Samsung Galaxy S6 edge - test na dlani

Uroš Miklavčič 8. april 2015
/PublishingImages/samsung_galaxy_s6_edge_hero.jpg

Samsungov paradni konj, Galaxy S6, je letos dobil nenavadnega brata v obliki modela Galaxy S6 edge. Če vam ime zveni znano, je to verjetno zaradi modela Galaxy Note edge. In to ne brez razloga – tako kot Note edge ima tudi S6 edge značilen ukrivljen zaslon, a tokrat kar na obeh straneh, ne samo na desni. Poglejmo, kaj to pomeni.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Exynos 7420, 8-jedrni (4 × 1,5 GHz, Cortex A53, in 4 × 2,1 GHz, Cortex A57)
 • grafični procesor: Mali T760
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32, 64 ali 128 GB
 • razširitev pomnilnika: ni možna
 • zaslon: 12,954 cm, 1440 × 2560 slikovnih točk, 577 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 16 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR v realnem času, optična stabilizacija slike ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 1080 p pri 30 sličicah na sekundo
 • snemanje videa: UHD 2160 p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080 p s 60 sličicami na sekundo, 720 p s 120 sličicami na sekundo, HDR-video
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, čitalec prstnih odtisov, senzor srčnega utripa, senzor nasičenost krvi s kisikom
 • baterija: Li-Ion 2600 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.0.2 Lollipop
 • dimenzije: 142,1 mm (v) × 70,1 mm (š) × 7 mm (d)
 • masa: 132 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM
 

Če boste želeli najti razliko med modeloma S6 in S6 edge, boste morali zelo natančno pregledati celoten seznam specifikacij, saj razen minimalne spremembe v velikosti baterije in fizičnih dimenzij ni prav nobene razlike med komponentami, ki so v obeh mobitelih. Glavna razlika je torej ukrivljen zaslon, ki prinaša nekaj programskih trikov, to pa je tudi vse. Ko smo že ravno pri tem, bi bilo dobro, da kar takoj razčistimo glavno vprašanje: se potemtakem splača kupiti S6 edge, če je največja razlika med obema mobiteloma zgolj v dveh kosih ukrivljenega zaslona? Na to boste morali odgovoriti sami.

 

Zaobljen zaslon ni tako revolucionaren, kot ga Samsung želi prikazati, vsekakor pa je zelo drugačen, zaradi česar bo pritegnil ogromno pozornosti. Edge je namreč izreden dosežek Samsungovih inženirjev, ki so svoje sposobnosti dokazali že pri modelu Note edge. Za razliko od slednjega pa S6 edge na krivini zaslona ne prikazuje uporabnih bližnjic in orodij, ampak zgolj tri stvari. V posebnem meniju, ki ga odprete, če podrsate z desnega roba proti notranjosti zaslona, se nahaja pet vaših priljubljenih kontaktov, ki so barvno kodirani. Ta meni je na voljo le pri modelu Edge, kar je nekoliko nenavadno, saj gre le za kos programske kode, ki to omogoča. Razlog, zakaj se je Samsung odločil za to, pa leži v naslednji stvari, ki pa je mogoča zgolj z ukrivljenim zaslonom – sedaj ko imate določenih pet priljubljenih kontaktov in ima vsak izmed njih svojo edinstveno barvo, boste lahko mobitel položili na površino z navzdol obrnjenim zaslonom, in ko vas bo kateri izmed teh kontaktov poklical, bo rob zaslona zažarel v barvi tega kontakta. Tako boste takoj vedeli, kdo vas kliče, ne da bi morali mobitel obrniti okoli. Čeprav mi osebno to deluje kot rešitev, ki išče problem, pa je kljub vsemu zanimiva dodana vrednost, ki jo ponuja zaobljen zaslon. Tretja stvar, ki jo omogoča ukrivljen rob, pa je hiter prikaz obvestil in ure, ko mobitel leži ne mizi, kar je morda še najbolj priročno. Kot kaže, Samsung še ni popolnoma razvil tega koncepta, zato verjamem, da boste kupci tega mobitela v prihodnosti deležni še kakšnega bombončka.

 

Tako, sedaj ko smo opravili z glavnim vprašanjem, pa se preselimo nazaj k rednemu programu in si poglejmo, kaj vse vsebuje S6 edge.

Samsung je z novo generacijo odstranil režo za kartice micro SD in vgradil baterijo, ki je ni mogoče enostavno odstraniti. Hrbet mobitela je namreč trajno pritrjen, kar je Samsung nakazal že z modeloma A3 in A5. Mnogi privrženci Samsunga boste morda razočarani, saj je bila odstranljiva baterija eden glavnih argumentov, ko je debata nanesla na prednosti Samsunga pred konkurenco. Časi pa se spreminjajo in tudi Samsung je ugotovil, da fiksna baterija ni nujno slaba stvar. Kakovost izdelave se s tem lahko namreč bistveno izboljša, prav tako pa je mobitel lahko tanjši in bolj kompakten.

Ko boste Galaxy S6 edge prvič prijeli v roke, boste razumeli, zakaj je v preteklosti toliko kritik letelo prav na Samsungovo uporabo cenene plastike. Čeprav je plastika bolj odporna na udarce in je steklen hrbet pri modelu S6 edge problematičen z vidika udarcev, pa je S6 prvi Galaxy, ki resnično deluje kot premium naprava, vredna svojega denarja. Edge je nekoliko manj prijeten za držanje v roki, saj ima ob straneh zelo ozek in oster rob, ki ne ponuja ravno veliko oprijema. Kljub temu pa se boste občutka hitro navadili in po nekaj dneh uporabe lahko mirno rečem, da tudi zdrs iz roke ni prav verjeten scenarij.

 

Na levi strani mobitela boste našli gumba za uravnavanje glasnosti, na desni gumb za zaklepanje zaslona. Na zgornjem robu sta IR blaster in reža za kartico nano SIM. Vtič za slušalke in konektor micro USB pa sta na dnu mobitela, skupaj z zvočnikom, ki se je tja preselil s hrbta mobitela. Slednje je zagotovo izboljšava v primerjavi s prejšnjimi modeli, a bi bil še bolj vesel, če bi se zvočnik znašel na sprednji strani, kjer bi bil dejansko obrnjen proti uporabniku. Je pa sam zvočnik izredno glasen in predvaja lep zvok, v kolikor glasnosti ne potisnete do skrajne meje.

Hrbet je, kot sem že omenil, po novem odet v steklo, na vrhu pa ga prebada kar zajetna grba, v kateri je skrita optika kamere. Trend, ki je med mobiteli Android že stalnica, je tukaj nekoliko bolj poudarjen zaradi zelo tankega mobitela – debelina znaša po novem zgolj 7 mm (le 0,2 mm več kot pri klasičnem S6). Ob kameri je LED-bliskavica, pod njo pa sta še senzorja srčnega utripa in nasičenosti krvi s kisikom. Če mobitel obrnemo okrog, bomo našli odličen zaslon Super AMOLED z ločljivostjo 1400 × 2560 slikovnih točk, ki je na levi in desni strani zaobljen. Zaslon ima neverjetno gostoto 577 točk na palec in tudi najbolj vešči ne boste več zaznali posamezne točke na zaslonu. Zaslon se odlično obnese tudi v zelo močnem neposrednem soncu, kar je od zaslona Super AMOLED tudi pričakovati. Pod zaslonom se še vedno nahaja nezmotljiv fizičen gumb, ki smo ga vajeni pri Samsungovih mobitelih. Tudi tokrat se pod njim skriva čitalec prstnih odtisov, ki pa je po novem veliko bolj odziven in natančen. K temu še dodatno pripomore dejstvo, da je Samsung tokrat vgradil senzor, pri katerem je dovolj, da prst samo prislonite nanj in ga tako ni treba več drsati po gumbu. S tem se izognete problemom, ki nastanejo zaradi prehitrega ali prepočasnega drsanja. Odzivni čas novega čitalca bi lahko bil sicer malenkost hitrejši, a je že sedaj popolnoma sprejemljiv. Verjamem, da bi lahko Samsung s programskimi popravki še nekoliko izboljšal delovanje.

 

Samsung Galaxy S6 edge daje še večji občutek vrhunskega izdelka kot klasičen S6. To je Samsungu v preteklosti resnično manjkalo. Prav tako pa ohranja 5,1-palčni zaslon, s čimer ne posega v območje 5,5- in večpalčnih zaslonov, saj ima v tem rangu Samsung svojo linijo mobitelov Note. Namesto da bi v mobitel stlačili kup nepotrebnih novosti, so pri Samsungu tokrat svojo pozornost raje namenili izdelavi mobitela, ki v roki daje občutek trdnosti in kompaktnosti, ki ju od mobitela tega ranga tudi pričakujemo. Zmoti morda le velika grba za kamero na zadnji strani in steklen hrbet, ki zna predstavljati problem ob padcih mobitela. Morda pogrešam še odpornost na vodo in prašne delce, ki smo jo videli v prejšnji izvedbi, a je to ena od stvari, brez katere se da preživeti, čeprav je vsekakor praktična. Drugih očitkov na tem mestu nimam.

 

V notranjosti mobitela boste našli baterijo, ki zadrži 2600 mAh naboja in bo pri redni uporabi zdržala cel dan, napredni uporabniki pa boste verjetno morali tu in tam poseči po vgrajenem načinu za varčevanje z energijo. Ravno to zna biti kamen spotike ob dejstvu, da mobitel nima odstranljive baterije. Vendar pa poglejmo na stvar nekoliko drugače: če ste pripravljeni s seboj nositi dodatno baterijo, potem vam verjetno ne bo težko s seboj nositi univerzalne prenosne baterije, s katero lahko napolnite vgrajeno baterijo.

Celoten sistem poganja Samsungovo čipovje Exynos 7420 z osmimi jedri in grafični čip Mali-T760, ki sta skupaj s 3 GB delovnega pomnilnika v sintetičnih testih gladko povozila večino konkurence. Samsungov nabor se torej lahko brez težav kosa s Qualcommovim naborom Snapdragon 810, kar je zelo dober dosežek.

Programska oprema

Sedaj prehajamo na tisti del testa, ki meni vedno predstavlja največji trn v peti. Ne skrivam dejstva, da imam najraje čisti Android, brez dodatkov, ki jih razni proizvajalci navlečejo na Googlov operacijski sistem in pri tem vse prevečkrat opravijo slabo delo. Kljub temu pa je tokrat Samsungu uspelo napraviti dobro kombinacijo.

 

Samsung je za osnovo vzel Android 5.0.2 Lollipop in nanj namestil svojo vizijo uporabniškega vmesnika, ki sliši na ime TouchWiz. Ta je tokrat neprimerno manj nasičen. To pomeni, da ni več priloženih toliko aplikacij in mikro nastavitev, ki so zakopane v globokih menijih. Nastavitev je sedaj bistveno manj, te pa so prav tako neprimerno bolj pregledne. Priloženih aplikacij je prav tako manj, za nameček pa lahko ogromno teh tudi odstranite oz. jih onemogočite, s čimer jih popolnoma izklopite in skrijete iz seznama aplikacij.

Kljub konkretni shujševalni dieti pa TouchWiz vseeno prinaša kup funkcionalnosti. Način varčevanja z baterijo tako omogoča, da iz zadnjih odstotkov iztisnete nekoliko več časa, kot bi ga običajno. Z dolgim pritiskom na gumb za preklop med aplikacijami dostopate do pogleda razdeljenega zaslona, s katerim lahko na enem zaslonu vzporedno poganjate dve aplikaciji. Prav tako lahko pomanjšate aplikacijo, če potegnete od zgornjega levega ali desnega vogala navzdol. Slednje je prikladno za upravljanje z eno roko.

Zelo priročna je tudi možnost uporabe čitalca prstnih odtisov za prijavljanje v spletne strani. To je na žalost možno zgolj prek Samsungovega spletnega brskalnika, ki ima vgrajeno podporo. Upam pa, da se to kdaj v prihodnosti pojavi tudi v brskalniku Chrome. Tak način prijavljanja je predvsem bolj varen in seveda tudi priročen, saj omogoča hiter vnos daljših in bolj kompleksnih (varnih) gesel.

Delovanje uporabniškega vmesnika je zaradi shujševalne diete in dobre strojne opreme gladko in brez posebnosti, kot bi od naprave tega kalibra tudi pričakovali. Če vam celoten izgled TouchWiza ne odgovarja, pa je Samsung predstavil še teme, ki dokaj korenito spremenijo izgled uporabniškega vmesnika. Trenutno je nabor tem še nekoliko majhen, a verjamem, da se bo kmalu razširil.

Kamera

Samsungovi mobiteli najvišjega ranga so vedno sloveli po izredno kakovostnih kamerah in S6 Edge, tako kot njegov klasični brat, zagotovo ni izjema. Senzor, ki zajema fotografije v velikosti 16 MP, vas bo le redko pustil na cedilu. Fotografije so ostre, barve nasičene in belina dobro ujeta.

 

Tako kot ostali vmesniki je tudi programska oprema doživela lifting in je sedaj nekoliko bolj enotna. Aplikacija za fotografiranje se hitro zažene, ostrenje je hitro, HDR je hiter … Ste opazili vzorec? Samsung je dal očitno veliko poudarka na hitrost in tako je tudi hiter zagon kamere po novem mogoč z dvojnim pritiskom domačega gumba (tudi ob zaklenjenem zaslonu). Za več svetlobe na senzorju pa skrbi široko odprta zaslonka (f/1.9). Hitrost torej ni vprašljiva, kaj pa kakovost zajetih fotografij in videoposnetkov?

Na fotografijah boste le stežka opazili kakšno večjo napako. Naj gre za dobre ali slabe svetlobne pogoje, Galaxy S6 edge se res dobro odreže, tako da lahko brez težav svoj kompakten fotoaparat pustite doma.

Za selfije bo sprednja kamera s senzorjem, ki zajema fotografije velikosti 5 MP, več kot dovolj. Za lažje zajemanje takih fotografij pa Samsung pametno izkoristi senzor srčnega utripa. Postavite prst na senzor, in ko ga umaknete, bo kamera zajela fotografijo. Priročno.

Dovolj besed, naj vam vzorčne fotografije povedo kaj več o tem, kaj zmore kamera pri S6 edge.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Samsung se je torej končno obrnil v pravo smer. Novi S6 edge je eleganten in dobro izdelan mobitel, pri katerem boste le stežka našli kakšno večjo napako. Edina graja gre morda na račun nekoliko slabše baterije, vendar se S6 Edge odkupi v vseh ostalih pogledih. Če sem pred letom dni le stežka priporočil S5, pa te težave pri S6 in S6 edge absolutno nimam več – ravno nasprotno. Svež dizajn, odlična kakovost izdelave, super zaslon, kakovostna kamera in prečiščen uporabniški vmesnik vračajo Samsung nazaj na vrh ponudbe mobitelov Android, tako da bo konkurenca morala spet zavihati rokave.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
8. april 2015
2459
22. maj 2018
Samsung Galaxy S6 edge - test na dlani
Android