Sony Xperia XZ - test na dlani

Uroš Miklavčič 24. november 2016
/PublishingImages/xperia_xz_hero.jpg

Sony je pred časom uradno zaključil s serijo Xperia Z, ki je predstavljala njegove paradne konje, in namesto nje predstavil serijo Xperia X. Tokrat pa je z nami Xperia XZ, ki je polnokrvno del nove generacije, kljub dvojni identiteti v imenu. Pa poglejmo, kako se novi paradni konj japonskega velikana zabavne elektronike obnese v praksi.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Snapdragon 820 (4 jedra, 2 × 2,15 GHz + 2 × 1,6 GHz)
 • grafični procesor: Adreno 530
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB ali 64 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 256 GB
 • zaslon: 13,2 cm, 1080 × 1920 slikovnih točk, 424 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 23 MP (f/2.0), samodejno ostrenje, elektronska stabilizacija, ostrenje s fazno zaznavo, lasersko ostrenje, dvobarvna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR …
 • sprednja kamera: 13 MP (f/2.0), 1080p s 30 sličicami na sekundo, HDR
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave  mobile hotspot), Bluetooth 4.2, USB-C vtičnica
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, čitalec prstnih odtisov, merilec barvnega spektra, povišana odpornost na vodo in prah (IP68)
 • baterija: Li-Ion 2.900 mAh
 • operacijski sistem: Android 6.0.1 Marshmallow
 • dimenzije: 146 mm (v) × 72 mm (š) × 8,1 mm (d)
 • masa: 161 g
 • tip SIM-kartice: nano SIM
 

Pregled specifikacij vsaj mene nikjer ne zbode v oko. Xperia XZ je paradni konj od znotraj navzven. Zimzeleni nabor najboljših mobitelov Android je v tej sezoni postal Snapdragon 820 s 3 GB delovnega pomnilnika. Dodajte še začetnih 32 GB notranjega pomnilnika in spodoben, 5,2-palčni zaslon IPS LCD in v rokah držite recept, ki vam zagotavlja trdno osnovo za paradnega konja. Kljub temu pa se piše leto 2016, ko so zgoraj opisane specifikacije nekaj, kar pričakujemo od mobitela takšnega ranga, zato se razlike med mobiteli v tem segmentu išče drugje.

 

Tudi kakovosti izdelave Sonyju ne moremo očitati, saj je Xperia XZ res trdno grajen telefon, čeprav morda nekoliko pust z oblikovalskega vidika. Seveda tukaj hitro zajadramo v debato subjektivnega dojemanja, a kljub temu v primerjavi s paradnimi konji, ki so trenutno na trgu, Xperia XZ ne izgleda najbolj sveže. Vendar pa je Sony pri Xperii XZ naredil tudi veliko stvari prav. Tako je še vedno prisoten namenski gumb za kamero, ki je izumrl malodane že pri vseh drugih mobitelih, ki so tak gumb imeli. Namenskega gumba ne bodo veseli samo profesionalni fotografi, ampak prav vsi, ki so kdajkoli z mobitelom poskušali zajeti fotografijo. Kakorkoli obrnem situacijo, je tak gumb boljša izbira, kot tapkanje po zaslonu. Gumb lahko namreč slepo zatipate, je vedno odziven in ima dve stopnji pritiska. Z rahlim pritiskom sliko izostrite, z nadaljnjim, tršim pritiskom pa sprožite zajem. To je dobrodošlo predvsem v situacijah, ko lahko predvidite, kje želite ostro sliko, in samo čakate, da se subjekt pomakne v kader (šport, otroci, živi dogodki …). Druga stvar, ki jo je treba omeniti, sta stereo zvočnika na sprednji strani, ki ju hvalim vedno in povsod, kjer ju srečam. Za to imam tudi zelo dober razlog: stereo zvočnika na sprednji strani sta obrnjena k uporabniku, in ne stran od njega. Zaradi tega je uporabniška izkušnja v katerikoli situaciji neprimerno boljša od alternativ. Počasi, a vztrajno postaja to jasno tudi večini proizvajalcev na trgu in samo vprašanje časa je, kdaj bo to postalo norma. Do takrat pa stereo zvočnika Xperii XZ dajeta dodano vrednost, ki je veliko drugih igralcev na trgu še ne premore.

 

Še nekaj besed o čitalcu prstnih odtisov: Sony že od samega začetka vztraja z namestitvijo čitalca v stranski gumb za odklepanje in zaklepanje zaslona. Do sedaj so bili njegovi čitalci sicer zanesljivi, če ne ravno najbolj odzivni. Pri Xperii XZ pa so očitno končno uspeli rešiti vse težave in odklepanje telefona poteka praktično brez vedenja, da se je med tem nekje v notranjosti mobitela zgodila čarovnija, ki je najprej prebrala vaš odtis, ga preverila, potrdila in potem javila zaslonu, da se lahko odklene. Če bi mi nekdo rekel, da sem po nesreči izklopil čitalec in telefon odklepam samo s pritiskom gumba, bi mu verjel.

Zaslon, ki ga je Sony uporabil pri Xperii XZ, je dober. Barve so dovolj nasičene, slika je dovolj ostra in v kolikor ne nameravate mobitela uporabljati za potrebe navidezne resničnosti, je ločljivost Full HD povsem dovolj in karkoli več bi zgolj odžiralo dragocene minute avtonomiji baterije. Žal ne gre za zaslon AMOLED, v katerega sem se zaljubil po dolgem času, ko o njem nisem imel najboljšega mnenja. Kljub temu je matrika LCD na zaslonu Xperie XZ povsem spodobna in nikakor ne ruši uporabniške izkušnje.

 

Tako kot vsi najnovejši mobiteli ima tudi Xperia XZ na spodnji strani vtičnico USB-C, zato morda ne bi bilo slabo razmisliti o nakupu kakšnega dodatnega kabla, če do sedaj še niste imeli opravka s tem tipom konektorja. Morda še zadnjič zapišem, zakaj je USB-C tako pomemben: gre za nov standardni vtič, ki so ga v mobilni in računalniški industriji zelo dobro sprejeli zaradi njegove kompaktnosti ter možnosti priklopa, ne glede na orientacijo konektorja. Seveda gre zgodba še dlje, ko govorimo o hitrostih USB 3.1 in posvojitvi konektorja za standard Thunderbolt 3, a to v kontekstu tega testa ni pomembno. Kar morate vedeti, je, da prihaja prehodno obdobje, ko bo nekoliko zmede z kabli in se morda ne boste mogli zanesti, da ima v vsakem trenutku vsaj eden od vaših prijateljev kje na dosegu roke kakšen kabel, s katerim bi lahko napolnili svoj mobitel. Zato kakšen kabel več v vaši torbi ne bo škodil.

Pod črto s strojnega vidika Xperia XZ v ničemer ne razočara in izpolnjuje vsa pričakovanja, ki jih imamo za paradne konje v letu 2016, čeprav bi celotno industrijsko oblikovanje lahko ponudilo nekoliko bolj izpiljen, eleganten in moden videz.

Programska oprema

Sony je na Xperio XZ naložil Android 6.0.1 Marshmallow, a naj bi bila v pripravi tudi že nadgradnja na Android 7.0 Nougat. Sony je eden tistih proizvajalcev, ki ne posega bistveno v sistem Android. V bistvu so njegovi posegi tako majhni, da se zadnje čase sprašujem, ali so sploh potrebni. Kolikor mi je znano, je Sony spremenil zgolj videz predala za aplikacije, glavni meni nastavitev in to je bolj kot ne to, če ne upoštevamo nekoliko drugačnega izgleda ikon. Sony je tako blizu čisti izkušnji Android, da mu gre zgolj čestitati in hkrati prisoliti nežno zaušnico, da ni zbral poguma in se povsem odrekel kakršnikoli predelavi. Da bi razumeli, kako blizu čisti izkušnji Android je Xperia XZ, je treba omeniti, da ima vključen tudi zaslon Google Now, ki se nahaja levo od domačega zaslona in je bil do sedaj izključno v domeni mobitelov Nexus. Noben drug proizvajalec mobitelov se do sedaj ni odločil, da bi Google zaprosil, da mu omogoči to integracijo.

 

Xperia XZ je s programskega vidika torej najbližje čisti izkušnji Android in v kolikor vam to kaj pomeni, boste gotovo veseli, da je tako. Tisti, ki pa pravkar berete nekaj, kar vam zveni podobno kot kitajščina, je tukaj hiter povzetek: Sony na Xperio XZ ni naložil kupa navlake, razen nekaj svojih aplikacij, ki so namenjene predvsem tistim, ki so že vsaj delno vključeni in vezani na Sonyjev ekosistem.

Verjetno ni treba dodatno poudarjati, da je delovanje sistema gladko in odzivno, kajne?

Kamera

Morda ne veste, a Sony dobavlja svoje senzorje za mobilne kamere malodane vsem večjim proizvajalcem mobitelov na trgu. Sonyjev posel senzorjev je namreč tako velik in dobičkonosen, da ga je Sony ločil od matičnega podjetja in ustanovil ločeno podjetje, ki se ukvarja zgolj s tem (a je hkrati še vedno del Sonyja, kakopak). Kljub temu Sony nekako ni znal stisniti iz svojih senzorjev toliko, kot je uspelo iztisniti drugim proizvajalcem, kar je dejansko precej bizarno.

 

Kljub temu je iz generacije v generacijo Sony bolj vešč tudi tega in zdi se, da je z Xperio XZ končno osvojil in ukrotil lastno strojno opremo.

Uporabniški vmesnik kamere je nekoliko asketski in nekoliko neintuitiven, zato je morda čas, da se v prihodnje nekoliko bolj posveti temu. Zajemanje fotografij je hitro in učinkovito. Fotografije so na pogled dovolj ostre in barvite, le odstranjevanje šuma je tako kot pri večini mobitelov nekoliko preveč agresivno, zaradi česar se izgubljajo fine podrobnosti na sliki.

Medtem ko večina večjih proizvajalcev v svoje najboljše mobitele vgrajuje kamere z optično (mehansko) stabilizacijo, so se pri Sonyju odločili za elektronsko stabilizacijo, ki pa se v praksi zelo dobro odreže in ponuja dovolj stabilnosti brez popačenja slike med snemanjem.

Poglejte si še galerijo fotografij, ki so nastale med testom, in se sami prepričajte o kakovosti kamere.

 

Poglej si fotografije v visoki ločljivosti na TViN Shrambi.

Zaključek

 

Xperia XZ postavlja Sony med najboljše proizvajalce. Kamera je končno primerljiva z ostalimi na trgu, programska oprema je bistveno bolj čista kot drugje, in v kolikor vas XZ tudi vizualno prepriča, je edina ovira, ki vam stoji na poti, vaša denarnica.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
24. november 2016
3253
18. maj 2018
Sony Xperia XZ - test na dlani