• /PublishingImages/Nokia-N8-031.jpg

  Test na dlani - Nokia N8

  24. september 2013 - Silvo Katalenić

  Nokia N8 je trenutno Nokia vseh Nokij. Videti je čudovito, ima hudičevo dobro kamero z najboljšo možno bliskavico, HDMI izhod je karakteristika le najboljših na trgu, ohišje je iz aluminija, zaslon na dotik je končno kot se šika, … skratka, "hardware-sko" gledano, je mobitel top-notch! Navdušenje nas mine, ko pogledamo kakšen operacijski sistem ga poganja. Symbian^3 je resda nov, vendar samo po imenu, saj v vsebinskem in oblikovnem smislu prinaša minimalne novosti. Je vse to dovolj za smotrn nakup pametnega mobilnika finske izdelave? Preberite dalje.

  SpecifikacijeOmrežja & povezljivost:

  - GSM 850 / 900 / 1800 / 1900

  - WCDMA, HSDPA, HSUPA

  - WLAN IEEE802.11 b/g/n

  - Bluetooth 3.0

  - A-GPS

  Dimenzije & masa:

  - 113,5 x 59 x 12,9 mm

  - 135 g

  Procesor & pomnilniki:

  - 680 MHz ARM 11

  - SD RAM: 256MB

  - Notranji pomnilnik: 16GB

  - Dodatni pomnilnik preko microSD reže (max. 32GB)

  Zaslon:

  - 8.89cm  (3,5 palčni)

  - ločljivost 16:9 nHD (640 x 360 pikslov) AMOLED

  - kapacitivni zaslon na dotik

  Baterija: BL-4D, Li-Ion, 1200 mAhKamera:

  - 12 mio točk (720p HD video snemanje), Celozaslonsko iskalo (viewfinder) 16:9

  - samodejni fokus

  - ksenonska bliskavica

  - Carl Zeiss optika

  - snemanje videa 720p pri 25 sličič na sekundo s kodeki H.264, MPEG-4

  - ambientno stereo snemanje zvoka v videu (AAC 128kbps, 48 kHz vzorčenje)

  - dodatna kamera za video klice (VGA, 640 x 480 slikovnih pik)

  Vhodi & Izhodi:

  - standardni 2mm Nokia mini vtič za polnjenje

  - Micro USB 2.0 (prenos podatkov & polnjenje)

  - 3.5mm audio/video izhod

  - mini HDMI izhod

  Operacijski sistem: Symbian^3Ostalo:

  mp3 predvajalnik, e-mail odjemalec, FM radio, Ovi Trgovina, Ovi Zemljevidi, Ovi Imenik, digitalni kompas, merilec pospeškov, slovar

  Serijska oprema:

  Baterija BL-4D (1200mah), polnilec, In-ear stereo slušalke WH-701, USB-miniUSB kabel, prilagodili za HDMI Nokia CA-156, prilagodilni kabel za USB OTG Nokia CA-157

  Strojna oprema

  Čisto objektivno gledano Nokia N8 ni ravno neka lepotica. Dizajn je specifičen, "nokianski", o tem ni govora, navduši me ne, razočara pa prav tako ne. Glavni del ohišja je iz aluminija, kar je dobro, občutek v roki, ko držiš N8-ko je res prijeten, drag, tak kot se za to ceno spodobi. Stekleni del zaslona je odporen na praske, kar sem sam večkrat uspešno preveril, je pa zato toliko bolj magnet za obrabo sam rob tega zaslona. Rob, kjer se stekleni del zaslona konča in ohišje začne, je čisto rahlo, a ostro, privzdignjen. To ni moteče pri listanju oz. navigiranju po zaslonu, je pa moteče po kakšnem mesecu dni, ko že vidiš prve znake obrabe oz. rahle lise vzdolž ekrana kjer se barva že lušči. Precej neprijetno. Kaj takšnega sem predvsem pričakoval na zadnjem, izbočenem delu, kjer kuka kamera, a je ta del očitno veliko bolj kvalitetno grajen, saj je vsem zatikanju po žepih in drsanju po različnih površinah navkljub zdržal brez praskice. Očitno se bo ta del mobitela ohranil nedotaknjen veliko dlje, kot sem sam pričakoval.

  Zgornji in spodnji del mobitela sta edina dela, kjer lahko srečamo plastiko, a ta ne moti. Na spodnjem najdemo tradicionalen Nokijin mikro vtič za napajanje, na zgornjem pa v levem kotu audio izhod za slušalke, na desnem gumb za vklop/izklop & menjavo profilov, ter na sredini s pokrovčkom zavarovan mini HDMI izhod. Na tem mestu je pomembno omeniti, da ta pride opremljen z mini HDMI - HDMI adapterjem, kar ni ravno praksa pri vseh proizvajalcih. Sam sem se najprej mučil pri vzpostavi video povezave z mojim televizorjem, ker slike enostavno ni in ni bilo. Po kratkem googlanju in tweetanju o tej težave sem v bistvu ugotovil, da je ponavadi težava katero stran HDMI kabla priklopiš kam. Po menjavi strani je vse delovalo brezhibno. Ob kakšnem HD filmu priporočam, da si mobitel nastavite na profil brez povezave in ga hkrati povežete na napajanje, saj bo tako uživanje garantirano neprekinjeno.

  Na desni strani Nokie N8 najdete še dve tipki za uravnavanje glasnosti, ter pod njima še drsnik za zaklepanje zaslona. Ta je postavljen nekako prenizko in sem moral vsakokrat svoj palec neprijetno skrčit, da sem lahko zaklenil/odklenil mobitel, kar pa počnem dokaj pogosto. Seveda lahko zaslon odklenemo tudi z glavno tipko (in potem s klikom na virtualni gumb na zaslonu), postavljeno v levi kot pod zaslonom, ki pa je tudi dokaj čudno postavljena. Ne me razumet narobe, na oboje se hitro navadiš, ampak vsakokrat ko se s prstom "odpraviš" proti temu gumbu (ali stranskemu drsniku) se moraš nekako prepričat, ali mobitel držiš sigurno, trdno v dlani, saj se zna zgoditi, da ti bo mobitel odletel.

  "Odletel, praviš?" Da, odletel. Enako težavo sem imel pri Nokiji C6, prav tako zaradi čudne oglate oblike, zaradi katere mobitela nekako nisem zmogel trdno držati v svoji roki. Občutek je dokaj nenavadno opisati, a gladek aluminiji in oglati robovi nekako niso najbolj prijazni za hitre in predvsem stabilne akcije. Zadeva definitivno ni "fatalna" pri izbiri novega mobitela, je pa nekako neprijetna za dolgotrajno uporabo.

  Na levi stranici mobitela najdemo na zgornjem robu dve pokriti reži, ena za SIM kartico, druga za microSD spominsko kartico. Slednje ne dobite v paketu, a je tudi ne boste kmalu potrebovali, saj ima N8 vgrajenih kar 16GB pomnilnika. Obe kartici sta lepo, lahko dostopni, tudi če nimate daljših nohtov. Spodaj najdemo microUSB režo, katera pa ni zavarovana s pokrovčkom, kar se mi je zdelo nekako čudno. Ves mobitel je lepo, premišljeno zapakiran, skrbno prekrit z vsemi potrebnimi pokrovčki, tu pa kar naenkrat ena luknja. Saj ne pravim, da je velika napaka v dizajnu oz. da je magnet za prah in umazanijo, ampak sčasoma te zmoti. Gre za nepotrebno skrb, marsikdo tega ne bo niti opazil. Zraven reže najdemo še minimalno majhno lučko, ki sveti ves čas, ko je reža priklopljena. V bistvu služi sama sebi, a moti tudi ne.

  Kamera

  To, da je kamera trenutno najboljša kamera, kar jih katerikoli mobilnik premore, ste verjetno že slišali. Sam ne morem (in si tudi kot fotografski laik ne upam) nič več dodati. Deluje kot prava kamera in ne kot "še ena kamera na mobitelu". Kvečjemu obratno. V nastavitvah si je možno nastaviti vse od velikost slik, zaznavanje obrazov, odstranjevanje rdečih oči prav tako, ISO občutljivost, in še več. Definitivno ena izmed najboljših izkušenj na tej Nokiji! Tudi snemanje je en sam velik užitek. Kakovost zvoka in slike na koncertih je neverjetna. Ne bom več nakladal, naj slike (in videi) govorijo zase.

  Programska oprema

  Sam sem uporabljal testno različico Nokie N8, prodajna različica bo zagotovo pri določenih operacijah delovala drugače. Symbian^3 je brez dvoma prehodni operacijski sistem za vse stalne stranke starih Nokij, ki so vse svoje mobilne navade zabetonirali v star(e) Symbian sistem(e). A je to dobro? Lahko bi bilo, pa ni.

  600Mhz in 256RAM bi moralo za ta mobitel zadostovati, tako pa se operacijskemu sistemu skoraj ves čas kolca na nedolžnih operacijah, kaj šele pri pravi večopravilnosti različnih aplikacij. Nemalokrat sem se zaletel v aplikacije ali operacije katere nisem hotel sprožiti, samo za to, ker je sistem zablokiral pri navigaciji skozi domače menije.

  Začetno namizje omogoča tri domače zaslone, skozi katere se premikamo z rahlim zamikom, kratko pavzo, kot da bi nam mobitel hotel sporočiti: "Opa, naslednji zaslon pride čez kakšno desetinko, samo da procesiram to tvojo potezo!". Nadležno! Skoraj tako nadležno, kot so "widgeti" oz. gradniki katere lahko vstavimo na domače zaslone. Ti so po velikosti pred-nastavljeni na smešno majhno velikost skozi katero ti aplikacija skuša ponuditi smešno malo število informacij. V bistvu so samo bližnjice do aplikacij samih, kar pa nekako ubije bistvo gradnika. Še najboljša sta mi bila gradnik za hitro izbiranje kontaktov in za pregled prezrtih klicev in SMSov, saj sta ti dejansko ponudila karseda hitro izbiro željenih informacij in akcij.

  Velik del uporabnikov te Nokie se bo spotikalo tudi ob virtualno tipkovnico, ki v pokončnem načinu še vedno ne ponuja QWERTZ opcije, temveč še vedno stari, zamudni alfanumerični (tri črke na tipko) način. Seveda, če mobitel obrnemo v ležeč položaj, se tipkovnica pretvori v QWERTZ način, a ta bi v vsakem primeru moral biti dosegljiv tudi v portretnem načinu. Drugače se tipkovnica (govorim o ležečem položaju, seveda) obnese solidno. Ni tako zelo natančna in intuitivna kot je pri kakšnem Androidu ali celo iPhonu (ki je, kar se tega tiče, na vodilnem položaju), ampak se da preživeti (ob občasnih popravkih). Swype je dosegljiv in potrebuješ dosti časa, da se ga navadiš (in on tvojega jezika), a sam je kot popolne alternative navadni QWERTZ tipkovnici ne vidim.

  Preostali uporabniški vmesnik je drugače na las podoben vsem ostalim, iz prejšnjih različic Symbiana. Mogoče celo preveč, uporabnik se bo večkrat zaletel ob štoraste menije, premajhne ukaze in podobne grafične vmesnike, ki ne izgledajo ravno prirejene za uporabo preko zaslona na dotik. A to ne moti preveč. Kar moti je konstantna ura v stanju pripravljenosti, ki se je ne da izklopiti. V zaklenjenemu stanju na črnem zaslonu sveti bela ura (analogna ali digitalna, to je edina možna odločitev s strani uporabnika), sicer s čisto tankimi linijami, kar naj bi minimalno vplivalo na stanje baterije, a je še vedno moteča, sploh v popolni temi. Ne pravim, da osvetli celo sobo, sploh ne, komaj zaznaš dodatno svetlobo, a moti dejstvo, da se je ne da drugače izklopiti, kot pa da daš mobitel v profil aktivno varčevanje energije. Upam, da bo z naslednjimi posodobitvami prišla tudi možnost, da jo uporabnik izklopi tudi na bolj normalen način.

  Da se vse skupaj ne bo bralo ravno kot nekakšna velika negativna kritika, je seveda tudi veliko stvari za pohvaliti, kar se tiče uporabniškega vmesnika. Prijetne so recimo kratke, komaj (a ravno prav prijetno) zaznavne vibracije, ki jih občutimo ob vsakem dotiku na zaslonu. Tako ravno veš, če si kaj pritisnil ali je akcija ostala nezabeležena. Nekaj, kar si bi človek želel na vsakem mobitelu z zaslonom na dotik.

  Prav tako delujejo vse aplikacije brezhibno, sploh navigacija je urnejša in ne potrebuje več toliko časa za vzpostavo GPS signala. N8 pride tudi opremljen z novo OVI trgovino, ki je stilsko osvežena in lažja za navigacijo, čeprav ji še vedno manjka dosti koristnih aplikacij, pa tudi dosti njih je precej dražjih kot pri konkurenci.

  Pohvale vredna je tudi baterija, ki ob zmerni uporabi brez problema zdrži dan in pol, včasih tudi dva. Sicer je ni možno ročno zamenjati (razen če nimaš pri roki temu primernega izvijača), ampak večjih pripomb s strani uporabnikov ne bi smeli slišati. Seveda je od življenja baterije največ odvisno koliko boste uporabljali bliskavico in koliko podatkov se bo pretakalo skozi zrak okoli vas.

  Zaključek

  Nokia N8 je na koncu koncev čisto povprečen izdelek, z nadpovprečno kamero. Tistim, ki cenite priložene storitve, Nokia Maps in izdelavo, se bo tudi sama cena mobitela zdela upravičena. Izdelava in strojna oprema je solidna, nekaj kar je Nokiji vedno šlo odlično od rok, a kot smo ji že vsi očitali, največji problem ostaja programska oprema. Symbian^3 je prehodni, neizpiljen izdelek, za katerega upam, da bo doživel čim več programskih posodobitev, vse dokler Nokia ne bo na trg poslala MeeGo, kateri pa bo, srčno upam, izdelek vreden svojega hardwarea! Tako pa je Nokia N8 na trgovskih policah predvsem za fotografske navdušence, za vse ostale zahtevne uporabnike pametnih mobitelov pa - hvala za branje! :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1223
24. september 2013
Test na dlani - Nokia N8
Novice
Symbian