Huawei Mate 9 - test na dlani

Uroš Miklavčič 10. januar 2017
/PublishingImages/huawei_mate_9_hero.jpg

Huawei je na zmagovalnem pohodu in kot sklepno dejanje lanskega leta je na trg poslal Mate 9, ki je v osnovi namenjen poslovnim uporabnikom, a bo zaradi svoje cene in zmogljivosti gotovo pristal v marsikaterem žepu.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Hisilicon Kirin 960 (4 × 2.4 GHz Cortex-A73 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A53)
 • grafični procesor: Mali-G71 MP8
 • delovni pomnilnik: 4 GB
 • notranji pomnilnik: 64 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB
 • zaslon: 14,98 cm, 1080 × 1920 slikovnih pik, 373 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: dvojna, 20 MP + 12 MP, f/2.2, optična stabilizacija, 2 x zoom, Leica optika, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 8 MP, f/1.9
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.2, USB-C vtičnica
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, barometer, kompas, čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion 4.000 mAh
 • operacijski sistem: Android 7.0 Nougat
 • dimenzije: 156,9 mm (v) × 78,9 mm (š) × 7,9 mm (d)
 • masa: 146 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM

Pregled specifikacij jasno kaže, da gre za telefon najvišjega zmogljivostnega ranga. Huawei je v Mate 9 vgradil svoje Kirin 960 čipovje, s katerim nadaljuje razvoj svojih ARM čipov, ki so se v preteklosti že izkazali za zelo suverene. Dodajte še 4 GB delovnega in 64 GB notranjega pomnilnika, upoštevjate ceno in pred vami je odličen telefon po zelo ugodni ceni. Vse skupaj napaja gromozanska, 4.000 mAh, baterija, ki bo še tako zahtevnega uporabnika varno pripeljala skozi cel dan rabe in še naprej. Tu je potrebno omeniti tudi hitro polnjenje, ki ga omogoča priloženi polnilec. V le nekaj minutah boste lahko bateriji dodali dovolj naboja za breskrbno rabo naslednjih nekaj ur.

 

Huawei je v preteklosti prav tako pokazal, da ima neverjetno hitre čitalce prstnih odtisov in Mate 9 pri tem ni nobena izjema. Čitalec je hiter, natančen in zanesljiv. Odklepanje je praktično takojšne, če pa se sprehodite še malo po nastavitvah boste našli prikladne bližnjice, ki jih lahko s pomočjo čitalca uporabljate v sistemu. Tako lahko čitalec uporabite za pomikanje med slikami v galeriji (drsanje levo in desno po čitalcu) ali pa za odpiranje predlaa z obvestili (če podrsate od zgoraj navzdol po čitalcu). Ko smo že pri čitalcu – ta je nameščen na zadnjo stran, tik pod dvojno Leica kamero druge generacije (več o njej kasneje). Namestitev čitalca na zadnji strani je meni, kljub nekaterim praktičnim pomanjkljivostim, najljubše in sedi ravno na mestu, kjer imam s kazalcem podprt mobitel, ko ga držim v roki.

 

Izdelava mobitela je trdna in kompaktna, k čemur najbolj pripomore kovinsko ohišje. Čeprav je samo industrijsko oblikovanje tega mobitla nekoliko pusto za moj okus pa ne gre zanikati dejstva, da jim je uspelo spraviti 5,9 palčni zaslon v relativno majhen paket, kar je sila impresivno. Ko smo že pri zaslonu – ta z ločljivoshjo 1080 × 1920 slikovnih pik ne podria nobenih rekordov, a je ločljivost kljub temu več kot dovolj za vse situacije, razen kakšna navidezna resničnost bo morda nekoliko bolj kockasta. Kljub temu Mate 9, po navedbah Googla, ustreza minimalnim zahtevam za Google Daydream in tako ni razloga za kakšen večji očitek. Razočarani boste morda le tisti, ki želite na svojem mobitelu OLED zaslon – Mate 9 ima namreč IPS LCD matriko, ki daje nekoliko bolj naravne barve, a ne omogoča osvetljevanje vsake slikovne pike posebej, kar pride prav predvsem v nočnem času in pri kontrastu slike. Kljub vsemu je zaslon na Mate 9 zelo dober in oster. Huawei pa je v nastavitve dodal tudi možnost spreminjanja bele točke zaslona, kar pomeni, da si lahko ročno nastavite barvno temeperaturo zaslona po lastnih željah.

Po zvočni plati ima Mate 9 sicer stereo zvočnika, a ta nista nameščena na prednji strani. Bolj natančno: eden je, drugi pa se nahaja na spodnji strani. Zanimivo pri tej konfiguaraciji je predvsem to, da spodnji zvočnik skrbi za nižje tone, medtem ko prednji zvočnik proizvaja predvsem visoke tone. Čeprav bi si želel prave stereo izkušnje pa je to kompromis, ki je še vedno boljši, kot en sam zvočnik na spodnji strani.

 

Po strojni plati je Mate 9 zelo dober mobitel, ki bo zadostil prav vsem potrebam. Ne glede na to, ali ste igralec iger ali pa bolj pisarniski uporabnik bo Mate 9 več kot dovolj zmogljiv za vse.

Programska oprema

Ko pri Huaweijevih mobitelih pridem do programske opreme se večkrat začnejo kritike. Tokrat pa je Huawei poleg Androida 7.0 Nougat na Mate 9 naložil tudi prenovljeno različico svojega uporabniškega vmesnika EMUI 5.0. Ta je sedaj veliko bližje pravi Android izkušnji, kot njegovi predhodniki. Predal z obvestili, zaslon večopravilnosti, poganjanje dveh aplikacij na istem zaslonu in še mnogo drugih malenkosti sedaj deluje tako, kot smo vajeni na Androidu. Seveda je grafični izgled še vedno nekoliko odmaknjen od čiste Android izkušnje, a je to zgolj kozmetične narave in ne toliko stvar uporabniške izkušnje, ki je bila pred tem zelo odmaknjena od Androida. Huawei je EMUI 5.0 celo omogočil predal z aplikacijami, za kar se boste sicer morali sprehoditi skozi nastavitve, a je to le stvar enega stikala.

Ko smo že pri nastavitvah - pri Huaweiju so se zelo potrudili in tako trdijo, da do večine funkcij pridete v zgolj dveh oz. treh korakih, kar sem opazil tudi sam. Vse skupaj deluje veliko bolj enostavno in prečiščeno.

Kljub vsemu upam, da je to le prvi korak v pravo smer in se bo v prihodnjih nadgradnjah uporabniški vmesnik še nekoliko bolj premaknil v smer čiste Android izkušnje. Naslednje so na vrsti prednaložene aplikacije, ki podvajajo funkcionalnosti Googlovih privzetih aplikacij, ki so del Android sistema. Podvojene aplikacije namreč rade zmedejo manj vešče uporabnike s pogovornim oknom, ki jih sprašuje v kateri od nameščenih aplikacij želijo opravili določeno dejanje. To je napaka, ki jo dela malodane vsak proizvajalec na trgu, a se trendi vztrajno gibajo v smer poenostavitve in zmanjševanja števila prednameščenih aplikacij. Ne dvomim, da bo tudi Huawei sledil temu.

Bolj zanimiv del uporabniške izkušnje pa so razne pametne funkcije, ki se skrivajo pod pokrovom in naj bi na dolgi rok skrbele, da Mate 9 ne bo postal počasen in neodziven, kar je večkrat problem pri Android mobitelih. Pri Huawei-u trdijo, da so to težavo dokončno rešili z analiziranjem delovanja in rabe mobitela vsakega uporabnika posebej. Tako naj bi se Mate 9 prilagodil vedenjskim vzorcem uporabnika in dajal bolj rabljenim aplikacijam več sistemskih virov in prednosti. Posledično naj bi delovanje sistema ostalo gladko in odzivno. Seveda je v tako kratkem času, kot ga imam na voljo za test to težje oceniti, zato bo na resničnost teh trditev potrebno počakati še nekaj mesecev.

Huawei tako Mate 9 kočno postavlja ob bok ostalim proizvajalcem tudi po programski plati, kar pomeni da se prostor za kakšno resno kritiko vztrajno zmanjšuje.

Kamera

Huawei je bil eden prvih, ki je trend dvojne kamere postavil na trg in ga tudi dobro izpeljal. Mate 9 ima tako na zadnji strani nameščeno 2. generacijo njihove dvojne kamere, ki jo razvijajo v sodelovanju z nemško Leico.

 

S strojnega vidika imamo na zadnji strani dve kamrei oz. dva senzorja – eden zajema barvne, drugi pa monokromatske fotografije. Skupaj naj bi dajala fotografije z več ostrine ter detajlov in manj šuma. V praksi se kamera na Mate 9 zelo dobro obnese, a se v slabi svetlobi kljub temu ne more kosati z najboljšimi kamerami na trgu ta trenutek. Rezultati vsekakor niso slabi, a žal zmorejo drugi še malce več.

Kjer Mate 9 zasije pa so ročne nastavitve in s tem se kakovost zajetih fotografij zgolj še izboljša. Seveda morate za to imeti nekaj znanja ter predvsem časa, a z malo truda je Mate 9 zmožen zajeti res dobre fotografije.

 

Poleg vseh ročnih nastavitev pa Mate 9 omogoča tudi t.i. učinek široke zaslonke. Po domače povedano vam ta način omogoča bolj zamegljeno ozadje na fotografijah. Načeloma se je učinek v praksi kar dobro obnesel, a je tu in tam dal kakšen čuden rezultat, ko je bila scena manj jasno razdlejena v različne plane (predvsem, ko je bilo veliko majhnih elementov, ki so bili med seboj prepleteni). To je seveda za pričakovati pri simuliranih učinkih, kot je ta, a se je Mate 9 kljub temu zelo dobro odrezal pri tej nalogi. Glede na to, da zajem fotografije ni nič počasnejši, ko imate vključeno to funkcijo je priporočljivo, da je ves čas vklopljena, sam omogoča izklop oz. prilagajanje intenzivnosti učinka in točke ostrenja tudi po zajemu fotografije.

Še ena novost dvojne kamere pa je t.i. hibridni zoom, ki omogoča do dvakratno povečavo, brez izgube kakovosti. Brez, da bi zabredli v res tehnične podrobnosti je vse kar morate vedeti to, da zadeva deluje in daje dobre rezultate.

Oglejte si še fotografije, ki so nastale med testom.

 

Oglejte si fotografije v visoki kvaliteti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Mate 9 je torej zadel odlično točko med zmogljivostjo in ceno. Če iščeš mobitel z velikim zaslonom, dolgo avtonomijo baterije in zmogljivo notranjostjo je Mate 9 kot naročen zate. Dvojna kamera tudi tokrat ni razočarala in hitri čitalec prstnih otisov prav tako ne. Res je težko najti resno kritiko za Mate 9, brez, da bi pri tem dlakocepil – in to pove veliko o tem mobitelu.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
10. januar 2017
3304
18. maj 2018
Huawei Mate 9 - test na dlani