Huawei P9 - test na dlani

Uroš Miklavčič 30. maj 2016
/PublishingImages/huawei_p9_hero.jpg

Pred kratkim je Huawei postal tretji največji proizvajalec mobitelov na svetu. Statistika, ki gotovo pove veliko o tem, kakšen napredek je to kitajsko podjetje, ki je še pred leti prodajalo infrastrukturno opremo operaterjem, naredilo v zelo kratkem času. Če bi me še pred leti vprašali, kakšen je kaj ta ali oni Huaweijev mobitel, gotovo ne bi imel pripravljenih hvalnic. Danes pa se je slika popolnoma obrnila in Huawei je postal ponudnik zelo dobrih naprav. Kaj pa P9? Kako se je izkazal na testu?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: HiSilicon Kirin 955, 8-jedrni (4 × 2,5 GHz + 4 × 1,8 GHz)
 • grafični procesor: Mali-T880 MP4
 • delovni pomnilnik: 3 GB oz. 4 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB oz. 64 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 128 GB
 • zaslon: 13,2 cm, 1080 × 1920 slikovnih pik, 423 ppi, 16 M barv, IPS-NEO LCD
 • glavna kamera: 12 MP (barvna) + 12 MP (črno-bela), samodejno ostrenje s fazno zaznavo, dvojna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, ročni način ...
 • sprednja kamera: 8 MP (f/2.0), 1080p
 • snemanje videa: Full HD 1080p s 60 ali 30 sličicami na sekundo, HD 720p s 120 sličicami na sekundo (počasni posnetki)
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave − mobile hotspot), Bluetooth 4.2, USB-C
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion 3000 mAh
 • operacijski sistem: Android 6.0 Marshmallow
 • dimenzije: 145 mm (v) × 70,9 mm (š) × 7 mm (d)
 • masa: 144 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM
 

Glede na specifikacije se P9 nekoliko razlikuje od običajne kombinacije, ki jo najdemo v letošnjih paradnih konjih. Za začetek je Huawei namesto čipovja Snapdragon 820 izbral lastno čipovje z imenom HiSilicon Kirin 955. Če gledamo sintetične teste, se Kirin izkaže za nekoliko manj zmogljivo čipovje, a v praksi tega nihče ne bo opazil − moči je več kot dovolj za vse. Druga stvar, ki izstopa, je 5,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1080 × 1920 slikovnih pik (Full HD), ki je nekoliko nižja od QHD-ločljivosti, ki smo je vajeni pri drugih mobitelih tega ranga letos. Roko na srce je Full HD povsem dovolj za čisto vse scenarije, razen enega: navidezne resničnosti. Če želite P9 uporabljati z očali Google Cardboard ali drugimi VR-očali, pa raje izberite drug telefon. Tretja stvar, ki jo bomo obdelali nekoliko kasneje, pa zadeva dvojno kamero na zadnji strani.

 

Izdelava mobitela je bila prva stvar, s katero sem se srečal, ko sem odprl škatlo, in me je takoj navdušila. P9 je tanek in v kovinsko ohišje odet mobitel, ki se lahko v tem pogledu kosa z vsemi v svojem rangu. Na zadnji strani boste na zgornjem delu našli steklen pas, za katerim se skrivata obe kameri, dvojna bliskavica ter laser, ki pomaga pri ostrenju. Nekoliko nižje je čitalec prstnih odtisov, ki je po moji oceni med najhitrejšimi, ki sem jih imel priložnost testirati. Odklepanje je res bliskovito hitro in predvsem zanesljivo (ne spomnim se, da bi kdaj moral dvakrat pritisniti na senzor, da bi ta zaznal moj prstni odtis).

Leva stran je prazna oz. je na njej le reža za kartici Micro SD in Nano SIM. Zgoraj je le luknjica za mikrofon, desno so gumbi za uravnavanje glasnosti in zaklepanje zaslona, spodaj pa zvočnik, vtičnica USB-C in vtičnica za slušalke.

Prednja stran je v celoti pokrita s steklom, ki se ob robovih lepo zaoblji in preide v kovinski rob. Poleg prej omenjenega 5,2-palčnega zaslona Full HD, ki je dobro viden tudi v močni sončni svetlobi, sta edini opazni zadevi še zvočnik za opravljanje klicev in odprtina za prednjo kamero.

 

Mobitel je na voljo v več barvah, a žal nimam podatka o tem, katere bodo na voljo pri nas. Na testu sem imel temno sivo različico, ki rahlo vleče na vijolične odtenke in res lepo učinkuje. Huawei je tokrat resnično poskušal narediti mobitel, ki ne bo samo naprava, ki jo uporabljate vsak dan, ampak tudi modni dodatek. P9 je resnično eleganten in v kakovostne materiale odet mobitel.

 

Celoten mobitel napaja baterija s 3.000 mAh, ki bo napredne uporabnike spravila skozi dan, medtem ko lahko manj napredni uporabniki pričakujete še kakšen dan zraven, odvisno od rabe, kakopak.

Pod črto je P9 lep, zmogljiv in privlačen mobitel in jasno postaja, da Huaweijev uspeh ni bil zgolj naključje.

Programska oprema

Če se Huaweijevemu P9 kjerkoli pozna njegovo kitajsko poreklo, je to prav pri programski opremi. Ne govorim o tem, da bi sistem slabo deloval, le njegov videz je nekoliko drugačen. Vem, da sem zadnje čase veliko pisal o tem, kako se ne mislim več obremenjevati s preoblekami, ki jih proizvajalci dodajo čez Android, in tudi tokrat se v to ne bom pretirano spuščal. Kljub temu pa ostaja dejstvo, da je Huawei operacijskemu sistemu Android 6.0 Marshmallow, ki teče na P9, dodal kar nekaj korenitih sprememb.

 

Manjka predal z aplikacijami, ki so na P9 nanizane kar na domačem zaslonu (nekaterim izmed vas bo to gotovo všeč). Napredni uporabniki boste to verjetno hitro spremenili s pomočjo drugega zaganjalnika, ostali pa se boste morali navaditi na to spremembo (ali pa skočite v Google Play in si naložite Nova Launcher). Svetla plat zgodbe je ta, da je Huawei pri tem vsaj dobro in konsistentno opravil svoje delo. Edina stvar, ki resno zmoti, je ozadje, ki ga sistem na silo pritrdi ikonam na domačem zaslonu. Kot že omenjeno, pa je to še vedno Android, tako da lahko večino stvari prilagodite svojemu okusu.

Delovanje sistema je gladko in odzivno in na tem mestu bi še enkrat pohvalil neverjetno hiter, natančen in odziven čitalec prstnih odtisov. Huawei se tudi na tem področju brez težav kosa s konkurenco in jo v večini primerov celo prekaša.

Leta 2016 je že težko napisati kaj več o operacijskem sistemu. Android nima več nekih bistvenih pomanjkljivosti, za vse ostalo pa je tukaj trgovina Play.

Kamera

Dvojna kamera je očitno nekaj, kar bomo letos pri paradnih konjih opazili večkrat. Huawei ni prvi, ki je na hrbet svojega mobitela namestil dve kameri, a je prvi, ki je uporabil kombinacijo barvnega in črno-belega senzorja. Proizvajalci so ugotovili, da sta dve kameri pač boljši kot ena, in sedaj je treba ugotoviti, na kakšen način stvar implementirati. Medtem ko se eni igrajo z različnimi koti zajema, je Huawei ubral drugačno taktiko. S pomočjo barvnega in črno-belega senzorja poskuša izboljšati količino zajetih detajlov in hkrati izboljšati zajem fotografij v slabi svetlobi. Prav slednje je še vedno velika težava pri majhnih senzorjih z zgoščenimi slikovnimi pikami.

Dvojna kamera se izkaže kot zelo dobra rešitev, a si ne bi upal reči, da je najboljša na trgu, saj ne prinaša pretirano očitne prednosti pred ostalimi. Vsekakor je učinek dvojne kamere mogoče zaznati. Predvsem sem navdušen nad merjenjem beline v slabih svetlobnih pogojih. Seveda lahko zajemate tudi izključno črno-bele fotografije, če želite doseči večji umetniški vtis.

 

Preden povem več o programski opremi kamere, pa si oglejmo še vlogo podjetja Leica. Nemško podjetje, ki navdušuje fotografske zanesenjake, je posodilo svoje znanje snovalcem kamere za P9 in Huawei je to v svojem marketingu tudi maksimalno izkoristil. Kljub zvenečemu imenu pa so se hitro pojavila vprašanja o vlogi, ki so jo Leicini inženirji imeli pri tej kameri. Da razbijem dvome in mite, bom zapisal direktno: Leica ne izdeluje nobenega dela te kamere. Ko sem se na regionalni predstavitvi P9 v Srbiji pogovarjal z Jackyjem Zhaom, mi je razložil, da je Leica le tehnično svetovala pri snovanju kamere. Kaj točno to pomeni, presodite sami. Predvsem pa gre za to, da so Leicini inženirji na koncu dali svoj blagoslov rezultatu in tako P9 nosi tudi njihovo ime.

Kljub vsemu drži dejstvo, da je kamera med najboljšimi na trgu ta trenutek, čeprav ne prinaša nobene revolucije. Kar naredi kamero posebno in drugačno, pa so njena programska oprema in količina ročnih nastavitev, ki jih boste poznavalci fotografije z veseljem uporabljali. Hitrost zaklopa, vrednost ISO, odprtost zaslonke in še mnogo več nastavitev vam omogoča, da boste iz dvojne kamere iztisnili kar se da največ. Huawei pa ni pozabil niti na osnovne uporabnike, ki lahko izbirajo med kopico prednastavljenih opcij za malodane vsako situacijo.

Dvojna kamera je dober koncept in to, kar gledamo, so njeni začetki. Huawei je naredil dobro potezo, ko dvojne kamere ni želel izkoristiti za kakšen cenen trik s 3D-fotografijami ali kaj podobnega. Uporabniku ni treba razmišljati, zakaj sta zadaj dve kameri, vse enostavno deluje. Kakovost fotografij v slabi svetlobi je glede na stanje na trgu ta trenutek povsem zadovoljiva. Če se vam zdi, da so zgornje besede nekoliko preostre, naj vas pomirim − P9 ima zelo dobro kamero. Poglejte si slike, ki so nastale med testom, in se sami prepričajte.

Še eno opozorilo: kamera ne zna snemati 4K-videoposnetkov. Sam tega ne štejem kot minus, saj konec koncev televizorji in zasloni 4K zagotovo še niso niti približno dovolj razširjeni, da bi lahko v večji ločljivosti posnetkov tudi dejansko uživali. Dejstvo je, da trenutno 4K-posnetki zgolj porabijo več notranjega pomnilnika. Dolgoročno gledano bo to zagotovo drugače.

 

Oglejte si fotografije v visoki ločljivosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Huawei bije trdo bitko na trgu, ki je zasičen z mobiteli vse mogočih oblik, barv, dimenzij in stilov. P9 izstopa s kakovostno izdelavo in dvojno kamero na zadnji strani. Če iščete stilsko lep in polno zmogljiv mobitel, ki dobro deluje in ponuja nekaj zanimivih funkcionalnosti, ki jih bodo prijatelji nedvomno opazili, potem je P9 zagotovo prava izbira.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. maj 2016
2996
18. maj 2018
Huawei P9 - test na dlani