LG G4 - test na dlani

Uroš Miklavčič 2. junij 2015
/PublishingImages/lg-g4-test-hero.jpg

LG se kot klop oklepa recepta, po katerem so njegovi najboljši mobiteli še vedno odeti v plastiko (oz. po novem tudi v usnje, če si privoščite nekoliko več, a o tem kasneje), imajo odstranljiv hrbet in zamenljivo baterijo. Vse to je danes na trgu vrhunskih mobitelov že resnično redko. Kam je torej LG vložil ves denar pri razvoju najnovejšega paradnega konja?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 808, 6-jedrni (2 × 1,82 GHz Cortex-A57 + 4 × 1.44 GHz Cortex-A53)
 • grafični procesor: Adreno 418
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 128 GB
 • zaslon: 13,97 cm, 1440 × 2560 slikovnih točk, 538 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 16 MP, samodejno lasersko ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, stabilizacija slike, IR-senzor beline ...
 • sprednja kamera: 8 MP, 1080p
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo. Optična stabilizacija, stereo zvok in možnost HDR-videa.
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1 LE, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, FM-radio
 • baterija: Li-Ion 3000 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.1 Lollipop
 • dimenzije: 148,9 mm (v) × 76,1 mm (š) × 6,3 ¬– 9,8 mm (d)
 • masa: 155 g
 • tip SIM-kartice: Micro SIM
 

Plastika. Plastika povsod. LG resno zaostaja za konkurenčnimi mobiteli, ki so se naposled le preoblekli v bolj trdne in na občutek bolj prijetne materiale. Steklo boste tako pri G4 našli le na prednji strani, kovino boste zaman iskali na ohišju in prav tako kakšne bolj eksotične materiale, kot je keramika – razen, če se ne boste slučajno odločili za model, ki ima hrbtni pokrov prevlečen s keramičnim premazom ali pa za model, ki ma hrbet oblečen v usnje.

 

Kakorkoli že – z vidika uporabljenih materialov je LG G4 res nekoliko razočaral, zato sem upal, da bo vsaj na drugem koncu strojne opreme kaj bolje. Pogled v seznam specifikacij nam razkrije, da LG ni izbiral bližnjic – v notranjosti tiktaka 6-jedrni Snapdragon 808 nabor, ki v navezi s 3 GB delovnega in 32 GB notranjega pomnilnika ponuja dovolj zmogljivosti, da ga nobena naloga ne bo pretirano spotila. Notranji pomnilnik boste lahko razširili s pomočjo Micro SD-kartice – slednje boste verjetno storili tisti, ki še niste prešli na poslušanje glasbe prek storitev kot sta Deezer in Google Play Music ter tisti, ki boste veliko snemali 4K-video. Zaslon, ki premore ločljivost 1.440 × 2.560 slikovnih točk, je hkrati blagoslov in prekletstvo. Slika na 5,5-palčnem zaslonu je sicer svetla, ostra in barvita, a to zahteva kar nekaj energije, ki jo 3.000 mAh baterija komaj dobavlja. Brez skrbi – še vedno boste brez težav prišli skozi ves dan rabe, a bolj intenzivni uporabniki z enim polnjenjem gotovo ne boste zakorakali tudi v drugi dan. Baterija je dovolj dobra, a poznamo tudi mobitele, ki vam brez težav ponudijo dva dneva uporabe.

 

Vsa ta oprema je zapakirana v prej omenjeno plastično ohišje, ki je po robovih odeto v pas kromirane plastike. Po robu boste zaman iskali gumbe, ki jih je LG, tako kot pri predhodnikih, namestil na hrbet mobitela, tik pod kamero, ki zajema fotografije v velikosti 16 MP ob pomoči laserskega ostrenja, LED-bliskavice ter IR-senzorja, ki skrbi za bolj natančno merjenje in s tem za bolj uravnovešene barve na fotografijah. Če se vrnem na gumbe, bi omenil, da je njihova umestitev na hrbtu nekaj, česar se boste zagotovo morali privaditi. Za odklepanje mobitela boste tako ali tako verjetno začeli uporabljati veliko prikladnejše trkanje po zaslonu, za uravnavanje glasnosti pa boste morali tipati po hrbtu, dokler se ne privadite na lokacijo gumbov. Ena bolj zabavnih stvari, ki vam jih gumbi ponujajo, pa je igra, ki se ji reče »Odkleni moj mobitel« – izberite si prijatelja, ki ne ve, da LG gumbe namestil na hrbet in ga poprosite, da odklene vaš mobitel. Merite čas, ki ga oseba potrebuje in med tem spremljajte zanimive izraze na njegovem obrazu. Ne vem sicer, kdaj postane ta štos dolgočasen, a pri meni zaenkrat še ni in mi ponuja vsak dan nekaj minut dobre volje.

 

Če potegnem črto lahko rečem, da je LG G4 hudičevo zmogljiv mobitel, ki je od modelov G Flex podedoval ukrivljenost zaslona, ki pa je pri G4 veliko bolj subtilna in s tem tudi bolj elegantna. Ukrivljenost naredi cel mobitel bolj privlačen in če želite to eleganco še nadgraditi si privoščite model z usnjenim hrbtom.

 

Programska oprema

Če sem iskren, sem po vseh testih, ki sem jih do danes napisal, že malo sit samega sebe, ko vsakokrat ponavljam ene in iste besede in jih poskušam na nek zanimiv in duhovit način zapakirati tako, da bodo zvenele sveže. Tisti, ki redno berete te teste, zagotovo veste, kaj bom zapisal sedaj.

LG je eden izmed mnogih proizvajalcev, ki čuti potrebo po tem, da na privzeti izgled operacijskega sistema Android da svoj uporabniški vmesnik, ki pa vse prevečkrat povozi veliko stvari, ki so bile v osnovi popolnoma dobre. Tako tudi na G4 najdemo LG-jevo interpretacijo uporabniškega vmesnika za Android 5.1 Lollipop. Vsi, ki ste zaljubljeni v privzeti izgled Lollipopa, boste razočarani, vsi ostali, ki vam je vseeno, pa se tako ali tako ne boste obremenjevali s tem.

 

Tukaj je seveda še obvezen nabor aplikacij, ki v nobenem pogledu ne presegajo rešitev, ki jih najdete v Google Play trgovini – razen redkih izjem: LG priloži popolnoma uporabni aplikaciji za FM Radio in IR-blaster, ki je nameščen na vrhu mobitela in vam omogoča upravljanje z napravami, ki uporabljajo IR-daljinske upravljalnike. Tretja izjema pa je aplikacija za kamero, a o njej nekoliko kasneje.

To so edine tri aplikacije, ki bi jih LG moral priložiti – za vse ostale pa bi bil zelo vesel, če bi LG pustil, da jih uporabniki lahko vsaj odstranijo, v kolikor se pri LG-ju nočejo ločiti od njih.

Delovanje sistema je po pričakovanjih gladko in brez zatikanja, kot bi ob naprave tega kalibra pričakovali.

Kamera

In sedaj, dame in gospodje, pièce de résistance, kamera, ki si po vseh parametrih verjetno zasluži naziv najboljše kamere na kateremkoli mobitelu na trgu ta trenutek. Iskreno povem, da sem od kamere pričakoval veliko manj in na koncu dobil veliko več. Slike so ostre, barvite, barvno uravnotežene in natančno izostrene.

 

Ostrenje poteka izredno hitro in natančno, kar naredi celotno izkušnjo še toliko boljšo. Aplikacija za kamero je neverjetno bogata in nam omogoča, da upravljamo tudi z najbolj naprednimi nastavitvami. Tako bodo uporabniki z naprednim znanjem iz fotografije zagotovo veseli, da lahko ročno nastavljajo parametre, kot so: belina, ročno ostrenje, kompenzacija osvetlitve, ISO, hitrost zaklopa in tako naprej. Če niste tako vešči fotografije, pa le brez skrbi, saj je tudi samodejni način zelo dober in namesto vas zajema odlične fotografije – tudi v pretežno slabih svetlobnih pogojih.

Če bi imel eno pripombo glede kamere, bi bilo to nekoliko agresivno ostrenje fotografije po zajemu. Slednje sicer ni toliko moteče – predvsem, če fotografije pretežno objavljate na spletu – a bi si vseeno želel, da bi nekje v aplikaciji lahko ročno izbral, koliko obdelave želim na zajetih fotografijah.

A vse to je že dlakocepljenje. Poglejte si raje fotografije tega testa in se sami prepričajte, kako dobra je kamera.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

LG ima z novim G4 zelo dobrega tekmovalca v tekmi za vrh ponudbe mobitelov na trgu. Edina stvar, ki vas morda lahko odvrne, sta plastično ohišje (kar lahko omilite z nakupom modela z usnjenim hrbtom) in uporabniški vmesnik, če se štejete v rang Android puristov in vam je Googlov privzeti izgled ljubši. Vse ostalo – zmogljivost, zaslon in kamera – pa predstavljajo neverjetno zmogljivo kombinacijo, ki bo šla na roke tako ustvarjalcem vsebin kot tistim, ki jih radi zajemate na mobilnih napravah. Mislim, da z nakupom LG G4 resnično ne morete zgrešiti.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
2. junij 2015
2533
22. maj 2018
LG G4 - test na dlani
Android