Samsung Galaxy A5 (2016) - test na dlani

Uroš Miklavčič 29. februar 2016
/PublishingImages/galaxy_a5_2016_hero.jpg

Lani nas je Samsung nekoliko presenetil, ko je predstavil model Galaxy A5, ki spada v srednji cenovni razred. A5 je presenetil s kakovostno izdelavo, ki je posledica uporabe kovinskega ohišja v kombinaciji s plastičnim hrbtom. Letos pa je na trg prišel naslednik tega mobitela, ki je lanski model pustil daleč za seboj.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Exynos 7580 Octa, 8-jedrni z 1,6 GHz (Cortex-A53)
 • grafični procesor: Mali T720MP
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 128 GB
 • zaslon: 13,2 cm, 1080 × 1920 slikovnih pik, 424 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, stabilizacija slike ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 1080p
 • snemanje videa: Full HD 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, FM-radio, čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion 2900 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.1.1 KitKat
 • dimenzije: 144,8 mm (v) × 71 mm (š) × 7,3 mm (d)
 • masa: 155 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM
Samsung Galaxy A5 (2016)
je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije
PREVERI PONUDBO

Že samo hiter pogled na seznam specifikacij postreže z nekaj zanimivimi podatki. Letošnji A5 ima vgrajen čitalec prstnih odtisov, ki sicer ni tako zanesljiv kot najboljši na trgu, a je kljub temu uporaben. Poleg tega je tukaj osemjedrni procesor, kateremu delata družbo 2 GB delovnega pomnilnika. Na sprednji strani je zelo dober 5,2-palčni zaslon z ločljivostjo Full HD. Gre za zaslon Super AMOLED z odličnim kontrastom in nizko porabo energije. Ko smo že pri energiji, mobitel napaja baterija z 2.900 mAh, ki vas bo brez težav spravila skozi cel dan dokaj intenzivne rabe.

 

Tisto, zaradi česar letošnji A5 tako zelo izstopa, pa je ponovno kakovost izdelave, ki se brez težav kosa s Samsungovimi paradnimi konji serije S6. Tako hrbet ni več odet v plastiko, ampak je v celoti steklen. To sicer predstavlja dodatno nevarnost za poškodbe, a je občutek v roki zato toliko bolj prijeten in daje vtis, da sodi mobitel vsaj kakšen razred višje. Baterija kakopak ni odstranljiva, a je Samsung vseeno dodal možnost nadgrajevanja notranjega pomnilnika s pomočjo kartice Micro SD. Uporabniki, ki se običajno odločijo za mobitel srednjega cenovnega razreda, bodo načeloma lahko shajali s 16 GB vgrajenega notranjega pomnilnika, a je možnost razširitve kljub temu zelo dobrodošla.

 

Stranice mobitela so kovinske in spet spominjajo na modele S6, ki so Samsung zavihteli nazaj na vrh lestvic, ko govorimo o industrijskem oblikovanju naprav. Na levi strani sta gumba za uravnavanje glasnosti, na desni strani gumb za zaklepanje in reža za kartici Micro SD in Nano SIM, zgoraj je vtič za slušalke, spodaj pa vtič za Micro USB. Zvočnik se je s hrbta lanskega modela preselil na spodnji rob, kar je vsekakor premik v pravo smer, a se še vedno ne more kosati z mobiteli, ki imajo zvočnik(a) na sprednji strani.

Kamera na zadnji strani zajema fotografije v velikosti 13 MP. Nekoliko več o sami kameri pa si bomo pogledali kasneje.

Programska oprema

Na žalost se je Samsung odločil, da bo na A5 namestil operacijski sistem Android 5.1.1 Lollipop, kljub temu da je že nekaj časa na voljo tudi različica 6.0 Marshmallow. Verjetno to moti predvsem mene, ki sem vpet v svet mobitelov in tehnologije, povprečnega uporabnika pa manj. Novosti, ki jih prinaša 6.0, so predvsem skrite pod pokrovom in jih verjetno ne bi niti opazili. Še toliko težje zato, ker je Samsung tako kot mnogi proizvajalci čez osnovno različico sistema dodal svoj uporabniški vmesnik, ki je prinesel nekaj dodatnih funkcionalnosti in dokaj korenito spremenil grafični izgled sistema.

 

Presoja je prepuščena vam: nekateri boste veseli že znane Samsungove uporabniške izkušnje, medtem ko boste drugi nekoliko razočarani in boste v trgovini Play nemudoma poiskali nov zaganjalnik, kot je recimo Nova Launcher. Večkrat se sprašujem, kako naj ocenim programsko opremo nekega mobitela, ki ima nameščeno spremenjeno različico Androida. Vem, da je med uporabniki toliko mnenj, kot je samih uporabnikov, zato je težko podati objektivno sodbo. Edino dejstvo, ki ostaja, je to, da vse te prilagoditve preprečujejo hitre posodobitve sistema na zadnjo različico, kar je vsaj zame zelo pomembno. Vam pa morda to niti slučajno ne bo prišlo do živega.

Samsung je poleg preobleke namestil tudi nekaj svojih aplikacij, vendar je v zadnjem času drastično zmanjšal njihovo število. To je zelo dobro, saj je vse skupaj postajalo za uporabnika čisto preveč kaotično. Takšna shujševalna dieta pa ima še druge pozitivne posledice: uporabniku je tako na voljo več notranjega pomnilnika, ki ga ne zasedajo sistem in njegove aplikacije, poleg tega pa je manjša verjetnost, da bodo ti dodatki odžirali dragocene minute življenjske dobe baterije ob koncu dneva.

Seveda je pod vsem tem še vedno sistem Android, ki vam omogoča, da zamenjate ali spremenite malodane vsak del sistema – od tipkovnice, prek zaganjalnika in vse do zaslona za zaklepanje.

Delovanje sistema je gladko in odzivno, kot smo sedaj že kar vajeni. Če upoštevamo še lep zaslon AMOLED, uporabniška izkušnja resnično ni slaba. Nasprotno, za mobitel srednjega ranga je odlična in le stežka bi na prvi pogled ocenili, da to ni mobitel, ki bi vas stal celo premoženje.

Kamera

Samsung je znan po tem, da v svoje mobitele vgradi zelo dobre kamere. To je doslej veljalo predvsem v zgornjem cenovnem rangu. Nič več. Tako kot mnogo stvari, ki jih je A5 podedoval od dražjih in zmogljivejših modelov, je tudi kamera na zavidljivo visoki ravni. Seveda se ne more kosati z najboljšimi na trgu, a ne zaostaja dosti.

 

Fotografije so žive in ostre ter več kot zadovoljive. Tudi v slabi svetlobi se mobitel ne odreže tako slabo, kot sem pričakoval. Seveda se takrat hitro pridela šum in izgubi nekaj detajlov, a bodo za objavo na različnih družbenih omrežjih več kot dovolj.

Zmogljivost videokamere je nekoliko okrnjena, saj ne ponuja počasnih posnetkov ali posnetkov v 4K-ločljivosti. Kljub temu so posnetki solidni in so z ločljivostjo Full HD več kot dovolj za uporabnike, ki jim je A5 namenjen.

 

Če vas zanima, kako dobro A5 zajema fotografije, pa si oglejte galerijo fotografij, ki so nastale med testom.

Oglejte si fotografije v visoki ločljivosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

A5 premika meje srednjega razreda in sili konkurenco v resen premislek. Leto 2015 je bilo leto, ko so dobri mobiteli postali cenovno dostopni. A5 je torej odlična popotnica Samsungu v leto 2016. Verjamem, da vas zlepa ne bo razočaral.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
29. februar 2016
2876
18. maj 2018
Samsung Galaxy A5 (2016) - test na dlani