Samsung Galaxy Alpha – test na dlani

Uroš Miklavčič 26. september 2014
/PublishingImages/samsung_galaxy_alpha_hero.jpg

Samsung Galaxy Alpha je bil najavljen z veliko manj pompa, kot si zasluži. Alpha je namreč prvi Samsungov mobitel, ki ima (vsaj delno) kovinsko ohišje in je znanilec nove oblikovalske smeri znotraj Samsunga. Očitki, da Samsung pri svojih mobitelih uporablja samo plastiko, so torej dobili odgovor.

Test na dlani - Samsung Galaxy Alpha 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Exynos 5 Octa 5430 (Cortex-A15, štirijedrni, 1,8 GHz, in Cortex-A7, štirijedrni, 1,3 GHz)
 • grafični procesor: Mali-T628 MP6
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • razširitev pomnilnika: ni možna
 • zaslon: 11,94 cm, 720 × 1280 točk, 312 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 12 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 2,1 MP
 • snemanje videa: UHD 2160 p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080 p s 60 sličicami na sekundo, 720 p s 120 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, senzor srčnega utripa, čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion, 1860 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.4 KitKat
 • dimenzije: 132,4 mm (v) × 65,5 mm (š) × 6,7 mm (d)
 • masa: 115 g
 • tip SIM-kartice: nanoSIM

Samsung Galaxy Alpha je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Po pregledu specifikacij je jasno, da Galaxy Alpha ni tako zmogljiv kot Galaxy S5 in kot tak ni mišljen kot zamenjava Samsungovega paradnega modela. Tako nima odpornosti na prah in vodo, obdržal pa je senzor srčnega utripa in čitalec prstnih odtisov. Z nekoliko manj zmogljivim procesorjem je še vedno kos popolnoma vsem izzivom, ki mu jih ponudite.

 

Samsung Galaxy Alpha pokaže svojo glavno prednost takoj, ko ga prvič vidite in primete v roko. Takoj ko presežete predsodke o podobnosti mobitela Galaxy Alpha z drugimi mobiteli na trgu, ugotovite, da je Alpha daleč najlepši mobitel, ki ga je Samsung kadarkoli izdelal. Fotografije resnično ne zmorejo prenesti občutka in izgleda mobitela v vsej njegovi polnosti. Alpha lepo sede v roko in je presenetljivo lahek. Aluminijast okvir daje dodatno trdnost, ki je do sedaj pri Samsungu nismo bili ravno vajeni. Napredek pri sami izdelavi je torej nedvomen.

Test na dlani - Samsung Galaxy Alpha 

Na levi strani boste našli zgolj gumba za uravnavanje glasnosti, na desni pa gumb za zaklepanje zaslona. Na zgornji strani je vtič za slušalke, na spodnji pa sta vtič za microUSB in zvočnik. Slednji sicer povsem spodobno zveni, najbolj pohvalno pa je to, da se je z zadnje strani preselil na rob mobitela, s čimer je bistveno izboljšan prenos zvoka, ko mobitel leži na podlagi. Zadnja stran je še vedno pokrita s plastičnim pokrovom, ki pa ima nekoliko drugačno teksturo v primerjavi s perforiranim izgledom Galaxyja S5. Nova tekstura je veliko bolj prijetna na otip. Na vrhu je nameščena kamera, ki zajema slike velikosti 12 MP, ob njej pa sta LED-bliskavica in senzor srčnega utripa. Samsung je tudi tokrat poskrbel, da je hrbet odstranljiv, pod njim pa boste našli režo za kartico nanoSIM in baterijo z 1.860 mAh, za katero se je izkazalo, da je še ravno dovolj zmogljiva, da Alpha normalno spelje dan. Manjša kapaciteta baterije je posledica izredno tankega profila, ki pri Alphi meri zgolj 6,7 mm.

Test na dlani - Samsung Galaxy Alpha 

Tanjši profil pomeni manj prostora za baterijo in posledično manjšo kapaciteto. Na tem mestu vam bo izredno prav prišel način izrednega varčevanja z energijo, ki ga lahko vklopite in ki vam bo zagotovil, da vas baterija v kritičnih trenutkih ne bo pustila na cedilu. Tako lahko z nekaj pametne rabe svojo izkušnjo bistveno podaljšate. Na prednji strani boste našli zaslon Super AMOLED z diagonalo 4,7 palca oz. 11,94 cm. Barve na njem so žive in dovolj ostre, kljub nekoliko nižji ločljivosti, ki znaša 720 × 1280 točk. Pod zaslonom je gumb, v katerem se nahaja čitalec prstnih odtisov, s katerim lahko zvedavim prijateljem preprečite, da bi brskali po vašem mobitelu.

Test na dlani - Samsung Galaxy Alpha 

Programska oprema

Samsung je na operacijski sistem Android 4.4.4 KitKat nanesel svoj uporabniški vmesnik TouchWiz, ki je znan vsem, ki so se kdajkoli srečali s Samsungovimi mobiteli zadnje generacije. Ta je po novem nekoliko bolj prečiščen, hkrati pa še vedno izredno napolnjen z različnimi funkcijami.

Test na dlani - Samsung Galaxy Alpha 

Nabor priloženih aplikacij je dokaj standarden in vam ponuja brskalnik, odjemalec za e-pošto, beležko, koledar in tako naprej. Vse te aplikacije opravljajo svoje delo, hkrati pa ni ovire, da si iz trgovine Google Play ne bi naložili vam priljubljenih alternativ. Med priloženimi aplikacijami pa zagotovo najbolj izstopa aplikacija S Health, ki je namenjena sledenju vaših športnih aktivnosti in vam bo še posebej prišla prav, če ste lastnik katere od Samsungovih pametnih ur.

Delovanje sistema je gladko in odzivno, kot bi od tako zmogljivega mobitela tudi pričakovali. Na tem mestu enostavno ni kaj dodati, saj je Alpha tipičen Samsungov mobitel  kaj to pomeni vam, pa je stvar lastnega okusa in presoje.

Samsung Galaxy Alpha v 3D-pogledu

Kamera

Alpha ima vgrajeno kamero, ki zajema slike velikosti 12 MP. Čeprav Samsung ponuja mobitele, ki znajo zajemati še večje slike, pa je 12 MP popolnoma dovolj in tudi zajete fotografije temu pritrjujejo.

Dobrodošli so tudi napredni snemalni načini, pri čemer izstopata možnosti snemanja videa 4K (UHD) ter snemanje videa v ločljivosti 720 p s 120 sličicami na sekundo, s čimer lahko posnamemo počasni posnetek dogajanja.

Kakovost zajetih fotografij lahko tudi sami ocenite s fotografijami, ki so nastale med testom.

Test na dlani - Samsung Galaxy Alpha 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

Test na dlani - Samsung Galaxy Alpha 

Galaxy Alpha je znanilec novih trendov pri Samsungu, in kot vse kaže, bodo spremembe zunanjosti Samsungovih mobitelov šle v pravo smer. Galaxy Alpha je prvi Samsungov mobitel nove generacije, ki prepriča s pravo kombinacijo kakovosti izdelave in funkcionalnosti. Alpha ni najbolj zmogljiv mobitel, ki ga je Samsung zmožen ponuditi na trgu, a je hkrati popolnoma dovolj zmogljiv, da resnično ne boste opazili, da kje ne dohaja zmogljivejših bratov. Če ste torej za nekaj popolnoma novega in vznemirljivega, bo Galaxy Alpha zagotovo obrnil marsikateri pogled.

Samsung Galaxy Alpha je na voljo tudi v Pink Ribbon različici. Ob vsakem prodanem mobitelu Samsung Galaxy Alpha Pink Ribbon Samsung in Telekom Slovenije namenita 10 EUR za slovensko združenje Europa Donna, kupec pa ob tem prejme darilo, beležnico Moleskin.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
26. september 2014
2219
27. oktober 2014
Samsung Galaxy Alpha – test na dlani
Android