Sony Xperia Z5 Compact - test na dlani

Uroš Miklavčič 27. oktober 2015
/PublishingImages/sony-xperia-z5-compact-hero.jpg

Sony je po mojem mnenju eden tistih proizvajalcev mobitelov, ki je večkrat povsem nepravično spregledan. Morda si je slab sloves ustvaril v preteklosti ali pa enostavno nima dovolj močnega marketinga, ki bi besedo o njihovih mobitelih ponesel v svet. Kakorkoli že – dejstvo je, da Sony izdeluje nekaj zelo impresivnih mobitelov in je konec koncev dobavitelj senzorjev za kamere za večino velikih imen na trgu. Danes si bomo pogledali, kako se je na testu obnesla Xperia Z5 Compact, ki nadaljuje misijo, ki so si jo pri Sony-ju zadali pred leti: izdelati majhen Android mobitel, ki na račun majhnosti ne žrtvuje zmogljivosti. Je Z5 še vedno na tej poti?

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • procesor: Qualcomm Snapdragon 810, 8-jedrni (4 × 1,55 GHz Cortex-A53 + 4 × 2,0 GHz Cortex-A57)
 • grafični procesor: Adreno 430
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 32 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 200 GB
 • zaslon: 11,68 cm, 720 × 1280 slikovnih točk, 323 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 23 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, namenski gumb za zajemanje fotografij, HDR, ostrenje s faznim zaznavanjem
 • sprednja kamera: 5,1 MP, 1080p
 • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p s 120 sličicami na sekundo. Možnost HDR-videa.
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.1, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, FM-radio, odpornost na prašne delce in vodo (IP68-certifikat), čitalec prstnih odtisov
 • baterija: Li-Ion 2700 mAh
 • operacijski sistem: Android 5.1.1 KitKat s planirano nadgradnjo na 6.0 Marshmallow
 • dimenzije: 127 mm (v) × 65 mm (š) × 8,9 mm (d)
 • masa: 138 g
 • tip SIM-kartice: Nano SIM

 

Torej, ali je Xperia Z5 Compact še vedno zvesta svoji prvotni obljubi? Pregled seznama specifikacij pokaže, da še vedno, čeprav določene lastnosti že mejijo na sprejemljive. Nikakor ne gre za to, da je z mobitelom kaj hudo narobe, a 2 GB delovnega pomnilnika v letu 2015 le še zadoščata, nista pa več v samem vrhu. Kljub temu je ob nižji ločljivosti zaslona to nekoliko lažje razumeti, saj je delovni pomnilnik na udaru predvsem na dveh področjih: brskanje po spletu od večji količini odprtih zavihkov in od igranju naprednih iger. Predvsem pri igrah sta 2 GB pomnilnika povsem dovolj, saj ob nižji ločljivosti zaslona teksture ne zavzemajo toliko pomnilnika kot pri zaslonih z dvokratnikom te ločljivosti. Ko sem že ravno pri zaslonu, bi morda omenil, da sem tokrat prvič opazil, kako zelo so me razvadili zasloni, na katerih gostota slikovnih točk presega mejo 500 točk na palec. Medtem ko zaslon na Z5 premore približno 323 točk na palec in je to še pred kratkim veljalo za vrtoglavo številko, pa danes vemo, da obstaja tudi nekaj boljšega. Zgolj zaradi tega sem na Z5 opazil, da slika ni tako ostra kot na mobitelih z višjo gostoto točk. Kaj to pomeni za uporabnika? Popolnoma nič. Gre za zelo specifično stvar, ki jo lahko opazi samo nekdo, ki je v roki držal mobitel, ki ima vgrajen zaslon z ločljivostjo 1440 × 2560 slikovnih točk. Pa še tak človek mora res dobro pogledati, da opazi razliko. Zakaj torej razlagam vse to? Ker bi si želel, da Sony v naslednji generaciji Xperie Compact ponudi zaslon z ločljivostjo 1080 × 1920 slikovnih točk. Ker sem razvajen, samo zato.

Ostale specifikacije so nadvse impresivne za tako malo napravo. 8-jedrnemu naboru Snapdragon 810 (ki je trenutno najbolj zmogljiv Qualcommov nabor) dela družbo še 32 GB notranjega pomnilnika, kar je odlično, saj je na zadnji strani kamera, ki zajema fotografije v velikosti 23 MP in zna snemati 4K video, ki vam bo zasedel ogromno prostora. Če slučajno porabite ves prostor, pa vas pod pokrovom na strani mobitela čaka še reža za Micro SD-kartico, kamor gre do 200 GB dodatnega pomnilnika. Odlično.

 

Zunanjost mobitela se dimenzijsko le malo razlikuje od njene predhodnice. Mobitel še vedno lepo sede tudi v manjšo roko in z novo matirano površino deluje celo bolj elegantno kot prej. Morda se mi je mobitel na začetku zdel nekoliko debel, a sem na to kmalu pozabil. Hrbet je bil pri Z3 Compact (Z4 Compact nikoli ni obstajala in jo boste zaman iskali), tako kot pri Z5, steklen, a je pri Z5 po novem brušen do elegantne matirane površine, ki se lepo povezuje z mehkim plastičnim robom okoli mobitela. Zagotovo ne gre za najbolj razburljivo industrijsko oblikovanje, a če ste pristaš preprostih in čistih oblik, si poglejte Z5 Compact.

 

Na zadnji strani boste našli zgolj prej omenjeno matirano steklo z odprtinama za kamero in LED-bliskavico. Na levi strani je pokrovček, pod katerim se skrivata reži za Micro SD- in Nano SIM-kartici. Zgoraj boste našli standarden vtič za slušalke, desno pa gumb za zaklepanje zaslona, gumba za uravnavanje glasnosti in namenski dvostopenjski gumb za ostrenje in zajemanje fotografij. S slednjim lahko poženete kamero – tudi, če je zaslon zaklenjen. Gumb za zaklepanje ima po novem integriran tudi čitalec prstnih odtisov. Glede na moje izkušnje čitalec ni najhitrejši ali najbolj natančen, a je dovolj dober. Se pa lahko dogodi, da tu in tam prstnega odtisa ne prepozna. To se da povsem enostavno rešiti tako, da isti prst večkrat vnesete v sistem. Shranite lahko do 10 prstnih odtisov, kar je povsem dovolj, da povečate natančnost in vam ostane še dovolj vnosov za dodatne prste.

Na prednji strani je zaslon, ki po diagonali meri 4,6 palca in ima ločljivost 720 × 1280 slikovnih točk. Bolj pomembna od zaslona pa sta stereo zvočnika nad in pod zaslonom. Ničkolikokrat sem že zapisal, da je to edina smiselna pozicija za zvočnike na mobitelu. Zvok je tako vedno usmerjen proti uporabniku in uporabniška izkušnja je veliko boljša. Zvočnik na zadnji strani je namreč obrnjen stran od uporabnika, na spodnjem robu pa ga hitro zadušite, ko mobitel držite v ležečem položaju.

 

Kot smo že vajeni pri Sony-jevi Xperia liniji, je tudi Z5 Compact vodotesna in odporna na prah. Seveda so tu omejitve in tako je Z5 Compact certificirana s certifikatom IP68, ki zagotavlja vodotesnost na globini 1,5 m do 30 minut.

Kot celota je Z5 Compact zelo dobro grajen mobitel, ki mu morda manjka nekaj svežine, a se odkupi z odlično zmogljivostjo in baterijo, ki bi vas morala spraviti skozi dva dneva povprečne rabe.

Programska oprema

Xperia Z5 Compact ima naložen operacijski sistem Android 5.1.1 Lollipop, a je Sony že obljubil, da bo v prihodnosti nadgrajen na verzijo 6.0 Marshmallow. To je dobra novica za vse, ki razmišljate o nakupu. Upam pa, da bo Sony z naslednjo verzijo nekoliko osvežil uporabniški vmesnik.

 

Tukaj namreč naletimo na večno dilemo: čisti Android ali uporabniški vmesniki, ki jih na svoje naprave tlačijo izdelovalci? Čeprav sem osebno še vedno naklonjen čisti Android izkušnji, kot jo je zasnoval Google, pa Sony resnično ne posega veliko v izgled. V bistvu je prav to moteče – če posegajo zgolj malenkostno, ali se potem sploh splača? Android je v svoji mladosti imel kar nekaj težav z obliko in izgledom uporabniškega vmesnika, ki pa ga je v zadnjih dveh generacijah Matias Duarte s svojim Material design jezikom izpilil in pripeljal na tako visok nivo, da so prav izdelovalci tisti, ki sedaj ostajajo zadaj.

Tukaj je treba ločiti med posegi v operacijski sistem (tako kozmetičnimi kot funkcionalnimi) in aplikacijami, ki jih izdelovalci nalagajo na svoje naprave. Pri aplikacijah je to lahko celo dobro. Sony tako doda predvajalnik FM-radijskih postaj, ki ga Android privzeto ne pozna. Prav tako Sony uporablja lastno aplikacijo za zajemanje fotografij, ki je optimizirana, da v polnosti izkoristi zmogljivosti novega senzorja. Od tu naprej pa boste našli še nekaj aplikacij, ki bodo dobrodošle predvsem uporabnikom, ki so tesneje vpeti v Sony-jev ekosistem. Ostalo so aplikacije, ki sicer služijo svojemu namenu, a sem mnenja, da se v trgovini Play najdejo boljše (brezplačne) alternative.

Pri vsem tem se je treba zavedati, da vsi uporabniki niste tako zahtevni kot je peščica naprednih uporabnikov, ki z mobiteli poskušamo početi več stvari hitreje in bolj učinkovito. Mobitel na splošno deluje dobro in bo prebavil vse, kar mu vržete naproti. Od iger do brskanja po spletu in predvajanja video vsebin - z Xperio Z5 dobili več kot dovolj zmogljivo napravo, ki vas zlepa ne bo pustila na cedilu.

Kamera

Sony je s serijo Z5 predstavil tudi nov senzor, ki po novem zajema fotografije v velikosti 23 MP in ima t. i. ostrenje s faznim zaznavanjem. Če niste ravno domači v fotografskih vodah, je dovolj, da veste, da se ta sistem ostrenja uporablja v profesionalnih dSLR-kamerah in je presneto hiter. Sony trdi, da se slika izostri v pičlih 0,03 sekundah, kar teoretično pomeni, da boste imeli dobre možnosti, ko boste ulovili tisti ključni trenutek.

V praksi se pokaže, da je senzor res zelo dober in fotografije ostre. V slabi svetlobi se, kot pri vseh mobitelih, hitro pridela šum, a je pri novem senzorju kar dobro kontroliran.

 

Aplikacija za zajemanje fotografij vam poleg osnovnega avtomatskega načina ponuja tudi nekaj drugih in nenazadnje tudi polni ročni način, s katerim lahko uravnavate kompenzacijo osvetlitve, belino in druge lastnosti, pomembne v svetu fotografije.

Pri snemanju video posnetkov lahko izbirate med več načini. Najbolj pomemben je 4K-način pri 30 sličicah na sekundo. Seveda lahko prihranite kar nekaj prostora, če snemate v ločljivosti FullHD, a če že imate možnost, se mi zdi pametno, da z vidika prihodnosti snemate v 4K. Počasni posnetki so prav tako trend, ki se je razpasel zadnje čase in Z5 Compact ne razočara niti tukaj: posnamete lahko HD-video pri 120 sličicah na sekundo.

Čeprav senzor lahko zajema fotografije v velikosti 23 MP, pa je aplikacija za zajemanje fotografij privzeto nastavljena tako, da zajema fotografije, velike zgolj 8 MP. S tem naj bi Sony zagotovil, da so zajete fotografije bolj kakovostne, predvsem v slabi svetlobi, kjer se dodatne informacije s senzorja uporabijo, da se zniža šum. Če se sprehodite čez nastavitve, boste lahko ločljivost nastavili na 23 MP, a boste pri tem izgubili možnost zajemanja fotografij v načinu HDR, ki vam omogoča, da zajamete več detajlov v najtemnejših sencah in najsvetlejših delih neba.

 

Sedaj pa hitro v galerijo fotografij, ki so nastale med testom. Žal ni bilo sonca, je pa bilo toliko več priložnosti za preizkus vodotesnosti.

Zaključek

 

Sony vztrajno nadaljuje niz dobrih mobitelov in kot edini ponuja majhen in polno zmogljiv Android mobitel na trgu. Če je to tisto, kar iščete, potem alternativ tako ali tako ni in je nakup povsem smiseln. Če bi morda radi večji zaslon, pa počakajte, da v roke dobimo njeno večjo sestro Z5. Kakorkoli že, z nakupom mobitela iz serije Z5 (obstaja namreč tudi Z5 premium, ki je prvi mobitel s 4K-zaslonom) ne boste dobili samo zmogljive naprave, ampak tudi mobitel, ki se ne boji vsake kaplje vode in prašnih delcev.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. oktober 2015
2727
22. maj 2018
Sony Xperia Z5 Compact - test na dlani
Android