LG G3 S - test na dlani

Uroš Miklavčič 28. november 2014
/PublishingImages/lg-g3s-hero.jpg

Srednji razred mobitelov je danes zelo zasičen. Medtem ko malodane vsako podjetje letno izda le en vrhunski mobitel, ki predstavlja kulminacijo vsega znanja, ki ga premorejo, je srednji cenovni in zmogljivostni rang področje, kjer vsako leto dobimo ogromno novih modelov. LG G3 S pade točno v to področje, kjer je zaradi množice težko izstopati. Tako se nekateri lahko pohvalijo s ceno, drugi s funkcijami, tretji s programsko opremo in tako naprej. Kako se torej obnese LG G3 S?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 400, 4-jedrni, 1,2 GHz (Krait 400)
 • grafični procesor: Adreno 305
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 64 GB
 • zaslon: 12,7 cm, 720 točk × 1280 točk, 294 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno lasersko ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR
 • sprednja kamera: 1,3 MP
 • snemanje videa: HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave  mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, IR blaster
 • baterija: Li-Ion 2540 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat
 • dimenzije: 137,7 mm (v) × 69,6 mm (š) × 10,3 mm (d)
 • masa: 149 g

LG G3 S je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

 

G3 S ponavlja enak vzorec, kot se pojavlja pri mobitelih drugih proizvajalcev, ki kmalu po predstavitvi svojega paradnega konja vzamejo njegovo ime, dodajo besedo mini ali v primeru LG-ja črko S (small?). Seveda skorajda nikoli ne gre za enako zmogljiv mobitel. To samo po sebi ne pomeni konca sveta, bi si pa želel, da podjetja to tudi v imenu jasno povedo.

Skratka, LG-jev G3 S je torej manjši in manj zmogljiv brat paradnega G3. Podedoval je industrijski dizajn, gumbe na hrbtu, lasersko ostrenje slike in nekaj drugih dodatkov. Tako kot pri G3 lahko tudi pri G3 S odstranite plastičen hrbet in se tako dokopljete do baterije. Kljub temu da trenutni trendi kažejo v nasprotno smer, je zanimivo opazovati, kako nekateri kljubujejo. LG-ju je nekako uspeli izdelati plastičen hrbet, ki ni popolnoma neprepričljiv. Celo tekstura spominja na kovino, in če ne bi bila plastika občutno toplejši material kot kovina, vam priznam, da bi me LG pretental.

 

Pod pokrovom je torej baterija, ki kar suvereno opravlja svoje delo, a hkrati ne podira nobenih rekordov. Varna zlata sredina. Poleg baterije boste našli še reži za kartici micro SIM in micro SD. Slednjo boste kaj kmalu potrebovali, saj ima G3 S zgolj 8 GB pomnilnika, kar je dovolj za aplikacije, ne pa tudi za goro glasbe, fotografij in video posnetkov. So pa micro SD kartice danes že tako smešno poceni, da to res ni nek resen problem.

Če bi za pokrovom odstranili še eno plast plastike, bi pod njo našli 4-jedrni Snapdragon 400 in 1 GB delovnega pomnilnika. Vse to je danes tista magična meja, ki jo mora prestopiti mobitel Android, da zadeve delujejo normalno in gladko. Tu je torej LG zadovoljivo opravil svoje delo.

Če se malo vrnemo na zunanjost mobitela, bomo hitro ugotovili, da LG vztraja pri gumbih za upravljanje glasnosti in gumbu za zaklepanje zaslona na hrbtni strani mobitela. Čeprav imam vsakokrat, ko se srečam s temi gumbi, drugačno mnenje, pa je vsaj odklepanje zaslona s trkanjem po zaslonu precej manj problematično. Ko se enkrat navadiš na to, bi si to želel pri vsakem mobitelu. Ker so na zadnji strani poleg gumbov tudi kamera, bliskavica in zvočnik, sta levi in desni rob popolnoma prazna. Na spodnjem boste našli vtič za micro USB in vtič za slušalke, zgoraj pa je zgolj IR-dioda, s katero lahko prek nameščene aplikacije upravljate z vsemi napravami, ki uporabljajo daljinske IR-upravljalce (bržkone vam bo to prišlo prav predvsem na vašem TV-ju).

 

Na sprednji strani je 5-palčni oz. 12,7-centimetrski zaslon, ki ima zgolj HD-ločljivost, a v tem cenovnem rangu se zaradi tega pač ne moremo pritoževati. Kar me je bolj presenetilo, je to, da v roki G3 S ne daje občutka, da ima 5-palčni zaslon – če bi ugibal, bi rekel, da zaslon po diagonali meri manj. To pomeni, da je LG dokaj velik zaslon spravil v relativno majhno ohišje. Nenazadnje je LG poznan po tem in lepo je videti, da tudi v srednjem cenovnem razredu na to ne pozablja.

Kamera

Kamera zajema fotografije v velikosti 8 MP in po vsej verjetnosti nikogar ne bo pretirano šokirala. Svoje delo povsem suvereno opravlja, v slabi svetlobi pa se tako kot pri večini kamer hitro pokažejo njene pomanjkljivosti. V dobri svetlobi pa zna LG G3 S posneti povsem lepe, ostre in žive fotografije. Nič revolucionarnega, a bi bil hkrati zelo razočaran, če bi kamera ponujala karkoli manj.

 

Programska oprema kamere je dobra in ponuja ogromno naprednih načinov in funkcij, ki bodo zadovoljile tudi tiste med vami, ki imate naprednejše znanje fotografije. Za vse ostalo si boste najlažje ustvarili vtis, če si pogledate vzorčne fotografije, ki sem jih posnel.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Programska oprema

Na G3 teče danes že dobro znani Android 4.4.2. KitKat, ki mu je LG nadel še svojo preobleko. Čeprav vedno poudarjam, da nisem ljubitelj teh preoblek, je to seveda tudi stvar okusa vsakega posameznika. LG-ju je nekako uspelo, da je na Android prenesel svojo izkušnjo in pri tem ohranil delovanje sistema relativno dobro. Kljub temu se tu in tam včasih kaj komajda opazno zatakne. Komajda, a vseeno dovolj, da je opazno.

Priložen nabor aplikacij je z moje strani prav tako vedno sprejet z mešanimi občutki. Po eni strani je dobrodošlo, da želijo proizvajalci v celoti predstaviti lastno vizijo uporabniške izkušnje, po drugi strani pa to redko oz. skorajda nikoli ne daje prave dodane vrednosti, saj je v trgovini Play toliko odličnih alternativ, ki jih verjetno že sedaj uporabljate in jih boste tudi, če boste izbrali mobitel LG G3 S. Ampak spet, tukaj je toliko pogledov, kolikor je uporabnikov.

 

Ponovno omembo si zasluži odklepanje mobitela s trkanjem po zaslonu. Ta način boste verjetno tudi najpogosteje uporabljali, ker je resnično hitrejši in učinkovitejši kot pritiskanje gumba na hrbtni strani. Dodana vrednost tega načina pa je možnost nastavitve posebnega vzorca trkanja po zaslonu, ki onemogoča, da bi kar vsakdo odklenil vaš mobitel in začel brskati po njem. Seveda obstaja še kup drugih načinov, a je ta vsaj meni daleč najljubši.

Zadeva, ki me je zelo zmedla, pa je bilo brisanje aplikacij. Običajno to storim tako, da grem v meni z aplikacijami, pritisnem in držim ikono aplikacij, ki jo želim izbrisati, in nato ikono potegnem na mesto, ki je označeno za brisanje aplikacije. Ko to storite na G3, se ne zgodi popolnoma nič. Aplikacija je še vedno tam. Namesto tega morate najprej omogočiti brisanje aplikacij v meniju zgoraj desno in šele nato lahko brišete aplikacije. Morda se je fantom pri LG-ju to zdelo dobro in bolj varno, a je predvsem zelo nepraktično. Seveda ni nič kritično slabega, a sem zadevo vseeno omenil, če bi kdo naletel na podobno težavo kot jaz.

Povzetek

 

LG G3 S je torej še en mobitel iz zlate sredine, ki poskuša pritegniti vašo pozornost z imenom svojega večjega in zmogljivejšega brata. To pa ne bi bilo nujno, saj je LG G3 S povsem spodoben mobitel, ki za svojo ceno ponuja ravno prave stvari. Seveda ne bo podrl nobenih rekordov, a vas prav tako ne bo pustil na hladnem, ko bo najbolj nujno. Če torej iščete mobitel, ki vam ne bo popolnoma uničil družinskega proračuna, je LG G3 S vsekakor vreden vaše pozornosti.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. november 2014
2298
4. december 2014
LG G3 S - test na dlani
Android