LG G3 - test na dlani

Uroš Miklavčič 7. julij 2014
/PublishingImages/g3_test_na_dlani_hero.jpg

G3 je tukaj in premika meje ločljivosti zaslona na mobitelih. Vprašanje, ki smo si ga zastavljali vse od trenutka, ko je LG potrdil, da bo imel G3 zaslon z ločljivostjo 1440 × 2560 točk, je bilo, ali takšen zaslon sploh prinaša kakšno prednost v primerjavi z zaslonom z ločljivostjo 1080 × 1920 točk. Preberite, kaj smo ugotovili v našem testu.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 801, 4-jedrni 2,5 GHz (Krait 400)
 • grafični procesor: Adreno 330
 • delovni pomnilnik: 2 GB (16 GB verzija) 3 GB (32 GB verzija)
 • notranji pomnilnik: 16 ali 32 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 128 GB
 • zaslon: 13,97 cm, 1440 × 2560 točk, 534 ppi, 16 M barv, HD-IPS+ LCD
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, dvobarvna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR
 • sprednja kamera: 2,1 MP, 1080 p
 • snemanje videa: 4 K s 30 sličicami na sekundo, HD 10080 p s 30 sličicami na sekundo, stereo zvok, stabilizacija slike
 • povezljivost: WiFi (tudi mobilne povezave  mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, IR blaster
 • baterija: Li-Ion 3000 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat
 • dimenzije: 146,3 mm (v) × 74,6 mm (š) × 8,9 mm (d)
 • masa: 149 g

LG G3 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Impresiven seznam specifikacij se skriva v plastičnem ohišju, ki je presenetljivo robustno in kakovostno izdelan. Predvsem me je presenetila odpornost pokrova baterije (hrbta mobitela) na vse vrste prstnih odtisov. Kako je to LG-ju uspelo, mi ni jasno, a je dobro, da jim je. Poleg tega je pokrov izdelan iz presenetljivo debele plasti plastike, kar še pripomore k robustnosti.

 

Največji vir zabave med testiranjem mobitela je bilo podajanje naprave prijateljem v roke in opazovanje njihove zmede, ko niso znali najti gumba za odklepanje. LG je namreč vse gumbe spravil na hrbtno stran, tik pod kamero. Tako na levi in na desni strani mobitela ni gumbov. Na zgornjem robu boste našli IR blaster, ki vam omogoča upravljanje s TV-ji in podobnimi napravami, ki potrebujejo daljinske upravljalnike. Spodaj sta vtič microUSB in standarden, 3,5-milimetrski vtič za slušalke.

Na zadnji strani se poleg prej omenjenih gumbov za odklepanje zaslona in uravnavanje glasnosti nahajajo še kamera, ki zajema slike s 13 MP ločljivosti, dvobarvna LED-bliskavica in laserski merilnik razdalje, ki pomaga pri ostrenju slike. Na spodnji strani pa boste našli režo za zvočnik.

Na sprednji strani nas pričaka čudovit 5,5-palčni (13,97 cm) zaslon ločljivosti 1440 × 2560 točk. Ta je resnično oster in čist, a vprašanje, če se sploh pozna razlika z zaslonom ločljivosti 1080 × 1920 točk. Resnici na ljubo boste to opazili le največji navdušenci in tisti, ki svoj nos tiščite direktno v prednje steklo. Seveda je LG po vsej verjetnosti uporabil tak zaslon predvsem zato, da nekoliko bolj izstopa od konkurence na trgu, in v tem ne bi bilo nič bistveno slabega, če zaslon ne bi porabil več energije od zaslona Full HD. Tako pa se je pametno vprašati, kaj vam je pomembneje: boljši zaslon ali daljša avtonomija baterije.

 

Na testu se je G3 sicer solidno obnesel in je ob mojem tipičnem delavniku zdržal približno dan in pol. Pri tem sem mobitel pretežno uporabljal za e-pošto, brskanje po spletu, ogledovanje dokumentov PDF, YouTube, Instagram, fotografiranje, zapiske, malo igranja iger (okvirno 20 minut na dan) in družbena omrežja. V kolikor vam raven baterije pade pod določeno mejo (ki jo lahko nastavite sami), vas bo mobitel opomnil in vklopil varčevalni način, ki izklopi nekatere funkcionalnosti mobitela. Tudi te lahko ročno določite in optimizirate za svoje potrebe (WiFi, Bluetooth, sinhronizacija podatkov …). Odvisno od nastavitev bo tudi prihranek baterije oz. pridobljen čas uporabe. Če vam tudi to ni dovolj, pa lahko še vedno kupite dodatno baterijo in jo enostavno zamenjate, ko vam prva popusti.

Baterija napaja Qualcomov nabor Snapdragon 801, ki je danes že dober znanec in se nahaja v malodane vseh paradnih konjih konkurenčnih proizvajalcev mobitelov. Družbo mu delata grafični čip Adreno 330 in 3 GB pomnilnika.

 

Kamera

Kamera na zadnji strani lahko zajema slike z ločljivostjo 13 MP, kar pomeni 4160 × 3120 točk. Ostrenje je hitro in učinkovito, tudi po zaslugi posebnega laserskega merilnika razdalje, ki ga ja LG namestil ob kamero. V dobri svetlobi so rezultati zelo dobri, pri čemer pomaga tudi HDR-način, ki ga je LG tokrat resnično dobro implementiral, saj slike nimajo pretirano obdelanega izgleda in tako ne delujejo nenaravno. V slabši svetlobi se kamera obnaša presenetljivo dobro in postreže z zadovoljivimi rezultati. Slike nimajo pretiranih količin šuma, čeprav se na ta račun nekoliko zmehčajo robovi in zamažejo detajli. Kljub temu pa za objavljanje na spletu (kar vas bo večina dejansko počela) tudi te fotografije ne bodo izgledale slabo.

 

Oglejte si fotogra​​fije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.​

Programska oprema kamere je dobra in ponuja ogromno naprednih načinov in funkcij, ki bodo zadovoljile tudi tiste med vami, ki imate naprednejše znanje fotografije. Vtis si boste najlažje ustvarili, če si ogledate vzorčne fotografije, ki sem jih posnel z novim LG-jem G3.

Programska oprema

Na telefonu G3 teče danes že dobro znani Android 4.4.2. KitKat, ki mu je LG nadel še svojo preobleko. Čeprav vedno poudarjam, da nisem ljubitelj teh preoblek, je to seveda tudi stvar okusa. LG-ju je nekako uspelo, da je na Android prenesel svojo izkušnjo in pri tem ohranil delovanje sistema relativno dobro. Kljub temu se tu in tam včasih kaj komajda opazno zatakne, a dovolj, da je opazno. Vprašanje je, ali ni to posledica višje ločljivosti zaslona ali te preobleke. Kakorkoli že, delovanje je kljub nekaj malenkostim zelo dobro in tudi najbolj zahtevne igre ne predstavljajo telefonu nikakršnega problema.

 

LG je na svoj mobitel seveda dodal tudi nekaj svojih aplikacij, ki same po sebi sicer niso slabe in svoje delo popolnoma spodobno opravijo, a hkrati ne prinašajo popolnoma nobene prednosti v primerjavi z aplikacijami, ki jih najdemo v trgovini Google Play. Tako boste na dobili standarden nabor aplikacij za koledar, e-pošto, beleženje kratkih zapiskov, radio FM, štetje korakov (fitness) in tako naprej.

Kar je bolj zanimivo, je nabor prilagodljivosti, ki vam jih LG ponudi. Tako lahko pomanjšate tipkovnico, da nanjo lažje tipkate z eno roko, ter zamenjate ali dodate sistemske gumbe za navigacijo na zaslonu (standardni gumbi za nazaj, domov in večopravilnost, ki se nahajajo spodaj na zaslonu). Potem je tukaj še koš funkcionalnosti, ki olajšajo opravljanje z mobitelom osebam s posebnimi potrebami (med drugim lahko celo nastavite glasnost na levem in desnem kanalu na slušalkah, kar omogoča lažje poslušanje osebam z motnjami v sluhu).

LG G3 v 3D-pogledu

Posebno omembo si zasluži tudi odklepanje mobitela s trkanjem po zaslonu. Ta način boste verjetno tudi najpogosteje uporabljali, saj je resnično hitrejši in učinkovitejši kot pritiskanje gumba. Dodana vrednost tega načina pa je možnost nastavitve posebnega vzorca trkanja po zaslonu, ki onemogoča, da bi kar vsakdo odklenil vaš mobitel in začel brskati po njem. Seveda obstaja še kup drugih načinov, a je ta vsaj meni daleč najljubši.

 

Ena stvar, ki me je zelo zmedla, pa je bilo brisanje aplikacij. Običajno to storim tako, da grem v meni z aplikacijami, pritisnem in držim ikono aplikacije, ki jo želim izbrisati, nato pa ikono potegnem na mesto, ki je označeno za brisanje aplikacije. Ko to storite na mobitelu G3, se ne zgodi popolnoma nič. Aplikacija je še vedno tam. Namesto tega morate najprej omogočiti brisanje aplikacij v meniju zgoraj desno in šele nato lahko brišete aplikacije. Morda se je fantom pri LG-ju to zdelo dobro in bolj varno, a je predvsem zelo nepraktično. Sicer ni nič kritično slabega, a sem zadevo vseeno omenil, če bi kdo naletel na podobno težavo kot jaz.

Povzetek

 

Pod črto nam G3 ne ponuja ničesar bistveno novega oz. ničesar, kar nismo videli že pri konkurenčnih modelih, razen noro gostega zaslona. LG-ju je vseeno uspelo izdelati izredno privlačen telefon, ki je kakovostno grajen in ima velik zaslon z majhnimi robovi, ki omogočajo, da G3 ni tako velik kot naprave z enako velikim zaslonom. G3 ima verjetno to smolo, da je izšel zadnji med podobnimi mobiteli in tako ni prinesel ničesar šokantno novega. Vseeno pa me je G3 prepričal in je resnično dober in uravnotežen mobitel, ki je v samem vrhu trenutne ponudbe pametnih mobitelov.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
7. julij 2014
2096
27. oktober 2014
LG G3 - test na dlani
Android