Huawei Ascend Mate 7 - test na dlani

Uroš Miklavčič 15. maj 2015
/PublishingImages/huawei-ascen-mate-7-hero.jpg

Glavno vprašanje, ki si ga boste zastavili prvič, ko se boste srečali z mobitelom Huawei Ascend Mate 7, bo verjetno nekaj v smislu: »Ali je to sploh še mobitel ali je to že majhna tablica?« Kje točno začrtamo mejo med mobitelom in tablico? Ascend Mate 7 z zaslonom, ki po diagonali meri 6 palcev (15,24 cm), zagotovo ponovno odpira to vprašanje, saj je nabor mobitelov s tako velikim zaslonom zaenkrat še zelo majhen. Poglejmo, ali večji zaslon napoveduje tudi boljši mobitel.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: HiSilicon Kirin 925, 8-jedrni (4 × 1,8 GHz, Cortex-A15, in 4 × 1,3 GHz, Cortex-A7)
 • grafični procesor: Mali-T628
 • delovni pomnilnik: 2 GB (za verzijo 16 GB) oz. 3 GB (za verzijo 32 GB)
 • notranji pomnilnik: 16 ali 32 GB
 • razširitev pomnilnika: micro SD do 128 GB
 • zaslon: 15,24 cm, 1080 × 1920 slikovnih točk, 368 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 720 p
 • snemanje videa: Full HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
 • baterija: Li-Ion 4100 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat (nadgradnja na 5.0 Lollipop pričakovana v maju 2015)
 • dimenzije: 157 mm (v) × 81 mm (š) × 7,9 mm (d)
 • masa: 185 g
 • tip SIM-kartice: micro SIM
 

Huawei se vztrajno prebija na svetovne trge in Evropa pri tem ni izjema. Tako smo tudi v Sloveniji deležni njegovih mobitelov, ki iz generacije v generacijo zorijo v zelo resne tekmovalce za tržni delež. Ascend Mate 7 stavi na velikost in življenjsko dobo baterije, ki zadrži neverjetnih 4100 mAh naboja. Baterija vas bo kljub velikemu zaslonu brez težav spravila skozi dva dneva tipične rabe ali pa še nekoliko dlje.

 

Zunanjost mobitela je presenetljivo minimalistična. Ima kovinsko ohišje, ki se sicer ne more kosati z najboljšimi na trgu, a vsekakor ne zaostaja dosti. Na levi strani boste našli reži za kartici micro SIM in micro SD. Gumbi so nameščeni na nasprotnem robu, vtič za slušalke na zgornjem in vtič za micro USB na spodnjem robu. Na zadnji strani boste poleg kamere in zvočnika (resno, proizvajalci, nehajte ga nameščati tja) našli še čitalec prstnih odtisov. Tako je, čitalec prstnih odtisov. Na hrbtni strani. Ne spredaj, ampak zadaj. Ne glede na to, da smo ga vajeni videti na prednji strani mobitelov, pa se je izkazalo, da je nameščen na zelo primernem mestu, saj bo vaš kazalec (ne glede na to, ali ste levičar ali desničar) hitro zašel tja. Ker čitalec ne igra dvojne vloge kot gumb za odklepanje, boste mobitel lahko enostavno odklenili z enostavnim dotikom, pri čemer se čitalec izkaže kot zelo učinkovit in hiter. Samo položite nanj svoj prst, zaslon se bo prižgal in že boste na namizju. Ni slabo.

 

Pojdimo še na sprednjo stran, kjer kraljuje 6-palčni zaslon z ločljivostjo 1080 × 1920 slikovnih točk. Ko sem mobitel prvič prijel v roke, bi me z lahkoto prepričali, da je ločljivost zaslona višja. To pa predvsem po zaslugi zelo dobrega kontrasta in barv, ki jih zaslon premore. Res gre za enega lepših zaslonov, ki sem jih videl na mobitelu. Mobitel nima kapacitivnih gumbov pod zaslonom, kot bi morda pričakovali od mobitela, ki izhaja z azijskega trga, ampak ima gumbe na zaslonu, kar je zelo dobro.

 

Strojna oprema, ki poganja mobitel, prav tako ne zaostaja za zunanjostjo in tako boste v notranjosti našli osemjedrno čipovje podjetja HiSilicon, ki je v 100 % lasti Huaweia. Čipovje je zasnovano na arhitekturi ARM big.LITTLE in se z lahkoto kosa s Qualcommovimi čipi, čeprav na grafičnem delu Mali-T628 nekoliko popusti v primerjavi z najboljšimi čipi Adreno. Kakorkoli že, delovanje sistema je gladko in ne spomnim se, da bi med testom doživel kakršnokoli zatikanje uporabniškega vmesnika.

Potegnimo torej črto pri strojnem delu: dobro ohišje, dober zaslon, čitalec prstnih odtisov, velik zaslon in zmogljivo čipovje, ki nekoliko popusti zgolj pri grafično intenzivnih igrah, pa še to verjetno na kratek rok ne predstavlja kakšnega problema.

Programska oprema

Na tem področju pa Ascend Mate 7 pokaže svoje azijsko poreklo, saj je uporabniški vmesnik, ki je navlečen čez Android 4.4.2 KitKat, vsekakor nekaj povsem drugačnega, kot smo vajeni pri drugih proizvajalcih, ki so primarno prisotni na zahodnih trgih. Čeprav je Huawei na Ascend Mate 7 namestil Android 4.4.2 KitKat, pa je sistem vizualno tako zelo drugačen od klasičnih inkarnacij Androida, da bi vas lahko brez težav zavedli in vam ga prodali kot mobitel, na katerem teče Android 5.0 Lollipop. K temu med drugim vsekakor pripomorejo navigacijski gumbi na zaslonu, ki so identični tistim v najnovejši verziji operacijskega sistema Android. Huawei je sicer obljubil, da bo Ascend Mate 7 dobil nadgradnjo na Lollipop nekje v maju 2015, zato so se morda odločili, da že pred tem poskrbijo za vizualno uskladitev uporabniškega vmesnika in kasneje po tihem izvedejo dejansko nadgradnjo. Nadgradnja bo glede na datum izida Lizike prišla relativno pozno, ampak bolje pozno kot nikoli.

 

Izgled je hkrati dovolj pregleden in estetsko prijeten, da dejansko ni pretirano moteč. Osebno sicer vedno raje vzamem nespremenjeno izvedbo Androida, a razumem proizvajalce, ki se poskušajo s programskimi spremembami razlikovati od drugih. Tako je Huawei v želji po izstopanju odstranil predal z aplikacijami in posledično boste vse aplikacije dobili na enem izmed namizij. Celoten izgled je konsistenten in všečen.

Huawei je na mobitel dodal pest svojih aplikacij, ki jih lahko uporabljate ali pa si privoščite alternative iz trgovine Play. Priložena ozadja pa so zadetek v polno. Kdorkoli je naredil izbor, si zasluži vse pohvale.

Programska oprema je torej vreča mešanih občutkov. Spremembe so temeljite, a konsistentne in vizualno prijetne. Vse, ki ste ljubitelji čiste Android izkušnje, boste tukaj naleteli na kup problemov, vsi ostali pa boste v tej drugačni izkušnji verjetno uživali.

Kamera

Kamera zajema fotografije v velikosti 13 MP in svoje delo povsem spodobno opravlja, čeprav se resnično ne more kosati z najboljšimi na trgu. Tu ne gre za število MP, ki jih senzor zna zaznati, ampak za to, da bodisi vgrajen senzor bodisi programska oprema ne znata optimalno izkoristiti potenciala.

 

Vsekakor pa to ne pomeni, da so fotografije neuporabne oz. blazno slabe. Nasprotno, v dobri svetlobi bodo fotografije povsem spodobne, v slabi pa pričakovano slabše. Verjetno pa še najbolj razočara HDR-način, ki v veliko primerih ne povzroči vidnih sprememb na zajetih fotografijah.

Pametovanje o kakovosti zajetih fotografij je sicer enostavno, vendar se je treba zavedati, da nimamo vsi popolnoma enakih pričakovanj. Oglejte si fotografije, ki so nastale med testom, in sami ocenite, ali dosegajo vaša pričakovanja.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Torej, Huawei Ascend Mate 7: da ali ne? Če ste željni velikega zaslona in bi morda hkrati radi zadostili svoji želji po tablici, je Mate 7 sila privlačen kandidat. Je pa 6-palčni zaslon morda nekoliko nepraktičen za ljudi, ki ne nosijo hlač z ogromnimi žepi. Huawei s svojim Goljatom neposredno konkurira mobitelom v razredu t. i. phabletov in vse kaže, da ima zelo soliden izdelek. Imate dovolj velik žep?

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
15. maj 2015
2506
22. maj 2018
Huawei Ascend Mate 7 - test na dlani
Android