Moto Z - test na dlani

Uroš Miklavčič 9. december 2016
/PublishingImages/moto_z_hero.jpg

Motorola se vrača na naš trg. Ne vem, kako se ob tej novici počutite vi, a zame je nadvse dobra. Potem ko je Motorola pred leti zabredla v težave, se je podjetje umaknilo z velikega števila trgov po svetu. Kmalu zatem ko ji je uspel preporod z napravami Moto X, G in E-serijo, jo je prevzel Google in nato Lenovo, ki je uradno sicer ukinil poznano blagovno znamko Motorola, od nje pa je ostalo le še ime Moto. Moto Z je njihov zadnji paradni konj, ki je eden zanimivejših telefonov na trgu ta trenutek. Poglejmo, zakaj.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Snapdragon 820 (4 jedra, 2 × 2,15 GHz + 2 × 1,6 GHz)
 • grafični procesor: Adreno 530
 • delovni pomnilnik: 4 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB ali 64 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 256 GB
 • zaslon: 13,97 cm, 1440 × 2560 slikovnih pik, 535 ppi, 16 M barv, AMOLED
 • glavna kamera: 13 MP (f/1.8), samodejno ostrenje, optična stabilizacija, lasersko ostrenje, dvobarvna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR …
 • sprednja kamera: 5 MP (f/2.2), 1080p s 30 sličicami na sekundo, HDR
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, vtičnica USB-C
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion 2.600 mAh
 • operacijski sistem: Android 6.0.1 Marshmallow (načrtovana nadgradnja na Android 7.0 Nougat)
 • dimenzije: 153,3 mm (v) × 75,3 mm (š) × 5,2 mm (d)
 • masa: 136 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM

Pogled na specifikacije nam pove, da je Moto Z klasičen recept za paradnega konja v letu 2016: Snapdragon 820, 4 GB delovnega pomnilnika, 5,5-palčni zaslon AMOLED z ločljivostjo 1440 × 2560 slikovnih točk in 32 oz. 64 GB notranjega pomnilnika. S tem obkljuka vse strojne točke, ki jih od paradnega konja pričakujemo, in se postavi ob bok ostalim konkurenčnim paradnim konjem. Do tukaj je vse nekako standardno in po pričakovanjih. Od tukaj naprej pa Moto Z iz rokava potegne nekaj nepričakovanih trikov in lastnosti, ki ga ločijo od konkurence.

 

Sama strojna stran mobitela ima tri ključne lastnosti, ki jih konkurenčni izdelki nimajo oz. ne izpeljejo tako dobro kot Moto Z. Čisto na koncu zgornjega seznama se nahaja podatek o velikosti mobitela in tukaj naletimo na prvo posebnost: Moto Z je tanek mobitel. Hudičevo tanek. V debelino meri zgolj 5,2 mm, če ne upoštevamo grbe, ki jo ustvari modul s kamero na zadnji strani. Kljub svoji tankosti pa je Moto Z še vedno zelo trdno grajen mobitel in prav nobene skrbi ni, da bi se morda po nesreči ukrivil ali kakorkoli drugače fizično okvaril zaradi svoje tankosti.

Logična posledica te tankosti pa je odsotnost standardnega, 3,5-milimetrskega vtiča za slušalke. Pereča tema v svetu mobitelov ta trenutek je, ali se bo ta trend, ki se je pojavil letošnje leto in ga je začel prav Moto Z, prijel in nadaljeval. Vse kaže tako in čeprav se strinjam, da so brezžične slušalke prihodnost, je realnost te situacije tudi ta, da je trenutno na trgu izredno slaba ponudba dobrih Bluetooth slušalk za ugodno ceno. Moto Z se za to težavo nekoliko odkupi s priloženim adapterjem, ki ga vtaknete v vtičnico USB-C na spodnji strani mobitela, in tako dobite nazaj standarden, 3,5-milimetrski vtič. Vse lepo in prav, a se mi je med testom večkrat pripetilo, da sem želel polniti telefon in hkrati uporabljati 3,5-milimetrski vtič. Največkrat se je to pripetilo v avtu, kjer nimam radijske enote z Bluetooth povezavo, ampak zgolj vhod AUX s 3,5-milimetrsko vtičnico. Zaradi intenzivne rabe mobitel običajno polnim na poti domov, medtem ko ga imam hkrati priklopljenega na vhod AUX na radijski enoti, da lahko poslušam podcaste. Enak scenarij se mi je zgodil zvečer v postelji, ko je baterija na telefonu počasi že popuščala in sem želel gledati videe na spletu s slušalkami in hkrati polniti mobitel. Spet težava. Imam Bluetooth slušalke, zato sem to težavo lahko rešil, in predvidevam, da bo treba v prihodnosti resno razmisliti o Bluetooth sprejemniku za avto. Odsotnost vtiča za slušalke je torej nekoliko nerodna in pred nami je očitno prehodno obdobje, ki bo uporabnikom prineslo nekaj nevšečnosti, a če to pomeni, da bodo proizvajalci končno na trg poslali spodobne Bluetooth slušalke po normalni ceni, sem pripravljen plačati to ceno prehoda. Vsi ostali pa boste morali sami pri sebi presoditi, ali je to nekaj, kar je za vas dovolj pomembno, da vas odvrne od nakupa ali ne. Zame je to zgolj nevšečnost pri sicer zelo dobrem mobitelu, a ne dovolj velika, da bi me odvrnila od nakupa.

 

Tretja posebnost mobitela Moto Z pa je modularnost, ki je uporabniku neprimerno bolj prijazna kot alternativne rešitve na trgu. Kaj so moduli in kako delujejo? Moduli oz. t. i. Moto Mods, kot so jih poimenovali, so dodatne naprave, ki jih lahko priključite na Moto Z in ki vam omogočajo dodatne funkcionalnosti, ki jih sicer na mobitelu ne bi imeli. Če moje informacije držijo, bodo tudi pri nas na voljo vsi moduli, ki so trenutno na voljo: projektor, kamera Hasselblad, JBL-zvočnik, baterija in zaščitni pokrov. Glavna lastnost vseh modulov je njihova enostavna namestitev na mobitel  z magneti. Moduli se pritrdijo na hrbtno stran telefona, kjer se pod zaščitnim pokrovom na spodnji strani mobitela nahaja gruča kontaktnih točk. Zaradi vgrajenih magnetov se moduli enostavno pritrdijo na hrbet mobitela, ki nemudoma zazna modul in začne delovati z njim. Na testu sem imel poleg zaščitnega pokrovčka, ki ne vsebuje nobene dodatne funkcionalnosti, še projektor in kamero Hasselblad.

Projektor

 

Izmed obeh modulov me je najbolj navdušil projektor, ki omogoča projeciranje slike zaslona na steno oz. platno. Svetilnost samega projektorja je po pričakovanjih zelo šibka, zato je uporaben zgolj v zelo temnih prostorih. Kljub temu je zelo priročen za kakšen skupinski ogled filma, prikaz slik ali celo kakšne predstavitve, če se gibljete bolj v poslovnih krogih in imate veliko sestankov. Jaz sem projektor preizkusil v večernih urah, ko sem v postelji projeciral film na strop spalnice. Kljub nizki ločljivosti projektorja (854 × 480 slikovnih pik) sem užival v veliki sliki na stropu in zato sem vajo še nekajkrat ponovil. Projektor je zanimiv modul, a ima nekoliko omejeno uporabnost. Prav bo prišel komu, ki ima doma prostorsko stisko in nima kam postaviti televizorja, recimo. Od tukaj dalje pa je bolj vprašanje vaše denarnice in osebnih potreb.

Kamera Hasselblad

Za vse, ki vam ime Hasselblad ne pove kaj dosti, je vse, kar morate vedeti, to, da gre za proizvajalce hudo dobrih profesionalnih kamer velikega formata. Ne, to ni nekaj, kar najdete na domači polici pri prijatelju, v kolikor ni res profesionalni fotograf. Skratka, verjetno vam potem ne bo težko sklepati, da je ime Hasselblad pri tem modulu bolj kozmetične narave. Po mojih izkušnjah Hasselbladov modul ne ponuja bistveno boljše slike kot vgrajena kamera (kar morda pove več o vgrajeni kameri kot o modulu Hasselblad), a ima dve glavni prednosti: 10 x optični zoom in boljšo bliskavico, kar tudi ni kar tako. Na koncu spet pridemo do vprašanja specifičnih osebnih potreb in vaše denarnice.

 

Če bi imel možnost izbirati, bi na testu sicer raje imel modul z vgrajenim JBL-zvočnikom in modul z dodatno baterijo. Prvi je uporabna rešitev za vse, ki radi poslušate glasbo in podcaste na prostem in še kje. Seveda je spet vprašanje, kakšna je prednost zvočnika, ki je pritrjen na zadnjo plat mobitela in s tem onemogoča nošnjo naprave v žepu, pred samostojnim Bluetooth zvočnikom, in spet je odgovor na to, da bo o tem moral presoditi vsak sam. Prepričan sem, da je med vami marsikdo, ki mu modul predstavlja boljšo rešitev kot ločen zvočnik.

Pri dodatni bateriji pa je, vsaj po mojem mnenju, Motorola zadela v črno. Seveda poznamo prenosne baterije, a so nerodne za rabo, ko želite telefon med polnjenjem tudi uporabljati. Kabel, ki štrli iz mobitela in je vtaknjen v baterijo, je idealen za zapletanje. In kako naj potem poleg mobitela v roki držim še baterijo, ne da bi vse skupaj hitro postalo okorno? Zaradi tega je modul z baterijo, ki mobitelu niti ne doda toliko debeline glede na to, da je naprava sama tako tanka, neprimerno bolj priročen. Poleg tega pa ta modul uporabite zgolj takrat, ko je potrebno (kar sicer drži tudi za zunanjo baterijo, a vseeno). Glede na majhno vgrajeno baterijo, ki me je sicer spravila skozi dan, a nič več kot to, bi si sam takoj kupil še modul z baterijo, če bi kupoval Moto Z. Seveda boste uporabniki, ki ne mobitela ne uporabljate cel dan, morda imeli manj potrebe po tem.

Če potegnemo črto pod strojno opremo mobitela Moto Z, sta graje lahko deležna zgolj relativno majhna baterija in odsotnost vtiča za slušalke (kar je rešljivo s priloženim adapterjem), vse ostalo pa si zasluži zgolj pohvale. Kovinsko ohišje, kakovostna izdelava, super oster zaslon AMOLED, bliskovito hiter in natančen čitalec prstnih odtisov pod zaslonom, zmogljivost in modularnost, ki dejansko deluje in ima še ogromno potenciala. Mimogrede, za vse, ki vas zanima nakup katerega od modulov: Lenovo je obljubil, da bodo obstoječi moduli podprti tudi v naslednji generaciji Moto Z.

Programska oprema

Ugotovili smo, da se po strojni strani Moto Z zelo dobro obnese. Ali je tudi njegova programska oprema tako dobra? Pa še kako.

 

Če odmislimo mobitele Nexus in Pixel, je Moto Z najbližje čisti Android izkušnji. Vem, da marsikomu izmed vas to morda nič na pomeni, zato samo na hitro o tem, zakaj je to dobro. Poseganje v sistem se pri večini proizvajalcev običajno izide na dva načina (včasih na oba hkrati): upočasnjeno delovanje skozi čas zaradi pomanjkanja optimizacij teh posegov in nadgradnje sistema, ki običajno zamujajo tudi več kot pol leta, glede na izid pri Googlu. Medtem ko ta zadnja zadeva večine ne bi smela zmotiti, če niste ravno človek, ki je rad v koraku s časom in komaj čaka na nove bombončke, ki jih prinašajo sveže različice Androida, pa upočasnjeno delovanje kaj hitro postane neznosno. Pri Moto Z je verjetnost, da se to zgodi zaradi samega sistema, zelo majhna. Seveda so pri Motoroli dodali nekaj svojih aplikacij in funkcij, a z nobeno ne spreminjajo osnovnih paradigm Android uporabniške izkušenj, kar je zelo dobro.

Mislim, da leta 2016 ni treba več razlagati, da je delovanje sistema gladko in zanesljivo, kajne? Vse ostalo pa je tako ali tako odvisno od tega, kako si nastavite svoj mobitel in katere aplikacije uporabljate na njem. Moto Z bo gotovo kos še tako zahtevnim nalogam.

Kamera

V tem delu bom govoril predvsem o kameri, ki je vgrajena v mobitel, čeprav si lahko spodaj pogledate tudi fotografije, ki so nastale s Hasselbladovim modulom.

 

Kamera, ki je vgrajena v Moto Z, povsem suvereno opravlja svojo nalogo in tudi v slabi svetlobi postreže z uporabnimi fotografijami (predvsem po zahvali optične stabilizacije in široke zaslonke), čeprav je tako kot pri vseh mobitelih tudi tukaj prisoten šum in odsotnost finih detajlov zaradi algoritmov, ki se borijo proti temu šumu.

Kakorkoli že, zajemanje je hitro in odzivno, prav tako tudi ostrenje. Kakovost zajetih fotografij ne odstopa bistveno od najboljših na trgu, čeprav bi težko trdil, da jih popolnoma dosega. Kljub temu je razlika tako majhna, da je stvar detajlov. Skratka, Moto Z na področju fotografije nikakor ne razočara.

Poglejte si fotografije, ki so nastale med testom, in sami presodite, ali Moto Z zajema dovolj spodobne fotografije za vaše potrebe.

 

Oglejte si fotografije v visoki ločljivosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Moto Z je simpatičen ter predvsem zelo drugačen mobitel kot drugi na trgu. Je prvi mobitel, ki je modularnost rešil na pravi način. Kup magnetov in nobene potrebe po nastavljanju - le priključite in uporabljajte. Moram priznati, da je Moto Z prvi mobitel po dolgem času, za katerega sem se resnično veselil, da ga dobim roke. Leta 2016 so mobiteli postali že tako podobni drug drugemu, da je Moto Z prava popestritev. Upam, da v prihodnje dobim še ostale modele iz srednjega in nižjega razreda (Moto G in Moto E). Če iščete polno zmogljivega paradnega konja, je Moto Z zelo privlačna izbira.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
9. december 2016
3273
18. maj 2018
Moto Z - test na dlani