Samsung Galaxy S6 - test na dlani

Uroš Miklavčič 23. marec 2015
/PublishingImages/samsung-galaxy-S6-hero.jpg

Samsung vsako leto izda največ novih mobitelov, a nobeden izmed njih ne izzove toliko pozornosti kot naslednik iz družine Galaxy S, ki je letos prešla v svojo šesto inkarnacijo. Galaxy S6 letos prinaša ogromno sprememb, s katerimi Samsung jasno prekinja stare trende plastičnih mobitelov, ki so do roba napolnjeni s funkcionalnostmi vprašljive uporabnosti. Kaj to pomeni, pa si preberite v nadaljevanju.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Exynos 7420, 8-jedrni (4 × 1,5 GHz Cortex A53 in 4 × 2,1 GHz Cortex A57)
 • grafični procesor: Mali T760
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32, 64 ali 128 GB
 • razširitev pomnilnika: ni možna
 • zaslon: 12,954 cm, 1440 × 2560 slikovnih točk, 577 ppi, 16 M barv, Super AMOLED
 • glavna kamera: 16 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR v realnem času, optična stabilizacija slike ...
 • sprednja kamera: 5 MP, 1080p pri 30 sličicah na sekundo
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo, HDR-video
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, čitalec prstnih odtisov, senzor srčnega utripa, senzor nasičenosti krvi s kisikom
 • baterija: Li-Ion 2550 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.0.2 Lollipop
 • dimenzije: 143,4 mm (v) × 70,5 mm (š) × 6,8 mm (d)
 • masa: 138 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM
 

Sodeč po seznamu specifikacij so pri Samsungu tokrat prej kaj odvzeli kot dodali in to je dober znak. Tako po novem nimamo več možnosti razširitve notranjega pomnilnika z SD-kartico. Nekateri boste sedaj zavili z očmi, kako je to lahko nekaj dobrega, a gre predvsem za to, da je vgrajen pomnilnik vedno hitrejši in bolj zanesljiv kot pa SD-kartice. Poleg tega je Samsung pri S6 ponudil najmanj 32 GB prostora, kar je v današnjih časih povsem dovolj, tudi če niste pripravljeni investirati v model z več prostora. Če pa vseeno potrebujete več prostora, si lahko umislite model s 64 ali 128 GB pomnilnika. Seveda so SD-kartice še vedno cenejša rešitev za vse, ki nosite s seboj ogromne količine glasbe, filmov in fotografij, a je tudi to v luči pretočnih vsebin danes skorajda že nepotrebno. Storitve kot so Deezer, Google Play Music, YouTube in podobni so ob visokih hitrostih omrežij postale popolnoma kredibilne alternative in Samsung stavi na ta trend.

 

Druga sprememba, ki je popolno nasprotje s preteklo Samsungovo filozofijo, pa je baterija, ki je ni mogoče enostavno odstraniti. Hrbet mobitela je namreč trajno pritrjen, kar je Samsung nakazal že z modeloma A3 in A5. Mnogi privrženci Samsunga bodo morda razočarani, saj je bila odstranljiva baterija eden glavnih argumentov, ko je debata nanesla na prednosti Samsunga pred konkurenco. Časi pa se spreminjajo in tudi Samsung je ugotovil, da fiksna baterija ni nujno slaba stvar. Kakovost izdelave se s tem lahko namreč bistveno izboljša, prav tako pa je mobitel tanjši in bolj kompakten. In to se nemudoma pozna. Ko boste Galaxy S6 prvič prijeli v roke, boste takoj razumeli, zakaj je toliko kritik v preteklosti letelo prav na Samsungovo uporabo cenene plastike. Čeprav je plastika bolj odporna na udarce in je steklen hrbet na S6 problematičen z vidika udarcev, pa je S6 prvi Galaxy, ki resnično deluje kot premium naprava, vredna svojega denarja. K temu še dodatno pripomore kovinski obroč okoli mobitela, ki na levi strani nosi gumba za uravnavanje glasnosti, na desni gumb za zaklepanje zaslona in po njim režo za Nano SIM-kartico. Na zgornjem robu je IR-oddajnik; vtič za slušalke in Micro USB-konektor pa sta na dnu mobitela, skupaj z zvočnikom, ki se je tja preselil s hrbta mobitela. Slednje je zagotovo izboljšava proti prejšnjim modelom, a bi bil še bolj vesel, če bi se zvočnik znašel na prednji strani, kjer bi bil dejansko obrnjen proti uporabniku. Je pa sam zvočnik izredno glasen in predvaja lep zvok, v kolikor glasnosti ne potisnete do skrajne meje.

 

Hrbet je po novem odet v steklo, na vrhu pa ga prebada kar zajetna grba, v kateri je skrita optika kamere. Trend, ki je med Android mobiteli že stalnica, je tukaj nekoliko bolj poudarjen zaradi tankosti mobitela – ta znaša po novem zgolj 6,8 mm. Ob kameri je LED-bliskavica in pod njo še senzorja srčnega utripa in nasičenosti krvi s kisikom. Če obrnemo mobitel, bomo našli odličen Super AMOLED zaslon z ločljivostjo 1400 × 2560 slikovnih točk – to pomeni neverjetno gostoto 577 točk na palec in tudi najbolj vešči ne boste več zaznali posamezne točke na zaslonu. Zaslon se odlično obnese tudi v zelo močnem neposrednem soncu, kar je od Super AMOLED zaslona tudi za pričakovati. Pod zaslonom se še vedno nahaja nezmotljiv fizični gumb, ki smo ga vajeni pri Samsungovih mobitelih. Tudi tokrat se pod njem skriva čitalec prstnih odtisov, ki pa je po novem veliko bolj odziven in natančen. K temu še dodatno pripomore dejstvo, da je Samsung tokrat vgradil senzor, za katerega je dovolj, da nanj prst samo prislonite in ni treba več drsati po gumbu. S tem se izognete problemom, ki nastanejo zaradi prehitrega ali prepočasnega drsanja. Odzivni čas novega čitalca bi lahko bil nekoliko hitrejši, a je že sedaj popolnoma sprejemljiv. Verjamem, da bi lahko Samsung s programskimi popravki še nekoliko izboljšal delovanje.

 

Samsung Galaxy S6 končno daje občutek vrhunskega izdelka, kar je manjkalo v preteklih modelih. Prav tako ohranja 5,1-palčen zaslon, s čimer ne posega v območje 5,5- in večpalčnih zaslonov, saj ima v tem rangu Samsung svojo linijo mobitelov Note. Namesto, da bi v mobitel stlačili kup nepotrebnih novosti, so pri Samsungu tokrat svojo pozornost raje namenili izdelavi mobitela, ki v roki daje občutek trdnosti in kompaktnosti, ki ju od mobitela tega ranga tudi pričakujemo. Zmoti morda le velika grba za kamero na zadnji strani in steklen hrbet, ki zna predstavljati problem ob padcih mobitela. Morda pogrešam še odpornost na vodo in prašne delce, ki smo jo videli v prejšnji izvedbi, a je to ena od stvari, brez katere se da preživeti, čeprav je vsekakor praktična.

V notranjosti mobitela boste našli baterijo, ki zadrži 2500 mAh naboja in bo pri redni uporabi zdržala cel dan – napredni uporabniki pa boste verjetno morali tu in tam poseči po vgrajenem načinu za varčevanje z energijo. Ravno to zna biti kamen spotike ob dejstvu, da mobitel nima odstranljive baterije. Vendar pa poglejmo na stvar nekoliko drugače – če ste pripravljeni s seboj nositi dodatno baterijo, potem verjetno ne boste imeli problema s seboj nositi univerzalne prenosne baterije, s katero lahko napolnite vgrajeno baterijo.

 

Celoten sistem poganja Samsungovo Exynos 7420 čipovje z osem jedri in Mali - T760 grafični čip, ki skupaj s 3 GB delovnega pomnilnika v sintetičnih testih gladko povozita večino konkurence. Samsungov nabor se torej brez težav kosa s Qualcommovim Snapdragon 810 naborom, kar je zelo dober dosežek.

Programska oprema

Sedaj prehajamo na tisti del testa, ki zame vedno predstavlja največji trn v peti. Ne skrivam dejstva, da imam najraje čisti Android, brez pritiklin, ki jih razni proizvajalci navlečejo na Googlov operacijski sistem in pri tem vse prevečkrat opravijo slabo delo. Kljub temu pa je tokrat Samsungu uspelo napraviti dobro kombinacijo.

Samsung je za osnovo vzel Android 5.0.2 Lollipop in nanj namestil svojo vizijo uporabniškega vmesnika, ki sliši na ime TouchWiz. Ta je tokrat neprimerno manj nasičen. To pomeni, da ni več toliko priloženih aplikacij in mini nastavitev, ki so zakopane v globokih menijih. Nastavitev je sedaj bistveno manj, te pa so prav tako neprimerno bolj pregledne. Priložene aplikacije prav tako pridejo v manjšem številu, za nameček pa lahko ogromno teh tudi odstranite oz. onemogočite, s čimer jih popolnoma izklopite in skrijete s seznama aplikacij.

 

Kljub konkretni shujševalni dieti pa TouchWiz vseeno prinaša kup funkcionalnosti. Način varčevanja z baterijo omogoča, da iz zadnjih odstotkov iztisnete nekoliko več časa kot sicer. Z dolgim pritiskom na gumb za preklop med aplikacijami dostopate do pogleda razdeljenega zaslona, s katerim lahko na enem zaslonu vzporedno poganjate dve aplikaciji. Prav tako lahko pomanjšate aplikacijo, če potegnete z zgornjega levega ali desnega vogala navzdol. Slednje je prikladno za upravljanje z eno roko.

Zelo priročna je tudi možnost uporabe čitalca prstnih odtisov za potrebe prijavljanja v spletne strani. To je na žalost možno zgolj prek Samsungovega spletnega brskalnika, ki ima vgrajeno podporo. Upam, da se to kdaj v prihodnosti pojavi tudi v brskalniku Chrome. Tak način prijavljanja je predvsem bolj varen in seveda tudi priročen, saj omogoča hiter vnos daljših in bolj kompleksnih (varnih) gesel.

Delovanje uporabniškega vmesnika je, zavoljo shujševalne diete in dobre strojne opreme, gladko in brez posebnosti, kot bi od naprave tega kalibra tudi pričakovali. Če vam celoten izgled TouchWiza ne odgovarja, pa je Samsung za vas predstavil teme, ki vem dokaj korenito spremenijo izgled uporabniškega vmesnika. Trenutno je nabor tem še nekoliko majhen, a verjamem, da se bo kmalu razširil.

Kamera

Samsungovi mobiteli najvišjega ranga so vedno sloveli po izjemno kakovostnih kamerah in S6 zagotovo ni izjema. Senzor, ki zajema fotografije v velikosti 16 MP, vas bo le redko pustil na cedilu. Fotografije so ostre, barve nasičene in belina dobro ujeta.

 

Programska oprema je, tako kot ostali vmesniki, doživela lifting in je sedaj nekoliko bolj enotna. Aplikacija za fotografiranje se hitro zažene, ostrenje je hitro, HDR je hiter … opažate vzorec? Samsung je dal očitno veliko poudarka na hitrost in zato je tudi hitri zagon kamere po novem mogoč z dvojnim pritiskom domačega gumba (tudi ob zaklenjenem zaslonu). Za več svetlobe na senzorju skrbi široko odprta zaslonka (f/1.9). Hitrost torej ni vprašljiva, kaj pa kakovost zajetih fotografij in video posnetkov?

Na fotografijah boste le stežka opazili kakšno večjo napako. Naj gre za dobre svetlobne pogoje ali slabe, se Galaxy S6 res dobro odreže in s tem mobitelom v žepu lahko brez težav doma pustite svoj kompaktni fotoaparat.

 

Za selfije bo prednja kamera s senzorjem, ki zajema fotografije velikosti 5 MP, več kot dovolj. Za lažje zajemanje takih fotografij Samsung pametno izkoristi senzor srčnega utripa. Postavite prst na senzor in ko ga umaknete, bo kamera zajela fotografijo. Priročno.

Dovolj besed, naj vam vzorčne fotografije povedo kaj več o tem, kaj zmore kamera na S6.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Samsung se je torej končno obrnil v pravo smer. Novi S6 je eleganten in dobro izdelan mobitel, na katerem boste le stežka našli kakšno večjo napako. Edina graja gre morda na račun nekoliko slabše baterije, a se S6 odkupi v vseh ostalih pogledih. Če sem pred letom dni le stežka priporočil S5, pa te težave pri S6 absolutno nimam več – ravno nasprotno. Svež dizajn, odlična kakovost izdelave, super zaslon, kakovostna kamera in prečiščen uporabniški vmesnik vračajo Samsung nazaj na vrh ponudbe Android mobitelov in konkurenca bo morala spet zavihati rokave.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
23. marec 2015
2441
22. maj 2018
Samsung Galaxy S6 - test na dlani
Android