Lenovo Vibe X2 - test na dlani

Uroš Miklavčič 13. julij 2015
/PublishingImages/lenovo-vibe-x2-hero.jpg

Srednji cenovni rang mobitelov postaja vse bolj konkurenčen in zanimiv, ko primerjamo najnovejše modele v tem segmentu. Lenovo je sicer novinec na našem trgu, a je v Aziji precej cenjen. Nenazadnje gre za podjetje, ki je pred leti kupilo IBM-ov oddelek, ki je izdeloval prenosnike in uspešno nadaljeval zgodbo ThinkPadov in drugih modelov prenosnikov. Lansko leto so kupili še podjetje Motorola, ki ga verjetno ni treba dodatno predstavljati. Vse to pomeni, da Lenovo ni podjetje, ki se je včeraj odločilo izdelovati mobitele in to se pozna tudi na modelu Vibe X2.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: MediaTek MT6595m True8Core, 8-jedrni (4 × 2.0 GHz Cortex-A17 in 4 × 1.7 GHz Cortex-A7)
 • grafični procesor: PowerVR G600
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • razširitev pomnilnika: ni možna
 • zaslon: 12,7 cm, 1080 × 1920 slikovnih točk, 441 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, stabilizacija slike ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 1080p
 • snemanje videa: HD 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), GPS, Bluetooth 4.1, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, FM-radio
 • baterija: Li-Ion 2300 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4 KitKat z nadgradnjo na 5.0 Lollipop
 • dimenzije: 140,2 mm (v) × 68,6 mm (š) × 7,3 mm (d)
 • masa: 120 g
 • tip SIM-kartice: Micro SIM
 

Prva stvar, ki jo boste opazili na Vibe X2, ko ga boste prvič vzeli iz škatle, je njegova teža. Mobitel je namreč izredno lahek, kar pa na srečo ne pomeni tudi slabo grajen. Čeprav gre za napravo, ki je odeta v plastiko, je mobitel presenetljivo dobro grajen. Ohišje po vsej verjetnosti ne bo pobiralo oblikovalskih nagrad, a so se pri Lenovu kljub temu potrudili in izdelali zanimivo zgradbo stranic, ki spominjajo na plasti in dajejo vtis, da je mobitel zgrajen iz različnih plošč. Seveda je vse skupaj na koncu stvar okusa, zato ne bi izgubljal preveč časa s tem.

 

Zunanjost je torej odeta v plastiko, ki jo na hrbtu prebadata odprtini za kamero in bliskavico ter na spodnji strani še luknjice, pod katerimi se skriva zvočnik. Slednje je nekoliko nerodno, saj se zvok zaduši, ko mobitel položite s hrbtom na ravno podlago. Poleg zvočnika so na hrbtu še trije pozlačeni kontakti, ki služijo za povezovanje z opcijskim ovitkom z vgrajeno baterijo. Ko smo že pri tem – obstaja tudi opcijski ovitek, ki mobitelu doda velik Bluetooth zvočnik z lastnim napajanjem. Slednji se sicer ne povezuje z mobitelom prek prej omenjenih kontaktov, kar nekoliko razočara, saj bi lahko z baterijo iz zvočnika potencialno podaljšali življenje mobitela, ko vam zmanjka energije v vgrajeni bateriji. Kakorkoli že – v času pisanja testa nisem imel podatkov o tem, ali sta oba ovitka dobavljiva tudi v Sloveniji. Je pa zelo dobrodošlo dejstvo, da vam Lenovo v paketu priloži popolnoma navaden ovitek iz prozorne plastike. Ovitek ni pretirano privlačen, a je vseeno zelo dobrodošel dodatek, saj je zaščita vašega novega mobitela vedno dobra stvar.

 

Če nadaljujemo s fizičnimi karakteristikami mobitela, bomo hitro ugotovili, da je Vibe X2 dokaj standarden Android mobitel. Na levi strani je reža za Micro SIM-kartico, na desni si od zgoraj navzdol sledijo gumbi za uravnavanje glasnosti in zaklepanje zaslona, spodaj je Micro USB-vtič, zgoraj pa vtič za slušalke. Na prednji strani je 5-palčni FullHD (1080 × 1920 slikovnih točk) zaslon, ki je oster in dovolj svetel za gledanje raznih vsebin in igranje iger. Ko smo že pri igrah, naj omenim, da ima Vibe X2 dovolj moči, da mu prevelikih težav ne bodo povzročale niti nekoliko bolj zahtevne igre. Slednje je zelo dobro, če upoštevamo ceno mobitela.

 

Moč torej ni pod prevelikim vprašanjem, ko govorimo o Vibe X2 in to je tisto, kar ga povzdiguje na zelo visoko mesto v prezasedenem srednjem cenovnem razredu. Ne samo, da ima povsem dovolj surove procesorske moči, s katero se lahko kosa tudi z bolj zahtevnimi nalogami – Lenovo mu je namenil tudi dovolj notranjega in delovnega pomnilnika – slednjega je 2 GB, medtem ko je ob odsotnosti reže za Micro SD-kartico Lenovo preudarno vgradil 32 GB notranjega pomnilnika, kar bi moralo biti dovolj za vse vaše fotografije, video posnetke, aplikacije ter glasbo (če še niste prešli na Deezer).

Vse skupaj napaja baterija, ki zadrži 2.300 mAh naboja – slednje bo dovolj za en dan relativno intenzivne rabe, a ne pričakujte večdnevne avtonomije, če niste resnično nezahteven uporabnik.

Programska oprema

Azijski trg se resnično drastično razlikuje od evropskega, ko govorimo o uporabniških vmesnikih na mobitelih. To ne pomeni, da mobiteli, ki izhajajo primarno iz azijskih trgov, delujejo bistveno drugače kot povprečen model z zahoda – gre predvsem za to, da Lenovo dokaj drastično poseže v uporabniški vmesnik, ki ga Google razvije za čisti Android operacijski sistem. Tako Lenovo Vibe X2 ne pozna predala za aplikacije in se obnaša kot iPhone, ki vam vse aplikacije, ki ste jih naložili, nameče na namizje. Prav tako je spremenjen vizualni del uporabniškega vmesnika – ikone, barve in animacije vse odstopajo od standardnega modela, ki smo ga vajeni tisti, ki do obisti poznamo vse kotičke Androida. Če ste se sedaj že ustrašili, naj vas potolažim – to ne pomeni, da je vmesnik neuporaben in se ga bo težko priučiti. Gre predvsem za to, da Lenovo Vibe X2 nekoliko odstopa od standardnega modela in ubere nekoliko samosvoj pristop. Zanimivo pa je, da se po nadgradnji iz Androida 4.4 KitKat na 5.0 Lollipop veliko teh sprememb bistveno bolj približa čisti Android izkušnji. Če vam tudi to ni všeč, pa lahko naložite zaganjalnik, kot je Nova Launcher, in stvar praktično spremenite v čisti Android.

 

Lenovo priloži še nekaj svojih aplikacij, ki pa ne poskušajo po nepotrebnem nadomestiti privzetih Googlovih aplikacij, ampak razširiti ta nabor z uporabnimi dodatki, kot sta FM-Radio in snemalnik zvoka. Tukaj je še nekaj aplikacij za sinhronizacijo med različnimi napravami, za katere sklepam, da so predvsem uporabne, če imate več naprav iz Lenovo ekosistema.

Če želite svoj mobitel na hitro preobleči v novo podobo, vam Lenovo pomaga s središčem za preobleke, v katerem boste zaenkrat našli samo šest preoblek, a upam, da se bo v prihodnosti to spremenilo in bodo dodali še kakšno. Seveda lahko po mili volji prilagajate vmesnik, kakor vam srce poželi in ni treba, da ste odvisni od preoblek. Je pa res, da boste za to porabili nekoliko več časa in boste morda potrebovali kakšen drugačen zaganjalnik (kot je recimo omenjeni Nova Launcher).

Uporabniški vmesnik je odziven in, tako kot se za leto 2015 spodobi, nikjer ne kolcne ali zmrzne. To pomeni, da je Lenovo, če odmislimo nekoliko drugačno upravljanje z naloženimi aplikacijami, povsem spodoben mobitel tudi po tej plati. Na tem mestu bi opozoril še na drugačen vklop pregleda odprtih aplikacij – do tega pogleda namreč dostopate z dolgim pritiskom na levi menijski kapacitivni gumb pod zaslonom.

Kamera

Morda se vam 13 MP ne sliši ne vem koliko, a je to povsem dovolj. Večji pomen je treba dati odgovoru na vprašanje, kako se senzor obnese, ko je svetlobe le v omejenih količinah. V tem primeru se Lenovo Vibe X2 izkaže povsem po pričakovanjih. To pomeni, da je na fotografijah, ki jih zajamemo v slabi svetlobi, prisotnega veliko šuma, a hkrati fotografije niso popolnoma neuporabne. Tako ali tako bo večina teh fotografij verjetno pristala nekje na spletu in ne v tisku, kjer je to načeloma bolj pomembno.

 

Fotografije so torej povsem dobre, medtem ko uporabniški vmesnik aplikacije za fotografiranje ponuja le nekaj naprednejših nastavitev, ki pa so zakopane v podmeniju. Za vse, ki nimate naprednega znanja o fotografiji, bo to povsem dovolj, za ostale pa verjamem ,da si boste znali poiskati primerno aplikacijo v Google Play trgovini.

Seveda slika pove več kot tisoč besed, zato bo najbolje, če si ogledate kar galerijo fotografij, ki so nastale med testom.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Lenovo Vibe X2 za svojo ceno ponuja presenetljivo veliko. Pravzaprav ne gre toliko za to, kaj ponuja, kot za to, da tisto, kar ponuja, deluje in ne poskuša narediti vtisa z dolgim seznamom neuporabnih oz. nedelujočih funkcij. Vibe X2 je dobro uravnotežen paket za spodobno ceno in zaradi tega se bo verjetno večkrat znašel na seznamu predlogov za nakup mobitela srednjega cenovnega razreda.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. julij 2015
2583
22. maj 2018
Lenovo Vibe X2 - test na dlani
Android