Mobilna blagajna – test na dlani

Uroš Miklavčič 21. september 2015
/PublishingImages/mobilna_davcna_blagajna_hero.jpg

Davčne blagajne so po sprejeti zakonodaji tik pred vrati in v kolikor vaše podjetje ne posluje v udobni pisarni, kjer so računalniki na dosegu roke in je davčna blagajna zgolj stvar posodobitve programske opreme za izdajo računov, ste verjetno pomislili, da ste v resnih škripcih. Ne skrbite, Telekom Slovenije vas lahko reši tudi iz te zagate.

 

Paketa

Telekomova storitev Mobilna blagajna deluje na naročniškem modelu, pri čemer lahko izbirate med dvema paketoma, ki se razlikujeta v eni glavni lastnosti: številu blagajn, ki jih potrebujete. Če potrebujete zgolj eno blagajno, je prava izbira za vas paket Mobilna blagajna - Pantheon RA, sicer pa boste morali poseči po paketu Mobilna blagajna - Pantheon RC.

Paket Pantheon RC vam poleg večjega števila blagajn omogoča tudi enotno urejanje inventarja in zalog iz zaledne pisarne in potem sinhronizacijo teh podatkov z vsemi blagajnami, ki jih imate.

Da bo celoten sistem blagajn deloval, boste potrebovali nekaj ključnih komponent. Za začetek boste potrebovali mobitel ali tablico Android z mobilno aplikacijo PANTHEON RA/RC. Mobitel ali tablico lahko kadarkoli kupite tudi pri Telekomu Slovenije, ki ima v ponudbi vedno kaj zanimivega. Bodite pozorni, da tablica omogoča vstavljanje SIM-kartice za mobilno povezljivost, saj boste potrebovali tudi mobilni internet. Tudi tukaj vam na pomoč priskoči Telekom Slovenije, ki ima v ponudbi več primernih paketov.

 

Zadnja stvar, ki jo boste potrebovali, pa je seveda mobilni tiskalnik računov. Ne boste verjeli, tudi na to so pri Telekomu Slovenije pomislili in vam tako ponujajo simpatičen majhen mobilni tiskalnik, ki se zna prek povezave Bluetooh povezati z vašim mobitelom oz. tablico in s pomočjo prej omenjene aplikacije natisne račun kar na terenu. Najlepše pri tem je, da ne potrebujete nobenih kablov, razen ko želite napolniti baterijo, ki je vgrajena v tiskalnik. Brez tega pač ne gre.

Programska oprema

Poglejmo si nekoliko bolj podrobno, kaj omogoča programska oprema. Mimogrede, vse podrobnosti so pri Telekomu Slovenije zbrali tukaj, zato si bomo pogledali samo najpomembnejše dele.

Aplikacija vam omogoča dodajanje podatkov o vašem podjetju, ki morajo biti seveda navedeni na računu. Prav tako lahko enostavno dodajate tudi partnerje (stranke), ki so pravne osebe (podjetja). To je v aplikaciji zelo enostavno, saj se podatki črpajo direktno iz centralnega AJPES-ovega registra in vam tako ne bo treba ročno vnašati vseh podatkov. Samo poiščite po nazivu, naslovu ali davčni številki in takoj boste na obrazcu dobili vse potrebne podatke.

 

Dodajate lahko tudi artikle, ki jih potem še kategorizirate. Vsakemu artiklu lahko dodate vse potrebne informacije za izračun končne cene na računu (davčna stopnja, kategorija, tip artikla, cena za enoto, enota ...).

Urejate lahko tudi načine plačila, davčne skupine in stopnje ter tudi določite uporabnike, ki dostopajo do blagajne za lažje evidentiranje.

Seveda aplikacija omogoča tudi vsa standardna opravila, ki so vezana na blagajno – od izdajanja računov do pregleda izdanih računov, blagajn (če jih imate več) ter zaključevanja blagajne ob koncu dneva.

Tiskalnik

Majhen tiskalnik, ki ga ima Telekom Slovenije v ponudbi, je po videzu morda nekoliko neizrazit, a ta mala naprava vestno in zanesljivo opravlja svoje delo. Račune tiska s termično glavo na termično občutljiv papir, zato bodite previdni pri nakupu potrošnega materiala.

 

Tiskanje s termično glavo ima to prednost, da vam nikoli ne bo zmanjkalo črnila v tiskalniku, saj je to že del samega papirja. Male granule črnila se ob stiku z visoko temperaturo razpočijo in sprostijo črnilo, ki potem na papirju pusti sled in prikaže natisnjene podatke. Pa kaj vam to razlagam, saj ste se že gotovo kdaj v kakšnem baru igrali z računom in vžigalnikom, kajne?

Zaključek

 

Storitev Mobilna blagajna je idealna rešitev za vse, ki opravljate terensko delo, pa tudi za vse, ki imate delo vezano na fiksno lokacijo. Gostinci, prodajalci na tržnici, potujoči trgovci, izvajalci storitev na terenu pa tudi drugi boste s tem paketom dobili vse, kar potrebujete za zakonsko ustrezno poslovanje vašega podjetja.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. september 2015
2682
7. oktober 2015
Mobilna blagajna – test na dlani
Android