Microsoft Lumia 550 – test na dlani

Uroš Miklavčič 28. januar 2016
/PublishingImages/Microsoft-Lumia-550-hero.jpg

Microsoft je pred novim letom predstavil 3 nove Lumie: 950 XL, 950 in 550. Danes si bomo ogledali, kako se obnese najmanjša in najcenejša med njimi. Serija 500 se je v preteklosti med uporabniki zelo dobro izkazala, saj za izredno nizko ceno ponuja zelo veliko. Poglejmo, ali zadnja Lumia iz te serije nadaljuje ta trend.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 210, 4-jedrni z 1.1 GHz (Cortex A7)
 • grafični procesor: Adreno 304
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 200 GB
 • zaslon: 11,94 cm, 720 × 1280 slikovnih točk, 315 ppi
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon
 • sprednja kamera: 2 MP, 480p
 • snemanje videa: 720p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, FM-radio
 • baterija: Li-Ion 2100 mAh
 • operacijski sistem: Windows 10
 • dimenzije: 136,1 mm (v) × 67,8 mm (š) × 9,9 mm (d)
 • masa: 141,9 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM
 

Microsoft Lumia 550
je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije
PREVERI PONUDBO

Po pregledu seznama specifikacij je hitro jasno, da gre za zelo osnoven model pametnega mobitela, na katerem, kakopak, teče Windows 10. Kljub dokaj osnovnim specifikacijam pa se Lumia 550 drži recepta, ki smo ga pričakovali od nje. Microsoft je ponovno izdelal Lumio, ki bo za zelo nizko ceno (okoli 150 € v prosti prodaji) zadovoljila potrebe vseh, ki vam mobitel ne predstavlja prioritete v življenju.

V notranjosti Lumie 550 se skriva štirijedrni procesor, kateremu dela družbo 1 GB delovnega pomnilnika. Nekoliko manj je notranjega pomnilnika, ki se začne in konča pri 8 GB, pri čemer si del tega prisvoji namestitev sistema. Zato je dobro, da je Microsoft dodal tudi režo za Micro SD-kartico, s pomočjo katere boste lahko notranji pomnilnik razširili do kar 200 GB.

 

Kamera je končno dobila bliskavico, ki se je na testu zelo solidno obnesla, a o tem nekoliko več kasneje. Poleg kamere in bliskavice boste na zadnji strani našli še zvočnik, ki bi ga sam raje videl na spodnjem robu. Hrbet je odstranljiv, kar pomeni, da je odstranljiva tudi baterija. Pri mobitelih višjega ranga je to danes že zelo redko, zato bo to morda koga razveselilo. Poleg odstranljive baterije se pod pokrovom skrivata še reži za kartici Micro SD in Nano SIM.

Ob straneh mobitela boste našli vtič za Micro USB (spodaj), 3,5-milimetrski vtič za slušalke (zgoraj) ter gumbe za uravnavanje glasnosti in zaklepanje zaslona. Žal manjka gumb za zajem fotografij, ki smo ga bili vajeni pri drugih modelih Lumie.

Na sprednji strani je povsem sodoben, 4,7-palčni zaslon z ločljivostjo 720 × 1280 slikovnih pik. Glede na ceno mobitela me je ločljivost zaslona še najbolj presenetila, saj sem pričakoval nižjo. Zelo dobro, Microsoft, zelo dobro.

 

Zunanjost je plastična, a je sama plastika prijetna na otip in ne drsi iz rok. Glede na cenovni razred mobitela je Lumia 550 zelo dobro grajena, zato resnično ne boste imeli občutka, da držite v roki poceni mobitel. Lumie tako nadaljujejo zapuščino Nokie, ki je slovela po tem, da ima vedno zelo dobro grajene naprave.

Programska oprema

Windows 10 je nova verzija Microsoftovega mobilnega operacijskega sistema, ki nadaljuje z uporabniško izkušnjo, ki smo je bili vajeni iz prejšnjih verzij. Osnovni zaslon je sestavljen iz različno velikih ploščic, ki jih lahko po svoje razporejate in določate njihovo velikost. Zakaj to izpostavljam? Velikokrat se zgodi, da me starejši ljudje sprašujejo, kateri mobitel bi jim priporočil. Tukaj hitro nastopi dilema, saj starejši uporabniki običajno za mobitel ne želijo odšteti veliko denarja, niso vešči uporabe mobitela in ne nazadnje nimajo več najboljšega vida. Lumia 550 reši vse tri zagate. Če rabite mobitel za svojega dedka ali babico, je Lumia (oz. katerikoli Windows Phone) super rešitev. Z različno velikimi ploščicami hitro rešite problem slabšega vida. Poleg tega lahko vse pomembne stvari spravite na domači zaslon in tako poenostavite uporabo mobitela za manj vešče ljudi. S ceno Lumie 550 pa je rešena tudi proračunska zagata.

 

Že kar nekaj časa je serija 500 moj odgovor vsakemu, ki ima zgoraj naštete želje za svoj naslednji mobitel.

Seveda pa Lumia 550 ni primerna samo za starejše ljudi. Z njo boste zadovoljni vsi, ki od mobitela ne pričakujete vsemogočnosti. Windows 10 še vedno pesti pomanjkanje najnovejših in najnaprednejših aplikacij, a slika še zdaleč ni tako slaba, kot je bila pred leti. Poskrbljeno je za vse osnovne potrebe, od Facebooka, e-pošte do fotografiranja, zato bodo nezahtevni uporabniki imeli na voljo vse, kar rabijo, brez težav pa bo Lumia 550 zadovoljila tudi nekoliko zahtevnejše uporabnike.

Kamera

Kamera je pri Lumii 550 pravo malo presenečenje. Kljub majhnemu senzorju, ki zajema fotografije zgolj v velikosti 5 MP, so rezultati presenetljivo dobri. Tudi v slabi svetlobi se je kamera izkazala veliko bolje, kot sem pričakoval. Nikakor ne gre za presežke, ko govorimo o kameri na mobitelu, a ko upoštevamo še ceno naprave, hitro ugotovimo, da so zajete fotografije nad pričakovanji.

 

Microsoft je svojo najcenejšo Lumio končno opremil tudi z bliskavico, ki vam bo pomagala, ko je svetlobe resnično premalo. Tako je uporabniška izkušnja veliko boljša, hkrati pa je odpravljena edina večja graja, ki sem jo imel pri starejših modelih.

Za boljšo predstavo o zmogljivosti kamere si oglejte galerijo slik, ki so nastale med testom mobitela.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi

Zaključek

 

Če iščete zelo zmogljiv in vsestranski mobitel, Lumia 550 gotovo ni za vas. Če pa iščete poceni in solidno zmogljiv mobitel, potem je Lumia 550 točno tisto, kar iščete. Majhna, dovolj zmogljiva in zanesljiva, da boste z njo pokrili vse osnovne potrebe in še kaj zraven.

 

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
28. januar 2016
2834
18. maj 2018
Microsoft Lumia 550 – test na dlani