Alcatel One Touch Idol Ultra - test na dlani

Jan Ferme 19. november 2013
/PublishingImages/alcatel-idol-hero.jpg

Alcatel se vrača od mrtvih z nekaj novimi modeli mobitelov. Sam sem v test prejel Alcatel One Touch Idol Ultra, ki je trenutno četrti najtanjši mobitel na tržišču. Osebno mi debelina mobitela ne predstavlja posebne ovire, verjamem pa da je nekaterim ljubše, če je njihova vsebina žepa malo tanjša.

Alcatel One Touch Idol Ultra 

Tehnične specifikacije

Le kaj poganja to "zver":

 • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
 • procesor: dvo-jedrni 1.2 GHz
 • delovni pomnilnik: 1 GB
 • notranji pomnilnik: 16 GB (ni možnosti razširitve z micro SD kartico)
 • zaslon: 11,94 cm (4.7"), 720 x 1280 pikslov, 316 ppi, 16 M barv
 • kamera: 8 MP, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, panorama, ...
 • snemanje videa: HD 720p, 30 sličic na sekundo
 • povezljivost: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • ostalo: merilec pospeškov
 • baterija: 1800 mAh
 • operacijski sistem: Android 4.1 v slovenščini
 • dimenzije: 134,4 x 68,5 x 6,5 mm
 • masa: 115 g​​​​​

Alcatel One Touch Idol Ultra je na voljo v ponudbi Telekoma Slovenije.

Strojna oprema: zelo tanek mobitel

Na prvi pogled je One Touch Idol Ultra mobitel prijetnega videza. Čeprav ima nižjo ceno kot mobiteli z enako velikostjo ekrana ali debelino, ne izgleda nič ceneno. Na sprednji strani ima zaslon z velikostjo 4,7” tipa HD Super AMOLED z ločljivostjo 720 x 1280 slikovnih pik. Zaslon je na trenutke preveč nasičen z barvami in je v primerjavi s kakšnim drugim zaslonom »zelo barvit«. Pri takšni velikosti zaslona bi želel imeti še malo višjo ločljivost, ker je po pravici povedano na trenutke premalo.

 

Zaslon ima odlično vidljivost pod različnimi koti in prav tako nadpovprečno prikaže črno barvo. Steklo zaslona ni Gorilla Glass, ki je tako popularno med proizvajalci pametnih mobitelov, ampak je Asahi DragonTrail steklo, ki je po podatkih proizvajalca dvakrat tako močno. Pod zaslonom se skrivajo trije standardni kapacitivni gumbi za lažje upravljanje mobitela.

Na levi strani telefona sta gumba za upravljanje glasnosti. Na zgornji strani najdemo gumb za vklop/izklop mobitela. Na desni strani je reža za micro SIM kartico. Prav s to režo sem imel kar nekaj problemov preden se je SIM kartica zaskočila. Tako da priporočam previdnost. Pod nobenim pogojem ne dajajte notri nano SIM kartico v micro SIM adapterju. Slednje se ne konča dobro (izkušeno na lastni koži). Žal Alcatel ni vključil dodatne reže za micro SD kartico, tako da imaš na voljo samo tovarniških 16 GB prostora.

 

One Touch Idol Ultra je med najtanjšimi telefoni, saj je debel samo 6,5 mm. Zadnja stran telefona je narejena iz plastike, ki je mehka na otip, vendar še zmeraj dovolj kvalitetna. Na zgornji strani hrbta je kamera, ki ima 8 MP, na spodnji strani pa zvočnik. Hrbta mobitela se ne da odstraniti, tako da pozabi na enostavno menjavo baterije. Baterija z normalno uporabo, brez problema zdrži celoten delovni dan.

Kamera: med boljšimi v srednjem razredu

Kamera ima 8 MP in je par milimetrov izbočena, kar je pač cena tankega mobitela. Alcatel ponuja že nekaj prednastavljenih scen kot so HDR posnetki, panorama s 360 stopinjami, nočne posnetke in »lepotne posnetke«. Osebno nad fotografijami nisem navdušen, vendar so skladne s tem kaj mobitel ponuja. Seveda imajo vsake oči svojega »malarja«, tako da naj kvaliteto presodi vsak sam na spodnjih fotografijah.

Alcatel One Touch Idol Ultra fotografije 

Ogled slik v polni velikosti

Video lahko snemaš v kakovosti 720p s 30 sličicami na sekundo. Včasih se zgodi, da so barve v posnetem videu preveč nasičene in svetlejša območja so kanček »prežgana«. Vendar konec koncev, za snemanje najljubšega koncerta se bo obnesel v redu.

Programska oprema: Android 4.1

Alcatel One Touch Idol Ultra pride z nameščenim operacijskim sistemom Android, verzije 4.1, ki je za današnje čase že malo star. Vendar tega ne boš bistveno izkusil/a med uporabo telefona. Vmesnik je preprost in plod dela Alcatelovih inženirjev in oblikovalcev.

Alcatel One Touch Idol Ultra - uporabniški vmesnik 

Sistem se na trenutke kje zatakne, vendar je to prej redkost kot stalnica. Alcatel je prednaložil tudi nekaj svojih aplikacij, ki ti mogoče lahko pridejo prav. Te so Skype, Torch, Deezer, ... Privzeta tipkovnica je v bistvu aplikacija TouchPal iz trgovine Play, ki svoje delo dobro opravi. Zaradi velikega zaslona seveda ni problem sproščeno napisati SMS sporočila ali daljše e-pošte.

Zaradi šibkejšega procesorja ne priporočam igranja grafično zahtevnih igric, vendar navadne 2D igre tečejo brez problema. Delovnega pomnilnika je kar 1 GB in bo poskrbel, da boš lahko imel/a odprtih več aplikacij in zaradi tega ne bo delal počasneje. Alcatel je na svoj mobitel namestil kar brskalnik Chrome, kar se mi zdi odlična izbira. Spletne strani se odpirajo malo počasneje kot na kakšnem dražjem mobitelu, vendar še zmeraj dovolj hitro. Trgovina Play ima na voljo že več kot 900.000 aplikacij in mislim, da boš zase našel/a več kot eno.

Povzetek: mobitel primeren svoji ceni

Alcatel One Touch Idol Ultra je mobitel, ki ima velik zaslon, 8 MP kamero in na trenutke šibek procesor. Čeprav je mobitel velik, tehta le 115 g in je tako eden najlažjih telefonov svoje velikosti. Priporočam ga vsem, ki si želijo velikega zaslona in ne bodo igrali veliko procesorsko zahtevnih iger. Npr.: odličen je za pregledovanje posnetih fotografij ali za gledanje filmov.

Alcatel One Touch Idol Ultra 

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
19. november 2013
1913
19. marec 2014
Alcatel One Touch Idol Ultra - test na dlani
Android