Samsung Galaxy Grand Prime - test na dlani

Uroš Miklavčič 15. junij 2015
/PublishingImages/samsung_galaxy_prime_hero.jpg

Kdo ima na trgu največ modelov mobitelov? Samsung, kakopak. Galaxy Grand Prime kljub zvenečemu imenu ni namenjen petičnežem, ampak cilja na vse tiste, ki ne bi radi preveč zapravili za pravokotnik z zaslonom ter možnostjo klicanja in brskanja po spletu. S svojo privlačno ceno pa prinaša tudi nekaj kompromisov. Kaj to pomeni za uporabnike? Berite dalje.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 410, 4-jedrni z 1,2 GHz
 • grafični procesor: Adreno 306
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 8 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD-kartica do 64 GB
 • zaslon: 12,7 cm, 540 × 960 slikovnih točk, 220 ppi, 16 M barv, TFT LCD
 • glavna kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 1080 p
 • snemanje videa: 1080 p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, radio FM
 • baterija: Li-Ion 2600 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.4 KitKat
 • dimenzije: 144,8 mm (v) × 72,1 mm (š) × 8,6 mm (d)
 • masa: 156 g
 • tip SIM-kartice: Micro SIM-kartica
 

Pregled seznama specifikacij pritrjuje trditvi, da je mobitel bolj osredotočen na ceno kot na delovanje. Kljub temu pa se ne bojte, saj smo pri mobitelih Android končno prišli mimo točke, ko smo na poceni napravah gledali zatikajoč uporabniški vmesnik in zraven upali, da se zbudi. Strojna oprema je dovolj zmogljiva, da povsem zadovoljivo opravlja naloge manj zahtevnega uporabnika. Čipovje Snapdragon 410 s štirimi jedri in 1 GB pomnilnika bi še ne tako dolgo nazaj zvenelo impresivno, danes pa se nahaja že v cenovno ugodnih mobitelih. Tudi baterija spodobno opravi svoje delo in ne povzroča nobenih preglavic. Zelo zanimivo, kaj prinese hiter razvoj. Vendar pa strojno opremo še najbolj razbremeni majhno število slikovnih točk na 5-palčnem zaslonu. Zaradi tega slika ni najboljša, a v tem cenovnem razredu le ne gre pričakovati preveč. Zaslon je namreč ena najdražjih komponent mobitela. Kljub vsemu boste slabši zaslon opazili le tisti, ki ste vajeni boljših zaslonov.

 

Zunanjost je odeta v plastiko. Hrbet je odstranljiv, prav tako je odstranljiva tudi baterija, ki se nahaja pod njim. To pomeni, da lahko baterijo zamenjate sami; to je nekaj, kar v današnjem svetu pospešeno izumira. Pod pokrovom sta še reži za kartici Micro SD in Micro SIM. Na hrbtni strani se nahajajo še kamera, ki zajema fotografije v velikosti 8 MP, bliskavica in zvočnik. Za slednjega ne moremo reči, da je med boljšimi, a opravi svoje delo. Levi rob je rezerviran za gumba za uravnavanje glasnosti, na nasprotni strani pa je gumb za zaklepanje zaslona. Zgoraj je vtič za slušalke, spodaj pa vtič za Micro USB. Vse je dokaj standardno za Samsung, tako da tukaj ni večjih presenečenj.

 

Zaslon na sprednji strani je 5-palčen z ločljivostjo 540 × 960 slikovnih točk. Pod zaslonom se nahaja tipičen Samsungov nabor gumbov s fizičnim domačim gumbom in dvema kapacitivnima gumboma, ki sta namenjena večopravilnosti in pomikanju nazaj. Kamera na sprednji strani presenetljivo zajema fotografije v velikosti 5 MP, kar v tem cenovnem razredu le redko vidimo.

 

Pod črto je mobitel solidno grajen in ima dovolj dobre specifikacije, ki mu omogočajo normalno delovanje. Pozitivno preseneča sprednja kamera, ki je nad trenutnim povprečjem v tem cenovnem rangu in bo gotovo prišla prav vsem, ki radi naredite kakšen selfie.

Programska oprema

Tudi tukaj se nekoliko pozna cena, saj na mobitelu teče Android 4.4.4 KitKat, na katerega smo po izidu Lollipopa že nekoliko pozabili. Kljub temu pa je povsem dovolj za vse potrebe tega mobitela in z Lollipopom ne bi pridobili ničesar bistvenega.

 

Samsung je kot običajno priložil nabor svojih aplikacij, sistem pa je preoblekel v svoj vizijo uporabniškega vmesnika z imenom TouchWiz. Ta deluje nekoliko natrpano, a pri takšni ceni mobitela ne smemo pričakovati preveč.

Nabor priloženih aplikacij se sprehodi čez uveljavljen seznam in vam prinaša vse osnovne funkcionalnosti, čeprav bi vam toplo priporočal, da si v trgovini Google Play trgovini poiščete boljše alternative. Tudi če niste zahteven uporabnik, lahko s pomočjo brezplačnih aplikacij bistveno nadgradite svojo uporabniško izkušnjo.

Delovanje sistema je gladko, razen kakšnega kolcanja tu in tam, ki pa ne vpliva na končno uporabniško izkušnjo v taki meri, da bi bilo omembe vredno.

Kamera

Kamera na zadnji strani telefona zajema povsem dobre fotografije, predvsem če bodo pristale na družbenih omrežjih. Le v kakšni temnejši restavraciji ne pričakujte, da boste v slabi svetlobi naredili dobre fotografije. Spodbudno pa je dejstvo, da ima kamera tudi HDR-način, kar vam bo prišlo prav predvsem v poletnem času, ko je večja verjetnost, da boste fotografirali visoko kontrastno sceno.

 

Kamera je torej povsem solidna. Za lažjo predstavo si oglejte fotografije, ki so nastale med testom.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

S svojim velikim, 5-palčnim zaslonom je telefon primeren za starejše uporabnike, ki nimajo več popolnega vida, ali pa morda za mlade, ki se šele spoznavajo s pametnimi mobiteli. Skratka, če ste nezahteven uporabnik z omejenimi denarnimi sredstvi, je Grand Prime vreden pozornosti. Ostali pa stopite stopničko višje in poiščite kaj zmogljivejšega.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
15. junij 2015
2552
22. maj 2018
Samsung Galaxy Grand Prime - test na dlani
Android