HTC One M9 - test na dlani

/PublishingImages/htc-one-m9-hero.jpg

Eden izmed mobitelov, ki je po predstavitvi na dogodku Mobile World Congress 2015 povzročil največ razgretih pogovorov, je bil prav gotovo HTC-jev One M9. Eni so mu očitali, da se je premalo spremenil glede na prejšnjo inkarnacijo, drugi pa so trdili, da je nesmiselno spreminjati delujočo formulo. Potem pa je tukaj še debata o kameri, ki HTC spremlja že več let oz. vsaj od splavitve serije One. Kako se torej obnese One M9?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 810, 8-jedrni (4 × 1,5 GHz, Cortex-A53, in 4 × 2 GHz, Cortex-A57)
 • grafični procesor: Adreno 430
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • razširitev pomnilnika: micro SD do 128 GB
 • zaslon: 12,7 cm, 1080 × 1920 slikovnih točk, 441 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 20,7 MP, samodejno ostrenje, dvobarvna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 4 MP Ultrapixel, 1080 p
 • snemanje videa: UHD 2160 p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080 p s 60 sličicami na sekundo, 720 p s 120 sličicami na sekundo, možnost HDR-videa
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, radio FM
 • baterija: Li-Ion 2840 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.0 Lollipop
 • dimenzije: 144,6 mm (v) × 69,7 mm (š) × 9,6 mm (d)
 • masa: 157 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM
 

HTC že dolgo velja za proizvajalca, ki izdeluje najlepše in najbolj kakovostno izdelane mobitele na trgu. To velja tudi za model One M9, ki je po vzoru predhodnikov ovit v kovino, ki je le tu in tam prekinjena s tankim pasom plastike, ki je potrebna za pravilno delovanje anten (v nasprotnem primeru bi imeli Faradayjevo kletko, kar ne bi bilo dobro). Vedno znova sem navdušen nad tem, kako uspe HTC-ju te plastične vstavke popolnoma poravnati s kovino in s tem ustvariti iluzijo enotne površine, brez otipljivih robov. Tako lahko brez težav trdim, da na trgu trenutno ni mobitela, ki bi bil izdelan bolje kot One M9, pri čemer govorim res samo o kakovost izdelave, in ne o estetiki, ki je stvar okusa in je vsaj po mojem mnenju šla korak nazaj. Slednje predvsem na račun kvadratne odprtine za kamero na zadnji strani, ki v primerjavi z okroglo na prejšnji strani nekoliko razočara. A to so že malenkosti, vezane na osebni okus.

 

Poleg kamere prebiva dvobarvna bliskavica, ki je poleg logotipa na sredini hrbta tudi edina stvar, ki jo boste tam našli. Leva stran ima režo za nano SIM-kartico, medtem ko so vsi trije gumbi in reža za micro SD-kartico na nasprotni strani. Gumb za zaklepanje je tako pristal pod gumboma za uravnavanje glasnosti, kar je ergonomsko zelo nerodna rešitev, a je zahvaljujoč gestam, s katerimi lahko odklepate zaslon, nekoliko manj problematična, kot bi bila sicer. Prednjo stran krasi odličen zaslon, ki premore ločljivost 1080 × 1920 točk. To je za 5-palčni zaslon več kot dovolj in HTC se je povsem pravilno odločil, da na svoj mobitel ni dal zaslona z višjo ločljivostjo. Ta bi le po nepotrebnem obremenjevala procesor in grafično kartico ter s tem krajšala življenjsko dobo baterije. Baterija vas bo sicer ob povprečni rabi brez težav spravila skozi dan in pol. Morda celo dosežete konec drugega dneva, kar je za baterijo te velikosti povsem zadovoljivo.

 

Posebno omembo pa si ponovno zaslužita stereo zvočnika na sprednji strani, ki še vedno nimata popolnoma nobene konkurence na trgu. HTC na tem področju vodi z velikim naskokom in še vedno ne morem doumeti, da se nihče od drugih proizvajalcev ne odloči, da bi poskušal konkurirati HTC-ju na tem področju. Dobri zvočniki na mobitelu morda zvenijo kot nepotrebna stvar, dokler prvič ne zaslišite, česa je zmožen par HTC-jevih zvočnikov BoomSound. Ne delajte si utopije, da bodo zveneli podobno kot namenski namizni ali studijski zvočniki, vendar pa ni primerjave med HTC-jevimi zvočniki in zvočniki drugih proizvajalcev mobilnih naprav, saj HTC to nalogo opravi z odliko.

 

Pod pokrovom tiktaka klasična kombinacija procesorja Snapdragon 810 z 8-jedrnim procesorjem in 3 GB delovnega pomnilnika v navezi z grafičnim čipom Adreno 430 in 32 GB notranjega pomnilnika, ki ga lahko razširite s pomočjo micro SD-kartice. Zmogljivost torej ni pod vprašajem, saj je strojna oprema res brezkompromisna.

Programska oprema

HTC je tako kot mnogi proizvajalci čez privzeti izgled operacijskega sistema Android dodal svoj uporabniški vmesnik, ki sliši na ime Sense UI, tokrat že v svoji sedmi inkarnaciji. Ta prinaša dokaj prijeten izgled in predvsem zelo hitre animacije, ki dajejo občutek neverjetne odzivnosti in so mi, če sem iskren, celo bolj všeč kot animacije pri čistem Androidu 5.0, ki pa mi je kljub vsemu še vedno ljubši kot katerakoli preobleka.

 

Sense UI pa poleg preobleke prinaša še nekaj prednaloženih aplikacij, za katere se mi zdi, da so uporabne, a ne toliko kot alternative, ki jih najdete v trgovini Play.

Sense UI je skozi leta prišel daleč, in če bi moral izbrati en sam uporabniški vmesnik – z izjemo tistega, ki ga najdete na čisti verziji Android – bi bil Sense UI tisti, ki bi ga izbral brez večjih pomislekov. Hitre animacije in prijeten izgled namreč niso tako vsiljivi kot pa nekatere stvari pri drugih proizvajalcih mobitelov.

Kamera

Pa smo prišli do točke, kjer se razblinijo vse iluzije, da bo HTC-ju tokrat resnično uspelo potegniti zajca iz klobuka. Kamera, ki je v zadnjih letih od baterije prevzela titulo največjega problema HTC-jevih paradnih konjev, je namreč tudi tokrat pod pričakovanji. To ne pomeni, da je slaba in neuporabna, daleč od tega. A ko pogledamo, kaj premorejo mobiteli istega ranga, ki so trenutno na trgu, hitro ugotovimo, da drugi to pač počnejo bolje.

 

4 MP velik senzor Ultrapixel, ki smo ga lani videli na zadnji strani mobitela One M8, se je letos preselil na sprednjo stran in sedaj tam skrbi za odlične selfije. Tu je treba HTC-ju priznati, da je svoj senzor zelo pametno recikliral. Kamero na zadnji strani je nadomestil s senzorjem, ki sicer zajema občutno večje fotografije v velikosti 20,7 MP, a sedaj v slabi svetlobi zajema veliko slabše fotografije kot drugi mobiteli v tem rangu. Dilema je očitna: HTC je poslušal uporabnike in strokovnjake, ki so lanskemu modelu očitali premajhen senzor na zadnji strani. Vendar pa je HTC z večjim senzorjem samo nekoliko premaknil problem na drugo področje. Zdi se, da se vrti v nekem začaranem krogu, iz katerega pa nekako ne uspe najti izhoda.

Čeprav zgoraj zapisane besede morda zvenijo apokaliptično, pa vse ni tako črno. Fotografije, ki si jih lahko ogledate v galeriji spodaj, pričajo o tem, da One M9 zajema povsem dobre fotografije. Gre samo za to, da smo po tihem vsi pričakovali (pre)več.

Seveda nam vedno ostane upanje, da bo naslednje leto resnično bolje in bomo lahko peli hvalospeve HTC-ju, ki je združil vrhunski dizajn z vrhunsko strojno opremo. Vprašanje je le, koliko »naslednjih let« še ostaja HTC-ju, preden zabrede v še večje finančne težave.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Pa zaključimo ta test nekoliko bolj pozitivno. HTC One M9 je čudovit kos strojne opreme, ki svojim uporabnikom ponuja skoraj vse, le vrhunske kamere ne. A naj vas to ne zmoti preveč. Sami verjetno veste, kaj pričakujete od kamere na svojem mobitelu, in v kolikor ste zadovoljni s tem, kar vidite v galeriji, potem le hitro ponj. Tisti, ki smo vsak dan obkroženi z najboljšim in najnovejšim, kar trg premore, smo namreč vse prevečkrat pregrobi, ko dajemo ocene. Zdi se mi namreč, da si HTC ne zasluži tako krutih besed, kot jih je prejel za One M9. Zato je moje končno mnenje, da je HTC One M9 kljub vsemu hudičevo dober mobitel.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
4. maj 2015
2492
22. maj 2018
HTC One M9 - test na dlani
Android