LG Nexus 5X - test na dlani

Uroš Miklavčič 17. november 2015
/PublishingImages/nexus5x-hero.jpg

»O moj bog, nov Nexus, nov Nexus, nov Nexus,« je bila moja prva reakcija, ko sem bil obveščen, da me na Telekomu čaka LG Nexus 5X. Ko sem pred leti čisto po naključju postal lastnik Nexusa 4, sem z velikim odporom počasi postal velik ljubitelj Googlove vizije mobitela Android. Medtem ko so bili mobiteli Nexus vedno na voljo tudi pri nas, se je z Nexusom 6, ki ga izdeluje Motorola, to končalo (ker pri nas Motorola ni več prisotna na trgu). Tako je Nexus 5X po lanskem razočaranju, ko nisem imel možnosti testiranja šestice, prijeten obliž na rano. Verjetno je sedaj že jasno, da sem ljubitelj mobitelov Nexus, in to ne brez razloga. Bo tudi Nexus 5X izpolnil moja visoka pričakovanja?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: 6-jedrni 64-bitni procesor z 1,8 GHz
 • grafični procesor: Adreno 418
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 32 ali 64 GB
 • razširitev pomnilnika: ni mogoča
 • zaslon: 13,2 cm, 1080 × 1920 slikovnih pik, 424 ppi, 16 M barv
 • glavna kamera: 12,3 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 1080p
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.2, USB-C
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer
 • varnost: čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion 2700 mAh
 • operacijski sistem: Android 6.0 Marshmallow
 • dimenzije: 147 mm (v) × 72,6 mm (š) × 7,9 mm (d)
 • masa: 136 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM

Neumno bi bilo skrivati mojo naklonjenost mobitelom Nexus. Za to imam dobre razloge, saj so bili Nexusi vedno tisti mobiteli, ki so želeli prikazati Android v njegovi najbolj čisti in prvinski obliki. Google je zasnoval te mobitele z operacijskim sistemom Androidom v čisti obliki, brez navlake, ki jo prevečkrat na mobitele namestijo ostali proizvajalci. To pa pomeni boljše delovanje, manj zatikanja in takojšnje nadgradnje operacijskega sistema (glavni razlog, zakaj so Nexusi nastali, je bila prav potreba Googla po takih napravah za razvoj naslednje verzije sistema). Skratka, medtem ko se jaz igram z novim Nexusom, se v Googlovih pisarnah na prav teh napravah razvija naslednja različica Androida. Morda ste tudi opazili, da Google mobitelov Nexus ne izdeluje sam, ampak se je povezal z enim od uveljavljenih proizvajalcev in skupaj z njimi zasnoval novo napravo. Tukaj bi lahko govorili o prednostih in slabostih takšnega pristopa, a to ni namen tega testa.

 

Skratka, obstaja ogromno razlogov, zakaj so mobiteli Nexus smiselni. Je pa tudi ogromno razlogov za dvome, saj so imeli pretekli modeli vedno vsaj eno (in isto) težavo – kamero. Ta je bila skoraj vedno podhranjena in na meji sprejemljivega. To je bila posledica odločitve, da bodo mobiteli Nexus kar se da cenovno dostopni. Varčevanje se običajno pozna pri kameri. Lansko leto pa so z Nexusom 6 pri Googlu prekinili ta trend in se odločili, da zvišajo ceno in ponudijo boljšo kamero. Tako je tudi z letošnjim Nexusom 5X, ki je letos prvič izšel vzporedno s še enim Nexusom, ki sliši na ime 6P (ta je večji, dražji in nekoliko bolje grajen ter z malenkost boljšo strojno opremo).

Nexus 5X ima vgrajeno čipovje Snapdragon 808, ki je nekoliko manj zmogljivo kot Snapdragon 810 v njegovem večjem bratu, a se to v praksi resnično nikjer ne opazi.

Zunanjost je odeta v plastiko, ki zelo spominja na predhodnika  Nexus 5, ki je bil med potrošniki izjemno dobro sprejet. Plastika je prijetna na otip, kakovost izdelave pa prav tako daje dober občutek. Seveda se ne more primerjati z mobiteli s kovinskim ohišjem, a je v primerjavi s plastičnimi sorojenci zelo dober. Na zadnji strani (ki je na voljo v črni, beli in zelenomodri barvi) sta izboklina s kamero, ki zajema fotografije v velikosti 12,3 MP, in dvojna LED-bliskavica. Poleg tega pa je pod kamero še največja novost – čitalec prstnih odtisov, ki se brez težav kosa z najboljšimi. Umestitev na zadnjo stran se morda zdi nenavadna in zagotovo ima svoje slabosti, a v splošnem še zdaleč ni tako neumna rešitev, kot bi mislili. Čitalec leži točno na mestu, kjer počiva kazalec, zato je uporaba zelo enostavna. Čitalec nima gumba, dovolj je že, da nanj položite prst in zaslon se odklene. To pomeni, da se zaslon mobitela odklene, še preden ga dodobra potegnete iz žepa. Seveda pa je problem, če leži mobitel na mizi ali pa sedi v nosilcu na armaturi vašega avtomobila. Takrat je dostop do čitalca oviran, mobitel pa je treba bodisi prijeti v roke bodisi vtipkati varnostno kodo.

 

Zgornja in leva stran sta prazni, medtem ko je na desni strani klasičen nabor gumbov za zaklepanje zaslona in uravnavanje glasnosti. Spodaj je največja novost, na katero se boste morali počasi navaditi vsi uporabniki in ki bo vsaj v začetku verjetno povzročila kar nekaj nevšečnosti. Gre za novi vtič USB-C, ki omogoča, da vanj vključite kabel s katerekoli smeri. Problem, ki ga predstavlja USB-C, je predvsem ta, da ti kabli še nekaj časa ne bodo tako razširjeni kot kabli za Micro USB, ki jih sedaj najdete že na vsakem vogalu, v vsaki pisarni in v vsaki sobi. To pomeni, da boste morali investirati v dodatne kable ali pa ves čas nositi s seboj originalnega. Sčasoma bo USB-C verjetno postal tako razširjen kot Micro USB, do takrat pa bo tu in tam prišlo do kakšne zadrege. Večji problem pa bo kratkoročno predstavljalo tudi dejstvo, da ima Nexus 5X priložen kabel s konektorjem USB-C na obeh koncih, kar pomeni, da ne bo dovolj, da s seboj nesete samo kabel in ga priključite v katerokoli USB-vtičnico (na računalniku ali na drugem polnilcu), ampak boste morali s seboj nositi tudi adapter. Drug problem pa je prenos podatkov, ki ne bo mogoč, če vaš računalnik nima vtičnice USB-C (in mislim, da je varno sklepati, da je nima). Skratka, nova vtičnica je super, le nekaj časa bo treba še počakati, da postanejo konektorji, kabli in vtičnice tako razširjeni, kot se je to zgodilo s konektorjem Micro USB.

 

Na sprednji strani je 5,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1080 × 1920 slikovnih pik. Zaslon je oster in svetel, barve pa dovolj žive. Na sprednji strani je tudi zvočnik. Bodite pozorni na ednino – čeprav izgleda, da sta vgrajena dva zvočnika, ni tako. Kljub temu je umestitev zvočnika na sprednjo stran zelo dobra odločitev. Vedno poudarjam, da mora biti zvočnik na sprednji strani mobitela, saj je le tako obrnjen proti uporabniku, in ne stran od njega.

Baterija je dovolj zmogljiva, da me je spravila skozi cel dan nekoliko bolj intenzivne rabe. Z manj intenzivno rabo pa ob novi funkciji Doze baterija lahko zdrži tudi dlje (več o tem kasneje). Čipovje je dovolj zmogljivo, le delovnega pomnilnika bi rad videl 3 GB namesto 2 GB. Zaenkrat sta dva gigabajta sicer dovolj, a ne vem, kako se bo to izkazalo v prihodnosti. Nexus 5X ima samo eno varianto glede količine notranjega pomnilnika: 32 GB. To je hkrati dobro in slabo. Dobro je, ker je 32 GB ob dejstvu, da mobitel snema video 4K, resnično najmanj, kar je smiselno. Slabo pa je, ker bi si osebno želel, da ima 5X vsaj še eno različico s 64 GB notranjega pomnilnika. Seveda je vse odvisno od vaših potreb.

Kot celota je Nexus 5X zelo dobro uravnotežen mobitel. Kar so pri LG-ju prihranili pri ohišju, so pametno porabili pri komponentah, ki so pomembne. Tako je Nexus 5X verjetno eden najbolj smiselno sestavljenih mobitelov na trgu ta trenutek.

Programska oprema

Z novima mobiteloma Nexus je uradno izšla tudi 6. različica operacijskega sistema Android, ki sliši na ime Marshmallow. Če ste v preteklosti kdaj brali kateregakoli od testov na dlani, gotovo veste, da sem ljubitelj čiste izkušnje Android, zato mi je Nexus 5X predstavljal povsem enostavno nalogo. Prinaša vse tisto, kar se mi pri mobitelu zdi pomembno in potrebno, pri tem pa ne natrosi še kup neuporabnih aplikacij in funkcij, ki na koncu ne služijo ničemur (razen, da zmedejo uporabnika).

Čisti Android na napravah Nexus ponuja enostavno, hitro in gladko uporabniško izkušnjo. Dodatna prednost je ta, da dobite nadgradnje zelo hitro oz. takoj, ko jih Google izda. To pomeni, da je strah, da boste zaradi zamujene ali pozne nadgradnje ob kakšno novo funkcionalnost, povsem odveč. Kot sem že omenil, se vse nove verzije Androida razvijajo prav na zadnji generaciji naprav Nexus, zato ste uporabniki teh mobitelov vedno prvi na vrsti.

 

Z verzijo 6.0 je Google predstavil nekaj pomembnih novosti, ki se večinoma skrivajo pred očmi uporabnika. To pa ne pomeni, da niso pomembne in jih ne boste opazili. Oglejmo si nekaj pomembnih novosti, ki jih poleg nekaj kozmetičnih popravkov v obliki dodelanih animacij prinaša Marshmallow.

Z novo verzijo je uradno vgrajena podpora za čitalce prstnih odtisov (t. i. Android Imprint). To pomeni, da je varnostna komponenta vgrajena direktno v sistem, ne pa dodana na vrhu sistema, kot so to do sedaj morali reševati proizvajalci, ki so na svoje mobitele nameščali čitalce prstnih odtisov. V praksi to pomeni, da je Google postavil jasna pravila, kakšni čitalci so primerni in kako točno se morajo obnašati, če želijo proizvajalci uporabiti to komponento. Posledično se ne morejo več zgoditi črni scenariji, ko so varnostni inženirji pri določenih mobitelih ugotovili, da se podatki o vašem prstnem odtisu hranijo kar na odprtem delu notranjega pomnilnika v obliki odprte tekstovne datoteke, ki jo lahko prebere vsak. Varnost je po novem nadzorovana in garantirana.

Nova je tudi funkcija Doze. Gre za način hibernacije, kar pomeni, da mobitel v stanju mirovanja, ko recimo leži na mizi, izklopi vse nepotrebne aktivnosti in tako praktično ne porablja električne energije iz baterije. Ta ima posledično veliko daljšo avtonomijo, predvsem pri uporabnikih, ki manj uporabljajo svoje mobitele.

Now On Tap je še ena odlična novost, ki vam lahko olajša uporabo mobitela. Če ste kdaj že uporabili Google Now, potem je vse, kar morate vedeti o Now On Tap to, da gre za Google Now, ki je integriran povsod in ga zaženete z dolgim pritiskom na domači gumb (krog). Glede na to, kaj imate tisti trenutek na zaslonu, se vam pojavijo relevantne informacije o tem. Če poslušate glasbo, boste dobili informacije o izvajalcu, če spremljate Twitter, se vam pokažejo informacije o tvitih, ki jih gledate, in tako naprej. Now On Tap deluje z vsemi aplikacijami, tako da razvijalcem ni treba omogočiti ničesar, kar je super, saj lahko uživate v polni moči Now On Tap takoj. Seveda Now On Tap ni popoln, tako na primer uporaba v slovenskem jeziku praktično ni smiselna. Če pa vam angleščina ni tuja in spremljate veliko vsebin v tem jeziku, se Now On Tap zelo dobro izkaže.

 

Marshmallow poskrbi tudi za vašo zasebnost, saj sedaj omogoča, da pravice za dostop do komponent in podatkov na mobitelu urejate bolj granularno. Vzemimo primer Instagrama. Da lahko zajamete fotografijo v Instagramu, mora aplikacija pridobiti dostop do kamere. To se zgodi prvič, ko zaženete Instagram in želite zajeti sliko. Na zaslonu se pojavi okno, ki vam ponudi možnost izbire, ali želite dovoliti aplikaciji dostop do kamere ali ne. Tako boste vedno obveščeni, do česa želi dostopati aplikacija. Seveda tega ni treba potrditi vsakokrat, ampak le prvič. S tem pa dobite jasen vpogled, do česa vsega in kdaj dostopa določena aplikacija. Če želite omejiti posamezne dostope za posamezne aplikacije, pa lahko to naknadno vedno storite prek menija v nastavitvah mobitela.

To so najpomembnejše novosti, ki jih prinaša Android 6.0 Marshmallow. Več varnosti, več zasebnosti in nekaj uporabnih dodatkov, ki uporabniško izkušnjo dvignejo na višjo raven. Brez nepotrebnih dodatkov (Google je celo zmanjšal število lastnih aplikacij) in brez navlake. Čisto in gladko delovanje ter sedaj že dobro poznani dizajn, ki v ospredje postavlja informacije in lepe animacije.

Kamera

Rak rana malodane vseh mobitelov Nexus v preteklosti je bila kamera. Ta je bila vedno na meji sprejemljivega, zato smo vsi ljubitelji Nexusov z nestrpnostjo čakali, kdaj se bo tej fronti končno kaj premaknilo. Brez ovinkarjenja lahko povem, da je nova kamera odlična. Slike, ki jih zajema, so super. Novi senzor, ki ga izdeluje Sony, je izpolnil skoraj vsa pričakovanja. Če bi si lahko želel še česa več pri fotografiranju z Nexusom 5X, je to nekoliko večji dinamični razpon (včasih je nebo hitro preveč osvetljeno in prežgano, a se to lahko prikladno reši s HDR-načinom) in nekoliko boljša aplikacija za fotografiranje, ki bi ponujala več možnosti vsem tistim, ki so domači v svetu fotografije.

 

Novi senzor omogoča zajemanje video posnetkov 4K pri 30 sličicah na sekundo oz. posnetkov Full HD pri istemu številu posnetkov. Seveda je tukaj tudi možnost počasnih posnetkov pri 120 sličicah na sekundo in HD-ločljivost. Nekoliko čudno je, da ni možnosti snemanja videa Full HD pri 60 sličicah na sekundo. Strojna oprema je tega povsem zmožna, zato upam na popravek programske opreme, ki bo to omogočal.

O kameri resnično ne bi izgubljal kaj več časa. Je dobra in se dobro izkaže tudi v slabi svetlobi, zahvaljujoč velikosti slikovnih pik na senzorju (so večje kot običajno), ki omogočajo dober nadzor šuma, ko je svetlobe malo.

Poglejte si še slike, ki so nastale med testom, in se prepričajte na lastne oči. Predvsem bodite pozorni na to, kako zajema rdečo barvo, ki običajno povzroča največ težav.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Kako torej povzeti Nexus 5X? Gre za super mobitel, ki po mojem mnenju za sprejemljivo ceno ponuja kar največ. Zmogljiv, varen in z dobro kamero bo gotovo navdušil tudi vas. Če ste ljubitelj čiste izkušnje Android, morate le odgovoriti na vprašanje: Nexus 5X ali Nexus 6P? Z malo sreče bo odgovor znan še pred novim letom. Če pa vas je 5X prepričal tako kot mene, ne boste z nakupom prav nič zgrešili. Toplo priporočam.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
17. november 2015
2758
22. maj 2018
LG Nexus 5X - test na dlani
Android