LG G5 - test na dlani

/PublishingImages/lg_g5_hero.jpg

Počasi bomo lahko na seznamu paradnih konjev za leto 2016 obkljukali vse večje igralce na trgu. Tokrat je pri nas LG G5, ki poskuša presenetiti z dvojno kamero na zadnji strani in modularno zasnovo. LG se očitno ne boji poskušati novih stvari in G5 je živi dokaz za to. Poglejmo, ali se je tveganje izplačalo.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 820, 4-jedrni (2 × 2,15 GHz + 2 × 1,6 GHz)
 • grafični procesor: Adreno 530
 • delovni pomnilnik: 4 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 200 GB
 • zaslon: 13,2 cm, 1440 × 2560 slikovnih pik, 554 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 16 MP (f/1.8) + 8 MP (f/2.4), samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, stabilizacija slike ...
 • sprednja kamera: 8 MP (f/2.0), 1080p
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 sličicami na sekundo, možnost HDR-videa
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave − mobile hotspot), Bluetooth 4.2, USB-C
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion 2800 mAh
 • operacijski sistem: Android 6.0.1 Marshmallow
 • dimenzije: 149,4 mm (v) × 73,9 mm (š) × 7,7 mm (d)
 • masa: 159 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM
 

Po pregledu specifikacij lahko ugotovimo, da sledi G5 standardnemu vzorcu paradnih konjev v letu 2016. Snapdragon 820, 4 GB delovnega pomnilnika, 32 GB notranjega pomnilnika, QHD-zaslon, Android Marshmallow … ni da ni, bi lahko rekli. Brez dolgega filozofiranja to pomeni hitro in zanesljivo delovanje tudi med hudimi obremenitvami, kot so napredne igre in druga, procesorsko intenzivna opravila.

 

LG je verjetno zadnji izmed velikih proizvajalcev mobitelov, ki pri svojem paradnem konju omogoča enostavno zamenjavo baterije. Ko so vsi ostali že obupali, je le LG vztrajal in lansko leto edini predstavil v plastiko odet G4, kar je bila neposredna posledica odločitve, da bo hrbet odstranljiv za dostop do baterije. Medtem so vsi ostali svoje mobitele izdelovali s kovinskim ohišjem. LG je za letošnje leto našel rešitev tudi za to, hkrati pa ni žrtvoval odstranljivosti baterije. Kako? Najprej si poglejmo samo napravo.

 

Na hrbtni strani boste takoj opazili, da vse ni tako kot drugje. G5 ima na zadnji strani kar dve kameri, ki se med seboj razlikujeta po velikosti fotografij, ki jih zajemata, in kotu, pod katerim zajemata slike. Več o tem kasneje. Poleg bliskavice je na hrbtu še gumb za zaklepanje zaslona, ki je hkrati tudi čitalec prstnih odtisov. Gumba za uravnavanje glasnosti sta se s hrbta preselila na levo stran, na desni pa je reža za kartici Micro SD in Nano SIM. Zgoraj sta standarden vtič za slušalke in IR blaster, če vam to slučajno še pride prav. Spodaj boste našli vtič USB-C in mikrofon.

Na prednji strani je 5,3-palčni zaslon IPS LCD z ločljivostjo 1440 × 2560 slikovnih pik. Spomnimo, da je bil prav LG prvi, ki je na mobitel namestil zaslon s tako visoko ločljivostjo (pri modelu LG G3). Dve generaciji kasneje gledamo v enako ločljivost z nekoliko boljšo svetilnostjo. Zaslon je oster in kontrasten, a če ste vajeni zaslonov AMOLED, vam bodo barve delovale nekoliko sprano. To seveda ni res, saj ravno zasloni AMOLED pretirano navijajo nasičenost barv. Seveda je na koncu vse skupaj stvar okusa. Prednje steklo je na zgornji strani rahlo zaobljeno in daje nekaj dinamičnosti prednjemu delu naprave.

 

Kar zadeva kakovost izdelave, bi temu mobitelu res težko karkoli očital. V roki daje dober občutek, zaradi 5,3-palčnega zaslona pa ni tako velik, da bi ga bilo težko držati v roki. Celotno napravo napaja 2.800 mAh baterija, ki v primerjavi z zadnjimi modeli paradnih konjev drugih proizvajalcev ni ravno največja, a po testu še vedno lepo spelje cel dan rabe. Če ste v skrbeh, da kljub temu ne bo dovolj energije za vaše potrebe, pa je LG pripravil dve rešitvi. Prva se imenuje Quick Charge 3.0 in je v bistvu Qualcommova pogruntavščina, ki pride skupaj z naborom Snapdragon. Kar je treba vedeti, je zgolj to, da vam ta omogoča hitro polnjenje baterije s priloženim polnilcem ali pa s katerimkoli polnilcem, ki podpira omenjen standard. V praksi to pomeni, da boste lahko v dobrih 35 minutah napolnili baterijo do nekje 80 %. Druga rešitev pa zadeva najbolj radikalno novost.

 

Če ste pred branjem tega testa že karkoli slišali o LG G5, sta bili to gotovo dve stvari: dvojna kamera na zadnji strani in modularnost. Slednja je nadvse zanimiva, saj je s pomočjo modularnega oblikovanja LG-ju uspelo nekaj, kar drugim ni: narediti kovinski mobitel z odstranljivo baterijo. To pomeni, da lahko kupite dodatno baterijo in polnilec zanjo ter v primeru iztrošene baterije to hitro zamenjate. Se pa LG ni ustavil samo pri zamenljivi bateriji, ampak je mobitel zasnoval tako, da omogoča priklop drugačnih modulov. LG jih imenuje Friends (prijatelji) in delujejo nekako takole: na spodnjem delu mobitela, nekje na robu, boste našli gumb, s pritiskom nanj zazeva odprtina in sedaj lahko spodnji del mobitela enostavno potegnete in skupaj z baterijo ločite od glavnega dela mobitela. Baterija je v vsak modul vpeta s posebnim vpetjem, ki mi je na začetku povzročalo kar nekaj težav, saj resnično trdno drži baterijo. To omenjam, da se ne boste ustrašili, saj je na začetku potrebna precejšnja sila, da baterijo ločite od modula. Poglejte si video, kjer je prikazan pravilen način odstranjevanja baterije od modula. Ko baterijo naposled ločite od modula, lahko vanj priklopite drugo baterijo ali pa baterijo iz obstoječega modula vstavite v drug modul, ki bo vašemu mobitelu podaril nove moči. LG je zaenkrat predstavil samo dva modula: LG Cam Plus in LG Hi-Fi Plus with B&O Play (da, tako mu je dejansko ime). LG nam je na test poleg mobitela poslal še modul LG Cam Plus, ni pa točno znano, ali bo modul dejansko na voljo tudi pri nas. Kakorkoli že, modul Cam Plus vam prinese nekaj dodatnih možnosti, ki vam bodo, kot že ime namiguje, prav prišle predvsem pri fotografiranju. Cam Plus ne bo izboljšal kakovosti zajetih fotografij, vam bo pa omogočil, da boste pri zajemanju veliko bolj učinkoviti in hitri. Na modulu se nahaja namenski gumb za zagon kamere, ki je zasnovan tako, da prepreči nehoten zagon aplikacije za kamero, ko imate mobitel v žepu. Poleg tega so na modulu še dvostopenjski gumb za zajem fotografij, namenski gumb za zagon snemanja videoposnetkov in poseben kolešček, ki je namenjen približevanju. Več o tem, kako deluje približevanje, pa kasneje v razdelku, kjer govorim o kameri. Modul Cam Plus pa ima v rokavu skrita še dodatnega asa : v modulu se nahaja dodatna baterija, ki originalni doda 1.200 mAh naboja za skupnih 4.000 mAh. Sliši se dobro in avtonomija baterije se s tem modulom lepo razširi. Je pa Cam Plus tudi nekoliko neroden, saj na hrbet mobitela neprikladno doda grbo. Kar je za zajemanje fotografij dejansko ugodno in priročno, saj vam omogoča boljši oprijem, a po drugi strani ni najbolj prijetno za prenašanje po žepih.

 

Drugi modul, LG Hi-Fi Plus with B&O Play, je namenjen avdiofilom in omogoča uporabo bolj zahtevnih slušalk, ki potrebujejo višje napetosti za doseganje polne glasnosti in predvajanje 32-bitnega avdia direktno prek dodatnega vtiča za slušalke na modulu (originalni vtič na vrhu mobitela predvaja 24-bitno ločljivost glasbenega signala, kar tudi ni slabo). Kaj dosti več o tem ne morem zapisati, saj modula na testu nisem imel.

V uvodu sem omenjal, kako paradni konji počasi postajajo dolgočasni in predvidljivi. Tega pa zagotovo ne morem trditi za LG G5. Seveda se postavlja vprašanje, kaj vse bo LG še predstavil in predvsem kako bodo to modularnost posvojili tretji proizvajalci, ki v resnici držijo v rokah usodo modularnosti tega mobitela. Potencial je ogromen, vendar je mobitel tudi brez modulov povsem konkurenčen, zato se takoj pojavi vprašanje smiselnosti. Meni so te igračke vedno zanimive in v njih vedno iščem potencial. Drugi morda razmišljate drugače. Dejstvo pa je, da vam ni treba kupovati modulov in lahko LG G5 uporabljate kot povsem običajen mobitel. V nobenem primeru po mojem ne morete kaj dosti zgrešiti.

Programska oprema

Že nekaj časa nazaj sem sklenil, da se ne bom več ukvarjal s tem, kako zelo nekdo spremeni izgled operacijskega sistema Android. Niti se ne bom več spotikal ob nadgradnje operacijskega sistema, ki pridejo ali pa ne. Vsak zase bo danes že vedel, ali mu to kaj pomeni.

 

LG je s svojim uporabniškim vmesnikom UX 5.0 uvedel nekaj sprememb, med katerimi v oči še najbolj pade odsotnost predala z aplikacijami. Uporabniki Androidov smo vajeni, da imamo na namizjih zgolj aplikacije, ki jih redno uporabljamo, ostale pa imamo skrite v predalu z aplikacijami, skozi katerega se sprehodimo, ko potrebujemo eno tistih manj rabljenih aplikacij. LG je uvedel drugačno logiko. G5 bo vse vaše aplikacije lepo dodajal na namizja in če boste želeli ta nered nekoliko urediti, jih boste morali razporediti v mape. Je pa ta sprememba nekako tudi logična, če pomislite, da ima marsikdo težave, ker ne ve, da na Androidu obstaja predal z aplikacijami. Za novince v ekosistemu Android in manj napredne uporabnike se poteza nikakor ne zdi slaba. Seveda pa lahko še vedno naložite drug zaganjalnik, ki podpira predal za aplikacijami, pa bosta volk sit in koza cela.

Vse ostalo je nekako tako, kot bi pričakovali. Dosti prednaloženih aplikacij, ki jih bodo napredni uporabniki verjetno hitro zamenjali s tistimi iz trgovine Play. Delovanje sistema je gladko, kar od takega mobitela tudi pričakujemo. Hitrosti prav tako ne gre ugovarjati, zato se pri programski opremi resnično nima več smisla zadrževati, zato se raje posvetimo pièce de résistance: kameri.

Kamera

Dvojna kamera na zadnji strani mobitela bo glede na novice, ki jih spremljam, v letu 2016 nekaj bolj običajnega, kot bi pričakovali. Bo pa delovanje teh dvojnih kamer od proizvajalca do proizvajalca drugačno. LG se je odločil, da bo dvojni modul izkoristil tako, da bo vgradil dva različno velika senzorja z različnim kotom zajema in različno veliko največjo zaslonko. Tako imamo širokokotno lečo, ki svetlobo meče na 8 MP velik senzor z največjo zaslonko f/2.4, in normalno lečo, ki svetlobo meče na 16 MP velik senzor z največjo zaslonko f/1.8.

Če vam ni jasno, o čem govorim, potem je na mestu naslednja razlaga. V kolikor pa ste me popolnoma razumeli, lahko mirno preskočite ta odstavek, saj sledijo osnove fotografije. Vsaka od kamer ima tri glavne lastnosti: velikost senzorja, kot zajema in velikost zaslonke. Velikost senzorja je verjetno jasna – več slikovnih pik kot jih ima senzor, večje fotografije lahko kamera zajema. Za občutek: slika Full HD (1920 × 1080 slikovnih pik) na vašem TV-ju potrebuje dobra 2 milijona slikovnih pik oz. 2 MP. Ravno zaradi tega se v svetu fotografije že dolgo več ne oziramo na MP, ampak na zaslonko. Zaslonka je odprtina, ki svetlobo prek leče spušča na senzor. Manjša kot je številka zaslonke, večja je odprtina (vem, totalno intuitivno) in več svetlobe zadane senzor. Poleg tega pa je globinska neostrina pri bolj odprti zaslonki večja – po domače to pomeni, kako zelo bo zamegljeno ozadje za subjektom, ki ga fotografiramo (v svetu fotografije temu rečejo tudi bokeh in je odvisen še več drugih dejavnikov, a naj bo dovolj za sedaj). Zakaj bi potrebovali zelo veliko zaslonko? V slabih svetlobnih pogojih, kakopak. Ko je svetlobe malo, je vsak dodaten lumen dragocen in omogoča zajem fotografij z manj šuma v slabi svetlobi. Potem pa je tukaj še kot, pod katerim leča pred senzorjem zajema sliko. V svetu fotografije se to označuje z goriščno razdaljo in jo merimo v mm. Za potrebe tega testa pa bom v nadaljevanju raje uporabil stopinje, ki so nekoliko bolj razumljive tudi tistim, ki niso vešči v svetu fotografije.

 

Nadaljujmo s primerjavo kota zajema posamezne kamere in njunih največjih zaslonk ter razložimo, kaj to pomeni za njuno uporabo v posameznih situacijah. Širokokotna kamera z 8 MP zajema kot 135°, medtem ko kamera s 16 MP zajema kot 78°. To pomeni, da boste širokokotno kamero uporabljali predvsem za zajem panoramskih posnetkov in v utesnjenih prostorih. Za vse ostalo pa priporočam uporabo kamere s 16 MP, ki se obnaša nekako tako kot vse ostale kamere na mobitelih.

Tukaj je potem še problematika zaslonke, ki je na širokokotni kameri f/2.4 in vam bo slabše služila v slabi svetlobi. V kolikor se znajdete v temni ulici, kletnem pubu ali kakšnem drugem temnem prostoru, se raje zanesite na kamero s 16 MP, ki premore zaslonko f/1.8.

Sedaj ko smo opravili s tehničnim delom, pa si poglejmo še, kako LG s pomočjo programske opreme omogoči nekakšno optično približevanje slike in kaj to pomeni za uporabo. Ker ima LG G5 dve kameri, ki pod različnim kotom zajemata fotografije, si lahko s pomočjo programske opreme pričarate nekakšen ekvivalent optičnega približevanja. Ključna beseda tukaj je interpolacija, a naj zadošča to, da na račun uporabe vmesnih stopenj približevanja med eno in drugo kamero kakovost slike ne bo slabša. Prav tako tega ne moremo trditi za digitalno približevanje, ki se ga raje izogibajte in raje v postprodukciji obrežite fotografijo.

 

Kakovost zajetih fotografij je zahvaljujoč zelo dobri aplikaciji za kamero lahko zelo dobra. Le nekoliko pameti je treba uporabiti in se lotiti ročnih nastavitev, da iz kamer iztisnete kar največ. Ročnih nastavitev je več kot dovolj, seveda pa so pri LG-ju dodali nekaj kreativnih filtrov, ki se mi sicer ne zdijo zanimivi, a verjamem, da bodo pritegnili mlajše uporabnike. Če bi moral izpostaviti samo eno motečo stvar, bi to bilo preveč agresivno odstranjevanje šuma na fotografijah, ki so zajete v slabi svetlobi. Malo več šuma bi namreč ohranilo kakšen detajl več. Še ena nevšečnost pa je dejstvo, da boste ob uporabi širokokotne kamere večkrat fotografirali tudi kakšen prst ali dva. To je le začasna nevšečnost, dokler se ne navadite drugače prijeti mobitela ob uporabi širokokotne kamere.

Še to, kamera z ožjim kotom in večjim senzorjem ima vgrajeno tudi optično stabilizacijo, ki še dodatno pomaga pri zajemu fotografij v slabi svetlobi. Na širokokotni kameri pa ta funkcionalnost niti ne pride toliko do izraza in je LG niti ni vključil.

Vse ostalo je tam, kjer mora biti. Kakovost je super, HDR ni pretiran in detajlov je več kot dovolj oz. odvisno od tega, kateri senzor uporabljate. Sedaj pa hitro poglejte fotografije, ki so nastale med testom.

 

Oglejte si fotografije v visoki kvaliteti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

LG G5 si prizadeva izstopati v svetu mobitelov, kjer inovacije počasi usihajo in je napredek iz generacije v generacijo le majhen. LG je treba pohvaliti, da si upa ponuditi nekaj zelo drugačnega, in če vam to nekaj pomeni, potem je G5 gotovo za vas. Seveda gre tudi v vseh ostalih pogledih za zelo zmogljiv mobitel, ki je primeren prav za vse, ki iščete brezkompromisno moč. Seveda pa na tem področju LG ni povsem brez konkurence.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. maj 2016
2967
18. maj 2018
LG G5 - test na dlani