• /PublishingImages/DSC09396.jpg

  Test na dlani - Nokia E72

  24. september 2013 - Silvo Katalenić

  Nokia E72 se na prvi pogled zdi kot še ena poslovna Nokia s preveč tipkami in zastarelim Symbianom. A vse tiste tipke ti kmalu pridejo še kako prav, Symbianova leta pa za razliko od ostalih operacijskih sistemov nosijo s sabo izkušnje, kot so stabilnost, hitrost in domačnost. Skupaj z zmogljivo kamero, odlično navigacijo ter maratonsko baterijo je to mobitel, ki se ga ne bi branil niti Don Draper.

  SpecifikacijeOmrežja & povezljivost:
  • 2G GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • 3G HSDPA 900 / 1900 / 2100
  • Wi-Fi 802.11 b/g
  • Bluetooth 2.0 (EDR)
  • A-GPS
  Dimenzije & masa:
  • 114 x 58 x 10 mm
  • 128g
  Procesor & pomnilniki:
  • 600 MHz
  • RAM: 120MB
  • ROM: 260MB
  • Dodatni pomnilnik preko priložene 4GB microSDHC kartice
  Zaslon:
  • 6.09 cm (2.4 palčni)
  • QVGA 320x240 točk ločljivosti
  Baterija: BP-4L, 1500mAhKamera:
  • 5 MPix (VGA video snemanje)
  • samodejni fokus
  • LED bliskavica
  Vhodi & Izhodi:
  • standardni 2mm Nokia mini vtič za polnjenje
  • Micro USB 2.0 (prenos podatkov & polnjenje)
  • 3.5mm audio/video izhod
  Operacijski sistem: Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 2Ostalo:

  mp3 predvajalnik, (omejen) e-mail poštni odjemalec, FM/internetni radio, Ovi Zemljevidi 3.1, digitalni kompas, merilec pospeškov, Shazam (poskusno obdobje), slovar, Quickoffice Premier 6.2, WiPresenter, Adobe PDF 2.5LE

  Serijska oprema:

  Baterija BP-4L (1500mAh), polnilec, usnjen etui & obesek, in-ear slušalke WH-205, dvodelni, zlahka snemljivo dvodelno auto navigacijsko stojalo HH-20, USB-miniUSB kabel, microSDHC 4GB kartica

  Strojna oprema

  Naj takoj na začetku omenim, da je Nokia E72 tanek, a odlično grajen mobitel. Glavna šasija se ti sprva sploh ne zdi plastična, alumijast pokrovček za baterijo, kromiran sprednji rob ter brušen, kovinski izgled glavnih navigacijskih tipk pa so samo dodatni atributi k lepem izgledu in trdnosti naprave. Brez dvoma verjamem, da bo telefon tudi po večkratnih padcih in praskah še vedno ostal povsem kompakten (in lep, a to je seveda moje subjektivno mnenje). Kovinski deli seveda ne naredijo telefona lažjega, da pa je težak, tudi ne morem trditi.

  Kot rečeno, pokrovček za baterijo je iz lepo zloščenega, črtastega aluminija, ki nase povleče vso mast tvojih prstov, tako da je vsakokratno brisanje mobitela jalovo. Čeprav sem od drugih uporabnikov na spletu slišal, da se ne prilega popolnoma lepo k celotnem ogrodju, sam nisem takega mnenja.

  Odpiranje pokrovčka je zelo enostavno in ne verjamem, da bo ob prvem padcu odletel. Pod pokrovčkom se nepresenetljivo skriva reža za SIM kartico in nad njo še zelo močna baterija. Slednja brez problema zdrži dva polna delovna dneva. Z delovnim dnem mislim na dosti SMSov, klicev, veliko brskanja po spletu, še več pretakanja podatkov preko Wi-Fija & 3Gja, slikanje vsaj par fotk na dan, ter občasno prižganje GPSa za igračkanje z navigacijo. Tudi če bi ob neprijetni priliki zmanjkalo energije, ga lahko znova napolnimo preko standardnega miniUSB vtiča, tako da glede tega samo hvale.

  Na zadnji strani najdemo za ta razred zelo zmogljivo kamero, katera s svojo izboklino kar dosti "kuka" ven, a glede na to, da so zvočniki takoj zraven, je to kvečjemu dobrodošlo, saj pride glasnost zvoka tako bolj do izraza, kadar ga odložimo na mizo. Tik nad kamero še najdemo dodatni mikrofon, ki je zadolžen za active noise cancelation oz. za nevtralizacijo hrupa okoli vas, medtem ko si na klicu.

  Na levi stranici najdemo miniUSB & microSD vtič drug zraven drugega, z ličnimi, ne-težko-odstranljivmi pokrovčki. Desna stranica ponuja tri tipke: dve za uravnavanje glasnosti in sredinski za glasovne ukaze. Dvomim, da boste tega veliko uporabljali, a o tem več kasneje. Na zgornji strani najdemo Nokijin tradicionalni gumb za vžig mobitela in menjavanje njegovih profilov ter standardni 3.5mm audio izhod za slušalke. Če ste kdajkoli poslušali glasbo na mobitelu, veste, da je to najboljši možen položaj za izhod, saj se tako slušalke v vašem žepu ne zapletajo po nepotrebnem.

  Čeprav se sam povečini baterijo polnil preko USB kabla, lahko še na spodnji strani Nokije najdete standardni 2mm mini-vtič za skoraj vse Nokijine polnilce.

  Zaslon ni velik in ni občutljiv na dotik, ampak tega od te strictly business Nokije niti ne morete pričakovati. Šest centimetrov v diagonalo se na tem Symbianu obnese dobro, je dovolj svetel, tudi na soncu, prednosti ležečega položaja pa najbolj pride do izraza pri fotografiranju in brskanju, saj ga ni treba konstantno obračati. Nad zaslonom najdemo slušalko, kamero za video klice ter senzor za svetlobo, čisto spodaj pod tipkovnico pa seveda še glavni mikrofon.

  Tipkovnica je zelo podobna tistim na BlackBerryijih. Sam sem ponosen lastnik zdaj že prastare Nokije N95 in moja skepsa proti temu vedno bolj popularnemu tipu tipkovnic ni bila majhna. A sem se motil, je namreč odlična, v parih (desetih) minutah jo že skoraj povsem osvojiš, do konca dneva pa tudi vse njene premnoge bližnjice.

  Za razliko od Nokie E71 ali katerih drugih Nokijinih modelov s polno QWERTZ tipkovnico je ta sedaj še malo ukrivljena, kar je dobro, in da je zdaj na voljo še več simbolov preko sekundarnih opcij, a na račun manjše tipke space, ki pa se je tako ali tako hitro navadiš. Mimogrede, dolg pritisk na space (na domači strani) prižge zelo močno bliskavico/lučko, kar sem v zadnjem tednu že parkrat z veseljem uprabljal.

  Nad tipkovnico najdemo devet delni set navigacijskih tipk: tipični tipki za prevzem in zavrnitev klica, dve navigacijski tipki, med njimi še tipko za vrnitev na domačo stran (dolg pritisk prikliče seznam vseh aktivnih aplikacij), tipko za kolendar (dolg pritisk ustvari nov sestanek), tipko za imenik (dolg pritisk ustvari novo vizitko) ter kot zadnjo še tipko za e-pošntega odjemalca (dolg pritisk ustvari — kot ste verjetno že uganili — nov email). Vsaka od teh se lahko v nastavitvah še posebej ponastavi za vžig aplikacije po vaši želji, a sam sem mnenja, da je privzeta namembnost njih čisto OK. Na sredini pa je še seveda glavni navigacijski t.i. D-pad, ki je lahko hkrati tudi optična Navi tipka.

  Optične tipke niso nobena neznanka. Vsi, ki ste kdaj imeli kakšnega boljšega BlackBerrya v rokah, ste se srečali s tako, mini trackpad različico, ki omogoča hitro navigiranje po menijih, brskalniku, itd. Zelo hitro se je navadiš in tisti cm2 se ti zdi neverjetno zmogljiv. Želim si, da bi to isto lahko rekel za E72, a so se pri Nokiji raje odločili, da bo lahko uporabnik imel dve izbiri, in sicer navigiranje s to optično Navi tipko ali pa z zunanjimi, fizičnimi tipkami, ki jo obdajajo. Tako pa je Navi tudi pri največji občutljivosti premalo odzivna (ne moreš na primer kinetično drseti skozi imenik) in zraven tega se lahko premikaš samo v 4 smeri (in ne v diagonalo). Še zunanje tipke te fizično omejujejo pri kakršnikoli navigaciji, saj ves čas podrsavaš po njihovih visokih robovih in tako se slej ali prej spet znajdeš pri klikanju le-teh; in tudi ugotoviš, da si z njimi v bistvu spretnejši&hitrejši.

  Omembe vredna je še opozorilna lučka, ki utripa ob prispeli e-pošti ali SMSu. Ta se nahaja okoli te optične Navi tipke in jo sam smatram kot eleganten način obveščanja, čeprav bi lahko utripala v večih različnih barvah, a tudi tako je čisto ok.

  Z 5 MP kamero si Nokija očitno želi bolj resno pristopiti k multimediji tudi na poslovnih mobitelih. In čeprav ta model (še) nima EDoF funkcije zajemanja slik (in mogoče ravno zaradi tega), moram priznat, da sem s to kamero bil zadovoljen. Ne pričakujte od tega poslovneža vrhunskih fotk, za ujet kak trenutek pa so vendarle zelo spodobne.

  [gallery link="file"]

  Programska oprema

  Kot ste verjetno že uspeli opaziti v specifikacijah, ta telefon poganja Symbian S60 3rd Edition (Feature Pack 2). Symbian bi moral biti večini že zelo znan zato kaj preveč besed o njem ne bom izgubljal, saj se je že v preteklosti pokazal za zelo solidnega, hitrega in enostavnega na teh vrstah mobitelov. In ko rečem 'teh vrstah', mislim na Nokije E-, C- ter X-razreda, Nokije srednjega (srednje višjega) cenovnega razreda, opremljene s tipkovnico.

  Najprej bom svoj žolč izlil na nekaterih velikih minusih tega mobitela, saj ima kar nekaj nezažljenih in nepotrebnih hroščev, ki se na taki mašini že od samega začetka trženja ne bi smeli pojaviti. Naj začnem pri glavni, tudi najbolj oglaševani prednosti Nokije E72 - e-poštnemu odjemalcu. Mobitel ti že pri prvem vžigu zažene čarovnika za namestitev vašega e-poštnega računa in ti v lepo urejenem seznamu ponudi skoraj vse vrste spletnih računov, od domačega Nokijinega Ovija, GMaila, Yahooja, Siola, Hotmaila, Mail for Exchange, itd. Vtipkaš svoje uporabniško ime, geslo in to je to. Samo, da to ni to, to ni nič! Enostavno te vrže nazaj na prvi korak, kot da se ni nič — in tudi se ni nič zgodilo. Brez kakršnegakoli opozorila ali pojavnega okenca sem se sam na koncu znašel pogooglat zadevo in seveda prišel do ugotovitve, da je problem globalen (link) in da sta končni rešitvi dve: ali počakaš na naslednjo posodobitev programske opreme in seveda upaš, da bo ta hrošč popravljen, ali pa si ga ročno namestiš preko POP/IMAP nastavitev (navodila). Tudi po vsej tej kalvariji ti e-poštni odjemalec tu pa tam zašteka, tako da je ponavadi potreben kar cel reset telefona. Vsemu navkljub pa izgleda dobro, je hiter in omogoča veliko podrobnih nastavitev, tako da bi moralo enkrat v nedoločeni prihodnosti vse delovati po vseh pričakovanjih končnega uporabnika.

  Na desni stranici mobitela lahko najdemo tri tipke, zgornjo in spodnjo za višanje in znižanje glasnosti mobitela, ter srednjo, za zaznavanje glasovnih ukazov. Glede na to, da so dodelili mobitelu kar posebno tipko samo za to opravilo, smatram, da je to še ena izmed glavnih lastnosti Nokije E72. A ne v Sloveniji. Vsi lastniki (novejših) Nokij verjetno poznate opcijo v nastavitvah 'izgovori ime klicatelja', ki ti pač pri klicu z zelo robotskim, v na pol angleškem na pol bolgarskem naglasu pove kdo te kliče. In v takšnem zelo nerodnem naglasu moraš tudi izgovarjati sicer kar ogromno zbirko možnih ukazov, kar se pa na koncu izkaže kot čisto nerodno in skoraj nikoli točno.

  No, da se ne bo slišalo, kot da so s to Nokijo sami križi in težave, naj omenim še več zelo odličnih lastnosti.

  600MHz procesor poskrbi za dovolj hitrosti. Zajemanje slik ali videa je hitro, navigiranje skozi meni ali

  brskanje po spletu tudi, za sam vžig pa mobitel potrebuje slabo minuto. Mimogrede, glede brskanja — za strani kot so delo.si, siol.net, guardian.co.uk (polne, ne-mobilne različice, seveda) je mobitel nalagal manj kot 15sec, za našega Tehnika pa je potreboval malo več, cca. 23sek. Brez nalaganj skript Jave/ECMA in z rednim čiščenjem začasnega pomnilnika, tega enostavno nikoli ni dovolj (s spletnim brskanjem še manj).

  Naslednja kul zadeva je možnost posodobitve programske opreme preko zraka, se pravi brez nepotrebnega priklapljanja mobitela z računalnikom. Kako to poteka, še ne vem, ker novejše različice za E72 še ni, a verjamem, da bo to potekalo brez težav. V istem dahu z zadovoljstvom še omenim možnost zelo hitre sinhronizacije imenika, koledarja ter beležk na vaš Ovi račun, čeprav je ta Ovi sinhronizacija funkcijsko ločena od aplikacije za sinhroniziranje vsebine z preostalimi uporabniškimi/spletnimi računi, kar zna uporabnika malo zmesti.

  Predolgo so Nokiji očitali, da nima urejene trgovine z aplikacijami, ampak že vsaj kakšno leto dni so to pomanjkljivost finci odpravili z aplikacjo Ovi Store. Zadeva se ne razlikuje preveč od Applovega App Storea ali Androidovega App Marketa, aplikacij je že ogromno, plačevanje je mogoče preko večih kreditnih kartic in posodabljanje aplikacije tudi poteka preko zraka.

  Na telefonu najdeš še nekaj prednastavljenih, uporabnih aplikacij kot je Advaced Communication Manager, s katerim lahko ustvarjaš sezname uporabnikov za katere nočeš biti dosegljiv, bodisi preko klica/SMSa, bodisi preko obojega, Shazam je aplikacija, ki ti po kratkem poslušanju prepozna kateri komad se vrti in ti tudi omogoča njegov nakup, Adobe PDF & Quickoffice poskrbita za več kot profesionalni ogled in urejanje vseh vrst datotek, ter še aplikacija WiPresenter, s katero lahko upravljaš PowerPoint projekcije na svojem laptopu. Aplikacij je seveda še mnogo več, a recimo, da so te bolj ali manj vredne omembe.

  Naslednja velika stvar na novejših Nokijah je navigacija in E72 ni nobena izjema. Zadeva je res preprosta za uporabo. Na Nokijini spletni strani ali preko PC programčka Nokia Ovi Suite si na mobitel naložiš zemljevide želenih držav (ali regij, če so države velike) in od tod dalje je vse isto kot na katerikoli drugi navigacijski napravi. Nastavitev je ogromno, GPS povezava je hitra in priložen nastavek za v avto je tudi dobrodošel. Mogoče je celo deliti svojo lokacijo (skupaj s fotografijo in kratkim sporočilom) preko Ovi aplikacije za Facebook. Sprva sem se bal, da bo ekran premajhen, ampak sam nisem imel nobenih težav z razbiranjem informacij med vožnjo (na voljo imaš 4 različne poglede navigacije: 3D, 2D, satelit, teren). Ženska je dovolj glasna, da lahko vmes nemoteno poslušaš glasbo (na radiu), baterija pa po triurni vožnji z zvočniki najbolj na glas ni mrdnila niti za eno črtico. Skratka, prijetno presenečen in verjamem, da bo Nokia prevzela primat GPS navigacijskih naprav na svetu, tako kot je že to storila s kamerami.

  Zaključek

  Nokia E72 je, kakor koli ga obrneš, zelo lep mobitel; upam si trditi, da celo ena izmed najlepših Nokij doslej. Občutek, ki ti ga daje v roki tak mobitel tudi ne srečaš vsak dan. Operacijski sistem se mogoče nekomu zdi zastarel, a jaz bi temu prej rekel udomačen — in s tem ni nič narobe. Android ali iOSX zagotovo ponujajo več za naprednejšega uporabnika, a če iščeš dober vsestranski mobitel, z odličnim načinom komuniciranja, baterijo ki zdrži brez problema vsaj dva dni, zelo spodobna avtofokus kamera s 5 MP, mobitel z internetnim radiem & mp3 predvajalnikom, brezkompromisno Ovi Navigacijo … in če na koncu koncev še pogledaš njegov prodajni razred, vidiš, da v bistvu niti ni tako švoh. Vse, kar ta Nokija potrebuje je čimprejšnje popravilo nepotrebnih hroščev okoli e-maila, pa bo. :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1203
24. september 2013
Test na dlani - Nokia E72
Novice
Symbian