DJI Osmo - test na dlani

Uroš Miklavčič 11. april 2016
/PublishingImages/osmo_hero.jpg

Podjetje DJI verjetno poznate po brezpilotnih kopterjih (dronih), ki slišijo na ime Inspire. Če ste nekoliko bolj poučeni, potem veste, da imajo ti droni vgrajeno zelo dobro stabilizirano kamero. DJI je zaznal potrebo po taki kameri v vaših rokah in tako je nastal Osmo.

 

Specifikacije

 • senzor: Sony Exmor R CMOS, 1/2.3 palca, 12,4 MP
 • leča: 20 mm (94 ° vidnega kota)
 • zaslonka: f/2.8
 • ISO: 100-3200 (video), 100-1600 (foto)
 • zaklop: od 1/8000 s do 8 s
 • najvišja ločljivost fotografij: 4000 × 3000 slikovnih pik
 • fotonačini: posamezen posnetek, rafal (3, 5 ali 7 fotografij), bracketing , interval, timelapse , samodejen zajem panorame, selfi panorama
 • videoločljivosti: 4K (4096 x 2160) 24/25p, UHD (3840 x 2160) 24/25/30p, 2,7K (2704 x 1520) 24/25/30p, FHD: 1920 x 1080 24/25/30/48/50/60/120p, HD: 1280 x 720 24/25/30/48/50/60p
 • največja podatkovna širina zajema videa: 60Mb/s
 • videozapisi: MP4 ( MPEG4-AVC) in MOV (h.264)
 • videonačini: avtomatski, počasni posnetek (vidni kot 74 °)
 • medij za zapisovanje: Micro SD-kartice do 64 GB (vsaj Class 10 oz. UHS-1)
 • nagib (tilt): od -35° do 135°
 • obrat (pan): ±320°
 • rotacija (roll): od -50° do 90°
 • povezava z mobitelom: Wi-Fi (ad-hoc)
 • doseg brezžične povezave: do 25 m
 • priklop zunanjega mikrofona: 3,5-milimetrski vtič
 • masa držala: 201 g
 • masa stabilizatorja (gimbal): 221 g
 

Odvisno od vašega poznavanja videoprodukcije vam bo zgornji seznam povedal malodane vse, kar morate vedeti o Osmu. Gre za dobro poznani Sonyjev senzor, ki ga najdete v marsikateri napravi in ki omogoča zajem tako fotografij kot tudi videoposnetkov. Pri podjetju DJI so se resnično potrudili in ponudili na izbiro malo morje snemalnih načinov. Vse od prave 4K-ločljivosti prek UHD in FullHD pa vse do HD-ločljivosti. Izbirate lahko še med različnimi famerati (številom slik na sekundo) ter med standardoma PAL in NTSC. Potem je tukaj še način za počasne posnetke, ki zajema v videoločljivosti FullHD (1920 × 1080 slikovnih pik) pri 120 sličicah na sekundo. Vse to pomeni, da boste navdušenci nad videoprodukcijo lahko izbrali ravno tisti način, ki vam najbolj odgovarja. Seveda lahko nadzorujete tudi ISO, hitrost zaklopa in belino.

Kamera sama nima vgrajenega zaslona, zato se za ta del zanaša na vaš mobitel, ki ga lahko vpnete na priloženo stojalo, ki je pripeto na ročaj kamere. Za predogled slike in upravljanje z nastavitvami kamere boste morali naložiti še aplikacijo DJI Go, ki je na voljo tako za mobitele iPhone kot tudi Android. Na tem mestu bi opozoril na dejstvo, da sem svojega Nexusa 6P (preberi Test na dlani), ki je med večjimi telefoni na trgu ta trenutek, komajda še lahko vpel v nosilec, pri čemer sem ga moral prej odstraniti iz zaščitnega gumijastega ovitka. Če imate torej Note 4 oz. 5 ali pa iPhone 6 (oz. 6S) Plus, bodite pozorni na velikost (preverite točno višino v primerjavi z Nexusom 6P).

 

Izdelava kamere in držala je odlična in res bi bilo težko najti kakršnokoli kritiko na ta račun. Ergonomija držala je prav tako super in vam omogoča optimalen oprijem. Kamera skupaj s stabilizatorjem je odstranljiva, kar vam omogoča nadgradnjo držala oz. nakup dodatnih pritrditev za avtomobile, kolesa, stojala in še kaj. Sklepam, da so pri podjetju DJI dovolj pametni, da lahko ta modularnost postane velika prednost tudi v prihodnosti. Zakaj? DJI lahko na trg pošlje novo kamero, z boljšimi karakteristikami, ali pa boljše držalo in vam tako omogoči, da nadgradite svojo opremo po delih, kar je zagotovo cenejše kot kupovanje celega paketa, ko/če bo na voljo novejši in boljši model kamere oz. dodatkov.

Kamera prav tako omogoča uporabo namenskih ND-filtrov, ki jih DJI ponuja v svojem naboru. Na žalost v osnovnem paketu niso priloženi in jih boste morali dokupiti. Imate pa poleg polnilca baterije priloženo še odlično trdo torbico za prenašanje Osma. Ko smo ravno pri bateriji, je dobro omeniti, da boste z enim polnjenjem kar hitro porabili vso njeno energijo. To je ob dejstvu, da je kamera elektronsko stabilizirana in se hkrati še povezuje na vaš mobitel prek povezave Wi-Fi, pričakovano, zato bi priporočal investicijo v dodatno baterijo ali dve.

 

Držalo kamere in stabilizatorja ponuja nekaj priročnih gumbov, s katerimi lahko upravljate gibanje. Na sprednji strani je gumb za poravnavo v horizontalno pozicijo (dvojni pritisk), zaklep gibanja, pri katerem stabilizator poskrbi, da je kamera ves čas obrnjena v isto smer (držanje gumba), in tudi selfie način, ki kamero obrne za 180 stopinj, proti vam (trojni pritisk). Na zadnji strani držala, tik pod palcem, pa se nahajajo: gumba za snemanje in zajem fotografij, gumb za vklop naprave in smerni joystick, s katerim lahko ročno upravljamo premikanje kamere v vseh treh oseh.

Programska oprema

DJI Go je zelo napredna aplikacija, ki je namenjena upravljanju kamere. Aplikacija zna upravljati s širšim naborom naprav, ki jih prodaja DJI, in med njimi je tudi Osmo. Način povezovanja Osma z mobitelom je sicer nekoliko neroden, a se ga hitro navadite. Ko ga prižgete, bo samodejno ustvaril točko Wi-Fi, na katero se morate potem povezati z mobitelom. Geslo je običajno 1234, a ga lahko kasneje v nastavitvah tudi spremenite. Ko je povezava ustvarjena, vas bo mobitel verjetno opozoril, da ta dostopna točka nima povezave s spletom, in vas nato vprašal, ali želite povezavo kljub temu obdržati. Tukaj morate obvezno izbrati, naj povezavo ohrani, sicer stvar ne bo delovala. Po uspešno vzpostavljeni povezavi boste lahko s seznama podprtih naprav izbrali Osmo in vklopili »Enter Camera View«. Nato boste lahko videli sliko, ki jo zajema kamera, in upravljali z nastavitvami. Sliši se bolj komplicirano, kot je, a ko vam enkrat uspe, boste hitro razumeli.

 

Nastavitve, ki jih ponuja aplikacija, so zelo dobre in vam omogočajo, da zelo natančno upravljate od ISO-vrednosti pa vse do hitrosti zaklopa in beline. Izberete lahko ločljivost videoposnetkov, ločljivost fotografij ali pa vklopite zajem počasnih videoposnetkov.

Upravljate lahko tudi s stabilizatorjem in določite, kako hitro se odzove na gibe. Mene, na primer, je motila hitrost gibanja glave, ko sem jo upravljal z malim joystickom na zadnji strani držala, in pri podjetju DJI so pomislili tudi na to: v nastavitvah sem enostavno spremenil hitrost in že se je gimbal premikal veliko počasneje.

Kamera

Kamera torej omogoča razne načine snemanja. Kljub temu pa sem si želel, da bi se kamera v slabših svetlobnih pogojih obnesla nekoliko bolje. Ne gre toliko za to, da so posnetki neuporabni, a glede na stanje senzorjev, ki jih vidimo pri najnovejših mobitelih, sem pričakoval več.

 

Kljub temu lahko z Osmom naredite zelo dobre posnetke, ki bodo z malo znanja s področja barvnih korekcij postali še bolj privlačni. Tudi če je vaše znanje nekoliko slabše, boste z Osmom kljub temu naredili neprimerno boljše posnetke kot s svojim mobitelom.

Kar zadeva fotografski del, veljajo povsem enake ugotovitve kot pri videu. Spodaj si lahko ogledate galerijo fotografij, ki so nastale med testom, zgoraj pa ste verjetno že našli kratek videoposnetek, kjer si lahko ogledate posnetke, ki so nastali z Osmom.

 

Oglejte si fotografije v visoki ločljivosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

DJI Osmo je zelo priročna kamera, ki bo prav prišla prav vsem, ki želite snemati v množici ali pa v bolj tesnih kotičkih, kjer uporaba velikega stabilizatorja z ogromnim DSLR-jem ne pride v poštev. Športniki in drugi adrenalinski navdušenci lahko prav tako najdete prednosti Osma. Skratka, če želite lepe in stabilne posnetke in vam je nakup drage opreme odveč, je Osmo kar dobra rešitev. Kakovost slike in videoposnetkov morda ni prav vrhunska, če jo primerjamo z najboljšimi kamerami na mobitelih, a je dovolj dobra za večino primerov.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. april 2016
2930
11. april 2016
DJI Osmo - test na dlani