Samsung Galaxy A3 - test na dlani

Uroš Miklavčič 19. marec 2015
/PublishingImages/samsung_galaxy_a3_hero.jpg

Najprej je bil Samsung Galaxy Alpha, sledil mu je Samsung Note 4, sedaj pa je Samsung predstavil še dva nova mobitela, ki imata kovinsko ohišje s plastičnim hrbtom. Jasno postaja, da se Samsung aktivno odmika od plastičnih mobitelov in svojim izdelkom končno namenja nekaj več pozornosti. Kako se torej obnese A3?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 410, 4-jedrni, 1,2 GHz (Cortex A53)
 • grafični procesor: Adreno 306
 • delovni pomnilnik: 1,5 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 64 GB
 • zaslon: 11,43 cm, 540 × 960 slikovnih točk, 245 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR
 • sprednja kamera: 5 MP, 1080 p
 • snemanje videa: HD 1080 p s 60 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, radio FM
 • baterija: Li-Ion 1900 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.4 KitKat
 • dimenzije: 130,1 mm (v) × 65,5 mm (š) × 6,9 mm (d)
 • masa: 110,3 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM
 

Po specifikacijah sodeč lahko hitro ugotovimo, da ne gre za najbolj zmogljiv mobitel na trgu, saj se A3 uvršča v srednji zmogljivostni in cenovni razred. Kljub temu pa boste pri tem mobitelu težko našli kakršnokoli resno napako razen nizke ločljivosti zaslona, ki pa bo res moteča le pri branju manjšega besedila in gledanju daljših videoposnetkov.

Ohišje mobitela je sestavljeno iz kovinskega roba in plastičnega hrbta, ki pa tokrat ni odstranljiv, kot smo bili pri Samsungu vajeni do sedaj. To ni nujno slabo: po eni strani je baterija dovolj zmogljiva, da vas bo brez težav spravila skozi dan ali dva uporabe (odvisno, kako intenzivno boste mobitel uporabljali), po drugi strani pa smo zaradi fiksnega hrbta dobili tanjši mobitel. S 6,9 mm debeline je A3 namreč eden izmed tanjših mobitelov na trgu. Kljub temu je občutek, ki ga daje, ko ga držite v roki, zelo dober. Kakovost izdelave je na precej visoki ravni, česar pri Samsungu do sedaj nismo bili vajeni (z izjemo Alphe in Nota 4). Gre torej za mobitel, ki na zunaj deluje kot nekaj iz višjega cenovnega razreda.

 

Na levi strani mobitela se nahajata gumba za uravnavanje glasnosti, na nasprotni strani pa gumb za zaklepanje in reži za kartici micro SD in nano SIM. Spodaj sta vtič za micro USB in standarden, 3,5-milimetrski vtič, zgornja stran pa je prazna. Na hrbtni strani, ki je odeta v matirano plastiko, boste na zgornji strani našli odprtino za LED-bliskavico, kamero in zvočnik, ki spodobno opravi svoje delo, a v ničemer bistveno ne izstopa. Na prednji strani je 4,5-palčni zaslon Super AMOLED, ki se odlično obnese v močni sončni svetlobi, a nekoliko razočara z nizko ločljivostjo. Manj zahtevni uporabniki tega verjetno ne boste opazili, a bi si kljub temu želel zaslon s HD-ločljivostjo (720 × 1280 točk). Zaslon z nižjo ločljivostjo razumem predvsem kot način nižanja cene mobitela, kar je morda dvorezen meč.

 

Zmogljivost mobitela je pri takšnih specifikacijah dokaj impresivna. V njem tiktaka nov Qualcommov nabor Snapdragon 410 s štirijedrnim in 64-bitnim procesorjem z 1,5 GB delovnega pomnilnika. S 16 GB notranjega pomnilnika pa boste imeli dovolj prostora za vse aplikacije, ki jih boste potrebovali. Če ste vajeni nositi s seboj veliko fotografij in glasbe, pa si le nabavite še kartico micro SD.

Programska oprema

Samsung je za A3 izbral Android 4.4.4 KitKat, kar nekoliko razočara, ko pomislimo, koliko časa je že na voljo 5.0 Lollipop. Prav tako ni znano, ali bo A3 v prihodnosti morda dobil nadgradnjo.

Potem pa pridemo do točke, ko običajno povem, kako so uporabniški vmesniki, ki jih izdelovalci mobitelov dodajo na Android, počasni in kako ovirajo delovanje naprave. Poleg tega potarnam še nad naborom dodanih aplikacij, ki v resnici ne ponujajo nobene dodane vrednosti, predvsem v primerjavi z aplikacijami, ki jih najdete v trgovini Play. Vendar pa je A3 v tem pogledu drugačen. Pri Samsungu so očitno odstranili kar nekaj balasta in čeprav A3 še vedno ni popolnoma prekinil s preteklostjo in uporabniški vmesnik ostaja tipično Samsungov, pa ta ni več obremenjen z naborom neuporabnih aplikacij in nepotrebnih funkcionalnosti, ki jih na koncu ni nihče uporabljal. Rezultat tega je neverjetno odziven uporabniški vmesnik, ki sedaj dobesedno kar leti v primerjavi s tem, kar smo lahko videli pri Samsungovih mobitelih tega ranga v preteklosti.

 

Ravno zaradi teh izboljšav si A3 po moji oceni zasluži pozornost, saj ne boste dobili obtežene opeke, ampak dokaj lahkotno izkušnjo, ki je drugače ne bi pričakoval. Koliko tega lahko pripišemo novemu čipovju in koliko okleščenemu TouchWizu, je težko oceniti, a kar šteje, je končen vtis, ki me prav zares ni razočaral – kdo bi si mislil.

Kamera

Kamera bo v dobri svetlobi zajemala povsem spodobne fotografije, v slabši pa hitro pridela še dobro dozo šuma. Kljub temu je večina fotografij povsem uporabnih, predvsem za objavljanje na družbenih omrežjih.

Zanimiva je sprednja kamera, ki zajema fotografije v velikosti 5 MP, kar pomeni nekoliko boljše selfije, če vas te stvari privlačijo, kakopak.

 

Programska oprema kamere je bila očitno tudi na shujševalni dieti, pri čemer pa ni izgubila ničesar ključnega, zato se kamera zažene precej hitro in tudi zajemanje fotografij deluje dokaj odzivno (razen pri zajemanju HDR-fotografij, kjer boste morali malo počakati, preden lahko zajamete naslednjo).

Najbolje pa bo, če se o rezultatih prepričate kar na lastne oči.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Samsung Galaxy A3 je pravzaprav zelo prikupen majhen mobitel, ki me je resnično presenetil. Z nekoliko višjo ločljivostjo zaslona bi ga verjetno brez težav priporočil vsakemu, ki išče mobitel srednjega cenovnega razreda. Tako pa je končna odločitev vaša. Če vam ločljivost ne predstavlja težave, potem kar hitro v akcijo, če pa veliko gledate daljše videoposnetke in veliko berete, pa raje poglejte za čim dražjim, a boljšim.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
19. marec 2015
2435
22. maj 2018
Samsung Galaxy A3 - test na dlani
Android