Televizija Samsung serije 6000: 60 palcev čistega užitka

Andrej Pirnat 27. oktober 2016
/PublishingImages/SamsungTV60-hero.jpg

Samsungove televizije že dolgo sodijo med najboljše in najbolj napredne na trgu. Pod drobnogled sem tokrat vzel njihovega novega 60-palčnega predstavnika serije 6000 in po temeljitem preizkusu lahko potrdim, da tudi ta z odliko zastopa uveljavljeno ime južnokorejskega tehnološkega giganta.

Specifikacije

 • Tip televizije: SMART TV
 • Diagonala zaslona: 152 cm (60”)
 • Razmerje stranic: 16 : 9
 • Ločljivost: 4K Ultra HD (3840 x 2160 slikovnih točk)
 • Tehnologija zaslona: Edge LED, UHD Upscaling, visok dinamičen razpon HDR
 • Frekvenca osveževanja: 1300
 • Digitalni sprejemnik: DVB-T2/C/S2
 • Videosistem: NTSC PAL SECAM
 • TV-tuner: H.265/HEVC
 • Zvočniki: izhodna moč 20 W
 • Digitalna predelava zvoka: Dolby Digital Plus, DTS Codec
 • Vhodi: 3 x HDMI, 2 x USB, LAN, komponentni, kompozitni
 • Izhodi: digitalni izhod, RF In
 • Povezljivost: Wi-Fi, Ethernet
 • Operacijski sistem: Tizen (Samsungov lasten)
 

Preizkus televizije zahteva precej drugačno proceduro od preizkusa telefonov, ki sicer prednjačijo na Tehniku. Televizija je pač povsem drugačna žival, ki zahteva drugačen pristop. Gre namreč za precej večjo napravo, ki je ni mogoče prenašati naokoli v svojem žepu, ampak je treba zanjo najti idealno ležišče na enem mestu, kjer potem počiva do svoje prisilne ali naravne upokojitve. In tu se je zgodba z mojim testnim primerkom tudi pričela (ne z upokojitvijo, ampak z iskanjem idealnega mesta zanjo, da ne bo pomote).

​​

Dolgotrajen porod

Kot sem povedal že uvodoma, sem na test tokrat dobil ogromno, 60-palčno (to je dober meter in pol) pošast, ki je že pri dostavi zahtevala cel logističen postopek. Reč namreč niti pod razno ne gre v prtljažnik povprečnega osebnega avtomobila, tudi če zložite vse sedeže (še v enoprostorca jo spravite le, če ste bili nekoč prvak v Tetrisu). Zato mi jo je moral na testni poligon (beri: dom) pripeljati dostavni kombi.

Naslednji korak je bil spraviti televizijo z dvorišča do njenega naravnega habitata, dnevne sobe. S precej pretečenega znoja in načrtom poti, predvsem po stopnišču, mi je uspelo tudi to. Ob tem samo en manjši nasvet bodočim kupcem: ne dovolite, da vam dostavljavec pobegne, preden vam pomaga pri prenašanju televizije. Sicer jo boste, če ne obiskujete fitnesa vsaj petkrat na teden, lahko občudovali samo na mestu, kjer jo bo odložil iz kombija. S svojimi 23 kilogrami in zajetnim obsegom je namreč vse prej kot lahka za prenašanje.

Ampak moje zgodbe z namestitvijo tu še ni konec. Ko sem jo uspešno pritovoril do končne destinacije, sem si najprej privoščil krajši oddih, da sem prišel do sape, nato pa nadaljeval z razpakiranjem. Kmalu sem ugotovil, da v dnevni sobi pravzaprav nimam pravega prostora zanjo. Zato je bil naslednji korak redekoracija prostora. Z edine dovolj velike police, ki je bila sposobna sprejeti vso to veličino, sem najprej odstranil številne okraske, ki so se kopičili gor, nato pa prestavil še celotno foteljsko garnituro, tako da je bila usmerjena proti velikemu zaslonu.

 

Ko sem na televizijo privijačil še podstavek in jo naposled postavil na njen piedestal, je sonce že davno zašlo, zato sem se odločil, da z obredom prvega vklopa nadaljujem naslednji dan. Konec koncev sem si po večurnem garanju, ki je spominjal že na kakšen kompliciran porod, zaslužil temeljit počitek.

Dizajn

Naslednje jutro sem verjetno iz postelje vstal hitreje kot kdajkoli prej, saj sem bil v pričakovanju začetka testa popolnoma vzhičen. Pred televizijo sem se zapodil kot kakšen petletnik k nedeljski risanki. Najprej sem jo še enkrat premeril od glave do peta. Velikost sem omenil že nekajkrat (in verjetno jo bom še nekajkrat), nikakor pa to ni edina fizična lastnost, ki navduši.

Všečno je namreč tudi črno ohišje. Prednjo ploskev praktično v celoti prekriva zaslon, saj je okvir okoli njega skoraj nezaznaven. Kar zadeva debelino ohišja, obstaja nekaj tanjših televizij (tudi nekatere Samsungove), vendar modela KU6072 vseeno ne bi uvrstili med debelušne. Spodaj je še podstavek v obliki bumeranga, ki poskrbi za dobro stabilnost, hkrati pa televiziji doda še bolj elitističen videz.

 

Kakovost slike

Po nekajminutnem ogledu ohišja sem končno v roke pograbil daljinca in televizijo prižgal. Bil sem kar nekoliko pozitivno presenečen. Saj ne da nisem pričakoval dobre slike, a morda ne tako zelo dobre. Testni primerek namreč sodi na dno cenovne verige v Samsungovi srednjerazredni seriji z oznako 6000 in se kot tak naj ne bi kosal s tekmeci iz višjih razredov. Vendar se. Opremljen je namreč s številnimi naprednimi funkcionalnostmi.

Kot glavni izstopata ultra visoka ločljivost (UHD), ki je zmožna izrisati sliko v ločljivosti 4K, ter standard HDR (visok dinamičen razpon), ki skrbi za boljši kontrast slike (kako temna ali svetla je lahko slika), širšo paleto prikazanih barv in prikaz podrobnosti v najsvetlejših delih zaslona, kadar prihaja do velikega kontrasta na prikazani sliki (en del zelo temen, drug del zelo svetel). Vse našteto v praksi pomeni izjemno ostro sliko, globoko črno barvo in živahne ostale barve, ki delujejo zelo naravno in realistično, za kar dodatno skrbi tudi posebna Samsungova tehnologija PurColour.

Pohvaliti je treba tudi podrobnosti slike in njeno jasnost, in to ne samo pri visokoločljivostni vsebini, kot so na primer filmi na Blu-rayih, ampak tudi pri nižjekakovostnih posnetkih (DVD-ji, kabelska televizija …). Tu bi se še enkrat nekoliko dotaknil ločljivosti 4K. Čeprav trenutno še ni veliko virov oziroma kanalov, ki bi predvajali takšno vsebino, se bo to slej ko prej spremenilo. In pričujoča televizija predstavlja cenovno ugodno vstopnico v ta svet prihodnosti.

 

Konec koncev pa lahko 4K-ločljivost izkoristite tudi že danes, sploh če se uvrščate med nepotešljive ljubitelje filmov, visokoločljivostno vsebino pa ponuja tudi že kar nekaj spletnih videoplatform, med drugim YouTube. Sicer pa je Samsungova televizija opremljena še z eno zelo koristno funkcijo, ki jo bo pozdravil domala vsak njen uporabnik. Izboljšati zna ločljivost in sliko narediti bolj kontrastno, predvsem pa ostrejšo in bolj detajlno. Reč v praksi deluje zelo dobro.

Edina stvar, ki jo je mogoče treba nekoliko zameriti, pa je širina vidnega kota. Če televizije ne gledamo vsaj približno naravnost, kontrast in barva slike nekoliko zbledita. To pomeni, da morate imeti sedežno garnituro poravnano s televizijo, če hočete izkusiti vse, kar ponuja. Tu bi zadeve lahko nekoliko olajšal vrtljiv podstavek, vendar ga televizija nima. Lahko jo premaknemo samo skupaj s podstavkom.

Pamet je boljša kot žamet

Tako smo prišli do naslednje lastnosti televizije  njene pameti. Danes je že skoraj težko najti televizijo, ki ne bi bila pametna, torej opremljena z operacijskim sistemom, ki ji omogoča, da je več kot zgolj naprava za preklapljanje med programi. Takšen je tudi Samsungov KU6072. Kot je v navadi za televizije južnokorejskega proizvajalca, je bil tudi na testnem primerku nameščen Samsungov lasten operacijski sistem Tizen. Tega se neuradno drži sloves najboljše platforme med vsemi večjimi proizvajalci televizij in moram reči, da kar upravičeno.

 

Zakaj? Prvič zato, ker je zelo izpiljen in deluje brezhibno, drugič pa zato, ker je lahko priučljiv. Samsungova televizija, ki sem jo preizkušal, je opremljena z zadnjo različico omenjenega operacijskega sistema, ki vsebuje t. i. pametno središče (Smart Hub), v katerem so na enem mestu zbrane bližnjice do najljubših vsebin uporabnika, prikaže pa se takoj ob vklopu televizije.

Navigacija po menijih je zelo preprosta in hitra, dodatno vrednost televiziji pa dajo tudi številne aplikacije, ki jih lahko prenesete z digitalne tržnice. Koliko je res uporabnih, je sicer vprašanje, ampak kakšna se zagotovo najde. Na primer YouTube. Ali pa kakšna zabavna igra, ki vam popestri družinski večer.

Zaključek

Vas zanima, katera je bila najtežja stvar, ki sem jo moral narediti pri tem testu? Ta, da sem moral televizijo vrniti.

 

Omenjena televizija namreč dokazuje, da je Samsung letos v resnično dobri formi na tem področju. Čeprav ne gre za televizijo najvišjega razreda, se KU6072 lahko pohvali z naravnost izvrstno sliko, tehnologijama 4K in HDR, gromozanskim, 60-palčnim zaslonom in odlično pametno platformo Tizen, ki med drugim omogoča tudi klasično brskanje po spletu. Seveda obstajajo boljše televizije z boljšo sliko, boljšim zvokom, boljšo osvetlitvijo in tako dalje, ampak le malo jih nudi tako celovit paket za razmeroma ugodno ceno. Če iščete novo televizijo in ne želite popolnoma izprazniti svoje denarnice, vseeno pa ne bi sklepali preveč kompromisov pri kakovosti, si KU6072 vsekakor zasluži pozornost.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. oktober 2016
3217
24. maj 2017
Televizija Samsung serije 6000: 60 palcev čistega užitka