BlackBerry Passport - test na dlani

Uroš Miklavčič 3. februar 2015
/PublishingImages/BlackBerry-Passport-hero.jpg

Sedaj pa nekaj popolnoma drugačnega. BlackBerry je pred časom najavil sila nenavaden mobitel, ki naj bi bil namenjen predvsem poslovnim uporabnikom, saj naj bi bil njegov kvadraten zaslon veliko bolj primeren za pregledovanje raznih tabel in podobnih vsebin, s katerimi se srečujejo poslovni uporabniki. Kako pa se mobitel dejansko obnese v realnem svetu?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapgragon 801, 4-jedrni, 2,26 GHz (Krait 400)
 • grafični procesor: Adreno 330
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • razširitev pomnilnika: micro SD kartica do 128 GB
 • zaslon: 11,43 cm, 1440 × 1440 točk, 453 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 13 MP, optična stabilizacija, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 2 MP, 720 p
 • snemanje videa: Full HD 1080 p s 60 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 3450 mAh
 • operacijski sistem: BlackBerry OS 10.3
 • dimenzije: 128 mm (v) × 90,3 mm (š) × 9,3 mm (d)
 • masa: 196 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM
 

Po seznamu specifikacij sodeč je BlackBerry tako rekoč brez kakšne omembe vredne napake. Snapdragon 801 se vedno znova izkaže kot neverjeten kos silicija, baterija je zmogljiva, pomnilnika je dovolj, kamera zajema slike v velikosti 13 MP. Same super komponente, ki pa so zapakirane v malo manj super paket.

Passport je izredno dobro zgrajen, njegovo ohišje je kombinacija plastike in kovinskega okvirja. Na levi in desni strani je kovinski pas, ki se na zgornjem in spodnjem delu nekoliko stanjša. Medtem ko je leva stran prazna, boste na nasprotni strani našli gumba za uravnavanje glasnosti in namenski gumb za glasovne ukaze. Spodaj sta zvočnik, ki presenetljivo dobro zveni, in vtičnica za micro USB. Na zgornji strani boste našli gumb za zaklepanje zaslona in standardno, 3,5-milimetrsko vtičnico za slušalke. Hrbet je v celoti plastičen, razen kovinske prečke in prepoznavnega BlackBerryjevega logotipa. Kamera je nameščena zgoraj na sredino, nad njo pa je LED-bliskavica. Na sprednji strani pa je Passportov nenavaden kvadraten zaslon z ločljivostjo 1440 × 1440 slikovnih točk.

 

Zaslon je, če zanemarimo nenavadno obliko, zelo dober. Oster, z dobrimi vidnimi koti in zelo dobro barvno reprodukcijo. Kvadratna oblika pa je tako blagoslov kot tudi prekletstvo. Za brskanje po spletu, branje in pregledovanje dokumentov (besedila, preglednice …) je Passport idealen. Malo manj pa je idealen za gledanje video vsebin, saj je izkoristek zaslona zaradi oblike, ne glede na orientacijo mobitela, zelo majhen. Prav zaradi oblike in dimenzij zaslona, ki posledično narekujeta tudi obliko in velikost celotnega mobitela, pa je držanje mobitela z eno roko zelo nepraktično, prav tako tudi upravljanje z eno roko.

Pri BlackBerryju so se hoteli nekoliko odkupiti za slabo ergonomijo s tem, da so pod zaslon namestili fizično tipkovnico. Vendar pa se tukaj začnejo pojavljati še bizarnejši problemi. Ker je mobitel tako širok, so pri BlackBerryju očitno želeli vsaj višino obdržati nekoliko v mejah normale. To posledično pomeni, da tipkovnici manjka vrstica s številkami; ta se ob pisanju pojavi na zaslonu, kar privede do zelo neposrečene kombinacije tipkanja po fizični tipkovnici in zaslonu. Fizična tipkovnica pa zaradi širine naprave prav tako ni najbolj ergonomična. Celoten mobitel je torej precej neroden za uporabo. Med testom sem si ves čas želel, da bi BlackBerry enostavno odstranil fizično tipkovnico in namesto nje samo nekoliko razširil zaslon. Vem pa tudi, da so uporabniki BlackBerryjev zelo navezani na fizično tipkovnico, ki naj bi jim zagotavljala večjo natančnost tipkanja, a tudi ta argument v letu 2015, ko imamo tipkovnice, ki znajo predvideti naslednje besede v povedi, ne pije več vode.

 

Se pa tipkovnica vsaj delno odkupi z briljantno implementacijo »sledilne ploščice«. Tipke imajo namreč posebno plast, ki zazna vaš dotik. To pomeni, da se lahko po spletnih straneh ali daljših dokumentih premikate kar z drsanjem po tipkovnici, in ne po zaslonu. To je presenetljivo dobro implementirano in vam omogoča, da nemoteno berete vsebine na zaslonu, ne da bi si z roko zakrili pogled, ko se pomikate naprej.

Vgrajena baterija je pri Passportu definitivno ena boljših stvari. Brez težav vas bo spravila skozi dan ali dva (odvisno, kako intenzivno uporabljate mobitel) in tudi tukaj je opazna Passportova usmeritev k poslovnim uporabnikom.

Programska oprema

Na Passportu teče BlackBerry OS 10.3, ki izgleda dokaj izpiljen, a hkrati ne more v polnosti konkurirati Androidu in iOS-u. Glavni problem je drastično pomanjkanje aplikacij, kar je BlackBerry sedaj vsaj delno rešil tako, da vam omogoča nalaganje aplikacij Android prek Amazonove trgovine z aplikacijami. Vendar pa tudi ta rešitev ni popolna, saj vseeno manjka nekaj večjih aplikacij, kot so Instagram, Goolove aplikacije (Gmail, Youtube …) in druge. Poleg tega se nekatere aplikacije Android iz Amazonove trgovine obnašajo sila čudno, ko jih poženete na Passportovem kvadratnem zaslonu, medtem ko druge morda sploh ne bodo delovale.

 

Passport prav tako nima nobenega gumba za vrnitev na domači zaslon in se namesto tega zanaša na kombinacije raznih gest, s katerimi se pomikate po sistemu. V kolikor vam te geste niso znane, se boste morali najprej malo poglobiti v kakšen priročnik oz. pobrskati po spletu. Da pridete nazaj na domači zaslon, boste torej morali s prstom potegniti od spodnjega roba zaslona navzgor. Aplikacija, v kateri ste bili, pa se bo s tem spremenila v nekakšen widget na namizju, ki služi kot vmesnik za večopravilnost.

Ikone aplikacij se nadaljujejo desno od domačega zaslona, podobno kot na iOS-u, in ne živijo v svojem predalu kot na Androidu. Urejate lahko njihov vrstni red in jih združujete po mapah, kar je super za tiste aplikacije, ki jih uporabljate manj pogosto.

BlackBerry OS ni tako drastično drugačen od drugih mobilnih operacijskih sistemov. Če potegnete po zaslonu od zgornjega roba navzdol, pridete do bližnjic, s katerimi vklapljate oz. izklapljate WiFi, Bluetooth, letalski način in podobne stvari. Skrajno levo boste našli t. i. BlackBerry Hub, ki je v bistvu center z obvestili, kot ga poznamo z ostalih treh mobilnih operacijskih sistemov. Čeprav je mehanika nekoliko drugačna, pa je koncept v osnovi popolnoma enak – gre za eno mesto, kjer so zbrana vsa obvestila, ki ste jih prejeli iz različnih aplikacij na vašem mobitelu. BlackBerry OS ima celo lepo razdelana obvestila glede na aplikacijo, kar naredi upravljanje nekoliko lažje, a je nekoliko več dela, če bi želeli vsa obvestila odstraniti hkrati.

BlackBerry OS je tako popolnoma spodoben mobilni operacijski sistem, se mu pa pozna, da je v igro stopil prepozno. Pomanjkanje aplikacij je trenutno še največja rana, ki jo bo moral BlackBerry nekako zaceliti. Amazonova trgovina z aplikacijami je korak v pravo smer, a bo v prihodnosti treba najti boljšo rešitev. Google Play in Googlove storitve bi bile za potrošnike najboljša rešitev, a ne vidim scenarija, po katerem bi se BlackBerry dogovoril z Googlom, da bi to postala resničnost.

Ravno pomanjkanje podpore Googlovim storitvam (Gmail, YouTube, koledar, Play Music, Googlovi dokumenti, kontakti, Google Drive …) je tisto, kar bo odvrnilo večino ljudi, ki se zanašajo nanje. Seveda pa v poslovnih okoljih (kamor BlackBerry tudi cilja s Passportom) to ni več tako velik problem, saj tam vladajo druge platforme, ki pa jih po drugi strani tudi že zajeda Google s svojo ponudbo (predvsem v manjših in mladih podjetjih). Nenazadnje ima BlackBerry svoj ekosistem, ki ponuja kar nekaj možnosti.

Kamera

Pri kameri naletimo na zelo ironično situacijo: kamera zajema kvadratne slike, ki so kot nalašč za objavljanje na Instagramu, a zaradi omejitev z aplikacijami to ni mogoče. Kljub temu ima Passport zelo spodobno kamero, ki pa jo omejuje počasno ostrenje v aplikaciji.

 

Nevšečnostim navkljub so fotografije, ki jih zajema senzor v velikosti 13 MP, dejansko povsem spodobne in vas ne bodo razočarale.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Povzetek

Passport je torej zelo drugačen mobitel, tako po strojni kot tudi po programski strani. Vsekakor gre za izredno nišno napravo, za katero je težko reči, kam točno sodi. Čeprav si BlackBerry prizadeva vrniti na pot pretekle slave, pa trenutno trg obvladujeta Android in iOS, ki sta postavila nova pravila igre – kar je nenazadnje tudi pahnilo BlackBerry v situacijo, v kateri je. Ne glede na to pa Passport dokazuje, da si BlackBerry še vedno drzne eksperimentirati – vprašanje je le, če si to lahko privošči. Kaj vse to pomeni za prihodnost BlackBerryja, je težko reči. Je pa dejstvo, da BlackBerry ni ravno v zavidljivi situaciji, zato bo potrebno kar nekaj kreativnosti in veliko truda, da se bo BlackBerry vzdignil iz lastnega pepela in postal resen tekmec na trgu.

 

Za vse, ki vam je BlackBerry blizu in se v njegovem ekosistemu počutite dobro, je Passport vsekakor zanimiv, čeprav ne ravno ergonomsko posrečen mobitel. Poslovni uporabniki boste največ pridobili ravno z zaslonom, na katerem boste videli veliko več vsebine kot na zaslonih z razmerjem 16 : 9. Če želite izstopati, vam bo Passport to vsekakor zelo olajšal.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
3. februar 2015
2378
22. maj 2018
BlackBerry Passport - test na dlani
BlackBerry OS