Sony Xperia Z3 Tablet Compact - test na dlani

Uroš Miklavčič 10. december 2014
/PublishingImages/xperia_z3_tablet_compact_hero.jpg

"O, hudiča, kako tanka je ta tablica," se je glasila večina prvih reakcij, ko sem ljudem v roke porinil Sonyjevo 8-palčno tablico Xperia Z3 Tablet Compact. Da, res je tanka in lepa, a glavno vprašanje, ki se takoj poraja, je sledeče: ali je tanek profil pustil posledice v notranjosti naprave? Je strojna oprema zaradi tega osiromašena, baterija premalo zmogljiva in uporabniška izkušnja slabša? Pa poglejmo ...

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 801, 4-jedrni z 2,5 GHz
 • grafični procesor: Adreno 330
 • delovni pomnilnik: 3 GB
 • notranji pomnilnik: 16 ali 32 GB
 • razširitev pomnilnika: microSD do 128 GB
 • zaslon: 20,32 cm, 1200 × 1920 točk, 283 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 8,1 MP, samodejno lasersko ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon
 • sprednja kamera: 2,2 MP
 • snemanje videa: HD 1080 p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, NFC
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, IR blaster
 • baterija: Li-Ion 4500 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.4 KitKat
 • dimenzije: 213 mm (v) × 124 mm (š) × 6,4 mm (d)
 • masa: 270 g
 

Če kar takoj opravimo s predolgim imenom tablice (5 besed, z imenom proizvajalca vred) in se osredotočimo na specifikacije, bomo hitro ugotovili, da Sony nikjer ni delal kompromisa. Razen pri kameri, ki je pri tablicah že pregovorno vedno podhranjena, ampak več o tem kasneje. Seznam se bere kot dober roman, ki na nobenem koraku ne razočara. Qualcommov nabor Snapdragon 800 (oz. njuni izpeljanki 801 in 805; razlike med njimi so praktično zanemarljive) se je v preteklosti znova in znova dokazal kot nepogrešljiv del vsake paradne naprave. Tudi pri Z3 Tablet Compact ni nič drugače, saj je skrb v kombinaciji s 3 GB pomnilnika res popolnoma odveč.

 

Moči je torej več kot dovolj in kljub neverjetno tankemu profilu tudi baterija ne razočara. Sonyjeva generacija Z3 je postavila nove standarde na področju vzdržljivosti baterije v višjem rangu naprav. Medtem ko mobitela Z3 in Z3 Compact izpolnjujeta Sonyjevo obljubo o dveh polnih dnevih uporabe ob enem polnjenju, vas bo Z3 Tablet Compact s svojo 4.500 mAh baterijo ob normalni uporabi prav tako brez težav spravila skozi dva dneva. Če ne boste uporabljali mobilne povezave, pa se bo ta čas le še podaljšal. Z manjšo uporabo pa boste kmalu pozabili, kdaj ste tablico nazadnje polnili. Baterija torej odlično opravlja svoje delo in veliko zaslugo ima tu prav Sony, ki je z nekaj pametnimi inovacijami na področju zaslonov očitno zadel v polno.

Zunanjost tablice je zelo elegantna in tanek profil naprave k temu zagotovo veliko pripomore. Zadnja stran je odeta v prijetno matirano plastiko, ki nudi dovolj oprijema. Tablica je dovolj ozka in lahka, da jo lahko držite tudi v eni roki, kar je zagotovo bonus, a je na dolge proge veliko bolj udobno držanje z obema rokama. Na zadnji strani je kamera, ki zajema slike v velikosti 8,1 MP. Njena postavitev je zelo nerodna, saj bo ob fotografiranju v ležečem načinu vaša roka avtomatsko prekrila lečo. Veliko bolj pametno bi bilo kamero namestiti v enega od vogalov, a se je Sony odločil drugače in ne bo vam preostalo drugega, kot da se privadite drugačnemu držanju tablice, ko fotografirate v ležečem načinu.

 

Zgornja stran je popolnoma prazna, na spodnji pa boste našli zgolj pokrovček, pod katerim je vtič za microUSB. Na levi strani boste našli Sonyjev priklop za namensko stojalo, prek katerega lahko tablico tudi polnite, in pokrov, pod katerim sta reži za kartici SIM in SD. Na nasprotni strani so torej vsi trije gumbi: gumb za oklepanje in zaklepanje zaslona ter gumba za uravnavanje glasnosti. Poleg tega pa boste v zgornjem desnem kotu našli tudi vtič za slušalke. Postavitev tega vtiča je skrajno nenavadna, a med testiranjem zaradi tega nisem imel nobenih težav.

 

Na prednji strani je 8-palčni oz. 20,32-centimetrski zaslon z ločljivostjo 1200 × 1920 točk. Medtem ko ima večina tablic Android zaslon v razmerju 16 : 9, se je Sony odločil, da uporabi zaslon, ki ima razmerje 16 : 10. Razlika morda ni tako očitna, a je korak v pravo smer. Zelo rad pa bi videl, da bi se tudi v svetu Androidov uveljavilo razmerje 4 : 3, ki je z vidika uporabniške izkušnje veliko bolj prijeten. Kakorkoli že, Sonyjev zaslon je svetel, barve pa žive in dobro nasičene. Edino, kar bi priporočal vsem uporabnikom, je, da izklopijo Sonyjev X-Reality Engine, ki včasih pri kakšnih fotografijah in videoposnetkih naredi več škode kot dobrega. Na srečo gre samo za programsko stvar, ki jo lahko enostavno izključite.

Sony je prav tako začel s prakso nameščanja zvočnikov na prednjo stran naprav. To je super odločitev in tudi Z3 Tablet Compact ni nobena izjema. Sama postavitev na skrajni rob je sicer nekoliko nerodna, saj obstaja možnost, da zvočnika prekrijete, ko tablico držite v ležečem položaju. Kljub temu med testom nisem imel resnih problemov, saj nikoli nisem popolnoma pokril zvočnikov, ki sicer zvenita zelo suvereno.

 

Tako kot oba mobitela iz serije Z3 je tudi tablica vodotesna in na tem mestu moram pohvaliti Sony, da je pred leti prvi uvedel ta trend na področje mobitelov in tablic. Vodotesnost je namreč ena boljših novosti zadnje čase. Ko vas prvič ujame dež ali pa vam naprava po nesreči pade v lužo, boste vzljubili vodotesnost.

Kamera

Pri kameri resnično ne gre izgubljati preveč časa, saj so tablice še vedno nekaj generacij za mobiteli, ko govorimo o kakovosti posnetih fotografij. Senzor bo v dobri svetlobi sicer zajel popolnoma uporabne fotografije, a se bo vse skupaj hitro poslabšalo, ko svetlobe ne bo več dovolj.

 

Predlagam, da si kar ogledate fotografije, ki so nastale med testom, in se sami prepričate, kaj lahko pričakujete od kamere pri Z3 Tablet Compact.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.

Programska oprema

Sony je med vsemi proizvajalci naprav Android še najmanj invaziven in bistveno ne posega v sam izgled in delovanje operacijskega sistema. Posledice tega pa so zgolj pozitivne: hitro delovanje, manj nepotrebnih elementov, ki bi uporabnike begale, ter nenazadnje tudi relativno hitre posodobitve. Kljub temu da na Z3 Tablet Compact teče Andorid 4.4 KitKat, ste lahko pomirjeni, saj je Sony že napovedal, da bo pripravil posodobitev na Andoid 5.0 Lollipop. To je dobra novica za vse, ki razmišljate o nakupu, saj je Sony pokazal, da svoje uporabnike jemlje resno in jim želi zagotoviti kar najboljšo uporabniško izkušnjo.

 

Vse ostalo je za napravo Android dokaj standardno: Sony je priložil nekaj aplikacij, ki jih boste bodisi uporabljali ali pa oddrveli v trgovino Google Play in tam poiskali boljše alternative. Sony si prizadeva, da bi vam prek svoje naprave prodal še kakšne dodatne vsebine v obliki filmov, glasbe in iger. Prav pri slednjih je Sony omogočil, da vaš PlayStation 4 posreduje sliko na vašo tablico, ki jo lahko potem prek posebnega nosilca namestite na igralni plošček in tako TV-zaslon prepustite drugim družinskim članom. Vsekakor dobrodošlo za vse lastnike PS4.

Delovanje sistema je gladko in stabilno, kar je pri minimalnih posegih, ki jih Sony izvaja, pričakovano in edino sprejemljivo. Animacije so gladke in bodo ob nadgradnji na Lollipop postale le še boljše.

Povzetek

 

Če iščete manjšo tablico za uporabo doma ali v službi, je Xperia Z3 Tablet Compact gotovo vredna vaše pozornosti, saj prav verjetno ta trenutek v tem rangu tablic stoji v samem vrhu ponudbe. Od odlične baterije, izredno tankega profila, vrhunske zmogljivosti pa do minimalnih posegov, ki jih Sony izvaja, se je Z3 Tablet Compact izkazala kot neverjetno suverena tablica za vse, ki iščete nekaj več.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. december 2014
2310
9. januar 2015
Sony Xperia Z3 Tablet Compact - test na dlani
Android