrešaš še kakšno stvar, ki sem jo pozabil, to zapiši v komentarje in z veseljem preverim ali stestiram zadevo. Cena in datum prihoda v ponudbo ostajata neznanka, sporočimo takoj, ko izvemo ;)

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1081
24. september 2013
Test na dlani - Nokia E7-00
Novice
Symbian