Samsung Galaxy Note Edge - test na dlani

Uroš Miklavčič 13. februar 2015
/PublishingImages/note_edge_hero.jpg

Samsung se ne boji eksperimentirati, to je verjetno jasno vsem, ki kolikor toliko redno spremljate svet mobitelov, tablic in pametnih ur. Zadnja v vrsti novosti, ki jih je Samsung predstavil, pa je marsikaterega poznavalca nekoliko zmedla. Sočasno z mobitelom Note 4 je namreč predstavil tudi model Note Edge, ki je v osnovi tako rekoč tak kot Note 4, z eno ključno razliko: zaobljenim zaslonom na desnem robu. Več pa v nadaljevanju.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 805, 4-jedrni, 2,7 GHz (Krait 450)
 • grafični procesor: Adreno 420
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32 ali 64 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 128 GB in 50 GB dodatnega prostora na Dropoxu
 • zaslon: 14,22 cm, 1600 × 2560 točk, 524 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 16 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 3,7 MP, 1440 p
 • snemanje videa: UHD 2160 p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo in možnostjo HDR-videa
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave  mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, zaznavanje gest, merilec srčnega utripa in nasičenosti krvi s kisikom, čitalec prstnih odtisov, UV-senzor, S Pen
 • baterija: Li-Ion 3000 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.4 KitKat
 • dimenzije: 151,3 mm (v) × 82,4 mm (š) × 8,3 mm (d)
 • masa: 174 g
 

Strojna oprema

Glede na seznam strojne opreme bi le stežka ločili Note 4 in Note Edge, kar je zelo dobra novica, saj je Note 4 eden najboljših mobitelov na trgu ta trenutek, če gledamo zgolj strojno opremo. Edge je nadgradil seznam specifikacij z nekoliko manjšim zaslonom (zgolj 2 mm) in dodatnim zakrivljenim delom. Ravno zakrivljeni del zaslona pa je tisto, kar pri mobitelu najbolj izstopa, ko ga prvič primete v roko. Kljub temu da sem zelo zadržano gledal, ko je Samsung prvič predstavil Edge, pa me je ob prvem fizičnem stiku zaobljeni del zares navdušil. Ko si vajen, da te povsod obkrožajo ploščati zasloni (TV-ji, računalniški zasloni, mobiteli …), se ob tistem malem delu ukrivljenega zaslona pri Galaxyju Note Edge resnično počutiš kot bi živel v prihodnosti. Samsung je na tem mestu naredil pravo potezo, ko je zaslonu dodal 160 slikovnih točk v širino in s tem dobil razmerje stranic 16 : 10 (Note 4 ima razmerje 16 : 9). To pomeni, da ni zgolj »ukradel« nekaj širine zaslona z Note 4 in ga ukrivil, ampak je pametno dodal nekaj širine in s tem ohranil prvotno količino slikovnih točk na ravnem delu zaslona. Pohvale, Samsung. Zaslon je, tako kot pri Notu 4, praktično popoln. S tako visoko ločljivostjo lahko pozabite, da boste še lahko razločili med posameznimi slikovnimi točkami. Barve na zaslonu so živo nasičene (kar nekoliko preveč za moj okus), kontrast pa, kot se za zaslone AMOLED spodobi, prav tako neverjeten. Prav gotovo gre za enega najboljših, če ne kar najboljši zaslon na mobitelu ta trenutek. O samem delovanju okrogline na zaslonu bomo govorili nekoliko kasneje, bi pa na tem mestu opozoril na nekaj slabosti same okrogline.

 

Prvi problem je, da so morali pri Samsungu zaradi te okrogline gumb za zaklepanje zaslona prenesti nazaj na zgornji rob mobitela, kjer je zaradi velikosti mobitela zelo odročen in ga je težko doseči, če mobitel držite samo z eno roko. Druga težava je prav tako posledica velikosti mobitela: ker se na zaobljenem delu zaslona pojavljajo razne bližnjice ali elementi uporabniškega vmesnika pri aplikacijah, je ponovno težko doseči elemente pri vrhu, če mobitel držite v eni roki. Na zadnji problem pa boste naleteli vsi, ki primarno uporabljate levo roko: če Note Edge primete z levo roko, namreč ne boste mogli doseči zaobljenega dela zaslona (v kolikor nimate bizarno velikih šap). Problem lahko delno odpravite s tem, da Edge obrnete na glavo, a se potem pojavi kup drugih težav s postavitvijo gumbov. Skratka, če ste levičar, je morda bolje, da se za ta mobitel ne ogrejete preveč.

 

Z vso ostalo strojno opremo Samsung tudi pri modelu Note Edge ni želel prav nič tvegati. Tako imamo vgrajeno štirijedrno čipovje Qualcomm Snapdragon 805, že prej omenjen odličen zaslon, kamero, ki zajema slike v velikosti 16 milijonov točk, in kopico senzorjev, med katerimi izstopajo čitalec prstnih odtisov, senzor UV-žarkov, senzor srčnega utripa in senzor nasičenosti krvi s kisikom.

 

Samsung je tudi pri Edgu uporabil kovinski okvir, ki daje napravi v primerjavi s Samsungovimi napravami prejšnjih generacij neprimerno boljši občutek v roki. Na levem delu boste našli gumba za uravnavanje glasnosti, na desnem pa zaobljeni del zaslona, ki se prek kovinske obrobe zlije v plastičen hrbet, pod katerim se nahajajo baterija ter reži za kartici micro SIM in micro SD. Na hrbtni strani boste našli še kamero in pod njo senzor za srčni utrip, senzor za merjenje kisika v krvi in senzor UV-žarkov. Na žalost je na hrbtni strani tudi zvočnik, ki je sicer glasen, a zveni nekoliko votlo. Kar bi si želel, pa je, da bi ga premaknili na sprednjo stran, kjer bi bil dejansko usmerjen proti uporabniku, in ne stran od njega. Na zgornji strani boste našli standarden, 3,5-milimetrski vtič za slušalke, IR blaster in gumb za zaklepanje mobitela. Na spodnjo stran je Samsung namestil vtič za micro USB in odprtino, v kateri je pospravljen odličen S Pen. Sprednjo stran, kot sem že omenil, krasi 5,6-palčni zaslon, pod katerim je nameščen domači gumb, v katerem se skriva še čitalec prstnih odtisov, ki še vedno ni najbolj natančen in zato lahko povzroči nemalo nevšečnosti.

Programska oprema

Na mobitelu je naložen Android 4.4.4 KitKAt, ki bo v prihodnosti nadgrajen na 5.0 Lollipop. Kdaj točno bo to, še ni znano, a bi upal staviti, da najkasneje marca, ko bo potekal MWC. Tukaj je še Samsungov »ljubi ga ali sovraži« TouchWiz, ki je tema marsikatere debate med uporabniki mobitelov Android. Obilica prilagodljivosti in funkcij, ki jih TouchWiz prinaša, je namreč včasih povsem preveč za uporabnike, ki se nato izgubijo v poplavi nastavitev in prilagoditev. Seveda je tukaj glavno vprašanje osebnih preferenc in potreb, zato to odločitev, tako kot vedno, prepuščam vsakemu posebej. Če ste prebrali test mobitela Note 4, lahko naslednji odstavek sedaj gladko preskočite.

 

O priloženem naboru aplikacij načeloma ne izgubljam besed, saj jih bodisi uporabljate ali pa v spletni trgovini Google Play poiščete boljše ali pa vsaj vam ljubše alternative. Tokrat pa je Samsung priložil tudi nekaj aplikacij, ki so nujne, da lahko priloženo pisalo S Pen v polnosti izkoristite. Seveda je S Pen še vedno zelo uporaben, če ga znate pravilno izkoristiti. Po novem zazna kar dvakrat več stopenj pritiska kot njegov predhodnik. Mislim, da boste morali imeti zelo mirno roko in neverjeten občutek za silo, da boste lahko izkoristili vseh 2048 stopenj, ki jih premore novi S Pen. Skratka, kar zadeva programsko opremo: takoj ko izvlečete S Pen, se vam na zaslonu pojavi krožni meni, v katerem imate na voljo kup različnih interakcij. Lahko delate zapiske, iščete po mobitelu, pišete po zaslonu in shranjujete izrezke vsebin. S pravilno rabo lahko S Pen postane super orodje za vse, ki morate hitro obdelovati podatke na poti. Ravno S Pen je tisto, kar loči mobitela Note 4 in Edge od podobnih mobitelov, in Samsung se očitno tega zaveda, saj je pisalo iz generacije v generacijo boljše. Čeprav ni vsemogočno, pa je morda le močnejše kot meč. Vse ostalo je tipičen TouchWiz, le da je sedaj še bolj prečiščen, poenostavljen in pregleden. Če bo Samsung nadaljeval v tej smeri, bo zagotovo napredoval iz generacije v generacijo.

Sedaj pa še k bistvu, zaobljenemu zaslonu, ki vam na domačem zaslonu primarno prikazuje bližnjice do aplikacij. Če potegnete od zgornjega roba zaslona navzdol, pa boste prišli do posebnega predala s pripomočki, med katerimi sta svetilka in neverjetno priročno ravnilo. Če potegnete z nasprotne strani navzgor, boste našli vstop v nastavitve prikaza zaobljenega zaslona in tam si boste lahko popolnoma prilagodili vse vsebine na njem. Samsung ima tudi posebno trgovino za aplikacije, ki so namenjene zaobljenemu zaslonu. Trenutno je izbor precej skop, a Samsung upa, da se bo to v prihodnosti spremenilo, če se bodo le mobiteli z zaobljenimi robovi uveljavili na trgu. Vse dodatne »zaslone«, ki jih omogočite, lahko urejate po vrstnem redu, do njih pa potem dostopate tako, da drsate levo in desno po okroglini.

 

Vse skupaj je trenutno še zelo osnovno in verjamem, da se za zaslonom skriva ogromen potencial, za kar pa bo Samsung potreboval tudi podporo razvijalcev. Glavno vprašanje, ki se verjetno že nekaj časa mota po glavi, pa je: ali je zaslon zares uporaben? Kratek odgovor na to je: da, kadar je na njem kaj, kar je v tistem trenutku smiselnega. Tako je recimo Samsung prilagodil aplikacijo za fotografiranje in prestavil vse gumbe na okroglino, s čimer je omogočil boljši pregled nad kompozicijo fotografije, ki jo zajemate. Manj jasen pa je recimo Twitterjev zaslon, ki prikazuje trenutne trendovske hashtage.

Še ena stvar, ki jo je potrebno omeniti: med testiranjem se mi je tu in tam zgodilo, da sem po nesreči pritisnil na ta zaslon, ko sem mobitel držal v roki. Čeprav se to ni zgodilo prav pogosto in je Samsung očitno dovolj robustno sprogramiral zaznavanje dotikov, pa se tu in tam še vedno pripeti napaka, pri kateri nisem ravno prepričan, ali sem kriv jaz (ker sem neroden) ali mobitel, ki je zaznal nenameren pritisk.

Kamera

Kamera zajema fotografije v velikosti 16 MP in svoje delo več kot suvereno opravi. Slike so velike, čiste in polne detajlov. Morda to ni najboljša kamera, ki sem jo uporabljal na mobitelu, a zagotovo sodi med pet najboljših, med katerimi pa so razlike minimalne.

 

Kamera torej zajema odlične fotografije in zna posneti tudi 4K-video. Samsungova aplikacija za kamero ima vgrajenih nekaj naprednih funkcij, s katerimi bo fotografiranje lažje in bolj zabavno. Za boljši vtis o kakovosti zajetih fotografij pa si oglejte galerijo fotografij, ki so nastale med testom mobitela.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Povzetek

 

Kako torej potegniti črto pod napravo, ki orje ledino? Note Edge vsekakor ni popoln, saj ga pesti nekaj ergonomskih spodrsljajev. Po drugi strani pa gre za resnično inovativen mobitel, ki nam je v realnem svetu pokazal, kaj se skriva za ovinkom, v prihodnosti. Ravno zato se je Samsung verjetno tudi odločil, da model Note Edge izda v omejeni seriji. Če se boste odločili zanj, raje pohitite z nakupom. Če se vam zdi ideja o zaobljenem zaslonu preveč divja, pa ne pozabite, da je tukaj še vedno Note 4, ki je v bistvu popolnoma enako zmogljiv mobitel, le brez zaobljenega dela zaslona. Edge ali 4? 4 ali Edge? To je sedaj vprašanje ...

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. februar 2015
2388
22. maj 2018
Samsung Galaxy Note Edge - test na dlani
Android