Samsung Gear VR - test na dlani

Uroš Miklavčič 3. marec 2015
/PublishingImages/samsung-gear-vr-hero.jpg

Pralni stroji, mobiteli, žerjavi, tankerji, monitorji, diski, RAM, fotoaparati, tablice, hladilniki in po novem očitno še očala za navidezno resničnost. Vse našteto spada v portfelj izdelkov, ki jih izdeluje koncern Samsung. V kupčiji s podjetjem Oculus je Samsung, v zameno za predčasen dostop do njihovih najnovejših OLED-panelov, dobil tehnologijo, ki omogoča delovanje očal za navidezno resničnost Oculus Rift. Medtem, ko Oculus Rift deluje s PC-ji, pa je Samsung svoja očala prilagodil za delovanje z mobiteli oz. mobitelom, če smo natančni.

 

Specifikacije

  • vidni kot: 96 ° na lečo
  • senzorji: pospeškomer, žiroskop, senzor bližine in kompas
  • zamik med gibom in odzivom slike: manj kot 20 ms
  • upravljanje: sledilna ploščica, gumb za nazaj, gumba za uravnavanje glasnosti
  • kompatibilnost: Samsung Galaxy Note 4
  • ostalo: prilagoditev za kratkovidnost in daljnovidnost
  • dimenzije: 90 mm (v) × 198 mm (š) × 116 mm (d)
 
 

Strojna oprema

Ko si Gear VR prvič poveznete čez glavo, je občutek še najbolj primerljiv s potapljaško masko, a veliko bolj udobno. Tudi, če imate Gear VR na glavi dlje časa, se ni treba bati za udobje. V bistvu sem bil presenečen, kako hitro se navadite, da imate na glavi relativno velik kos opreme. Tudi teža, vključno z Notom 4, ni predstavljala prevelikega napora za glavo, a moram pri tem poudariti, da je bil celoten čas uporabe nekoliko pogojen s tem, kako hitro vam uspe pregreti mobitel. Očitno je, da se Note 4 z določenimi aplikacijami oz. igrami kar pošteno namuči, kar privede do gretja in preventivnega izklopa, dokler se temperatura ne spusti na varen nivo. Iz tega pa po vsej verjetnosti izvira tudi dejstvo, da so očala Gear VR združljiva izključno z Notom 4 - ne samo, da je programska oprema očitno zelo zahtevna, tudi dejstvo, da gre za prvo generacijo naprave, je bilo očitno odločilno pri tem, da se je Samsung odločil, da podpre en sam mobitel iz svojega nabora naprav. Še en razlog pa je verjetno zaslon na Notu 4, ki ima dovolj gosto mrežo slikovnih točk, da ob povečavi, ki jo povzročita vgrajeni leči, ne pride do prevelike izgube v kakovosti slike. Kljub temu boste lahko jasno razločili med slikovnimi točkami, a boste na to tudi kmalu pozabili – takoj, ko zaženete prvo aplikacijo.

 

Kakovost izdelave nekoliko razočara, a bom na tem mestu Samsungu to oprostil, ker gre le za prvo takšno napravo in sem prepričan, da bo Samsung v prihodnjih generacijah očal to popravil. Seveda kakovost ni katastrofalna, a vidi se, da Samsung ni posvečal veliko pozornosti temu, kako očala izgledajo – in to je dobra stvar, saj to pomeni, da so se očitno osredotočili na stvari, ki so pri takšnih očalih bolj pomembne. Govorim seveda o programski opremi ter koordinaciji med strojno in programsko opremo. Slednje so v sodelovanju s podjetjem Oculus odlično rešili, saj praktično ne zaznate nobenega zamika med trenutkom, ko premaknete glavo in trenutkom, ko se ta premik prevede v premik slike, ki jo gledate. Kar nas privede do programske opreme.

Programska oprema

Vem, da velikokrat izrečem kakšno ostro kritiko na račun Samsungove programske opreme na njihovih mobitelih, a pri Gear VR so svojo domačo nalogo opravili odlično. Za napravo, ki je priletela kot strela z jasnega in ob dejstvu, da gre za popolnoma novo tehnologijo in kategorijo naprav, so pri Samsungu resnično potegnili zajca iz klobuka in na trg poslali izdelek, ki deluje veliko bolje, kot bi moral. Od trenutka, ko sem očala prvič dal na glavo, pa do trenutka, ko sem jih moral vrniti, sem bil vsakokrat znova presenečen, kako dobro vse skupaj deluje. Brez zatikanja, brez večjih težav in neverjetno odzivno.

 

Seveda je tukaj verjetno treba del zaslug pripisati tudi Oculusu in njihovi ekipi, ki je že imela rešitve za vse probleme, ki jih ta tehnologija prinaša. John Carmack je lani na predstavitvi očal zelo podrobno razložil, kako so sodelovali s Samsungom, da so lahko zaobšli nekaj programskih ovir in dobili neposreden dostop do strojne opreme, s čimer so skrajšali odzivni čas, ki je glavni sovražnik navidezne resničnosti – predstavljajte si, da premaknete glavo, slika pa se odzove na vaš gib šele po pol sekunde. Sliši se malo, a to je v navidezni resničnosti cela večnost, ki povzroči kup nevšečnosti, saj vas lahko popolnoma dezorientira in vam povzroči kup težav, kot so glavoboli in slabost.

 

Slednje je bila moja glavna skrb, preden sem prvič uporabil očala. Na srečo moram reči, da večjih težav nisem zaznal niti jaz niti ljudje, ki so v času testiranja nič hudega sluteči prikorakali mimo in sem jih uporabil kot testne zajčke. Kljub temu pa sem se, tako kot nekateri drugi, po uporabi počutil malo dezorientiran oz. nekoliko vrtoglav. To so stranski učinki, za katera je vprašanje, ali jih bo kdaj možno popolnoma odstraniti. Zakaj? Ker se v navideznem svetu, v katerega zrete, dogaja nekaj popolnoma drugega kot pa vam telo v realnem svetu sporoča. Možgani tako dobijo kontradiktorne podatke in ne vedo, čemu zaupati – vašemu telesu, ki pravi, da stojite trdno na tleh ali vašim očem, ki vas preprečujejo, da stojite na dnu morja, medtem ko okoli vas plava sinji kit.

 

Ko sem že pri tem – aplikacije in igre, ki sem jih lahko preizkusil na očalih, so bile sicer zelo zanimive, a nekoliko suhoparne. Slednje se utegne spremeniti, ko bo Samsungu uspelo prepričati razvijalce, da začnejo razvijati nove igre in aplikacije za Gear VR. Še najbolj zabavna je bila igra Temple Run, ki vas postavi v to priljubljeno igro kar v prvi osebi. Verjemite mi, da vam začne srce kaj hitro pospešeno biti, ko se ozrete čez ramo in za petami zagledate stvor, ki vam diha z ovratnik. Takrat vas ima, da bi dejansko pobrali šila in kopita in se kar se da hitro pobrali od tam. Na žalost na test nisem dobil Micro SD-kartice z vsebinami, ki jih je Samsung pripravil za Gear VR. Med njimi so tudi video posnetki in druge vsebine. Kljub temu sem kaj hitro dobil občutek, kaj nam prinaša prihodnost in kljub temu, da sem bil do pred kratkim še velik skeptik navidezne resničnosti, me je Gear VR prepričal, da je tehnologija dobra in odpira nešteto novih možnosti. Ciniki boste tukaj verjetno na plano privlekli ljudi iz risanega filma Wall-E, a bom sam vseeno ostal optimističen, saj vidim ogromno možnosti za uporabo navidezne resničnosti.

 

Povzetek

Torej, Gear VR – da ali ne? Vsekakor da. Če ste premožnejše narave, vam toplo priporočam Gear VR in Note 4. Seveda je še nekaj ostrih robov, ki jih bo v prihodnosti treba še izpiliti, a je Gear VR za prvo generacijo neverjetno soliden izdelek. Poleg tega boste očarali vse svoje bližnje in jim pokazali, kako izgleda prihodnost. Vsi zanesenjaki nad najnovejšimi tehnološkimi izdelki zagotovo ne boste razočarani. Gear VR me je nenazadnje iz skeptika spreobrnil v optimista.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. marec 2015
2410
24. maj 2017
Samsung Gear VR - test na dlani
Android