Samsung Galaxy S6 edge+ - test na dlani

Uroš Miklavčič 4. september 2015
/PublishingImages/samsung-galaxy-s6-edgeplus-hero.jpg

Kmalu po izidu Samsungovih modelov Galaxy S6 in S6 edge so se začele pojavljati govorice, da Samsung pripravlja še en model, ki bo nosil oznako S6. Bil naj bi večji, imenoval pa naj bi se S6 edge+. Govorice so se uresničile in Samsung je na posebnem dogodku skupaj z novim Note 5 predstavil tudi Galaxy S6 edge+. Dobil sem priložnost, da se z njim malo poigram. Moje mnenje o njem lahko preberete v nadaljevanju.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Exynos 7420, 8-jedrni (Cortex A53, 4 × 1,5 GHz, in Cortex A57, 4 × 2,1 GHz)
 • grafični procesor: Mali T760
 • delovni pomnilnik: 4 GB
 • notranji pomnilnik: 32, 64 GB
 • razširitev pomnilnika: ni možna
 • zaslon: 14,478 cm, 1440 × 2560 slikovnih točk, 518 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 16 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR v realnem času, optična stabilizacija slike ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 1440 p pri 30 sličicah na sekundo
 • snemanje videa: UHD 2160 p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080 p s 60 sličicami na sekundo, 720 p s 120 sličicami na sekundo, HDR-video, dual video
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.2, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, čitalec prstnih odtisov, senzor srčnega utripa, senzor nasičenost krvi s kisikom
 • baterija: Li-Ion 3000 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.1.1 Lollipop
 • dimenzije: 154,5 mm (v) × 75,8 mm (š) × 6,9 mm (d)
 • masa: 153 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM
 

Edge+ je, če ste si ogledali seznam specifikacij, tako rekoč enako zmogljiv kot običajni S6 edge, razlika je zgolj v tem, da ima S6 edge+ večji zaslon in več delovnega pomnilnika. Seveda ima tudi primerno večjo baterijo, ki po novem zadrži 3000 mAh naboja in vas bo brez težav spravila skozi dan ob še tako veliki rabi. Ob zmerni rabi pa lahko pričakujete tudi do dva dneva avtonomije. Baterija ni odstranljiva, kot smo vajeni pri zadnji generaciji Samsungovih naprav, prav tako pa S6 edge+ nima reže za Micro SD-kartico. To pomeni, da boste morali ob nakupu dobro premisliti, ali lahko živite z 32 GB notranjega pomnilnika ali je bolje, da se odločite za nakup modela s 64 GB. Kasneje namreč ne boste mogli popraviti svoje odločitve.

 

Zunanjost mobitela je tako kot pri navadnem S6 in S6 edge ovita v kovino in steklo. Kovinska obroba na levi strani nosi gumba za uravnavanje glasnosti, na desni strani je gumb za zaklepanje, spodaj pa je dokaj glasen zvočnik, ki tudi pri višjih glasnostih ne oddaja preveč popačenega zvoka. Poleg zvočnika pa sta spodaj še vtič za slušalke in vtič za micro USB. Reža za Nano SIM-kartico se nahaja na zgornjem robu. Na hrbtu boste našli kamero s 16 MP velikim senzorjem, bliskavico ter senzorja za srčni utrip in merjenje nasičenosti krvi s kisikom.

 

Sprednjo stran krasi čudovit 5,7-palčni zaslon z ločljivostjo 1440 × 2560 slikovnih točk. Zaslon se na levem in desnem robu elegantno ovije proti okvirju. Zaradi tega sta levi in desni rob mobitela precej tanjša in nekoliko nerodna za prijemanje, kadar mobitel na hrbtu leži na ravni podlagi. Prav tako pa tanek rob ne ponuja optimalnega oprijema, ko mobitel držite v roki. To je ob steklenem hrbtu nekoliko zaskrbljujoče, če vam S6 edge+ slučajno spolzi iz rok. Ergonomijo je verjetno mogoče izboljšati z nakupom ovitka, a potem telefon izgubi svojo eleganco. A naj še enkrat omenim, da je zaobljeni zaslon videti čudovito in naredi celoten mobitel nadvse eleganten. Menim, da je S6 edge+ eden najlepših mobitelov, kar sem jih kdaj držal v roki. Pregovorno pa je za lepoto treba malo potrpeti in v tem primeru je ergonomija tista, ki nekoliko trpi. Seveda pa je telefon presenetljivo majhen, še posebej ob dejstvu, da je diagonala zaslona kar 5,7 palca. S tega zornega kota je treba Samsungu čestitati, da je uspel tako velik zaslon spraviti v tako kompaktno ohišje.

 

Pod zaslonom boste našli tipično Samsungovo postavitev gumbov: dva kapacitivna in en fizičen gumb med njima. V fizičnem gumbu se skriva čitalec prstnih odtisov, ki tako kot pri modelih S6 in S6 edge deluje odlično in od vas ne zahteva več, da po njem podrsate s svojim prstom, kot je bilo to pri modelih S5 in Note 4. Po novem samo pritisnete gumb in na njem držite svoj prst. Odzivnost gumba je hitra in neprimerno bolj zanesljiva kot pri starih čitalcih z drsanjem. Zaradi tega je odklepanje s prstnim odtisom dejansko res uporabno.

 

Edge+ je strojno gledano zelo lep in dobro grajen mobitel. Edina manjša slabost je nekoliko slabša ergonomija, a tudi to ni tako hudo, s podobnimi težavami pa se srečujejo vsi večji mobiteli, še posebej če imate manjše roke. Če je tako, potem mirno posezite po modelih S6 in S6 edge, saj boste dobili praktično enako napravo v nekoliko manjši preobleki. Za vsakega se torej najde pravi.

Programska oprema

Če ste brali test modelov S6 in S6 edge, potem lahko naslednje odstavke mirno preskočite in si ogledate le, kako se je na testu obnesla kamera. V kolikor pa ste tista dva testa zamudili, je dobro omeniti, da je Samsung z modeloma S6 in S6 edge konkretno oklestil svoj napihnjen in natrpan uporabniški vmesnik ter s tem naredil uporabniško izkušnjo neprimerno boljšo. Namesto natlačenega vmesnika imamo sedaj dokaj pregleden sistem, ki je hiter in odziven. Samsung je na S6 edge+ namestil Android 5.1.1 Lollipop in prej omenjeni uporabniški vmesnik TouchWiz.

Kljub konkretni shujševalni dieti TouchWiz vseeno prinaša kup funkcionalnosti. Način varčevanja z baterijo tako omogoča, da iz zadnjih odstotkov iztisnete nekoliko več časa, kot bi ga običajno. Z dolgim pritiskom na gumb za preklop med aplikacijami dostopate do pogleda razdeljenega zaslona, s katerim lahko na enem zaslonu vzporedno poganjate dve aplikaciji. Prav tako lahko pomanjšate aplikacijo, če potegnete od zgornjega levega ali desnega vogala navzdol. Slednje je prikladno za upravljanje z eno roko.

 

Zelo priročna je tudi možnost uporabe čitalca prstnih odtisov za prijavljanje v spletne strani. To je na žalost možno zgolj prek Samsungovega spletnega brskalnika, ki ima vgrajeno podporo. Upam pa, da se to kdaj v prihodnosti pojavi tudi v brskalniku Chrome. Tak način prijavljanja je predvsem bolj varen in seveda tudi priročen, saj omogoča hiter vnos daljših in kompleksnejših (varnih) gesel.

Model S6 edge+ ima tako kot običajen S6 edge še en dodaten programski trik: na desnem robu se namreč nahaja majhen zavihek, ki ga lahko potegnete v levo in s tem dostopate do dveh stolpcev ikon. Na enem se nahajajo vaši priljubljeni kontakti, na drugem pa bližnjice, ki jih izberete. Kontakti v tem meniju imajo vsak svojo barvo, ki se pojavi na zaobljenem delu zaslona, ko imate mobitel položen z zaslonom navzdol na podlago. Medtem ko je ta dodaten meni v resnici zgolj programski trik, za katerega ni nobenega razloga, da ga ni tudi pri modelu S6 z ravnim zaslonom, je utripanje barv na robu res nekaj, kar je mogoče in smiselno zgolj pri modelu S6 edge z zaobljenim zaslonom. Poleg tega pa lahko s prstom podrgnete po desni krivini ob zaklenjenem zaslonu in na hitro preverite uro in zadnja obvestila.

Delovanje uporabniškega vmesnika je zaradi shujševalne diete in dobre strojne opreme gladko in brez posebnosti, kot bi od naprave tega kalibra tudi pričakovali. Če vam celoten izgled TouchWiza ne odgovarja, pa je Samsung predstavil še teme, ki dokaj korenito spremenijo izgled uporabniškega vmesnika. Tukaj boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji privzetega izgleda sistema Android, saj v trgovini s temami najdete tudi dve brezplačni temi, ki uporabniški vmesnik zelo približata tistemu, ki ga Google privzeto daje sistemu Android.

Samsung Galaxy S6 edge+ v 3D-pogledu

Kamera

Kamera. Oh, ta kamera. S 16 MP velikim senzorjem boste s to kamero zajemali fantastične fotografije, tudi če niste najbolj vešč fotograf. Seveda vam kamera sama od sebe ne bo naredila lepega kadra, a bodo fotografije vsaj tehnično zelo dobre. To pomeni dobro ostrino, veliko podrobnosti in že nekoliko prenasičene barve, ki pa vsaj meni delujejo zelo lepo (stvar okusa, vem). Solidno pa se kamera obnese tudi v nekoliko slabših svetlobnih pogojih, kjer načeloma mobiteli hitro pokažejo svoj slabo stran. Kamera pri S6 edge+ pa bo tudi v takih pogojih zajela povsem uporabne posnetke, na katerih je šum dobro nadzorovan.

 

Uporabniški vmesnik vam ponuja ogromno možnosti in tako boste na svoj račun prišli prav vsi, od začetnikov, ki znajo samo pritisniti na sprožilec, do tistih, ki jim niso tuji izrazi, kot so ISO, zaslonka, hitrost zaklopa, kompenzacija osvetlitve in belina. Zajemanje fotografij je hitro, prav tako tudi ostrenje. Priročen je tudi hiter zagon kamere ob zaklenjenem mobitelu. Slednje naredite tako, da dvakrat na hitro pritisnete domači gumb (tisti gumb, pod katerim se skriva čitalec prstnih odtisov).

Oglejte si še galerijo fotografij, ki so nastale med testom, in se sami prepričajte, kako dobre fotografije zajema telefon. Po mojem mnenju se S6 edge+ brez težav poteguje za naziv mobitela z najboljšo kamero na trgu ta trenutek. Konkurenca je sicer kar huda, a fotografije, ki jih zajema, so resnično suverene.

 

Zaključek

 

Samsung je s svojo zadnjo generacijo naprav končno postregel tudi z okusnim industrijskim oblikovanjem zunanjosti. Tako so S6, S6 edge in S6 edge+ resnično lepe in kakovostno grajene naprave, ki jih boste z veseljem pokazali svojim prijateljem. Dodajte še super kamero, velik, svetel in oster zaslon ter dobro baterijo in S6 edge+ hitro postane zelo privlačen za nakup. Če vam 5,7 palcev velik zaslon ne predstavlja ovire, je ta telefon gotovo eden najbolj vsestransko uporabnih mobitelov na trgu ta trenutek. Priporočam.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
4. september 2015
2661
22. maj 2018
Samsung Galaxy S6 edge+ - test na dlani
Android