S Charger Pad in S View Cover Wireless - test na dlani

Uroš Miklavčič 4. avgust 2014
/PublishingImages/s_pad_s_view_cover_hero.jpg

Brezžično polnjenje baterij je po mojem ena izmed najmanj izkoriščenih možnosti na vaših mobitelih. Čeprav je to najbolj udoben način polnjenja baterije, se le redko kdo odloči, da bo to izkoristil. Bodisi je to posledica nevednosti uporabnikov mobitelov, ali pa premajhne promocije te možnosti je stvar debate, vse kar lahko z gotovostjo trdim pa je, da še nisem srečal človeka, ki bi ga brezžično polnjenje baterije pustilo ravnodušnega.

 

Tokrat sem testiral Samsungov polnilec S Charger Pad, ki pa se očitno najbolje razume s Samsungovimi mobiteli saj se tako z mojim, kot tudi ženinim Nexusom 4 ni najbolje razumel, čeprav sta tako Nexus 4 kot S Charger Pad kompatibilna s standardom Qi.

Teorija

Težko bi z besedami opisal občutek, ko na kos plastike položite svoj mobitel in ta prikaže ikono s katero vas obvesti, da se baterija polni. Kar se zdi kot čarovnija je že dolgo poznan pojav inducirane napetosti (to je poznal že Nikola Tesla). Če ovijete bakreno žico okrog železnega jedra in po žici spustite napetost boste dobili elektromagnet. Sedaj obrnite situacijo ter v okolici tuljave spreminjajte magnetno polje in BUM!, po bakreni žici (tuljavi) steče tok. Ravno to se dogaja v vašem mobitelu, ki ima vgrajeno takšno tuljavo: ko postavite mobitel na polnilno ploščico v kateri se spreminja magnetno polje se v mobitelu začne inducirati napetost, s katero se polni baterija. Fizika.

 

Praksa

Skočimo od teorije k praksi in si oglejmo kako dejansko deluje Samsungov S Charger Pad. Vizualno je naprava zelo preprosta. Ob straneh boste našli kromirano plastiko, ki je zelo podobna robu okoli Samsungovega mobitela Galaxy S5 (Galaxy S5 - test na dlani). Za slednjega boste najprej morali kupiti tudi poseben pokrov, ki ima vgrajeno prej omenjeno tuljavo. Na testu sem imel tudi Samsungov S Views Cover Wireless, ki omogoča brezžično polnjenje. Ko mobitel položite na površino polnilca se polnjenje začne. S Charger Pad lepo deluje ne glede na orientacijo mobitela (kar je lahko pri polnilcih neznanih proizvajalcev hitro problem). Tako morate poskrbeti le za to, da je mobitel na polnilcu približno na sredini. Polnilec ima na spodnji strani veliko mehke gume, ki preprečuje zdrs. Ena sama dioda na strani pa vam daje povratne informacije o tem ali polnjenje poteka ali ne oziroma, če je naprava že napolnjena.

Hitrost polnjenja baterije je znašala približno 0,42 % na minuto. To pomeni, da lahko baterijo Samsunga Galaxy S5 napolnite približno v štirih urah (mobiteli z nižjo kapaciteto baterije se bodo seveda napolnili hitreje). Glede na to, da so brezžični polnilci pregovorno zelo počasni se je S Charger Pad obnesel zelo solidno. Vsekakor to ni način kako hitro napolniti baterijo. V praksi se bolje obnese kot odlagalna površina za vaš mobitel – bodisi v pisarni, bodisi doma.

S View Cover Wireless

 

Naj namenim še besedo ali dve Samsungovemu S View Coverju za Samsung Galaxy S5. Na začetku bi rad omenil, da je z vidika brezžičnega polnjenja dobro opravlja svoje delo. Zaradi vgrajenega “okna” na prednji strani pa je pregledovanje obvestil in hitro upravljanje z mobitelom sila preprosto. Sprejemanje klicev in zajemanje fotografij pa lahko opravite kar z zaprtim prednjim pokrovom. Prednji pokrov sicer nekoliko razočara, ker ne ostane zaprt, ko mobitel obrnete na glavo (morda pa je bila težava le pri testni enoti), je pa dobrodošlo dejstvo, da ovitek na vseh straneh sega nekoliko čez sam mobitel in tako ponuja dobro zaščito v primeru padca. Oblikovno se ovitek sklada s Samsungovimi zadnjimi trendi, površina pa nudi dovolj oprijema in je prijetna na otip. Profil naprave se s tem ovitkom sicer nekoliko poveča, predvsem debelina, a ob tako velikem mobitelu vas dodatni milimetri ne bi smeli motiti - nenazadnje verjetno niste kupili mobitela kot je S5 zato, ker bi bil kompakten.

 

Polna baterija

Ob koncu dneva lahko rečem, da je brezžično polnjenje prava stvar in jo močno priporočam vsem, ki želite manj rokovanja s kabli in bolj priročen način v boju proti prazni bateriji. Trenutno v svetu brezžičnega polnjenja baterije še vedno poteka boj za prevlado med standardom Qi in PMA. Na trgu je sicer z naskokom v vodstvu Qi, a ima PMA velik potencial, zaradi katerega zna v prihodnosti pridobiti večji tržni delež. Kakorkoli že - brezžično polnjenje je tukaj in zagotovo bo v prihodnosti postalo prevladujoč način polnjenja baterije.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. avgust 2014
2142
11. avgust 2014
S Charger Pad in S View Cover Wireless - test na dlani
Android