LG G Flex 2 - test na dlani

Uroš Miklavčič 30. marec 2015
/PublishingImages/lg_g_flex_2_hero.jpg

»Zakaj?«
»Ker lahko.«

Tako nekako si predstavljam prvo izmenjavo besed po tem, ko so LG-jevi inženirji na sestanku predstavili idejo o G Flexu svojim nadrejenim. Morda se motim, morda ne – kar je bistveno pri tem, pa je dejstvo, da je ideja o mobitelu z ukrivljenim zaslonom očitno preživela in se prijela v takšni meri, da so se pri LG-ju odločili, da naredijo novo različico.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 810, 8-jedrni (4 × 1,5 GHz, Cortex-A53, in 4 × 2 GHz, Cortex-A57)
 • grafični procesor: Adreno 430
 • delovni pomnilnik: 2 GB (16 GB) oz. 3 GB (32 GB)
 • notranji pomnilnik: 16 ali 32 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 128 GB
 • zaslon: 13,97 cm, 1080 × 1920 točk, 403 ppi, 16 M barv, P-OLED
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, ostrenje s pomočjo laserja, HDR, stabilizacija slike ...
 • sprednja kamera: 2,1 MP, 1080 p
 • snemanje videa: UHD 2160 p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080 p s 60 sličicami na sekundo, stereo zvok, možnostjo HDR-videa
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, radio FM, ukrivljen zaslon
 • baterija: Li-Ion 3000 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.0.1 Lollipop
 • dimenzije: 149,1 mm (v) × 75,3 mm (š) × 7,1 / 9,4 mm (d)
 • masa: 152 g
 • tip SIM-kartice: micro SIM
 

LG je torej izdelal novo verzijo svojega ukrivljenega mobitela, a je tokrat poskrbel, da se v njem nahajajo same odlične komponente. Tukaj je seveda v ospredju zaslon, ki se je glede na svojega predhodnika zmanjšal za pol palca in sedaj meri znosnih 5,5 palcev (13,97 cm) po diagonali, hkrati pa je dobil višjo ločljivost, ki sedaj znaša 1080 × 1920 slikovnih točk. Tako je LG popravil eno glavnih napak prejšnjega modela.

 

Zunanjost mobitela se je tudi nekoliko spremenila, saj ima po novem nekoliko bolj ostre linije. Seveda ne morem mimo ukrivljenosti mobitela od zgornjega proti spodnjem robu. Čeprav naj bi ukrivljenost zaslona rešila nekaj ergonomskih problemov, pa jih hkrati tudi nekaj ustvari. Na glavni problem boste naleteli, ko boste mobitel prvič položili na mizo in ga želeli uporabljati tako položenega. Mobitel se bo zaradi oblike lepo zibal ter obračal in s tem onemogočal normalno tipkanje po tipkovnici in podobno. Seveda pa ukrivljenost pomeni tudi to, da boste imeli mikrofon med klici bližje ustom, kar je super. Prav tako je ukrivljenost dobrodošla, če imate navado nositi mobitel v zadnjem hlačnem žepu; le sedenje na mobitelu zaradi tega ni nič bolj udobno ali priporočljivo, če smo že pri tem. Kakorkoli že, ukrivljen zaslon ima sedaj dovolj veliko ločljivost, da ne boste kar takoj razločili med slikovnimi točkami. Tisti z bolj izkušenim očesom boste opazili matriko PenTile zaslona P-OLED, a za veliko večino tudi to ne bo moteče. Tukaj pa se posebnosti ukrivljenosti tudi končajo. Medtem ko ukrivljen zaslon izgleda zares impresivno in futuristično, je nabor prednosti, ki jih prinaša, nekoliko omejen. Gre torej predvsem za to, da ukrivljenost ne prinaša bistvenih prednosti pred ravnimi zasloni. Seveda pa noben raven zaslon ni tako kul kot ukrivljen.

 

Zaradi ukrivljenost mobitela se je verjetno LG odločil, da uporabi plastiko, ki je neprimerno bolj prožna kot recimo aluminij. Se pa ta kombinacija manifestira tudi v obliki škripanja, če mobitel nekoliko bolj trdo primemo, kar sicer ni najbolj prijetno, a je zaenkrat očitno nujno zlo. Plastičen hrbet je odstranljiv, a le zato, da pridete do rež za kartici micro SD in micro SIM. Posebna ukrivljena baterija, ki jo je LG razvil za Flex 2, je skrita pod še eno plastjo plastike. Na hrbtu mobitela boste našlo malodane vse zanimive stvari: pod kamero s 13 MP velikim senzorjem so vsi trije gumbi (zaklepanje in uravnavanje glasnosti). Tega smo pri LG-ju vajeni že vse od modela G2 in še sedaj nisem povsem prepričan v ergonomsko vrednost te rešitve. Zvočnik, ki je prav tako na hrbtu, je še ena od stvari, ki jo nekako rešuje ukrivljenost – običajno bi tak zvočnik s polaganjem na mizo efektivno utišali, ukrivljenost pa omogoča, da se ga sliši, tudi če mobitel s hrbtom položimo na ravno podlago. Levi in desni rob mobitela sta tako popolnoma prazna. Na zgornjem boste našli samo IR blaster, medtem ko sta na spodnjem vtiča za slušalke in napajanje.

 

LG G Flex 2 je torej res nekaj posebnega in drugačnega, a le na zunaj. Znotraj tiktaka nabor Snapdragon 810, ki mu v različici 16 GB družbo delata 2 GB delovnega pomnilnika, pri različici 32 GB pa 3 GB. To je nekoliko čudna odločitev, zato bodite previdni pri nakupu. Vse skupaj napaja baterija, ki zadrži 3000 mAh naboja in vas bo peljala skozi cel dan in polovico naslednjega.

Programska oprema

LG je v G Flex 2 namestil Android 5.0.1 Lollipop, čez pa dodal svoj uporabniški vmesnik, ki postaja vse bolj zasičen. Medtem ko drugi proizvajalci vse manj posegajo v privzet Googlov vmesnik, pa LG zaenkrat še ne popušča in ravno to predstavlja problem vsem ljubiteljem čiste Android izkušnje.

 

Poleg preobleke je LG priložil še kup svojih aplikacij, s katerimi želi kupcem ponuditi karseda bogato uporabniško izkušnjo. Žal je le del teh aplikacij resnično uporaben. Predvsem se izkažeta aplikacija za daljinsko upravljanje prek IR blasterja (slednje vam bo prišlo prav predvsem za vaš TV) in aplikacija za vgrajen FM-sprejemnik. Za vse ostalo pa v trgovini Play obstaja kup brezplačnih in plačljivih aplikacij, ki naloge opravljajo bolje. Če ste torej nezahteven uporabnik, bodo priložene aplikacije dovolj, napredni uporabniki pa le posezite po čem boljšem.

Delovanje uporabniškega vmesnika je večinoma gladko, kar je za takšno strojno opremo pričakovano, vendar se kljub zmogljivemu čipovju tu in tam kakšna stvar malo zatakne. Mislim, da je čas, da tudi LG začne s pomladanskim čiščenjem.

Kamera

Največje presenečenje pri tem mobitelu pa je prav zagotovo kamera, ki s 13 MP velikim senzorjem in laserskim ostrenjem zajema zelo dobre fotografije. Uporabniški vmesnik kamere je sila minimalističen, zato boste morali napredni uporabniki večkrat poseči v meni, a upam si trditi, da za to velikokrat ne bo potrebe, saj je LG vsaj s kamero zelo dobro opravil svojo nalogo.

 

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij, ki so nastale med testiranjem. Videli boste, da lahko tudi v zelo slabih pogojih zajamete povsem uporabne fotografije.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Mobitel G Flex 2 nadaljuje zgodbo, ki so jo pri LG-ju zastavili s prvim modelom. Izkušnjo so nadgradili z manjšim zaslonom in višjo ločljivostjo, s čimer so popravili glavni napaki prvega modela. Še posebej je treba izpostaviti kamero, ki je pravo malo presenečenje, saj zajema zares lepe fotografije. Če torej želite nekaj, kar izstopa iz povprečja, in ste pripravljeni sprejeti nekaj manjših napak, je LG G Flex 2 kot naročen za vas.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. marec 2015
2449
22. maj 2018
LG G Flex 2 - test na dlani
Android