Huawei P8 - test na dlani

Uroš Miklavčič 24. avgust 2015
/PublishingImages/huawei-p8-hero.jpg

Kitajski Huawei postaja v Evropi vse bolj prepoznaven. Razlog za to ni zgolj v marketingu, ampak tudi v dejstvu, da ponuja Huawei cenovno zelo konkurenčne naprave, saj je vsaka v svojem rangu tudi zelo spodobno zmogljiva. Huaweijevi modeli P so do sedaj s svojo zmogljivostjo in stilom vedno ciljali na vrh trga. Ali P8 nadaljuje ta trend?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: HiSilicon Kirin 930, 8-jedrni (Cortex-A53, 4 × 2,0 GHz, in Cortex-A53, 4 × 1,5 GHz)
 • grafični procesor: Mali-T628 MP4
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 16 ali 64 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD-kartica do 128 GB
 • zaslon: 13,2 cm, 1080 × 1920 slikovnih točk, 424 ppi, 16 M barv, IPS-NEO LCD
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • snemanje videa: HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo
 • sprednja kamera: 8 MP, 1080 p
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, FM-radio
 • baterija: Li-Ion 2680 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.0.2 Lollipop
 • dimenzije: 144,9 mm (v) × 72,1 mm (š) × 6,4 mm (d)
 • masa: 144 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM-kartica
 

Po seznamu specifikacij sodeč je P8 zelo zmogljiv mobitel z osemjedrnim procesorjem, ki je kos vsem nalogam, ki mu jih naložite. Čeprav po ničemer bistveno ne izstopa od paradnih konjev letošnjega leta, pa to ne pomeni, da v rokavu nima vsaj enega asa. Govorim seveda o ceni, ki je v primerjavi s konkurenčnimi modeli neverjetno ugodna. Predvsem za tako zmogljiv mobitel, ki je za nameček še zelo dobro grajen.

 

Mobitel je obdan s kovinskim ohišjem, ki je tanko, a dovolj trdno, da daje zelo dober občutek, ko ga držite v roki. Je pa tudi res, da kovinski hrbet ne ponuja najbolj optimalnega oprijema, zato se lahko zgodi, da vam po nesreči zdrsne iz rok. Ni pa hrbet popolnoma kovinski, saj je zgoraj pas stekla, skozi katerega gledata kamera in bliskavica. Na spodnji strani boste našli vtič za Micro USB ter dve reži, ki dajeta lažen vtis o stereo zvočnikih. V resnici je na levi strani zvočnik, na desni pa mikrofon. Zvočnik je dovolj glasen, čeprav kakovost zvoka morda ni med najboljšimi. A kar je glavno: zvočnik ni pristal na zadnjem delu mobitela, kjer bi se njegov zvok lahko hitro zadušil ob podlagi, če bi mobitel postavili na hrbet. Zgoraj boste našli standarden vtič za slušalke, na desni strani so gumbi za uravnavanje glasnosti in zaklepanje zaslona ter reži za kartici Nano SIM in Micro SD, leva stran pa je popolnoma prazna. Spredaj je 5,2 palca velik zaslon z ločljivostjo 1080 x 1920 slikovnih točk. Slednje je dobro, saj je baterija mobitela nekoliko manjša in bi zaslon višje ločljivost pomenil zanjo dodatno obremenitev. Poleg tega je za zaslon te velikosti takšna ločljivost povsem dovolj, razen če niste resnično prilepljeni z nosom na zaslon, ko uporabljate mobitel. Barve na zaslonu so dovolj žive in svetle, pri tem pa niso preveč nasičene in neresnične.

 

V notranjosti je že prej omenjeni osemjedrni procesor, ki je dovolj zmogljiv, da se kosa z najboljšimi na trgu ta trenutek. Dodajte še 3 GB delovnega pomnilnika in mobitel resnično poleti. Brez zatikanja in brez čakanja na aplikacije. Na trgu obstajata dve verziji mobitela, ena s 16 in druga s 64 GB notranjega pomnilnika. V kolikor vas resnično ne stiska v denarnici, vam priporočam nakup modela s 64 GB, saj je vgrajeni pomnilnik vedno boljša izbira kot pa dodajanje kartic Micro SD. Če ne gre drugače, pa tudi kasnejši nakup kartice micro SD ne bo tako napačen. Še beseda ali dve o bateriji. Ta zadrži 2680 mAh naboja, kar je dovolj za tipičen delovnik, a ne kaj dosti več. Če to za vas ni dovolj, vam bo ob razumni ceni mobitela gotovo ostal še kak desetak za nakup zunanje baterije.

 

Zunanjost in notranjost mobitela P8 sta torej zelo dobri in predstavljata dobro osnovo za mobitel, ki ga boste lahko uporabljali še dolgo, privlačno kovinsko ohišje pa poskrbi za to, da mobitel tudi po daljši uporabi še vedno dobro izgleda.

Programska oprema

Huawei je na P8 (mimogrede, ste opazili, da je P8 od lanskega modela pa do danes izgubil ime Ascend?) namestil Android 5.0.2 Lollipop, pri čemer vam ne zamerim, če ga na prvi pogled ne boste opazili. Tako kot mnogi drugi proizvajalci je tudi Huawei Googlov mobilni operacijski sistem opremil s svojo preobleko in tako spremenil izgled in do določene mere tudi delovanje sistema.

 

Huaweijev pristop je pri P8 dokaj svež in moderen, pri čemer je jasno, kje so si sposodili smernice, ko govorimo o vizualni preobleki sistema. Te spremembe pa so prinesle tudi nekaj sprememb pri delovanju sistema. Spremenjen je izgled centra za obveščanje (menija, ki ga potegnete od zgornjega robu zaslona navzdol), prav tako sta spremenjena izgled in delovanje pogleda za večopravilnost (kjer lahko pogledate zagnane aplikacije), ni pa več posebnega predala z nameščenimi aplikacijami. Te se pojavljajo kar na namizjih, ki se dodajajo, ko nalagate vse več novih aplikacij. Vse te spremembe bodo v napoto predvsem pristašem čistega Androida, a po mojem večine uporabnikov ne bodo zmotile. Dejansko gre za vizualno precej prijetno preobleko, ki doda nekaj zanimivih funkcionalnosti, kot je recimo risanje s členki na prstih, pri čemer bo mobitel zajel obkrožen del zaslona in ga shranil kot sliko na vaš mobitel.

Seveda ne gre brez kupa prednaloženih aplikacij, za katere pri Huaweiju menijo, da jih potrebujete, vse od spletnega brskalnika pa do predvajalnika radijskih frekvenc FM (za kar boste morali priključiti slušalke, ki delujejo kot antena). Nekatere boste z veseljem uporabljali, bolj vešči med vami pa boste gotovo posegli po vam ljubih aplikacijah iz trgovine Google Play.

Huawei P8 v 3D-pogledu

Delovanje sistema je, kot sem že omenil, gladko in zanesljivo, kot bi od mobitela s tako strojno opremo sicer pričakovali, a to v luči sprememb, ki jih proizvajalci naredijo na izvorni kodi operacijskega sistema, ni vedno popolnoma samoumevno. Zato je dobro vedeti, da pri Huaweiju poskrbijo tudi za optimizacijo delovanja vseh novosti, ki jih dodajo.

Kamera

Kamera s senzorjem, ki zajema fotografije v velikosti 13 MP, morda ne zveni prav impresivno, a resnica ne bi mogla biti bolj drugačna. Fotografije, ki jih zajema P8, so ostre in lepe tudi v nekoliko manj ugodnih pogojih. Seveda se tako kot pri popolnoma vseh mobitelih v slabi svetlobi pojavlja šum, a je ta pri P8 dobro nadzorovan in ne povzroča toliko škode kot pri manj zmogljivih mobitelih. Poleg tega ne smemo pozabiti, da vam v slabi svetlobi pomaga tudi optični stabilizator, ki zmanjša možnost stresenih fotografij, ko časi osvetlitve v slabi svetlobi postajajo daljši.

 

Aplikacija za fotografiranje vam ponuja nekaj kreativnih funkcij, med katerimi so tudi filtri, in nekaj naprednih funkcij za vse, ki ste bolj vešči v svetu fotografije. Zajem in ostrenje fotografij delujeta zelo hitro in odzivno.

Seveda bo še najbolje, da se o kakovosti fotografij, ki jih zajema P8, prepričate na lastne oči, zato si oglejte galerijo fotografij, ki so nastale med testom.

 

Povzetek

 

Huawei P8 je glede na svojo ceno zagotovo mobitel, ki ga lahko z lahkoto priporočam vsakemu, ki išče kar največ za svoj denar. To sicer ne pomeni, da ima P8 smešno nizko ceno, ampak da je glede na svojo zmogljivost ugodno cenovno postavljen. Vsekakor gre za odličen mobitel po zelo konkurenčni ceni, ki bo marsikomu prinesel obilico veselja ob uporabi.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. avgust 2015
2642
22. maj 2018
Huawei P8 - test na dlani
Android