Apple iPhone SE - test na dlani

Uroš Miklavčič 5. april 2016
/PublishingImages/iPhoneSE-test-na-dlani-hero.jpg

Po dolgem obdobju špekulacij in ugibanj so se govorice izkazale za resnične in Apple je pred kratkim res predstavil nov model iPhona, ki sliši na ime SE in ki je, povedano na kratko, dejansko iPhone 6S v ohišju iPhona 5S. Seveda je hudič v detajlih, zato si poglejmo, kaj vse iPhone SE dela drugače kot iPhone 6S.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Apple A9 (2 jedri, 1,84 GHz)
 • grafični procesor: PowerVR GT7600 (6 jeder)
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB ali 64 GB
 • razširitev pomnilnika: ni mogoča
 • zaslon: 10,16 cm, 640 × 1136 slikovnih pik, 326 ppi, 16 M barv, LED IPS LCD
 • glavna kamera: 12 MP, samodejno ostrenje, dvobarvna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 1,2 MP, 720p
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 120 ali 60 sličicami na sekundo, 720p z 240 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.2, vtič Lightning
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer
 • baterija: Li-Ion 1642 mAh
 • operacijski sistem: iOS 9.3
 • dimenzije: 123,8 mm (v) × 58,6 mm (š) × 7,6 mm (d)
 • masa: 113 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM
 

Apple iPhone SE
je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije
PREVERI PONUDBO

Po pregledu specifikacij boste tisti z ostrim očesom opazili le nekaj razlik med SE in 6S. Poglejmo: SE ima manjši zaslon, manjšo baterijo, slabšo sprednjo kamero in starejši čitalec prstnih odtisov, poleg tega pa nima funkcije 3D Touch (zaznavanje stopnje pritiska na zaslonu, ki v iOS-u omogoči nekakšen desni klik). To pa je tudi vse. Kako torej to vpliva na delovanje in uporabo mobitela?

Kot bi verjetno pričakovali, je iPhone SE odet v aluminijasto ohišje, ki je nekoliko debelejše kot pri iPhonu 6S, a le za kakšno polovico milimetra in to je dovolj, da se kamera na zadnji strani lepo zlije s površino in ne štrli ven. Če ste v rokah kdaj držali iPhone 5 ali 5S, potem tudi veste, kako je v roki držati iPhone SE. Novi iPhone ima namreč identično ohišje kot 5S in edini način, da ju ločite, je ta, da pogledate pobrušene robove. SE ima robove odete v enako matirano barvo kot na ohišju, medtem ko so pri 5 in 5S robovi svetleči. Nova pa je tudi rožnato zlata barva, ki je pri modelih 5 in 5S ni bilo. Vse ostalo ostaja enako. Enako velik 4-palčni zaslon z enako ločljivostjo na sprednji strani in pod njim vsem dobro znani gumb Touch ID z vgrajenim čitalcem prstnih odtisov. Slednji pripada prvi generaciji, in ne drugi, ki jo najdemo v modelu 6S. To pomeni, da je nekoliko počasnejši pri branju, a kljub temu še vedno zelo hiter, natančen in zanesljiv.

 

Na levem robu je stalna kombinacija gumbov za uravnavanje glasnosti ter gumba za hitro utišanje zvonjenja in sistemskih zvokov. Na nasprotni strani ni ničesar, saj je gumb za zaklepanje zaslona na zgornji strani – to pa je nekaj, česar danes res nismo več vajeni.

Prednost uporabe manjšega, 4-palčnega mobitela je predvsem v ergonomiji. Jasno je, da je manjšo napravo lažje držati v roki, vendar pa je posledice manjšega zaslona in manjšega profila mobitela mogoče čutiti tudi pri uporabi. Tako boste brez težav s palcem segli v skrajni zgornji kot zaslona in veliko lažje upravljali z mobitelom. To je tudi glavni argument, ki ga tisti, ki se jim toži po manjših mobitelih, ponavljajo zadnjih nekaj let, ko je trend večanja zaslonov in samih mobitelov potisnil meje vse do 6 palcev v najbolj ekstremnih primerih. Razumem uporabnike, ki želijo manjši mobitel bodisi zaradi ergonomije ali pa zato, da ga lažje spravijo v svoj žep. Čeprav še vedno najbolj uživam v velikih zaslonih in je v mojem žepu trenutno naprava s 5,7-palčnim zaslonom, pa Apple dobro ve, koliko manjših iPhonov še vedno proda vsak dan, zato odločitev, da osveži manjši model, ni bila povsem nepremišljena. Navdušenci nad tehnologijo, kot sem jaz, se namreč razlikujemo od večine uporabnikov.

 

Zelo sem vesel, da Apple ni naredil prevelikih kompromisov pri snovanju iPhona SE. Po tihem smo namreč vsi pričakovali, da bo imel manjši iPhone, če bo resnično prišel na trg, slabši procesor, manj delovnega pomnilnika in slabšo kamero kot trenutno aktualna modela. Nekako se je pričakovalo, da bodo pri Applu v manjše ohišje stlačili drobovje iPhona 6, ki je predzadnji model. Vendar je Apple šel do konca in uporabil svoj najnovejši procesor, najnovejšo kamero in 2 GB delovnega pomnilnika, kar je vredno vsake pohvale.

Na hitro naj omenim še Apple Pay, ki je sedaj prisoten tudi na manjšem iPhonu, a je v Sloveniji popolnoma neuporaben. Gre za brezstično plačevanje, pri katerem lahko v svoj mobitel vnesete svojo kreditno kartico in nato na označenih mestih plačujete kar s pomočjo svojega mobitela, pri čemer potrjevanje vaše istovetnosti ne poteka s pomočjo PIN-kode, ampak s pomočjo vašega prstnega odtisa. Kaj dosti več o tem nima smisla razglabljati, dokler ta sistem plačevanja naposled ne pride k nam.

 

Baterija je nekoliko večja kot pri modelu 5S in nekoliko manjša kot pri modelu 6S. Zaradi manjšega zaslona, kot ga ima 6S, in učinkovitejšega čipovja, kot ga ima 5S, vse kaže na zelo dobro avtonomijo baterije, kar se je na testu izkazalo za resnično. Vsaj v omejenem času, ki mi je bil na voljo za igranje z novim iPhonom. Za resnično kredibilne podatke pa bi potreboval nekaj tednov rutinske uporabe. Lahko pa ste prepričani, da avtonomija ni resen problem, dokler ne pričakujete večdnevne rabe.

Programska oprema

Na strani programske opreme je vse tako, kot je bilo. Če vam je Applov mobilni operacijski sistem poznan, potem boste z novim iPhonom dobili vse, kar poznate, na manjšem zaslonu. Manjši zaslon tukaj vpliva predvsem na ergonomijo uporabe. Vse ostalo pa je povsem znana izkušnja, ki je tokrat ves čas obvladljiva s samo eno roko. Malo sem že pozabil, kako prijetno je imeti v roki mobitel, ki od vas ne zahteva prstne joge, ko želite doseči nekaj, kar se nahaja na drugi strani zaslona.

 

Z leti je iOS resnično dozorel in z vsako novo različico dobimo nekaj novosti. Tako iOS 9.3 prinaša t. i. Night Shift, ki je verjetno še največja novost. Nova funkcionalnost temelji na dejstvu, da gledanje modre svetlobe v večernih urah načeloma slabo vpliva na vaše spanje, ko se naposled le odpravite pod odeje. Znanstvene temelje tega fenomena morda raje sami poiščite na spletu, saj je bilo o tem v preteklih mesecih napisanega veliko. Kar morate vedeti o delovanju funkcije Night Shift, pa je sledeče: ko vklopite Night Shift, se bo bela točka zaslona premaknila proti rumeni barvi in vse barve na zaslonu bodo dobile rumenkast, topel ton. To se zgodi z odvzemom modrih tonov – ravno tistih, ki sem jih prej omenjal v povezavi z vplivom na vaš spanec. To seveda ne pomeni, da ste pravkar dobili dovolilnico za uporabo mobitela v postelji vse do jutranjih ur. Z novo funkcijo boste vsaj nekoliko omilili slab vpliv na vaše zdravje, če mobitel uporabljate v poznih večernih urah.

Kaj dosti več o samem iOS-u res ni treba razlagati. Če vas zanima več, pa si lahko preberete test na dlani, ki sem ga napisal za iPhone 6S in 6S Plus.

Kamera

Tudi pri kameri ni kaj dosti za dodati, če veste, kakšne fotografije zajema iPhone 6S. iPhone SE ima namreč povsem enak senzor, ki je izredno hiter pri ostrenju in zajema zelo lepe fotografije. Čeprav je včasih iPhone valjal za de facto standard v svetu mobilne fotografije, s katerim se je primerjal vsak drug mobitel na trgu, pa je danes to nekoliko drugače. Kamera na iPhonu je še vedno resnično dobra, vendar na vprašanje, kateri telefon ima najboljšo kamero, ni več tako lahkega odgovora. Če sem včasih ob tem vprašanju izstrelil besedo iPhone, pa danes že odgovarjam z vprašanji o tem, kaj je komu bolj pomembno.

 

Po mojih izkušnjah kamera še vedno ponuja največji dinamični obseg. V temi se stvari nekoliko spremenijo, a so rezultati še vedno zelo dobri. iPhone ostaja mobitel s kamero, na katero se lahko zanesete tako glede hitrosti kot tudi glede kakovosti.

Tudi video je v koraku s časom: snemanje 4K-posnetkov in posnetkov z veliko sličicami na sekundo, ki jih lahko nato upočasnite, je enako dobro kot na ostalih iPhonih. Tudi t. i. Live Picture, ki zajame 12 sličic pred in po zajemanju fotografije in jih zloži v nek kratek posnetek oz. animacijo, je prisoten na modelu SE. Tako imate resnično enako fotografsko izkušnjo kot pri iPhonu 6S.

Oglejte si še spodnjo galerijo slik in se prepričajte na lastne oči.

 

Oglejte si fotografije v visoki kvaliteti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Ni malo ljudi, ki se pritožujejo, da se jim zdijo moderni mobiteli enostavno preveliki. Čeprav še vedno trdim, da je večje boljše, pa razumem, da smo uporabniki različni in imamo različne potrebe. Tako iPhone SE rešuje zagato tistih uporabnikov, ki se jim toži po manjšem iPhonu, ki smo ga nazadnje uzrli v obliki modela 5S. Model SE vrača manjši profil in polno zmogljivost vsem, ki ste to želeli. Če lahko živite brez funkcije 3D Touch in vas slabša kamera na sprednji strani ne moti, potem je iPhone SE pravi za vas. Še zadnji nasvet: kupite model s 64 GB notranjega pomnilnika. 4K-posnetki, vse večje aplikacije in igre ter večje fotografije bodo 16 GB zapolnili, kot bi mignil.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
5. april 2016
2924
18. maj 2018
Apple iPhone SE - test na dlani