LG V10 - Test na dlani

Uroš Miklavčič 20. januar 2016
/PublishingImages/lg_v10_hero.jpg

LG-jev V10 je nekakšen brat že znanega G4. K temu so dodali nekaj novosti, ki jih do sedaj pri mobitelih nismo bili ravno vajeni. Ali so ti dodatki resnično tisto, kar naredi V10 nekaj posebnega, pa bomo videli med samim testom. Odgovor na to vprašanje namreč ni tako enostavno, kot bi si morda mislili.

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 808, 6-jedrni (Cortex-A53, 4 × 1,44 GHz + Cortex-A57, 2 × 1,82 GHz)
 • grafični procesor: Adreno 418
 • delovni pomnilnik: 4 GB
 • notranji pomnilnik: 64 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 200 GB
 • zaslon: 14,47 cm, 1440 × 2560 slikovnih pik, 515 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 16 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, namenski gumb za zajemanje fotografij, HDR, ostrenje s faznim zaznavanjem
 • sprednja kamera: 2 × 5 MP (široki in ozki kot), 1080p
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo, možnost HDR-videa in stereo zvok
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, radijski sprejemnik FM, čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion 3000 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.1.1 Lollipop s planirano nadgradnjo na 6.0 Marshmallow
 • dimenzije: 159,6 mm (v) × 79,3 mm (š) × 8,6 mm (d)
 • masa: 192 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM
 

LG V10
je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije
PREVERI PONUDBO

Pregled seznama specifikacij hitro razkrije, da se LG-jevemu V10 res ne da kaj veliko očitati. Tako kot pri G4 so tudi pri V10 ostali pri čipovju Snapdragon 808. Njihov argument je bil, da se Snapdragon 810 (ki ima osem jeder) preveč greje. Moj argument je, da je 808 povsem dovolj za današnje in prihodnje potrebe, pri tem pa je še nekoliko manj agresiven do baterije. Slednja je za 5,7-palčni mobitel kar nekako podhranjena, a čipovje poskrbi, da je končna slika uporabe pozitivna. Kljub dokaj intenzivni rabi sem zvečer še imel nekaj odstotkov baterije. Vaša kilometrina bo morda nekoliko drugačna, odvisno od vaših navad in rabe.

 

Zunanjost mobitela je prijetna predvsem na otip. Hrbet je odet v nekakšno gumirano plastiko s teksturo, ki preprečuje, da bi mobitel kar tako zdrsel iz vaših rok. Če bi mi kdo rekel, da hrbet mobitela ni odstranljiv, bi mu verjel. Pa je. Verjetno zadnji svoje vrste LG V10 omogoča, da enostavno zamenjate baterijo, če želite. To se pozna pri debelini mobitela, ki je v času, ko vsi prvaki merijo že manj kot 8 mm, kar nekoliko nerodna. Kljub temu to ni večji problem in po nekaj urah rabe tega ne boste več opazili. Na hrbtu boste našli odlično kamero, ki jo poznamo že z modela G4, dvojno LED-bliskavico in laser za pomoč pri ostrenju. Kot smo pri LG-ju že navajeni, se pod kamero nahajajo tudi edini trije gumbi: za zaklepanje in za uravnavanje glasnosti. Gumb za zaklepanje ima vgrajen tudi čitalec prstnih odtisov, ki naj bi bil enak kot pri Nexusu 5X, a se vsaj v praksi ni tako dobro obnesel. Kljub temu je zadovoljivo natančen in odziven, čeprav tu in tam ni pravilno prebral odtisa, kljub temu da sem prst zelo lepo položil nanj.

Ker so gumbi na hrbtu, so levi, desni in zgornji rob prazni (razen luknjice za mikrofon in IR blaster zgoraj). LG je pri V10 stranska robova obdal z lepima kovinskima letvicama, ki dajeta napravi nekaj elegance. Tako se spodaj nahajajo vtič za Micro USB, 3,5-milimetrski vtič za slušalke in zvočnik, ki bi ga veliko raje videl na sprednji strani, kot je to pri vse več proizvajalcih.

 

Na sprednji strani pa najdemo nekaj zanimivih stvari. Če naprej opravimo z največjo: 5,7-palčni zaslon IPS LCD je zelo oster, barve pa ravno prav žive za moj okus. Čeprav počasi postaja jasno, da je prihodnost v OLED-zaslonih, pa je dober IPS-zaslon še vedno čisto dovolj in še vedno prikazuje bolj naravne barve.

Presenečenje št. 1: poleg glavnega se na sprednji strani nahaja še manjši, 2,1-palčni zaslon, ki zgoraj dopolnjuje prej omenjeni večji, 5,7-palčni zaslon. Njegova naloga je, da prikazuje dodatne informacije: prispela obvestila, bližnjice do aplikacij in kontaktov, uro, vreme in tako naprej. Kar se sliši kot dobra ideja, pa se izkaže bolj kot iskanje nečesa, s čimer bi se mobitel ločil od drugih naprav na trgu. Ne gre toliko za to, da zaslon ne opravlja svoje funkcije. Gre za to, da je nekoliko predaleč od rok, da bi omogočil upravljanje z eno roko, po drugi strani pa podvaja določene funkcije, ki jih tako ali tako opravlja sistem. Tako bodo mnenja glede tega verjetno deljena - bodisi vam bo všeč bodisi vam bo odveč.

Presenečenje št. 2: na sprednji strani sta kar dve kameri, ki zajemata fotografije velikosti 5 MP. Glavno vprašanje je, kakopak, zakaj? Ste bili že kdaj v situaciji, ko ste želeli zajeti skupinski selfie, pa se kljub prizadevanjem nikakor niste mogli vsi stisniti v kader? Drugi proizvajalci to rešujejo tako, da v sprednjo kamero vgradijo lečo, ki omogoča širši kot zajema fotografije. To je super, a potem so vaši videoklici in selfiji, na katerih ste sami, izredno prazni ali pa morate mobitel potisniti čisto k nosu. LG ima rešitev za to. Dve kameri, pri čemer ima vsaka od kamer drugačno lečo – ena širokokotno, druga pa takšno, ki ima nekoliko ožji kot zajema. Naj se ideja sliši še tako neumna, v praksi se to zelo dobro obnese. Je to stvar, ki bi jo morali narediti vsi proizvajalci? Ne. Je dobrodošlo? Da.

 

Poglejmo na hitro še ostale specifikacije, ki so pomembne: V10 pride v osnovi s kar 64 GB notranjega pomnilnika, ki ga lahko razširite s pomočjo Micro SD-kartice. Poleg tega za gladko delovanje sistema skrbijo kar 4 GB delovnega pomnilnika, kar je super. Tako je LG V10 vrhunsko zmogljiv mobitel, ki ima dve nenavadni lastnosti, brez katerih pa bi sicer lahko mirne duše preživeli in še vedno trdili, da je V10 super mobitel.

Programska oprema

S cmokom v grlu sem se počasi pretipkal do točke, ko je treba napisati kaj tudi o programski opremi. Kot ljubitelj čistega Android sistema sem pri vseh proizvajalcih, ki tega ne prakticirajo, nekoliko razočaran. LG se na tem področju zelo trudi, a bo moral počasi razmisliti o osvežitvi. Če pustim ob strani osebni okus po minimalizmu, je glavni problem nekoliko nekonsistenten uporabniški vmesnik, ki lahko zmede uporabnika. Upam, da bo planirana nadgradnja na Android 6.0 Marshmallow prinesla nekaj svežine.

 

Če pogledam situacijo s svetle strani, pa je to še vedno Android. Tisti sistem, ki ponuja malodane brezmejno prilagodljivost, zato je vaša želena uporabniška izkušnja oddaljena le za nekaj obiskov trgovine Play. Zamenjajte zaganjalnik, naložite priljubljene aplikacije, nastavite jih kot privzete, uporabite priljubljeno tipkovnico in tako naprej, pa boste kaj hitro pri tistem, kar želite. Če je to za vas preveč, pa LG sicer ponuja tudi nekaj tem, s katerimi na hitro spremenite izgled mobitela v določenih pogledih.

Na tem mestu je vredno izpostaviti še možnost prikaza dveh aplikacij na zaslonu hkrati, kar je ena od stvari, ki jih čisti Android ne ponuja, je pa to zelo dobrodošel dodatek s strani LG-ja. Ko imate enkrat pred sabo tako velik zaslon, sta dve aplikaciji hkrati povsem mogoči.

Priložene aplikacije opravljajo svoje delo, a boste od svojega mobitela lahko izvlekli še veliko več, če se boste le malo sprehodili po trgovini Play.

Kamera

Gremo na bolj prijetne teme: kamera. Ena najbolj opevanih kamer v letu 2015 je bila ravno ta, ki jo je LG namestil na svoj G4. Pri modelu V10 se vrača v še nekoliko bolj spolirani obliki. Aplikacija za zajemanje fotografij vam ponuja veliko možnosti, zato boste zadovoljni tudi tisti, ki vam svet fotografije ni tuj.

 

Fotografije izgledajo super tudi v slabi svetlobi, kar je vredno vseh pohval. V tem oblačnem in turobnem vremenu je to vsekakor prišlo še kako prav. Sicer pa naj svoje povedo kar fotografije same.

 

Oglej si fotogalerijo v visoki ločljivosti na TViN Shrambi

Zaključek

 

Kakšen je torej LG V10 in komu je namenjen? Je zelo zmogljiv mobitel s super kamero, ki je namenjen vsem, ki si želite točno to. Dodano vrednost mu dajeta dvojna sprednja kamera in implementacija dodatnega zaslona. Mobitel je zelo všečen, hkrati pa sem z njim povsem brez težav preživel teh nekaj dni, ko mi je delal družbo.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
20. januar 2016
2820
18. maj 2018
LG V10 - Test na dlani