Alcatel One Touch Idol X - test na dlani

Uroš Miklavčič 16. april 2014
/PublishingImages/alcatel-idol-x-hero.jpg

Alcatel z mobitelom One Touch Idol X na trg prinaša precej mikaven paket. Velik, 5-palčni zaslon v kompaktnem ohišju in fotoaparat, ki zajema slike velikosti 13,1 MP. Vse zveni super na papirju. Kako pa se mobitel obnese v realnem svetu?

 

Tehnične specifikacije

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: Mediatek MT6589, 4-jedrni 1.5 GHz
 • grafični procesor: PowerVR SGX544
 • delovni pomnilnik: 2 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB
 • razširitev pomnilnika: Micro SD do 32 GB
 • zaslon: 12,7 cm, 1080 × 1920p, 441 ppi, 16 M barv, IPS LCD
 • glavna kamera: 13,1 MP, samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR ...
 • sprednja kamera: 2,1 MP, 1080p
 • snemanje videa: HD 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.0, Micro USB
 • ostalo: merilec pospeškov, kompas, FM-radio
 • baterija: Li-Ion 2000 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.2.1 (Jelly Bean)
 • dimenzije: 140,4 mm (v) × 67,5 mm (š) × 6,9 mm (d)
 • masa: 130 g
 

Strojna oprema

Idol X je, glede na svoj cenovni razred, zelo spodobno opremljen in edini dve stvari na zgornjem seznamu, ki morda nista med najboljšimi, sta glavni in grafični procesor. Vse ostale specifikacije so vredne pohval za takšen mobitel.

Ko sem v roke dobil paket s testnim mobitelom, sem najprej mislil, da je ta prazen. Idol X je namreč izredno tanek in lahek mobitel, a to ne pomeni, da je slabo zgrajen. Čeprav je hrbet narejen iz plastike (in se ga ne da odstraniti), je okvir mobitela izdelan iz lahke kovine, kar mu daje dodatno trdnost. Zelo inovativno so se pri Alcatelu lotili tudi pokrovov za SIM in Micro SD-kartico. Ta sta popolnoma v isti ravnini kot rob in le majhna bunkica daje namig, kako se odpreta. Ko z nohtom potegnete po bunkici, se pokrov odpre in razkrije režo za kartico. Zaprta pokrovčka na mestu drži magnet. Zanimiva rešitev, ki dobro deluje.

 

Na zadnji strani je izbočena kamera, ki zajema slike velikosti 13,1 MP. Pod kamero se nahaja LED-bliskavica. Na spodnji strani zadaj je na plastičnem pokrovu odprtina za zvočnik. Ta ima dve plastični izboklini, ki dobro preprečujeta, da bi se zvok zadušil ob podlago. Zvočnik je glasen in oddaja presenetljivo čist zvok.

Na levi strani je samo reža za SIM-kartico, spodaj sta Micro USB-vhod ter mikrofon, na desni pod režo za Micro SD-kartico sta gumba za uravnavanje glasnosti, na vrhu pa sta vhod za slušalke (ki služijo tudi kot antena za vgrajen FM-sprejemnik) in gumb za zaklep. Ravno slednja poteza je edina resna oblikovna napaka mobitela. Ker je mobitel kar visok, je nerodno segati povsem na vrh za zaklepanje in odklepanje mobitela.

 

Na prednji strani je nameščen zelo dober 5-palčni zaslon, ki premore ločljivost 1080 px × 1920 px. Vidni koti so odlični in barvna reprodukcija zelo natančna. Gre za enega lepših zaslonov, ki sem ga zadnje čase videl na mobitelih. Gumbi za upravljanje niso na zaslonu (programski), ampak pod zaslonom. Škoda je le, da so se pri Alcatelu odločili, da namesto gumba za preklapljanje med aplikacijami namestijo gumb za meni. Prednja kamera, ki je nameščena v zgornji desni kot, zajema slike velikosti 2,1 MP.

Idol X lepo sede v roko, ker je ozek. Zelo ozek. Alcatelu je v bistvu uspelo izdelati enega najožjih mobitelov s 5-palčnim zaslonom. To jim je uspelo predvsem na račun ozkega roba levo in desno okoli zaslona, kar daje občutek, da se zaslon resnično razteza skoraj od roba do roba. Kovinski okvir, ki obdaja mobitel, sega nekoliko nad zaslon, kar je dobro, saj se zaslon ne dotika podlage, če ga z zaslonom obrnete na mizo. Slabost tega je, da je reža, ki ob tem nastane ob zaslonu, odličen lovilec prahu.

 

V notranjosti mobitela se skriva baterija, ki zadrži 2000 mAh naboja. Ta sicer ne postavlja nobenih rekordov, a vam bo ob zmerni uporabi vseeno služila dva dni. Če boste mobitel uporabljali bolj intenzivno, pa pričakujte, da bo ob koncu dneva bolje priklopiti polnilec. Mimogrede, pokrov baterije ni odstranljiv.

Programsko opremo poganjata 4-jedrni procesor s frekvenco 1.5 GHz in 2 GB pomnilnika. Medtem, ko je pomnilnika povsem dovolj, pa je procesor nekoliko podhranjen, ko mu v premlevanje vržete najbolj zahtevne igre.

Kamera

Slike, ki sem jih med testom zajel na mobitelu, so bile morda malo mehke oz. bi želel od kamere, ki zajema slike velikosti 13,1 MP, nekoliko več detajlov. To sicer ne pomeni, da so zajete slike slabe. Nasprotno, slike so popolnoma sprejemljive in o tem se lahko prepričate tudi na lastne oči v spodnji galeriji.

 

V slabših svetlobnih pogojih sicer hitro pride do šuma, česar pa smo pri mobitelih že vajeni in ni nobena posebnost. Vse, kar bi si pri kameri želel, je nekoliko večji dinamični obseg (razmerje med najtemnejšo in najsvetlejšo točko, ki jo je kamera še sposobna dobro zajeti), a pri takšnemu mobitelu tega ne gre zameriti. Video, ki ga zajema kamera, je presenetljivo dober, o čemer se lahko prepričate na testnem posnetku.

Programska oprema kamere je dobra, le napredne kontrole so nekoliko preveč zakopane v menije. Če se teh nastavitev (ISO, kompenzacija osvetlitve …) po navadi ne poslužujete, to za vas ne bo igralo pomembne vloge.

 

Programska oprema

Na mobitelu teče Android 4.2.1 Jelly Bean, ki so ga pri Alcatelu preoblekli po svoje. Končni rezultat je še kar simpatičen uporabniški vmesnik, ki deluje zadovoljivo in se ne zatika.

Poleg preobleke najdete na mobitelu privzeto naloženo tudi tipkovnico SwiftKey, ki je med boljšimi tipkovnicami, ki so na voljo v trgovini Google Play. Zraven vam Alcatel, poleg svoje programske opreme, navrže še nekaj drugih aplikacij in iger. Med njimi sicer nobena ne izstopa pretirano, a vse izmed njih opravijo tisto, čemur so namenjene. Če vam katera od aplikacij ne ustreza, pa je tu vedno Google Play, kjer se bo gotovo našlo kaj ustreznega.

 

Vse ostalo je precej standardno in po pričakovanjih. Resnično Idol X deluje dobro in le kakšna bolj zahtevna igra bo od vas zahtevala malo več potrpljenja. Vse ostalo bo mobitel lepo prežvečil.

Na kratko

Alcatel One Touch Idol X je popolnoma spodoben Android mobitel, pri katerem je največje pohvale vreden zaslon. Tudi dejstvo, da gre za enega bolj kompaktnih 5-palčnih mobitelov, govori v prid Alcatelovemu mobitelu. Za vse, ki vam ni pomembno, da v vašem mobitelu tiktaka najnovejši in najhitrejši procesor, je Alcatel One Touch Idol X s svojo 13,1 MP kamero zelo dobra izbira.

 

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
16. april 2014
2020
24. maj 2017
Alcatel One Touch Idol X - test na dlani
Android