Huawei Ascend P7 – test na dlani

Uroš Miklavčič 29. avgust 2014
/PublishingImages/ascend_p7_hero.jpg

Huawei je lansko leto izdal mobitel z imenom Ascend P6, ki je dolgo časa nosil naziv najtanjšega mobitela na trgu. Ta naziv je med tem že izgubil in njegov naslednik se ni podal v boj za ponovni prevzem naziva. In to je dobro, saj tanjši profil pomeni manj prostora za baterijo in vse elektronske pritikline, ki jih najdemo pri modernih mobitelih. Kljub temu je Ascend P7 podedoval tanek profil svojega predhodnika in le nekoliko nadgradil svojo obliko. Preberite, kako se je obnesel na testu.

Huawei Ascend P7 - Tehnik test na dlani 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), LTE/4G
 • procesor: Cortex-A9, 4-jedrni, 1,8 GHz
 • grafični procesor: Adreno 330
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 64 GB
 • zaslon: 12,7 cm (5 palcev), 1080 × 1920 točk, 441 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR
 • sprednja kamera: 8 MP
 • snemanje videa: HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, micro USB, NFC, radio FM
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas
 • baterija: Li-Ion 2500 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.2 (KitKat)
 • dimenzije: 139,8 mm (v) × 68,8 mm (š) × 6,5 mm (d)
 • masa: 124 g
 • SIM-kartica: microSIM

Huawei Ascend P7 - Tehnik test na dlani 

Specifikacije razkrivajo, da gre za relativno zmogljiv mobitel, čeprav ga ne moremo uvrščati v sam vrh. Kljub temu se je strojna oprema na testu zelo dobro obnesla in ni povzročala nobenih omembe vrednih težav. Izpostaviti gre predvsem zelo dobro prednjo kamero, ki bo s svojimi 8 MP idealna za vse, ki radi snemate selfije.

Zunanjost mobitela je zelo elegantna in s steklenim zadnjim delom sedaj še bolj spominja na iPhone 4 ter 4s. Pod steklom na zadnji strani se skriva fin krožni vzorec, ki je zelo lep estetski dodatek in ki k samemu izgledu mobitela doda veliko. Zgoraj levo na zadnji strani je odprtina za kamero ter pod njo še LED-bliskavica. Spodaj levo na zadnji strani pa se nahaja odprtina za zvočnik. Zaradi tega je treba biti pozoren, saj se večina zvoka zaduši, ko mobitel s hrbtom postavite na površino. Spodnja, zaobljena stran mobitela je namenjena vtiču za microUSB, medtem ko na zgornji strani počiva vtič za slušalke. Medtem ko je leva stran minimalistično prazna, pa se na desni strani od zgoraj navzdol nahajajo: gumba za uravnavanje glasnosti, gumb za zaklepanje (ki oblikovno spominja na gumb, ki ga pri svojih mobitelih uporablja Sony) ter reži za kartici microSD in microSIM.

Zaslon meri po diagonali 12,7 cm (5 palcev), a mu tega na oko ne bi pripisal, saj je Ascend P7 le nekoliko višji kot moj Nexus 4 in enako širok. Zaslon je presenetljivo dober in se tudi v močni sončni svetlobi solidno obnese. Z ločljivostjo 1080 × 1920 točk in odličnimi vidnimi koti se zelo dobro izkaže tako pri pregledovanju fotografij in gledanju videoposnetkov kot tudi pri brskanju po spletu. Na zaslonu boste, presenetljivo, dobili vnaprej nameščeno zaščitno folijo, ki pa se ne obnese ravno najbolje. Praske se zaradi mehkega materiala, iz katerega je narejena zaščita, hitro pojavijo, zato je morda bolje investirati v kakšno bolj kakovostno zaščito. Kljub temu je to bolje kot nič oz. več kot vam ponudijo drugi proizvajalci.

Huawei Ascend P7 - Tehnik test na dlani 

Baterija se je na testu zelo solidno obnesla, kar je za tako tanek profil naprave zelo dobro. Ob povprečni dnevni uporabi mobitela mi je ob koncu dneva ostalo še nekje med 15 in 20 % baterije. Če ste bolj zmeren uporabnik, pa boste iz baterije gotovo lahko iztisnili dva dneva. Še posebej, če boste uporabljali način za varčevanje, ki vam je na voljo v nastavitvah.

Štirijedrni procesor in 2 GB pomnilnika bosta zadostovala, da bo Ascend P7 opravljal vse naloge gladko in brez težav, le kakšna zahtevnejša igra mu lahko povzroči težave. Za mobitel, ki se postavlja v srednji rang, je to povsem zadovoljivo in več kot ponujajo nekateri drugi proizvajalci v tem rangu.

Programska oprema

Vse, ki poznate operacijski sistem Android 4.4 KitKat v njegovi izvirni obliki, boste verjetno presenečeni, da je prav ta verzija nameščena tudi pri Ascendu P7. Pri Huaweiju so namreč tako korenito spremenili izgled, da tudi najbolj izurjeno oko ne bo prepoznalo, da gre za KitKat. Čeprav osebno nisem najbolj naklonjen takemu početju, pa je Huaweiju vsaj uspelo izdelati uporabniški vmesnik, ki je pregleden in se ne zatika na vsakem vogalu. Delovanje je torej gladko in zelo bi se morali potruditi in namenoma početi neumnosti, ki jih noben normalen človek ne bi počel z mobitelom, da bi vam uspelo pripraviti sistem do tega, da se resno zatakne. Skratka, delovanje je dobro in stabilno in tudi celoten izgled je prijeten za oko.

Huawei Ascend P7 - Tehnik test na dlani 

Glavna sprememba, ki jo boste poznavalci Androida opazili, je odsotnost predala z aplikacijami. Tako se bodo vse vaše aplikacije pojavile na namizju. Zelo podobno kot pri iPhonu, kjer se novo naložene aplikacije enostavno pojavijo na namizju, ki je hkrati tudi vaš predalnik za vse aplikacije. Tu torej ni dvoma, po kom so se zgledovali, in če ste vajeni, da imate na namizju samo nujne stvari, vas to lahko zmoti. Jaz sem se po nekaj dneh uporabe sicer popolnoma privadil.

Huawei je, tako kot vsi drugi proizvajalci, priložil nabor svojih aplikacij za brskanje po spletu, e-pošto, zapiske, kalkulator in tako naprej. Kot vedno bom tudi tukaj zapisal naslednji dve povedi: Vse te aplikacije sicer opravljajo svojo nalogo, a niso prav nič boljše kot aplikacije, ki bi jih našli v trgovini Google Play. Tako se lahko svobodno odločite, ali boste uporabljali priložene aplikacije ali pa boste iz trgovine Google Play naložili vam bolj ljube.

Kamera

Huawei pri kameri ni pretirano kompliciral in je tako na zadnjo stran vgradil Sonyjev senzor, ki zajema slike velikosti 13 MP. Slednji dobro opravlja svoje delo v dobri svetlobi, presenetljivo pa so tudi slike, zajete v slabi svetlobi, popolnoma uporabne.

Huawei Ascend P7 - Tehnik test na dlani 

Medtem ko zadnji kameri ni česa očitati, pa še posebej presneti prednja kamera, ki lahko zajema slike velikosti 8 MP. Ja, prav sem zapisal, 8 MP in nič manj. Če pomislim, da določeni mobiteli tega ranga še na zadnji strani nimajo kamere, ki zajemala slike, večje od 5 MP, je prednja kamera pri Ascendu P7 pravi čudež in mokre sanje vseh najstnikov, ki na spletu objavljajo selfije. Priznam, da je tudi mene zamikalo, in naredil sem nekaj obveznih selfijev s to kamero. Rezultati so zelo dobri. Huawei očitno ve, za kaj bodo ljudje uporabljali kamero na prednji strani, saj je v programsko opremo vgradil zaznavanje obraza ter poseben filter, ki ga je poimenoval »Raven lepote«. V bistvu gre za programsko glajenje kože, ki pa zelo hitro postane problematično, saj lahko na koncu kdo posumi, da ste morda bolni. Kakorkoli že, Huawei Ascend P7 je brez dvoma kralj selfijev in prav je tako.

Vse rezultate si lahko ogledate v galeriji spodaj.

Huawei Ascend P7 - Tehnik test na dlani 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.​​​

Povzetek

Huawei Ascend P7 - Tehnik test na dlani 

Huawei Ascend P7 je eden najtanjših mobitelov na trgu ta trenutek, ki z dobrim dizajnom in kakovostno izdelavo ter solidnimi specifikacijami predstavlja dober nakup za svojo ceno. Predvidevam, da bi bil lahko s svojo kakovostno prednjo kamero zelo priljubljen pri najstnikih, ki se radi slikajo sami oz. s prijatelji. Tudi če ne spadate v to kategorijo in želite zgolj lep mobitel, ki dobro dela, je Ascend P7 vreden, da se uvrsti na vaš seznam.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
29. avgust 2014
2183
27. oktober 2014
Huawei Ascend P7 – test na dlani
Android