Android 5.0 Lollipop - test na dlani

Uroš Miklavčič 18. november 2014
/PublishingImages/android-lollipop-hero.jpg

Android 5.0 z imenom Lollipop je končno na voljo za vse Nexus naprave ob Nexusa 4 naprej. Medtem, ko uradne nadgradnje (t. i. OTA oz. »Over The Air«) še niso začele prihajati na te naprave, pa lahko z malo znanja nadgradnjo uredite ročno. Ravno to smo naredili tudi mi, da vam lahko predstavimo vse pomembnejše novosti, ki jih prinaša novi Android.

 

Preobleka

Tisto, kar boste najprej opazili v Liziki (Lollipop), je vizualna osvežitev, ki so jo pri Googlu poimenovali Material Design. Matías Duarte, človek, ki stoji za novo vizualno podobo, se je resnično izkazal in Android končno zgleda kot nekaj, kar ni bilo zmetano skupaj čez vikend v neki obskurni garaži sredi San Francisca. Če pogooglate Matíasa in poiščete njegove fotografije, vam bo takoj jasno, zakaj Lizika tako izgleda . Ta človek je personifikacija Androida 5.0 oz. je Android 5.0 digitalizacija Matíasa. Kakorkoli že, Android 5.0 je svež, svetel, živ, barven in poln prikupnih animacij, ki dajejo občutek, da je celoten sistem celota in ne samo skupek nekih naključnih delov, ki se pojavljajo in izginjajo v nič. Android je končno prišel na nivo iOS-a, ki je ta občutek dajal že v svojih prvih inkarnacijah. Animacije služijo svojemu namenu in niso tam zgolj zato, da vse skupaj izgleda lepše. Za slednje poskrbijo svetle in barvne površine, ki so oplemenitene s senčenjem. Vse skupaj deluje zelo konsistentno in s tem daje Android 5.0 vtis, da je Google končno vzel design resno. Pozabite na črne, duhomorne površine, ki so dominirale v četrti verziji.

 

Če bi morali podati eno grajo, bi ta letela zgolj na to, da animacije čez čas lahko postanejo nekoliko nadležne, a to je predvsem odvisno od vsakega posameznika. Včasih je morda še nekoliko nejasno, ali je neka beseda tudi gumb ali ni, a na to boste naleteli predvsem kje globoko v nastavitvah, kar pomeni, da pri dnevni uporabi ne bi smeli imeti problemov.

Novosti

Lizika prinaša tudi kup novosti, ki niso zgolj kozmetične. Tukaj se bomo dotaknili zgolj tistih najbolj pomembnih in opaznih, saj je novosti ogromno in zagotovo bomo odkrili vsak dan kaj novega. Če česa nismo opisali ali izpostavili, pa ste vabljeni, da podate svoje mnenje v komentarjih spodaj.

Obvestila

 

Obvestila se po novem prikazujejo tudi na zaklenjenem zaslonu, prav tako lahko tam z njimi upravljate. Poleg prenovljenih obvestil na zaklenjenem zaslonu so obvestila dobila osvežitev tudi v centru z obvestili, do katerega še vedno dostopate tako, da podrsate z zgornjega roba zaslona navzdol. Obvestila so lepo urejena po t. i. karticah, ki jih lahko razširite in se odzovete nanje brez odpiranja pripadajoče aplikacije.

Nastavitve

 

V nastavitvah boste po novem našli zelo uporabno novost, ki vam bo prihranila ogromno časa, ki bi ga sicer porabili za brskanje po menijih. V zgornjem desnem kotu se nahaja ikona, s katero zaženete iskalnik po nastavitvah. Samo vpišite ime nastavitve, ki jo iščete, in prikazala se vam bo med zadetki iskanja. Hitro in enostavno.

Tipkovnica

 

Tudi tipkovnica je doživela nadgradnjo. Poleg vizualne nadgradnje je Google začel spreminjati tudi svoje »emojije «, ki se v iskanju nevtralnega izgleda vračajo na izgled rumenih abstraktnih likov, ki niso toliko vezani na raso oz. etnično skupino.

Večopravilnost

 

Večopravilnost je doživela veliko vizualno spremembo. Po novem so aplikacije nanizane v vrsto kartic, med katerimi listate. Poleg tega aplikacije po novem izkoristijo tudi prikazovanje različnih elementov kot samostojnih kartic. Tako Googlov brskalnik Chrome že prikazuje vsak zavihek posebej v obliki kartice. To je zelo dobrodošlo, saj lahko neposredno dostopate do točno tistega zavihka, ki ga iščete. Poleg tega se s tem briše meja med spletnimi in polnokrvnimi aplikacijami.

Predal z aplikacijami

Predal z aplikacijami je doživel zgolj nekaj kozmetičnih popravkov, in vam s pomočjo uvodne aplikacije daje občutek, da živi znotraj belega gumba, s katerim predal tudi odprete. To je ena tistih novosti, ki dajejo Liziki občutek dodelanosti in orientacije.

Uporabniški računi

 

Ena večjih varnostnih novosti je možnost uporabniških računov. Če vas prijatelj poprosi za mobitel, ga lahko preklopite v način za gosta in tako skrijete vse osebne podatke, kot so e-pošta, SMS-sporočila in fotografije. Poleg tega lahko onemogočite tudi klice. Seveda lahko ustvarite tudi dodatne uporabnike in s tem ustvarite račun za svoje otroke, kjer ni bojazni, da bi vam naredili kakršnokoli škodo z vašimi osebnimi podatki.

Šifriranje

Po novem bo privzeto vključeno tudi šifriranje podatkov, s čimer se zaščitite pred nepridipravi, ki bi želeli na silo pridobiti vaše osebne podatke z mobitela. Kriptiranje oz. šifriranje podatkov je dobrodošlo tudi, ko mobitel prodajate na bolšjem trgu, saj se vam ob ponastavitvi na tovarniške nastavitve vsi podatki, ki bi morda ostali na mobitelu, popolnoma zaklenejo in jih ni mogoče več obnoviti. Vse zveni super, a ima velik udarec na delovanje sistema. Za razliko od iPhonov in iPadov, ki imajo poseben čip, ki skrbi za kriptiranje in dekriptiranje podatkov (t. i. strojno kriptiranje), pa pri Android napravah to breme pade na glavni procesor. To pomeni slabšo odzivnost celotnega sistema, zato ne priporočam, da kriptiranje vključujete, razen če imate za to zelo dober razlog, ki odtehta slabšo odzivnost sistema.

Baterija

Upravljanje z baterijo je po novem bistveno bolj optimizirano, če gre verjeti Googlu na besedo. V času testa je bilo to zelo težko oceniti, saj se te stvari pokažejo šele po nekaj tednih uporabe. Seveda se Google ni ustavil samo pri optimizaciji porabe, ampak je vključil tudi način za varčevanje baterije, ki se lahko samodejno vključi, ko odstotek kapacitete baterije pade pod 15 oz. 5 %. Seveda morate to predhodno omogočiti v nastavitvah (akumulator).

Privzete aplikacije

Tudi privzete aplikacije za Googlove storitve so doživele nekaj nadgradenj, ki so globlje od zgolj vizualnih popravkov. Gmail vam po novem omogoča uvažanje drugih e-poštnih računov prek POP, IMAP ali Exchange protokolov.

Koledar je sedaj bolj pregleden, a je očitno izgubil pregled po mesecu, kar je nekoliko neprikladno, zato upamo, da Google v prihodnosti popravi to napako.

Stiki in aplikacija za klicanje so prav tako bolj pregledni, čeprav je to bolj po zaslugi vizualne osvežitve na Material designu kot karkoli drugega. Še vedno je zelo uporabno samodejno iskanje številk podjetij, ki imajo svoje podatke objavljene v Googlovem imeniku, saj vam tako ni treba iskati telefonskih številk po spletu.

Kalkulator je prav tako popolnoma svež in poln animacij. Zanimivo je, da je Google prav na svojem kalkulatorju prvič resno pokazal, kaj vse zmore Material design, zato ni čudno, da je aplikacija tako barvita in živa.

Povzetek

 

Android je končno odrastel in pri tem lahko mirno zatrdim, da je tudi prehitel iOS – in to ne samo po vizualni plati. Seveda so še vedno stvari, ki bodo posameznikom bolj domače v enem ali drugem sistemu, a debata o tem, kdo je pod črto boljši, se je dokončno premaknila v smer Googla. Čeprav je to kar pogumna trditev, pa je dokazov za to mnogo in za dnevno uporabo Android postaja boljša, lepša in bolj živa izbira. Tu resnično ne gre samo za vizualno podobo, ampak tudi za prilagodljivost, ki je na Androidu praktično neomejena – widgeti (pripomočki), napredne nastavitve, napredna obvestila, zaganjalniki, ikone in še bi lahko naštevali. Po drugi strani pa je vizualni vidik predvsem subjektivno področje, zato ste vabljeni, da podate svoje mnenje v komentarjih.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. november 2014
2280
11. december 2014
Android 5.0 Lollipop - test na dlani
Android