Alcatel POP C7 - test na dlani

Uroš Miklavčič 26. avgust 2014
/PublishingImages/alcatel_pop_c7_hero.jpg

Alcatelov POP C7 je mobitel, ki za nizko ceno ponuja relativno spodobne specifikacije. Z velikim zaslonom bo zagotovo pritegnil marsikateri pogled, hkrati pa v vašem žepu ne bo pustil kraterja. Podrobnosti o tem, kako se je odrezal na testu, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

 

Specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: 4-jedrni 1,3 GHz
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 4 GB, od tega 2 GB za uporabnika
 • razširitev pomnilnika: microSD do 32 GB
 • zaslon: 12,7 cm (5 palcev), 480 × 854 točk, 196 ppi, 16 M barv, TFT
 • glavna kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, tehnologija PureView za stabilizacijo slike, leče Carl Zeiss
 • sprednja kamera: 1,2 MP, 720 p
 • snemanje videa: HD 720 p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB
 • ostalo: merilec pospeškov, radio FM
 • baterija: Li-Ion 1900 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2
 • dimenzije: 141 mm (v) × 71,8 mm (š) × 9,9 mm (d)
 • masa: 162 g
 • SIM-kartica: microSIM

Alcatel One Touch POP C7 je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

 

Seznam specifikacij pokaže, kje je Alcatel naredil reze, da je lahko izdelal cenovno ugoden mobitel. S procesorjem 1,3 GHz in pomnilnikom 1 GB telefon POP C7 ne bo podrl nobenega hitrostnega rekorda, a je hkrati dovolj zmogljiv, da operacijski sistem Android na njem teče dovolj gladko. K temu zagotovo pripomore nižja ločljivost zaslona, ki raztegnjena na petih palcih diagonale zaslona sicer ne dosega tako visoke gostote kot zasloni z ločljivostjo Full HD. Upoštevajoč, da gre za mobitel z nižjo ceno, se nad to odločitvijo ne gre pretirano pritoževati. V notranjosti boste našli še povprečno kamero s senzorjem, ki zajema slike velikosti 5 MP, radio FM in baterijo z 1900 mAh. Slednja je dovolj velika, da vas bo z zmerno uporabo varno pripeljala skozi celoten dan vse do naslednjega dne. Ob bolj intenzivni rabi pa bo ob koncu dneva bolje, da mobitel priklopite na polnilec.

 

POP C7 je mobitel s plastičnim ohišjem z odstranljivim zadnjim pokrovom, pod katerim se skriva že prej omenjena baterija. Poleg tega boste pod pokrovom našli še reži za kartici microSIM in microSD. Na zadnji strani boste našli še kamero, ki zajema slike velikosti 5 MP, ob njej pa še LED-bliskavico. Zadaj na spodnji strani je še zvočnik, ki je sicer dovolj glasen, a ni noben presežek. Na zgornji strani je vtič za slušalke, medtem ko je vtič za microUSB na spodnji strani. Na desni strani boste našli gumba za uravnavanje glasnosti in gumb za zaklepanje zaslona. Leva stran je tako brez gumbov ali česarkoli drugega. Spredaj se nahaja 5-palčni (12,7 cm) zaslon, pod katerim se nahajajo trije kapacitivni gumbi. Zakaj točno se je Alcatel odločil, da bo namesto gumba za pregled odprtih aplikacij (multitasking) uporabil raje gumb za meni, mi sicer ni najbolj jasno, a zagotovo je že čas, da se ta zastarel koncept popolnoma opusti. Do multitaskinga boste tako dostopali z dolgim pritiskom na omenjeni menijski gumb.

 

Še eno opozorilo, preden pogledamo programsko opremo: mobitel ima samo 4 GB vgrajenega pomnilnika in od tega je polovica zasedena z operacijskim sistemom. Zato je priporočljiv nakup kartice microSD, s katero boste razširili razpoložljivi prostor (fotografije in aplikacije kar hitro zasedejo prostor). Na srečo lahko danes za manj kot 10 € kupite že kartico microSD s kapaciteto 16 GB, kar bi moralo zadoščati.

Programska oprema

Na Alcatelovem mobitelu POP C7 teče operacijski sistem Android 4.2.2 Jelly Bean. Čeprav obstaja že 4.4 KitKat, pa je razlika med obema operacijskima sistemoma praktično zanemarljiva in tako ne boste zamudili ničesar.

Alcatel je, tako kot mnogi proizvajalci, operacijski sistem odel v svojo preobleko. Spremembe boste tako našli v celotnem sistemu, a te na srečo niso moteče ali problematične. Poleg preobleke so pri Alcatelu v košaro vrgli še pest svojih aplikacij, ki sicer opravljajo svojo nalogo, a ne prinašajo nobene dodane vrednosti v primerjavi z aplikacijami, ki bi jih našli v trgovini Google Play. Tako se lahko sami odločite, ali boste uporabljali priložene aplikacije ali pa jih boste naložili iz trgovine Google Play.

Delovanje samega sistema je, zahvaljujoč solidnim specifikacijam, popolnoma spodobno in med testiranjem nisem zaznal nobenega pretiranega zatikanja. Igranje iger je zadovoljivo, le nekoliko bolj zahtevne med njimi bodo morda tekle malo manj gladko, kot bi želeli.

Kamera

Kot lahko pričakujemo od kamere, ki zajema slike v velikosti 5 MP, so rezultati sicer popolnoma zadovoljivi, a hkrati ne bodo posegli po nobenem superlativu. Testne fotografije so bile spodobne, čeprav so barve morda nekoliko sprane. V slabi svetlobi fotografije hitro pridobijo ogromno šuma, kot je bilo seveda pričakovati. Video posnetki so povsem spodobni, čeprav sem pogrešal možnost snemanja v ločljivosti Full HD 1080 p. Za boljšo predstavo si oglejte spodnjo galerijo slik.

 

Oglejte si fotografije v visoki kakovosti na TViN Shrambi.​

Povzetek

 

Alcatel OneTouch POP C7 je žepu prijazen mobitel z velikim zaslonom. Delovanje je zadovoljivo in tudi fotografije, ki jih snema, niso pretirano slabe. POP C7 za svojo ceno torej ponuja točno to, kar od njega pričakujemo. Čeprav prav z ničimer ne izstopa, pa po drugi strani tudi z ničimer resnično ne razočara. V kolikor je vse, kar si želite, velik zaslon, hkrati pa imate omejena sredstva, se vam Alcatel POP C7 splača kupiti.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
26. avgust 2014
2171
27. oktober 2014
Alcatel POP C7 - test na dlani
Android