Sony Xperia E3 - test na dlani

Uroš Miklavčič 13. marec 2015
/PublishingImages/sony-xperia-e3-hero.jpg

Zabavno je testirati najboljše mobitele, ki jih ponujajo proizvajalci, in se igrati z vsemi novostmi, ki jih takšni mobiteli prinašajo. Vendar pa vse to nosi svojo ceno, ki je potrošniki niso vedno pripravljeni plačati. Včasih je vse, kar si želijo, le spodoben mobitel za spodobno ceno. Sony vam ponuja Xperio E3. Je to tisto, kar iščete? Poglejmo:

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapgragon 400, 4-jedrni, 1,2 GHz (Cortex A7)
 • grafični procesor: Adreno 305
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 4 GB
 • razširitev pomnilnika: kartica micro SD do 32 GB
 • zaslon: 11,43 cm, 854 × 480 točk, 18 ppi, 16 M barv
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: VGA
 • snemanje videa: Full HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave  mobile hotspot), Bluetooth 4.0, micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas
 • baterija: Li-Ion 2330 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4.2 (KitKAt)
 • dimenzije: 137,1 mm (v) × 69,4 mm (š) × 8,5 mm (d)
 • masa: 143,8 g
 • tip SIM-kartice: micro SIM
 

Seznam specifikacij ni prav nič impresiven, vendar je treba upoštevati, da Sony z Xperio E3 napada skrajni spodnji konec trga, kar pomeni, da je cena primarnega pomena, šele nato pa specifikacije. S tem v mislih je seznam dokaj logičen in upoštevajoč dejstvo, da lahko mobitel ob vezavi dobite za manj kot stotaka, sploh ni več tako slab.

Snapdragon 400 je morda že nekoliko v letih, a še vedno poganja na tisoče Nexusov 4, ki še danes tečejo praktično brezhibno z najnovejšo verzijo operacijskega sistema Android. Tudi 1 GB pomnilnika je ravno dovolj, da bo sistem tekel gladko, brez nepotrebnega zatikanja. Kamera zadošča za goli minimum, baterija pa bi morala zadoščati za dan ali dva uporabe (morda celo več, če niste preveč aktiven uporabnik).

 

Bolj problematičen je notranji pomnilnik. Vanj je Sony vgradil le 4 GB, in ko se nanj namesti Android, ostane le še 1,7 GB. Zato je dobro, da je na voljo razširitev s kartico micro SD. Za manj kot 10 EUR boste danes že dobili 16 GB veliko kartico, kar bi moralo zadostovati za večino uporabnikov.

Zaslon je koš mešanih občutkov, saj leta 2015 res nisem več vajen gledati zaslonov, ki imajo nižjo ločljivost, kot je 720 p. Ker pa E3 spada še v lansko jesen, jo tokrat odnese z nevtralnim mnenjem – za nezahtevne uporabnike bo več kot dovolj, a bi bil vseeno vesel česa boljšega. Očitno v bitki s ceno ni šlo bolje kot to. Sprejmem.

 

Je pa eno področje, kjer se je Sony z E3 še posebej izkazal: kakovost izdelave in občutek naprave v rokah skoraj v nobenem pogledu ne izdajata, da gre za mobitel, katerega cilj je čim nižja cena. Mehka plastika, zaobljeni robovi in natančna ter trdna izdelava, ki se je ne bi branil nihče niti v najvišjem rangu mobitelov.

Sony torej pričakuje, da bo kupce prepričal z zunanjostjo, delovanje pa bo pri tem dovolj dobro, da ne bo moteče.

 

Na Xperii E3 boste tako našli vse priključke in gumbe kot na zmogljivejših mobitelih. Na levi strani je vtičnica za micro USB, na desni pa gumba za uravnavanje glasnosti in gumb za zaklepanje zaslona. Spodnja stran je popolnoma prazna, zgoraj pa je standardna, 3,5-milimetrska vtičnica za slušalke. Plastičen hrbet je odstranljiv, a le zato, da lahko v mobitel namestite kartici micro SIM in micro SD; baterija namreč ni odstranljiva. V pokrovu sta odprtini za zvočnik in kamera z LED-bliskavico. Na prednji strani je 4,5-palčni zaslon, ki je obdan s kar zajetnim robom, ki nekoliko umetno poveča velikost mobitela.

Programska oprema

Kot vedno poudarjam, je Sony eden tistih proizvajalcev mobitelov, ki pretirano ne posegajo v samo delovanje operacijskega sistema Android. To je zelo dobro predvsem z vidika, da je veliko manjša verjetnost za slabo delovanje, ki bi bilo posledica predelav.

Na Xperii E3 teče Android 4.4.2 (KitKat), a Sony še ni javil, ali bo v prihodnje morda na voljo posodobitev na Android 5.0 (Lollipop). Glede na to, da vsebuje Lollipop nekaj optimizacij za delovanje na manj zmogljivih napravah, bi bilo to zelo dobro, a boste tudi brez posodobitve lahko povsem lagodno uporabljali E3.

 

Programska oprema, ki jo je Sony priložil, gre predvsem v dve smeri – po eni strani vas želi prepričati, da v njihovem ekosistemu vsebin (filmi, glasba, igre …) zapravite še kakšen dodaten evro, po drugi strani pa vem želi ponuditi aplikacije, s katerimi boste pokrili svoje osnovne potrebe. S tem ni nič narobe, še vedno pa lahko obiščete trgovino Play in si naložite aplikacije, ki so vam bolj po godu.

Delovanje samega uporabniškega vmesnika je torej povsem solidno in med testiranjem nisem zasledil nobenih posebnosti. Ni bilo zatikanja, kar je vsekakor dobrodošlo, in tudi sama uporaba aplikacij med testiranjem ni predstavljala težav za strojno opremo. Seveda pa ne morete pričakovati, da bodo najbolj zahtevne igre delovale spodobno. Nekje je vendarle meja, ko strojna oprema enostavno ne dohaja več. Kljub temu pa bo za vse nezahtevne uporabnike več kot dovolj moči.

Kamera

Kamera je s 5 MP velikim senzorjem precej osnovna, zato ne pričakujte čudežev, še posebej v slabi svetlobi. Ravno kamera je tisto področje, kjer se nizka cena najprej pozna, in E3 tukaj ni izjema. Kljub temu pa je 5 MP povsem dovolj ob spodobni količini svetlobe. Ne pričakujte pa, da boste v kakšni kletni restavraciji zajemali lepe fotografije obrokov za Instagram.

 

Če ste nekoliko bolj vešči uporabe fotoaparata in imate poglobljeno znanje fotografiranja, boste morda lahko s pomočjo programske opreme iz fotografij iztisnili nekoliko več, a boste slej kot prej naleteli na strojne omejitve senzorja.

Poglejte si še testne fotografije in sami presodite, ali dosegajo vaša pričakovanja.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Povzetek

 

Sony Xperia E3 je torej mobitel za ljudi z najnižjim proračunom, ki nimajo potrebe po vseh tehnoloških dodatkih, ki jih narekujejo najnovejši trendi v svetu pametnih mobitelov. S presenetljivo kakovostjo izdelave ponuja E3 nekaj več kot podobni mobiteli na trgu, zato bo gotovo izstopala iz sivega povprečja, vsaj vizualno, če že ne drugače. Če ste torej nezahteven uporabnik, ki si želi le mobitel, ki bo dovolj dobro delal, je E3 vsekakor vredna vaše pozornosti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. marec 2015
2427
22. maj 2018
Sony Xperia E3 - test na dlani
Android